Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Tot ce voiai să știi despre sindromul premenstrual

Chiar înainte să înceapă menstruația, corpul tău începe să-ți trimită niște semnale: o durere abdominală azi, o schimbare de dispoziție mâine – pentru multe femei, sunt semne ușoare în fiecare lună însă pentru altele, zilele de dinainte de menstră pot fi foarte dificile. În orice caz, 3 din 4 femei a avut simptome premenstruale cel puțin odată în viață. Și potrivit medicilor, aproximativ 75% dintre persoanele cu menstruații suferă de unele semne de SPM. (Sindrom PreMenstrual)

Ce este sindromul premenstrual?

Sindromul premenstrual este o combinație de simptome fizice, comportamentale și emoționale care apar la o persoană în timpul fazei premenstruale a ciclului menstrual - citește mai multe despre fiecare fază a ciclului aici! Simptomele acestea pot fi sub formă de pofte alimentare, crampe, oboseală, durere de sâni, balonare înainte de menstruație sau stări de rău și schimbări de dispoziție. 

Dacă ai avut vreodată aceste simptome înainte de menstruație, suferi și tu de sindromul premenstrual – sau SPM. Iar dacă te confrunți cu stări care interferează în viața de zi cu zi, înainte de menstruație cu mult – inclusiv cu munca, școala și relațiile, s-ar putea să suferi de tulburarea disforică premenstruală – sau TDP. 

Care sunt manifestările celor două? Cum le deosebești? Care sunt cauzele și ce poți face să te simți mai bine în fiecare lună? Despre toate acestea vorbim în articolul de față, așa că citește mai departe!

Cand apare sindromul premenstrual (SPM)?

Ne-am dori și noi să știm răspunsul exact!! Însă adevărul este că momentul în care apare SPM, diferă de la o femeie la alta. Poți să ai simptome cu o zi inainte de menstruatie sau poți să ai simptome timpurii, chiar după ovulație – după primele 14-16 zile ale ciclului menstrual, iar acestea să dureze până după începerea menstruației. În unele cazuri (mai fericite!) simptomele pot să dispară în momentul în care începe sângerarea.

TOTUL despre sindromul premenstrual si tulburarea disforica ➤ Cauze & tratament ➤ Sfaturi & recomandari pentru ameliorarea simptomelor ➤ Afla mai multe aici!

Sindromul premenstrual poate fi diferit in functie de varsta?

Da! Dacă ai între 30 - 40 de ani și ai simțit o schimbare față de anii trecuți, cu dureri premenstruale ușoare, nu ești singura! Studiile arată că simptomele SPM se pot înrăutăți pe măsură ce te apropii de menopauză sau ești în tranziție, la perimenopauză. 

Spre exemplu, dacă ai avut vreodată crize de plâns înainte de somn sau ai început să ai insomnii, este pentru că nivelurile hormonilor tăi se schimbă de la an la an. În anii premergători menopauzei, nivelurile de hormoni pot să crească și să scadă într-un mod imprevizibil, cauzând astfel mai multe simptome neplăcute, disconfort și oboseală.

Simptome inainte de menstruatie

De obicei, simptomele sindromului premenstrual variază de la ușoare la moderate sau severe.

Știai că aproape 75%dintre femei au unul sau mai multe simptome de SPM?

Un procent mai mic - până la 30% dintre femei au simptome înainte de menstruație care sunt moderate sau serioase. Iar 3-8% dintre persoanele cu menstruație suferă de Tulburarea Disforică Premenstruală. 

Cât de severe sunt simptomele tale înainte de ciclu poate să difere semnificativ față de ce simt prietenele tale. Mai mult, severitatea poate fluctua de la o lună la alta! Și ceea ce trebuie să reții este că nu trebuie să ai toate semnele și simptomele SPM deodată, ca să fii afectată de durerile înainte de ciclu și de schimbările de dispoziție.

Spre exemplu, pentru unele persoane apare insomnia chiar înainte de menstruație – despre care poți citi mai multe pe blog. În afară de insomnie, simptomele pot fi emoționale, comportamentale și fizice. Hai să le luăm pe rând!

Sindrom premenstrual simptome emotionale & comportamentale

TOTUL despre sindromul premenstrual si tulburarea disforica ➤ Cauze & tratament ➤ Sfaturi & recomandari pentru ameliorarea simptomelor ➤ Afla mai multe aici!

Simptomele emoționale și comportamentale variază de la o persoană la alta, iar cele mai comune sunt: 

Simptome fizice SPM

Pe lângă cele emoționale, mai poți să ai simptome fizice, precum:

  • Dureri musculare și ale articulațiilor 

  • Cefalee, dureri de cap

  • balonare

  • Oboseală 

  • Acnee

  • Diaree sau constipație

  • Sensibilitate crescută și dureri de sâni

  • Rețineri de apă

  • Dureri abdominale

  • Crampe

  • Mâini sau picioare umflate 

TOTUL despre sindromul premenstrual si tulburarea disforica ➤ Cauze & tratament ➤ Sfaturi & recomandari pentru ameliorarea simptomelor ➤ Afla mai multe aici!

