Sindromul ovarelor polichistice, cunoscut și sub abrevierea SOP, este o afecțiune în care ovarele produc o cantitate anormală de hormonii sexuali masculini, de obicei prezenți la femei în cantități mici.
Ovulația are loc atunci când un ovul matur este eliberat dintr-un ovar. Acest lucru se întâmplă astfel încât să poată fi fertilizat de un spermatozoid masculin. Dacă ovulul nu este fertilizat, acesta este trimis în afara corpului prin menstruație. În cazul ovarelor polichistice, acestea nu produc suficienți hormoni necesari pentru a ovula și acest lucru conduce la problemele associate cu SOP.
Ca efect al faptului că ovulația nu are loc, pe suprafața ovarelor apar mici chisturi, formațiuni care sunt de fapt saci mici de lichid, de dimensiuni reduse (diametru mai mic de 1 cm). Tot lipsa ovulației explică și dereglările ciclului menstrual, simptomul principal al SOP.
Simptomele în cazul acestei afecțiuni sunt de multe ori variabile sau nu sunt prezente, iar debutul lor este specific vârstei pubertății. Printre manifestările clinice se numără:
Dereglări ale ciclului menstrual, cu apariția mentruațiilor la intervale mai mari de 35 de zile sau chiar lipsa completă a menstruației
Probleme de fertilitate
Acnee
Hirsutism (creșterea părului în zone specific masculine)
Creșterea în greutate, cu depunerea grăsimii în zona abdominală
Acantosis nigricans (pete de culoare neagră pe tegumentele axilelor și gâtului)
Alopecie (pierderea părului în zone specific masculine, chelie)
Depresie, anxietate
Dureri pelviene
Cefalee
Tulburări ale somnului
La debut, simptomele afecțiunii sunt ușoare, însă cu timpul ele se intensifică. Pentru o femeie, este important să nu ignore semnalele pe care le primește de la corpul său și nici să nu caute explicații nejustificate pentru simptomele pe care le prezintă. Un ciclu menstrual neregulat, cu sângerări abundente, ori lipsa completă a menstruației pot reprezenta o problemă reală.
Fie că te confrunți sau nu cu o problemă cum este SOP, știi că sănătatea este sinonim cu grija pentru tine. Atunci când ai grijă de corpul tău și de produsele pe care le folosești, nici măcar menstruația nu îți mai pune viața pe stop. Create de femei pentru femei, produsele Enroush pun pe primul loc sănătatea ta și a planetei, fiecare tampon, absorbant, plasture menstrual fiind organic, din ingrediente 100% naturale. Acum chiar poți alege produse care pun la fel de mult preț pe sănătatea ta ca tine.
Încă nu au putut fi identificate exact cauzele responsabile cu apariția sindromului ovarelor polichistice. Există totuși câțiva factori care pot fi asociați cu predispoziția genetică, factorii de mediu specifici și dereglările endocrine.
Insulina este un hormon produs de pancreas pentru a controla cantitatea de zahăr din sânge. Rezistența la insulină înseamnă că țesuturile corpului sunt rezistente la efectele insulinei, iar organismul trebuie să producă insulină suplimentară pentru a compensa. Nivelurile ridicate de insulină determină ovarele să producă prea mult testosteron care interferează cu dezvoltarea foliculilor (sacii din ovare unde se dezvoltă ovule) și previne ovulația normală.
Multe femei cu SOP prezintă un dezechilibru hormonal, dar motivul exact pentru care apar aceste modificări nu este cunoscut. Studiile din domeniu sugerează că problema ar putea începe de la ovar, de la alte glande care produc hormoni sau chiar în partea creierului care controlează producția lor.
Una dintre primele cauze care este analizată în cadrul unei vizite la medic pentru o astfel de problemă, este istoricul familiei. Asta pentru că dacă cineva din familia ta, mama, sora, mătușa, suferă de sindromul ovarelor pilichistice, riscul de a-l dezvolta și tu este adesea crescut.
Dacă te îngrijorează menstruația, dacă ai probleme ce țin de fertilitate sau dacă există semne ale unei dereglări hormonale, este momentul să îți consulți medicul. Oricare dintre simptomele pomenite anterior pot reprezenta un prim semnal de alarmă pentru tine.
Nu amâna să mergi la medic și programează un consult de fiecare dată când simți că este cazul.
Diagnosticul SOP este stabilit de către medicul ginecolog pe baza anamnezei și examenului clinic al pacientei, dar și al investigațiilor imagistice și al analizelor de laborator.
În primă fază, medicul ginecolog va pune câteva întrebări pacientei referitoare la ciclul menstrual (frecvența lor, dacă există perioade când menstruația a lipsit, dacă au apărut modificări ale fluxului menstrual). Apoi, va realiza un scurt examen clinic pentru a verifica greutatea pacientei și a stabili dacă se încadrează în limitele recomandate.
Confirmarea diagnosticului va fi realizată însă cu ajutorul investigațiilor imagistice, mai precis printr-o ecografie transvaginală. Astfel, medicul va putea confirma sau nu prezența microchisturilor de pe ovare. Totodată, se vor recomanda și o serie de analize de sânge care să verifice nivelul de hormoni ai pacientei.
