Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Cum îți schimbă premenopauza viața

Premenopauza (Perimenopauza) - Ce este si cum se manifesta?
 

Menopauza nu înseamnă doar absența menstruației și posibile valuri de căldură care te iau prin surprindere. Înainte ca organismul unei femei să intre cu adevărat în perioda de menopauză, acesta trece prin numeroase alte schimbări, printre care se numără și simptomele perimenopauzei.

Premenopauza sau perimenopauza se referă la o stare de tranziție a organismului către menopauză, care marchează încheierea perioadei fertile din viața femeii. Afli în acest articol tot ce este nevoie să știi, pentru că, îndiferent de vârsta pe care o ai, este spre binele tău să îți înțelegi corpul.

Ce este premenopauza?

Perimenopauza este momentul în care corpul tău începe să treacă la perioada de menopauză. Aceasta poate debuta încă de la jumătatea anilor 30 sau pe la jumătatea anilor 50, dar de regulă, perioada aceasta începe cu 3 sau 4 ani înainte ca organismul femeii să intre la menopauză, însă în unele cazuri, acest lucru se poate întâmpla și cu 10 ani înainte.

În timpul acestei tranziții, ovarele produc mai puțini hormoni, ceea ce face ca ciclul menstrual să devină neregulat. Totuși, în această perioadă se eliberează câte un ovul, așa că o femeie care se află în perioada de tranziție spre menopauză încă poate să rămână însărcinată.  În acest moment, corpul se îndreaptă spre sfârșitul anilor de reproducere.

Alte schimbări și simptome fizice pot apărea pe măsură ce corpul se adaptează la diferite niveluri hormonale. Oficial premenopauza se încheie și începe menopauza după ce au trecut 12 luni consecutive fără menstruație.

TOTUL despre premenopauza ➤ La ce varsta apare si cat dureaza? ➤ Simptome & semne ➤ Ciclul menstrual in premenopauza ➤ Afla mai multe aici!

Simptome & semne: Cum se manifesta premenopauza?
 

Simptomele perimenopauzei, vârsta la care începe și cât durează variază de la o femeie la alta. Nimeni nu poate spune cu exactitate ce vei experiementa, uite totuși câteva dintre cele mai întâlnite simptome:

  • bufeuri

  • sâni sensibili

  • pielea uscată, care se subțiază

  • căderea părului sau subțierea firelor de păr

  • fragilizarea osoasă

  • sindromul premenstrual accentuat

  • modificări ale nivelurilor colesterolului

  • dorință sexuală (libidou) redusă

  • oboseală

  • menstruații neregulate

  • uscăciune vaginală și, implicit, disconfort în timpul sexului

  • scăderea fertilității

  • pierderi de urină involuntare, atunci când tușesc sau strănută

  • incontinență de urgență - o nevoie urgentă de a urina tot mai des

  • schimbări sau tulburări de dispoziție

  • probleme în ceea ce privește somnul

  • dificultăți de concentrare
     

Cat dureaza premenopauza?

Vârsta de intrare la perimenopauza poate varia semnificativ de la o femeie la alta. Semnele se pot instala în jurul vârstei de 40 de ani, dar sunt femei care observă că aceste schimbări se produc după  35 de ani. În medie, premenopauza dureazăi 3-4 ani, însă poate ține și doar câteva luni sau se poate întinde și pe 10 ani.

TOTUL despre premenopauza ➤ La ce varsta apare si cat dureaza? ➤ Simptome & semne ➤ Ciclul menstrual in premenopauza ➤ Afla mai multe aici!

Perimenopauza este o perioadă de tranziție care se termină în menopauză. Practic, menopauza înseamnă că menstruația s-a încheiat. Când nu ai ciclu menstrual timp de 12 luni, ai ajuns oficial la menopauză.

