Sigur știi câte ceva despre vaginul tău, dar cum ar fi să știi totul? Lipsa educației sexuale în școli, evitarea subiectelor de natură intimă în familie și transformarea subiectului în tabu, ne-au adus într-un punct în care ne temem să discutăm despre organele genitale. Până aici, hai să vorbim fără perdea!
Pentru a ne asigura încă de la început că demontăm un mare mit al societății, îți spunem că femeia prezintă 3 orificii, respectiv:
uretra, prin care femeile urinează
vaginul
anusul
Dintre cele trei, astăzi vorbim despre vagin, fiind și singurul care face parte din organele sexuale feminine. O cavitate cu o deschidere în jos care face legătura între vulvă și uter, doamnelor și domnilor, intră în scenă vaginul!
Aparatul genital feminin cuprinde atât elemente pe care le putem vedea (extern), cât și unele pe care nu le putem vedea (intern). Împreună, ele lucrează ca un întreg și asigură funcționarea normală a corpului tău. Cum ar fi să le înțelegem pe fiecare în parte?
Să începem cu ce se vede, extern:
păr pubian ➡ creează o barieră care împiedică pătrunderea în vagin a bacteriilor și a virusurilor care cauzează infecții sau boli
labii mici și labii mari ➡ ajută la protejarea interiorului vaginului de contaminare din exterior în timp ce asigura și umiditatea potrivită, grație glandelor
himen ➡ înconjoară deschiderea vaginului și, de regulă, nu acoperă complet deschiderea vaginului, este o membrană flexibilă care nu se desprinde întotdeauna la primele contacte sexuale
clitoris ➡ conține numeroase terminații nervoase și își modifică volumul ca răspuns la stimularea sexuală
perineu ➡ reprezintă zona dintre vagin și anus, este important ca după ce folosești toaleta, să cureți întotdeauna zona cu mișcări din față spre spate (așa eviți ca bacteriile din materile fecale să pătrundă în vagin)
Intern avem:
ovarele ➡ la nivelul lor se maturizează ovulele până la momentul ovulației, atunci când ele sunt eliberate
trompele uterine ➡ în număr de două, acestea sunt căile de acces prin care ovulul migrează din ovar în uter
uterul ➡ este locul în care se dezvoltă embrionul, în urma fecundării, și creşte în timpul sarcinii o dată cu bebeluşul
colul uterin (cervix) ➡ este conectat cu vaginul și este orificiul prin care este eliminat sângele menstrual
vaginul ➡ acesta este o cavitate cu o deschidere în jos care face legătura între vulvă și uter, își poate schimba forma și mărimea, reprezintă canalul de ieșire a bebelușului și este locul în care trebuie introdus tamponul intern
Cuvântul vulva vine din latinescul “volva” care înseamnă înveliș, protecție, așadar are sens când spunem că vulva este partea exterioară a sistemului genital. Aceasta cuprinde totalitatea organelor și structurilor externe, anume: muntele lui Venus (acea bombare în zona pubiană), labii mari (aflate la deschiderea largă exterioară), labii mici (care înconjoară deschiderea vaginală), organe erectile (clitorisul), vestibulul vaginal și glande vestibulare.
Cât despre vagin, așa cum am văzut deja, acesta face parte din categoria organelor sexuale interne și leagă vulva de uter. Încă un mister dezlegat!
Acum că știm ce este vulva, putem să vorbim despre cât de mult diferă de la o persoană la alta și cât de entuziasmant este să observi diversitatea lor! Dacă ai aruncat vreodată o privire vulvei tale și te-ai întrebat...E normal să arate așa? Yes, queen, welcome to the team!
Indiferent ce vei găsi pe internet, să știi că nu există "tipuri" de vulve, nu există culoare și forma "normală" și, din păcate, nici nu putem prezice cât păr îți va crește în zona intimă.
O singură regulă există. Nu există două vulve la fel.
Totuși, povestim câte ceva despre unele variații comune ale formei, mărimii și culorii și ne obișnuim cu ideea că fiecare femeie e unică, mai ales în această privință.
Vulva ta poate avea un aspect asimetric, ceea ce înseamnă că una dintre labiile tale este mai mare sau mai mică decât cealaltă. Ca și în cazul feței unui om, simetria nu este o regulă, ci mai degrabă o excepție, deci acest aspect nu este deloc îngrijorător.
S-ar putea să observați că labiile sunt înfundate în vulvă sau labiile exterioare sunt mai mari și îți acoperă labiile mici, nimic neobișnuit.
Este posibil să aveți labii mai mari sau mai umflate. Dacă labiile tale trec pe lângă vulvă și ies în afară, să știi că este absolut normal.
Există și vulve cu labiile exterioare mici sau mai scurte, care descoperă mai mult labiile mici.
Pe de altă parte, există și posibilitatea să aveți o vulvă a cărei labii interioare ies mai mult în evidență sau sunt mai lungi.