Sindromul ovarian polichistic este o tulburare caracterizată prin mai multe chisturi care apar pe suprafața ovarului, dar și prin creșterea excesului de hormoni masculini. SOP este considerat un fenomen patologic destul de grav, dar ovarele micropolichistice sunt simple condiții benigne care se găsesc cel mai adesea accidental în timpul unei scanări cu ultrasunete efectuată pentru o altă problemă.
Tratamentul în cazul sindromului ovarelor polichistice nu este unul obligatoriu și, atunci când este recomandat și administrat, poate varia considerabil în funcție de anumiți factori, precum vârsta, alte patalogii asociate, dorința de a concepe în viitorul apropiat.
Tratamentul medicamentos include antidiabeticele orale pentru scăderea rezistenței la insulină și sensibilizarea țesuturilor la acțiunea acesteia, precum și diminuarea secundară a nivelurilor de testosteron cu favorizarea ovulației.
Medicul poate prescrie ca varianta și anticoncepționalele, folosite în perioada pubertății și adolescenței, pentru controlarea ciclului menstrual, reglarea hormonilor masculini și reducerea acneei.
O procedură chirurgicală minoră numită drilling ovarian laparoscopic poate fi o optiune de tratament pentru problemele de fertilitate ascociate cu SOP, mai ales în cazul în care medicamentele nu au avut efect. Sub anestezie generală, medicul tratează ovarele folosind căldură pentru a distruge țesutul care produce hormoni masculini. Acest lucru corectează dezechilibrul hormonal și poate restabili funcționarea normală a ovarelor.
Desfășurat în aceleași condiții ca tratamentul descris mai sus, tratamentul cu laser presupune ca anumite porțiuni ale ovarului să fie cauterizate cu ajutorul electrocauterului sau laserului. Procedura, efectuată de obicei laparoscopic, presupune efectuarea a 4-20 de perforații (3 mm adâncime și lărgime) în fiecare ovar pentru a facilita ovulația.
Dacă în urma unui control medical ai decis împreună cu medicul că nu ai nevoie, ori nu preferi niciuna din variantele de tratament pomenite anterior, poți adopta câteva bune practici. O dietă sănătoasă și mai multă activitate fizică pot facilita pierderile în greutate și reducerea simptomele asociate cu SOP. În acest mod, ajuți și corpul să folosească insulina mai fficient, să scadă nivelul de glucoză din sânge și poate ajuta și ovulația.
În cazul în care ești însărcinată și te confrunți cu sindromul ovarelor polichistice, există câteva riscuri pe care este bine să le cunoști. Printre acestea se numără: hipertesiune arerială, preeclampsie, diabet gestațional și avort spontan. Aceste riscuri sunt deosebit de mari în cazul femeilor supraponderale.
Incapacitatea ovarelor de a elibera ovule la intervale regulate determină dificultăți în obținerea unei sarcini. Multe femei primesc diagnosticul de sindrom de ovare polichistice după investigații medicale effectuate pentru a elucida motivele pentru care nu pot rămâne însărcinate.
Însă, netratat, în timp SOP alterează serios calitatea vieții femeilor și pot apărea complicații precum:
Diabetul zaharat/gestational
Afecțiuni ale inimii
Hipertensiune arterială
Nivel crescut de cholesterol
Crește riscul de accident vascular cerebral (AVC)
Există riscul de avort spontan
Infertilitate
Depresie, anxietate și tulburări de alimentație
Unele femei suferă din cauza simptomelor fizice ale SOP, cum ar fi creșterea în greutate, creșterea părului și acneea. Pentru astfel de probleme, soluția o reprezintă tratamentele cosmetice, cum ar fi epiarea cu laser care te poate ajuta să te simți mai bine în privința aspectului. De multe ori, o discuție cu medicul despre cele mai bune modalități de a trata simptomele care vă deranjează poate ajuta maim ult decât crezi. Pune întrebări și caută soluții și pas cu pas va fi mai ușor.
Întrucât necesitatea unui tratament precum și tipul său diferă la fiecare persoană în parte, nu există un tratament universal valabil pentru sindromul ovarelor polichistice. De cele mai multe ori, medicul va recomanda unul din tratamentele despre care am povestit și mai devreme.
Carbohidrații rafinați provoacă inflamație în organism, amplifică rezistența la insulină și, deci, ar trebui evitați sau consumați cât mai rar. Acest grup de alimente include: pâine albă și orice alt produs din făină albă, brioșele, fursecurile, diverse prăjituri din comerț, produsele de patiserie, orice desert, chipsurile.
Se recomandă în schimb alimentele bogate în fibre pentru că te ajută să combați rezistența la insulină, prin faptul că încetinesc digestia și reduc impactul pe care glucoza îl are asupra sângelui.
Vestea bună e că un medic specialist poate face recomandări cu privire la tratamentul care trebuie urmat pentru eliberarea ovulelor necesare fertilizării și pentru a crește șansele femeii de a rămâne însărcinată. Nu există o rețetă a succesului, dar există numeroase metode pe care o femeie le poate încerca pentru a râmăne însărcinată.