Ciclul menstrual in premenopauza

În perioada de premenopauză, nivelul estrogenului (principalul hormon feminin) variază neregulat, crește și scade continuu. Asta determină ca ciclurile menstruale să fie mai lungi sau mai scurte, dar pot fi și cicluri menstruale când ovarele nu eliberează ovulul (nu ovulează). În plus, pot apărea simptome similare menopauzei, precum bufeurile, tulburările de somn și uscăciunea vaginală, dar nu îți face griji pentru că există numeroase tratamente disponibile. 

Un prim pas pe care îl poți face pentru sănătatea ta este să treci la îngrijirea intimă organică, care face real diferența. Mama Natură ne-a oferit tot ce avem nevoie pentru a crea absorbantele și tampoanele ENROUSH, fără substanțe chimice, parfum, clor, plastic sau fibre sintetice. Folosind doar bumbac organic certificat GOTS creăm pentru tine produsele care au grijă de confortul și siguranța ta, indiferent de ziua ciclului menstrual. Toate produsele noastre sunt 100% aprobate ginecologic, deci nu îți face griji, ești pe mâini bune. 

TOTUL despre premenopauza ➤ La ce varsta apare si cat dureaza? ➤ Simptome & semne ➤ Ciclul menstrual in premenopauza ➤ Afla mai multe aici!

Este momentul să nu mai lași produsele convenționale să dicteze regulile pentru corpul tău și alege să folosești produsele care au grijă de tine, ca în fiecare zi să te simți bine. Lumea ENROUSH te așteaptă cu brațele deschise.
 

Ovulatia & sarcina in premenopauza

Cu toate că fertilitatea scade în perioada de perimenopauză, este bine de știut că ovarele funcționează în această perioadă și eliberează câte un ovul, ca de fiecare dată. Atât timp cât ai menstre, sarcina este posibilă. 

Dacă nu știi încă cum se poate calcula ovulația, este momentul perfect să citești articolul nostru despre Perioada fertilă. Găsești aici numeroase metode de calcul pentru perioada ta de ovulație și îți răspundem și la întrebări pe care nu știai că ți le-ai pus până acum.

Cauze & Factori de Risc - De ce apare perimenopauza?

Cauzele premenopauzei nu sunt numeroase. În această perioadă de tranziție către menopauză, producția de estrogen și de progesteron începe să aibă fluctuații, crește și scade. Multe dintre schimbările prin care trece o femeie la perimenopauză sunt de fapt o consecință a nivelului scăzut de estrogen.

TOTUL despre premenopauza ➤ La ce varsta apare si cat dureaza? ➤ Simptome & semne ➤ Ciclul menstrual in premenopauza ➤ Afla mai multe aici!

Menopauza este o etapă firească în viața unei femei, dar uneori poate apărea mai devreme decât era de așteptat. Unele dovezi sugerează că anumiți factori de risc influențează instalarea perimenopauzei mai rapid, și anume:

  • fumatul

  • istoricul familial

  • tratamentul oncologic (tratarea cancerului prin chimioterapie sau radiatioterapia zonei pelvine)

  • histerectomia

Premenopauza, menopauza & post-menopauza - Care este diferenta?
 

Fiecare dintre aceste stadii reprezintă o schimbare treptată, care de obicei are loc pe parcursul a mai mulți ani.

Premenopauza sau perimenopauza apar în decada a patra de viață a femeii, însă uneori poate apărea și după 30 de ani. Simptomele pot deveni mai accentuate pe măsură ce se apropie menopauza. De regulă, femeia intră la premenopauză cu 3-4 ani înainte de menopauză și această perioadă se încheie la 12 luni de la ultima menstruație.

TOTUL despre premenopauza ➤ La ce varsta apare si cat dureaza? ➤ Simptome & semne ➤ Ciclul menstrual in premenopauza ➤ Afla mai multe aici!

Menopauza înseamnă că ovarele nu mai eliberează ovule, iar producția de estrogen scade substanțial. Simptomele din timpul premenopauzei pot continua și după menopauză. Cele mai multe femei intră la menopauză între 40 și 58 de ani, iar vârsta medie este de 51 de ani. Vrei să știi și mai multe despre subiect? Descoperi totul despre Menopauză în articolul nostru dedicat în întregime cauzelor, simptomelor și tratamentului specifice acestei perioade.