Nu e exclus să ai ca sindrom premenstrual amețeli, mai ales dacă hidratarea corectă e ignorată sau ai un deficit de anumite vitamine și minerale în corp. În plus, unele persoane au și greața înainte de menstruație, ceea ce nu poate fi plăcut deloc!

Sindromul premenstrual poate influenta alte boli existente?

Deși nu este o regulă, din păcate, aproximativ jumătate dintre femeile care au SPM au și o altă problemă de sănătate care se poate agrava în perioada de dinaintea menstruației.

Iar de cele mai multe ori, această problemă de sănătate are simptome comune sindromului premenstrual. Iată câteva dintre ele: 

  • Depresia și tulburările de anxietate - sau mai frecvente afecțiuni care se suprapun cu SPM, care se pot agrava înainte sau în timpul menstrei.

  • Encefalita mialgică sau sindrom de oboseală cronică (SOC) - femeile care suferă de acestea pot avea sângerări menstruale mai abundente și menopauză precoce 

  • Sindromul de colonul iritabil - afecțiunea provoacă crampe și balonare, iar înainte de menstruație, simptomele se pot înrăutăți 

  • Sindromul de vezică dureroasă - poate cauza crampe mai intense 

Pe lângă acestea, SPM mai poate agrava astmul, alergiile și migrenele. 

Consultă un medic dacă schimbările de dispoziție din sindromul premenstrual sau alte simptome încep să-ți afecteze activitățile zilnice și sănătatea!

SPM - Cauze & Factori de risc

Deși SPM este atât de frecvent și comun, cauza exactă nu se cunoaște. Studiile din prezent ne arată că sindromul premenstrual apare din cauza modificărilor neurotransmițătorilor și a hormonilor. Fluctuația de serotonină (neurotransmițător) e unul din acești factori care pot cauza declanșarea SPM, pentru că atunci când serotonina e insuficientă, are un efect asupra corpului și a sănătății mentale, prin depresie, oboseală, insomnie și alte afecțiuni pe care le cunoaștem cu toții.

Mai mult, există factori de risc care pot agrava simptomele înainte de menstruație, chiar dacă nu le cauzează: 

  • Fumatul 
  • Sedentarismul
  • Lipsa de somn
  • Consumul excesiv de alcool
  • Consumul unei cantități excesive de sare, zahăr sau carne roșie
  • Depresia
  • O perioadă de stres intens

De asemenea, consultă un medic dacă ai endometrioză. Deși este o afecțiune cronică fără tratament, există remedii care pot ameliora simptomele SPM și din timpul menstruației, cum ar fi tratamentul hormonal. Citește mai multe despre viața cu endometrioză în articolul nostru!

Diagnosticarea Sindromului Premenstrual

Diagnosticul sindromului premenstrual nu se face de obocei prin investigații sau analize, ci printr-o consultație pe care o ai cu medicul ginecolog despre simptomele care te afectează lunar. Pentru asta, cel mai bine este să ai un jurnal al simptomelor, în care să notezi tipul, frecvența, intensitatea și alte detalii pe durata mai multor cicluri menstruale, cel puțin trei. Mai mult, medicul tău îți poate recomanda un consult de specialitate cu un endocrinolog, pentru a testa nivelul anumitor hormoni la începutul ciclului și analize pentru eventuale disfuncții ale tiroidei.

TOTUL despre sindromul premenstrual si tulburarea disforica ➤ Cauze & tratament ➤ Sfaturi & recomandari pentru ameliorarea simptomelor ➤ Afla mai multe aici!

Tratament Sindrom Premenstrual

Simptomele SPM se ameliorează diferit pentru fiecare persoană, prin schimbări în stilul de viață, însă în funcție de severitatea lor se pot administra unele medicamente și tratamente. 

  • Antidepresivele pot să amelioreze schimbările de dispoziție, sunt prescrise de medic. 

  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (cum ar fi ibuprofenul) pentru ameliorarea crampelor. 

  • Diuretice pentru a reduce simptomele de balonare și umflături, pentru că ajută la eliminarea excesului de lichid.

Contraceptive hormonale - despre care am scris mai multe aici!

Cum pot trata simptomele sindromului premenstrual acasa?

