Deși e asociat cu utilizarea tampoanelor la menstruație, Sindromul Șocului Toxic poate afecta pe oricine, de orice vârstă și gen. Simptomele apar brusc și evoluează rapid: atunci când e diagnosticat, trebuie tratat imediat pentru că e o afecțiune gravă care poate pune viața în pericol.
Persoanele care utilizează tampoane interne la menstruație sunt mai susceptibile să dezvolte acest sindrom, și deși mecanismele nu sunt pe deplin înțelese acestea au putut fi legate de prezența unor ingrediente extrem de toxice care acționează ca disruptori hormonali.
Factorii de risc intervin atunci când bacteriile intră în corp prin răni sau leziuni ale pielii, intervenții chirurgicale, folosirea tampoanelor sau a altor dispozitive interne pentru menstruație (cupe menstruale, bureți contraceptivi, diafragme).
Posibile cauze ale SST:
Tampoanele interne (care, dacă nu sunt schimbate în maxim 4 - 6 ore de la momentul introducerii în vagin permit bacteriilor să se dezvolte)
Cupa menstruală
Metode contraceptive intravaginale - diafragma
Leziuni la nivelul pielii, mușcături de insecte sau animale și leziuni chirurgicale
Folosirea unor tampoane pentru sângerările nazale
Nașterea
Infecții cu streptococ sau stafilococ
Simptomele unui sindrom de șoc toxic încep brusc, evoluează și se agravează rapid, iar semnele după care le poți recunoaște sunt:
Temperatură înaltă cu frisoane, apărută brusc
Durere de cap
Senzație bruscă de extenuare fără nicio cauză evidentă (efort fizic sau emoțional)
Tensiune arterială scăzută
Vărsături, diaree
Simptome de viroză: dureri în gât
Erupție asemănătoare unei arsuri solare, pe palme și tălpi
Culoare aprinsă a limbii, a buzelor, ochi injectați
Dureri musculare
Convulsii
Amețeli sau stare de leșin
Dificultăți de respirație
Fiind vorba de bacterii, tratamentul include antibiotice și medicamente specifice pentru tratarea simptomelor (analgezice, antihipertensive, oxigen, hidratare și electroliți prin perfuzie). În funcție de gravitatea cazului, medicii stabilesc tratamentul și metodele - care pot fi și chirurgicale (îndepărtarea țesuturilor afectate de bacterii).
Respectarea normelor de igienă intimă și corporală, tratarea leziunilor și a infecțiilor la timp. Iar dacă folosești tampoane ca metodă de protecție la menstruație asigură-te că folosești doar produse organice și schimbă-le la fiecare 4 ore!
Știai că un tampon convențional este făcut din plastic și fibre sintetice care se desprind de tampon și îți pot cauza răni ce permit astfel bacteriilor să producă toxinele ce cauzează SST.
Doar tampoanele din 100% bumbac organic nu vor lăsa reziduuri în corpul tău. Totuși se va respecta aceeași regulă a purtării lor.
Iar când vine vorba de îngrijirea menstruală, medicii recomandă alternarea tipurilor de produse, folosirea produselor organice, care conțin cât mai puține (sau deloc) ingrediente toxice, schimbare tampoanelor interne la intervale între 4-8 ore și folosirea produselor potrivite pentru fiecare flux.
Din păcate, da. Studiile au arătat că aproximativ 30% din paciente vor mai prezenta cel putin incă un episod de sindrom de șoc toxic după primul, iar riscul de recurență e mai mare la primele 3 cicluri menstruale, mai ales dacă infecția inițială nu a fost vindecată cu antibioticele corespunzătoare.
Cât despre anticorpi, tot studiile recente demonstrează că aproximativ 66% din paciente nu dezvoltă anticorpi după sindromul de șoc toxic menstrual, astfel fiind în continuare vulnerabile la toxinele bacteriene. Riscul însă se poate reduce evitând folosirea îndelungată a tampoanelor interne sau diafragmelor.
Dacă ai întrebări la care nu ți-am răspuns în acest articol, scrie-ne!