Clitorisul tău ar putea fi mai mare sau mai sensibil. Se estimează că dimensiunea clitorisului poate varia de la mărimea unui bob de mazăre mic până la mărimea degetului mare.
În funcție de o serie de factori, culoare este diferită de la o vulvă la alta. Nu, nu sunt toate roz. Unele sunt maro sau chiar roșii. Totuși, o oarecare decolorare în pielea din jurul vaginului, pielea roșie aprinsă sau o erupție cutanată ar putea fi semne că ceva e în neregulă.
Te-ai întrebat de multe ori, trebuie să recunoști! Iar adevărul este că…depinde. Până și specialiștilor le-a luat mult să se decidă.
După mai multe dezbateri și studii, concluzia este că dimensiunea medie a unui vagin este de 9,6 centimetri, iar deschiderea vaginală medie este de 2,9 centimetri în lățime. Doar că…vaginul tău are o super-putere. Acesta are abilitatea de a se întinde pentru a permite intrarea sau ieșirea a ceva, după caz.
De exemplu, când nu ești excitată, vaginul are o lungime (înțeleasă și ca adâncime) de aproximativ 2 până la 4 centimetri, pe când atunci când ești excitată se poate întinde de la 2 până la 8 centimetri. Astfel, avem mai multă suprafața în contact care produce excitația, secreția de hormoni și endorfine.
Pe de altă parte, în timpul nașterii, vaginul se întinde pentru a putea lăsa copilul să treacă prin canalul de naștere și un studiu spune că se poate mări de peste trei ori față de dimensiunea lui normală. Pare că avem puterea de a permite trecerea unui copil cu greutatea de până la 5 kilograme.
Dacă nu ai copii, să știi că nașterea este o misiune frumoasă și aparent imposibilă în același timp. Norocul nostru este că vaginul și corpul nostru știu ce au de făcut.
După naștere, țesutul își va reveni de obicei înapoi până la starea de presarcină. Uneori, vaginul se poate relaxa după naștere, ca o consecință a întinderii mușchilor pelvieni din apropierea vaginului. Această schimbare se manifestă diferit de la femeie la femeie și poate fi influențată de dimensiunea copilului, complicațiile din timpul nașterii, dar și de factorii genetici.
Secreția vaginală normală este o modalitate sănatoasă a corpului de a se autocurăța și o metodă naturală de protecție a vaginului. Acestea devin mai abundente odată cu excitația sexuală și cu ovulația, dar și utilizarea pilulelor contraceptive sau stresul emoțional pot provoca dezechilibre.
De cele mai multe ori, cauzele secrețiilor anormale sunt infecțiile bacteriene. Culorile secrețiilor vaginale variază de la alb, la maroniu închis, dar cele care reprezintă un semnal de alarmă sunt cele de nuanță gălbuie, verzuie, cu o consistență neobișnuită, nefirească și un miros fetid.
Cât despre vulvă…cum o protejăm?
Pentru a evita ca iritațiile, infecțiile și problemele să își facă loc în viața ta intimă, echipa de specialiști Enroush a creat un gel intim delicat cu vulva ta. Gelul oferă protecția antibacteriană de care ai nevoie zi de zi, în timp ce calmează și hidratează, fără să afecteze echilibrul pH-ului. Curăță, hidratează și protejează zona intimă, fiind creat din 95% ingrediente naturale și 0% parabeni. Tu și vulva ta veți fi de neoprit!
Infecțiile vaginale pot avea cauze diferite:
– parteneri sexuali multipli;
– antibiotice;
– folosirea anticoncepționalelor;
– diabetul zaharat;
– produsele de igienă feminină utilizate în exces sau neconforme;
– săpunurile parfumate.
Orice femeie, la orice vârstă se poate confrunta cu afecțiuni sau boli ale vaginului, așa că e bine să știm cum identificăm fiecare problemă și cum o tratăm. Iată cele mai frecvente probleme cu care se confruntă vaginul.
E important de știut că uscăciunea vaginală poate avea atât cauze fizice cât și psihologice, iar medicamentele pot cauza absența fluidelor. Uscăciunea vaginală poate apărea la orice vârstă însă odată ce știi cauza, poate fi tratată.
În plus, substanțele chimice din majoritatea produselor de îngrijire menstruală pot provoca uscăciune și iritație vaginală, așa că soluția este simplă: alege doar produse menstruale din exclusiv bumbac organic. Dacă vrei să afli mai multe despre produsele 100% naturale Enroush sau să citești mai multe despre uscăciunea vaginală, te invităm pe enroush.ro, unde punem grija pentru corpul tău pe primul loc.
O altă problemă destul de cunoscută este inflamația vaginului care se poate manifesta prin secreții, mâncărime și durere. De obicei, cauza vaginitei este o modificare a echilibrului bacteriilor vaginale sau o infecție. Nivelurile reduse de estrogen după menopauză și unele afecțiuni ale pielii pot provoca, de asemenea, vaginita.