Poți ameliora unele dintre simptomele SPM în primul rând printr-un stil de viață sănătos, inclusiv: 

  • Exerciții fizice regulate 

  • Alimentație care să-ți asigure vitaminele, mineralele și tot ce are corpul tău nevoie, evitând excesele de cofeină, sare și zahăr înainte de menstruație 

  • Respectarea orelor de somn

  • Gestionarea stresului, depresiei și anxietății – psihoterapia cognitiv-comportamentală, yoga, masaj, meditație, sau alte metode alternative (acupunctura)

  • Evitarea fumatului

Vitaminele si suplimentele alimentare ma vor ajuta sa tratez SPM?

Înainte de a decide ce fel de vitamine sau suplimente alimentare să iei, consultă un medic și asigură-te că ai analizele necesare la zi pentru a vedea unde există un deficit. Până acum, studiile arată că suplimentele cu calciu (sau alimentele care favorizează producția de calciu în corp) și vitamina B6 ar putea fi benefice în ameliorarea sindromului premenstrual. În mod natural, găsești B6 în alimente precum pește, cereale, sau carnea de pasăre. Și magneziul poate ameliora unele simptome (mai ales migrenele) însă studiile nu sunt concludente. Îți recomandăm să discuți cu medicul înainte de a lua suplimente alimentare.

Sfaturi & Recomandari - Ameliorarea simptomelor SPM

Dacă suferi de SPM, șansele ca simptomele să reapară în fiecare lună pot să scadă de-a lungul timpului, dar pot să nu dispară. Prin alimentație, sport, evitarea exceselor de alcool, cofeină, zahăr și sare înainte de menstruație - poți gestiona anumite simptome.

Cand trebuie sa mergi la doctor?

Unele persoane se confruntă cu simptome severe, în special în ceea ce privește sănătatea mentală iar dacă pățești asta în fiecare lună, s-ar putea să treci prin ceva mai mult decât un simplu sindrom premenstrual. În termeni medicali, există o afecțiune mai puțin vizibilă la menstruație, dar care are un impact negativ asupra sănătății tale mentale: Tulburarea disforică premenstruală – și îți recomandăm să consulți un medic pentru aceasta.

Tulburarea disforica premenstruala (TDPM)

Atunci când sindromul premenstrual înseamnă mai mult decât crampe și sâni dureroși – iar tu treci prin stări de depresie și anxietate inexplicabile în fiecare lună, putem vorbi despre tulburarea disforică premenstruală (TDPM).

Sindrom premenstrual vs. tulburarea disforica premenstruala

Spre deosebire de sindromul premenstrual, simptomele TDPM sunt foarte severe, perturbând complet viața femeilor afectate prin:

  • Depresie 

  • Anxietate crescută 

  • Furie sau iritabilitate persistentă 

  • Scăderea interesului pentru activități obișnuite (job, școală, hobby-uri)

  • Dificultăți de concentrare

  • Insomnie sau hipersomnie 

  • Simptome fizice similare cu cele ale sindromului premenstrual

Simptome & Diagnostic TDPM

Printre simptomele severe se numără și atacurile de panică și gânduri suicidare. Pentru a stabili un diagnostic precis, medicul poate să te întrebe despre:

  • istoricul personal și familial de sindrom premenstrual, TDPM și alte afecțiuni ale sănătății mintale

  • istoricul familial al altor afecțiuni de sănătate, inclusiv hipotiroidismul sau endometrioza

Îți poate de asemenea recomanda un examen pelvian pentru a exclude afecțiunile ginecologice, în funcție de simptome.

Cauze & Tratament TDPM

Cauzele exacte ale TDPM nu se cunosc și din păcate nu există tratamente, însă se pot vedea îmbunătățiri atunci când faci schimbări în stilul de viață și apelezi la un psihoterapeut. 

Poți menține un control asupra simptomelor severe, prin:

  • Reducerea stresului (de exemplu, rearanjarea programului pentru a diminua stresul în timpul săptămânii premenstruale)

  • Terapia cognitiv-comportamentală

  • Administrarea de vitamina B6, calciu

  • Antidepresive 

  • Terapie hormonală

  • Tehnici de relaxare (meditație, yoga)

  • Reducerea sau renunțarea la fumat

  • Exerciții fizice

Iar în timpul menstruației, sfatul nostru este să alegi întotdeauna produse sigure, sustenabile, naturale și organice care nu doar că sunt practice și nu polueaza natura dar îți oferă confortul de care ai nevoie și siguranța că nu îți vor provoca iritații sau infecții.

TOTUL despre sindromul premenstrual si tulburarea disforica ➤ Cauze & tratament ➤ Sfaturi & recomandari pentru ameliorarea simptomelor ➤ Afla mai multe aici!

Noi îți sugerăm să ții un jurnal menstrual în care să notezi toate simptomele pe care le ai în fiecare lună și să apelezi la un specialist atunci când acestea îți afectează viața de zi cu zi!

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.