Post-menopauza este stadiul de după menopauză. În acest timp, simptomele se pot intensifica din cauza producției scăzute de estrogen. În general, însă, femeia va avea simptome ale menopauzei reduse ca intensitate.

Tratament premenopauza

Există mai multe tipuri de tratamente care pot să ajute la ușurarea simptomelor premenopauze. Ce este important, totuși, este să te consulți cu medicul ginecolog sau cu un medic de specialitate pentru a obține rezultatele pe care ți le dorești și pentru a folosi soluții potrivite pentru tine. 

TOTUL despre premenopauza ➤ La ce varsta apare si cat dureaza? ➤ Simptome & semne ➤ Ciclul menstrual in premenopauza ➤ Afla mai multe aici!

Tratament hormonal in premenopauza

Terapia hormonală este utilă în cazul anumitor femei. 

  • Terapia sistemică pe bază de estrogeni (sub formă de pilule ori tablete, plasturi, geluri sau creme) este considerată cea mai eficientă opțiune de tratament pentru a calma bufeurile și transpirațiile nocturne, simptome frecvente în premenopauză și la menopauză.

  • În funcție de istoricul medical și starea de sănătate a femeii, medicul poate recomanda doze (foarte) mici de estrogen, pentru a ameliora simptomele. Dacă consideră necesar, poate prescrie și progesteron pe lângă terapia cu estrogeni.

  • Un alt tratament hormonal pe care medicul l-ar putea recomanda este o cremă cu progesteron. care ajută în cazul în care apare uscăciunea vaginală și, în plus, oferă protecție împotriva sindromului premenstrual.

  • Un alt tratament hormonal folosit în premenopauză sunt contraceptivele orale. Dacă sângerările tale menstruale sunt neregulate și nu îți dorești să rămâi însărcinată, o opțiune bună sunt pilulele contraceptive cu o doză mică de hormoni. Cum ovulația este suprimată, se reglează fluxul menstrual și menstruațiile, dispar bufeurile și este redusă uscăciunea vaginală.

  • Pe bază de estrogen există și tratamente care se administrează vaginal și care pot fi folosite ca pentru ameliorarea simptomelor în premenopauză. Acestea sunt produse care pot fi introduse în vagin pentru a calma uscăciunea vaginală și durerea pe care femeia o simte în timpul sexului.

Tratament cu antidepresive pentru perimenopauza

Unele antidepresive pot reduce câteva din simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile. Un astfel de tratament se recomandă de obicei femeilor care, din anumite motive, nu pot lua estrogeni. 

Tratament naturist premenopauza

Dacă îți consulți medicul, îți va recomanda tratamentul potrivit pentru tine. Printre variantele naturiste se numără:

  • pentru sănătatea sistemului osos - calciu și vitamina D

  • în cazul unui libidoul scăzut - medicul poate prescrie un supliment cu testosteron
     

Sunt binevenite uneori și câteva modificări ale stilului de viață, precum:

  • o dietă mai sănătoasă

  • exerciții fizice ușoare

  • evitarea alimentelor sau activităților care provoacă bufeuri

Înainte de a decide asupra oricărei forme de tratament, discută cu medicul despre opțiunile tale, cât și despre riscurile și beneficiile fiecărei variante. Așa vei putea lua decizia corectă pentru tine.

Teste & analize - Diagnosticarea premenopauzei

Doar medicul specialist poate pune diagnosticul de premenopauză, urmărind simptomele pacientei. De cele mai multe ori, un test de sânge ajută la determinarea nivelului hormonilor, dar este de reținut că nivelul acestora este schimbător în această perioadă. 

Suntem diferite, iar asta înseamnă că unele femei suporta simptomele fără prea mult efort, în timp ce altele solicită asistență medicală atunci când se instalează simptomele. Totuși, întotdeauna se recomandă consultarea medicului dacă apar simptome neobișnuite sau dacă intensitatea lor crește accentuat.