Vaginismul reprezintă dificultatea permanentă/recurentă de penetrare vaginală de orice fel: deget, dispozitiv medical sau penis, în context de act sexual dorit şi liber consimţit, nu în condiţii de abuz. Apare o contracţie involuntară a musculaturii pelvine asociată unor importante simptome emoţionale: comportament evitant, fobie, teamă, spaimă.
Candidoza este o infecție cauzată de un tip de ciupercă numită Candida. Aceasta trăiește în mod normal în interiorul organismului uman, în cavitatea bucală, gât, intestin, vagin și pe piele, fără a cauza probleme. Uneori, Candida se poate înmulți și poate provoca o infecție dacă mediul din interiorul vaginului se schimbă.
Fiind o problemă recurentă, am dedicat un întreg articol Candidozei și te invităm să îl citești aici
Negii genitali se manifestă sub forma unor umflături de dimensiuni mici de culoarea pielii. Pot fi atât de mici încât abia se pot observa sau pot avea un aspect similar conopidei. Uneori negii genitali nu sunt însoțiți de simptome.
Herpesul genital este o infecție cu transmitere sexuală care se poate transmite prin contact sexual. Chiar și în lipsa veziculelor sau simptomelor specifice, este posibil ca o persoana să fie infectată cu virusul herpesului. Infecția poate fi tratată, dar trebuie reținut că acest tip de virus este foarte contagios.
Gonoreea este o boală infecțioasă cu transmitere sexuală și reprezintă o problemă serioasă de sănătate publică în întreaga lume. De obicei, afectează zonele calde, umede ale corpului, precum zona intimă, ochii, gâtul și anusul și poate afecta atât bărbații, cât și femeile. Gonoreea se transmite prin contact sexual neprotejat sau la naștere, afectând nou-născutul.
Clamidioza este o infecție bacteriană ce poate afecta atât femeile, cât și bărbații. Cele mai multe cazuri sunt asimptomatice, ceea ce îngreunează depistarea infecției și favorizează răspândirea sa. Nu este dificil de tratat, dar dacă este lăsată netratată poate cauza probleme grave de sanatate, în special femeilor.
Cancerul vaginal este o formă rară de cancer localizată la nivelul vaginului. Acest tip de cancer apare cel mai frecvent în celulele care căptușesc suprafața vaginului, canal care porta numele și de canal de naștere. Femeile cu cancer vaginal în stadiu precoce au cele mai bune șanse de vindecare, pe când cancerul care se extinde dincolo de vagin este mult mai greu de tratat.
Nu uita, ai grijă de sănătatea ta și oricând simți că ceva nu este în regulă, consultă un medic care te poate ajuta specific cu problema pe care o ai.
Forma vaginului se schimba dacă faci mai mult sex. Fals!
Caracterizat prin elasticitate, vaginul se dilată în timpul sexului și apoi revine la forma inițială. Acesta își schimbă forma ușor doar după o naștere.
Tampoanele se pierd în vagin. Fals!
Nu este Triunghiul Bermudelor. Pereții vaginului se apropie și pot să susțină tamponul pentru că sunt flexibili și musculari.
Himenul poate arăta dacă cineva a făcut sex cu penetrare. Fals!
Himenul sau “coroana vaginală” este un strat subtire de țesut, localizat la intrarea în vagin. Acesta este flexibil și la unele persoane nu se “rupe” niciodată, pe când la altele se poate “rupe” în timp ce pur și simplu fac exerciții fizice.
Bolile cu transmitere sexuală întotdeauna prezintă simptome. Fals!
O bună parte din infecțiile cu transmitere sexuală într-adevăr se manifestă fizic și vizual, dar multe din ele sunt asimptomatice, așa că testarea regulată e cea mai potrivită formă de prevenție.
Pe final, adunăm la un loc câteva din întrebările pe care sigur ți le-ai pus măcar o dată în viață și răspundem la fiecare în parte.
Foarte elastic, în cazul nașterii mușchii de la nivelul lui pot să se întindă de peste trei ori față de dimensiunea lor normală.
”Prima dată” este o experiență personală, care poate fi dureroasă sau placută, ori ambele. Fizic, nu există schimbări vizibile după un contact sexual (cu sau fără penetrare), deci conceptul de “dezvirginare” depinde de perspectiva fiecăruia.
Sperma ejaculată poate trăi în mucusul de la nivelul vaginului femeii aproximativ 3-5 zile.
Până acum am vorbit de anatomie, cum arată vaginul nostru în cărțile de biologie. Practic? Poți face chiar tu un autoexamen atunci când nu ai menstruație, folosind o oglindă și o sursă de lumină pentru a observa diverse schimbări la nivelul vulvei sau a vaginului tău.