Complicatii premenopauza

Primul semn al perimenopauzei sunt de obicei menstrele nergulate. De cele mai multe ori, acest aspect este ceva normal în respectiva perioadă a vieții tale. Însă, nu amâna o vizită la medic dacă:

  • sângerarea este abundentă - ești nevoită să schimbi tamponul la fiecare 1-2 ore

  • sângerarea durează mai mult de 7 zile

  • sângerarea apare între perioadele menstruale

  • menstrele apar frecvent la interval mai mic de 21 de zile
     

Aceste situații pot însemna că te confrunți cu o problemă mai dificilă, la nivelul sistemului reproducător. Pentru diagnostic sau tratament este neapărat nevoie să consulți un medic.

NU UITA! Simptomele premenopauzei nu ar trebui să îți influențeze ritmul cotidian sau starea de bine, așa că mergi la medic dacă te îngrijorează aceste aspecte la tine.

 

Sfaturi utile pentru gestionarea premenopauzei
 

Perimenopauza aduce cu sine o serie de schimbări în organismul femeii, influențate mai ales de variațiile nivelului de estrogen. De aceea, pentru a îmbunătăți calitatea vieții în premenopauză, este important să ai grijă de tine și poate îți dorești să urmezi câteva dintre sfaturile noastre:

  • te ajută să faci exerciții fizice (efort redus), măcar 30 de minute în fiecare zi

  • renunță la fumat

  • odihnește-te suficient și încearcă să îți creezi un program regulat de somn

  • evită să consumi alcool și redu consumul de cofeină

  • încearcă să ajungi la o greutate corporală care te mulțumește și menține-o constantă

  • include în alimentația ta calciu

  • întreabă medicul dacă ar trebui să iei un supliment cu multivitamine

  • dacă libidoul scăzut îți afectează viața intimă, apelează la ajutorul unui terapeut (împreună sau fără partener)

Intrebari frecvente

Încă ai întrebări? Răspundem acum la încă câteva dintre ele.
 

Poti ramane insarcinata la premenopauza?

Cum în premenopauză ovarele tale încă eliberează ovule, da, poți rămâne însărcinată! Pentru o metodă contraceptivă potrivită pentru tine, consultă-te cu medicul ginecolog.

De ce dor sanii la premenopauza?

În etapa de perimenopauză, nivelurile de estrogen și de progesteron din corp fluctuează în mod imprevizibil, iar acest lucru este responsabil pentru durerile de sâni asociate cu menopauza. Nu este nimic neobișnuit dacă observi că sânii se măreasc, scad în volum sau își schimbă forma în această perioadă.

Sunt recomandate anticonceptionalele in premenopauza?

Anticoncepționalele pot fi recomandate doar de medicul specialist și în unele cazuri, da, chiar sunt folosite sub formă de tratament în perioada premenstruală.

De la ce varsta se instaleaza premenopauza?

Premenopauza se instalează la vârste diferite, dar de obicei este posibil ca pe la vârsta de 40 de ani să apară primele semne. În medie, menopauza apare pe la 51 de ani.

Cat dureaza perioada de premenopauza?

Perioada de premenopauză poate să dureze câteva luni sau chiar câțiva ani, dar de obicei se manifestă pe timpul a 4 ani. Aceasta se încheie când au trecut 12 luni de la ultima menstră și atunci începe menopauza.

Cum poti gestiona bufeurile in premenopauza?

Multe femei reușesc să gestioneze bufeurile prin tehnici și metode simple, printre care: purtarea de îmbrăcăminte în straturi (să te poți îmbrăca/dezbrăca în funcție de cum te simți), bautul de apă cu gheață la debutul unui bufeu, folosirea lenjeriei și a hainelor de bumbac (confort sporit peste noapte).

Se poate preveni perimenopauza?

Perimenopauza nu poate fi prevenită, dar poate fi întârziată.
 

Întotdeauna cere ajutorul unui medic specializat când vrei să iei decizii care țin de sănătatea ta. Ai grijă de tine și totul va fi bine!
#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.