Durerea de sâni: De ce mă dor sânii la menstruație
Durere de sâni înainte de menstruație? Majoritatea oamenilor din jur îți vor spune că e un simptom normal în perioada aia a lunii, și că toate femeile se confruntă cu asta. Ceea ce nu este întotdeauna tocmai adevărat!
Da, este normal ca sânii să fie mai sensibil și chiar ușor dureroși în perioada menstruală. Pentru unele femei durerile se ameliorează pe măsură ce înaintează în vârstă, iar pentru altele nu.
Dar dacă durerea devine atât de puternică încât nu mai suporți sutienul, simți disconfort la fiecare mișcare sau chiar apar alte semne de infecție, NU este normal și nu trebuie să ignori sau să normalizezi astfel de simptome. Ca femei, avem nevoie să fim informate în legătură cu aceste lucruri: așa că uite de ce dor sânii la menstruație și când este cazul să te îngrijorezi.
Ce este durerea de sâni legată de menstruație
Mastodinia sau mastalgia, cum mai este numită durerea de sâni, o putem descrie ca orice formă de disconfort în zona sânilor, începând de la sensibilitate crescută și spasm până la junghiuri, înțepături sau chiar arsuri dureroase.
Disconfortul poate să apară la unul sau la ambii sâni, mai ales în perioada menstruală la femeile cu vârstă fertilă, și de multe ori este o durere ușoară care trece rapid, fără să creeze motive de îngrijorare.
În astfel de situații, este o idee bună să eviți hainele strâmte și să alegi îmbrăcăminte lejeră pentru confortul sânilor, la fel cum este o idee bună să folosești doar absorbante și tampoane din bumbac 100% organic pentru confortul și sănătatea zonei intime.
Cauzele durerii de sâni înainte și în timpul menstruației
Medicii încă nu au stabilit cu exactitate o cauză clară pentru care atât de multe femei se confruntă cu sensibilitate la nivelul sânilor în perioada menstruală, în lipsa unei afecțiuni sau a unei probleme evidente de sănătate. În schimb, ceea ce știm cu certitudine este că au fost identificați factorii principali care influențează aceste simptome:
Fluctuațiile hormonale: scăderea nivelurilor de estrogen și progesteron din perioada menstruației, în special în faza luteală, au fost asociate cu sensibilitatea crescută și durerea la nivelul sânilor; aceleași fluctuații pot provoca o ușoară umflare a ganglionilor limfatici, care la rândul lor pot contribui la durerea de sâni. Dacă durerile sunt mai intense pe o parte, poate fi din cauză că celulele fiecărui sân răspund diferit la fluctuațiile hormonale.
Retenția de apă: faptul că organismul reține apă este un simptom menstrual în sine, iar la rândul său acesta poate avea un impact asupra sensibilității sânilor.
Ovulația: durerile de sâni de dinaintea menstruației pot să apară inclusiv în perioada ovulatorie, cu aproximativ 12-14 zile înainte de începerea menstrei.
Prolactina: este hormonul care stimulează producția de lapte postpartum, însă acesta este prezent în organism și poate afecta sensibilitatea sânilor chiar și în cazul femeilor care nu au născut recent.
Alți factori: dieta, stresul și stilul de viață influențează toate simptomele din timpul perioadei menstruale și premenstruale, inclusiv intensitatea crampelor abdominale și a durerilor de sâni. Spre exemplu, o alimentație ce implică un consum excesiv de grăsimi ar putea crea un dezechilibru al acizilor grași ce poate crește sensibilitatea sânilor.
Sigur, cauzele pot fi și altele dacă apar dureri de sâni în afara ciclului, inclusiv răni sau leziuni. Așa că dacă durerea este supărătoare sau persistă, întotdeauna este o idee bună să discuți cu medicul.
Când este normală durerea de sâni
Când durerea de sâni se manifestă mai mult ca o sensibilitate crescută, și rămâne la stadiul de disconfort fără să-ți perturbe viața, poate fi un simptom normal în perioadele în care te confrunți cu fluctuații hormonale.
Astfel de perioade în care nivelul de estrogen și progesteron se schimbă drastic și în care durerea de sâni este normală sunt:
În perioada menstruală (pe măsură ce nivelul de estrogen și progesteron scad)
În timpul menstruației (mai ales în primele zile, când nivelurile hormonale sunt încă scăzute)
La ovulație (când ești în perioada fertilă și ovarele eliberează un ovul, cu aproximativ 2 săptămâni înainte de începerea menstruației)
În primul trimestru de sarcină (pe lângă lipsa menstruației, durerea de sâni se numără printre primele simptome de sarcină, când estrogenul stimulează creșterea glandelor mamare; dacă vrei să afli mai multe despre schimbările care apar în corp în fiecare trimestru pe măsură ce sarcina avansează, citește articolul nostru despre dezvoltarea sarcinii pe săptămâni)
În perimenopauză (în această perioadă de tranziție, estrogenul și progesteronul fluctuează impredictibil, crescând sensibilitatea sânilor)
La menopauză (se estimează că 40% dintre femei au sâni sensibili sau dureroși la menopauză, pe lângă o mulțime de alte simptome specifice despre care am vorbit AICI).
În perioada pubertății (creșterea sânilor este unul dintre semnele pubertății la fete, și este normal să fie însoțită de sensibilitate și disconfort)
În urma utilizării metodelor contraceptive hormonale (este perfect normal ca schimbările hormonale induse de metodele contraceptive să provoace sensibilitate și ușor disconfort la nivelul sânilor. Însă dacă durerea este severă, discută cu medicul despre posibilitatea alegerii unei alte metode contraceptive eficiente).
Tipuri de dureri de sâni
Ceea ce noi numim la modul general durere de sâni, în termeni medicali poate fi clasificată în mai multe tipuri. Astfel, putem distinge:
Dureri ciclice și non-ciclice, în funcție de cum sunt corelate cu ciclul menstrual
Durerea ciclică: este frecventă la femeile aflate la vârstă reproductivă; apare în mod regulat, în perioada premenstruală, ca simptom al sindromului premenstrual și continuă chiar și în perioada menstruației, fiind asociată fluctuațiilor hormonale. În general, durerea ciclică afectează în egală măsură ambii sâni.
Durerea non-ciclică: nu este asociată fluctuațiilor hormonale care reglează ciclul menstrual, ci poate fi provocată de o mulțime de alți factori, inclusiv anumite afecțiuni care pot necesita investigații suplimentare. Durerea non-ciclică poate să afecteze ambii sâni, un singur sân, sau doar o anumită zonă a acestora.
Dureri moderate și dureri intense, în funcție de severitate
Durerile moderate pot fi normale, mai ales când au loc fluctuații hormonale în corp (în perioada pubertății, a menstruației, a sarcinii sau a menopauzei).
Durerile intense care te împiedică să-ți desfășori activitățile zilnice, sau care persistă multe zile la rând, nu sunt normale și pot indica o infecție sau o afecțiune mai gravă, fiind necesar un control la medicul specialist.
Simptomele asociate durerii de sâni
Durerile de sâni pot fi resimțite sub forma multor tipuri de disconfort. Poate fi doar sensibilitate crescută, sau poate fi un junghi puternic. Uite principalele simptome prin care se poate manifesta durerea de sâni:
Sensibilitate crescută la atingere
Sensibilitate la nivelul mameloanelor
Durere surdă, presiune sau înțepături
Umflarea și creșterea în volum a sânilor
Modificări ale texturii sânilor (senzație grunjoasă sau de densitate)
Senzația de tensiune în țesutul mamar
Durere care radiază spre axilă, braț, spate sau gât
Disconfort la purtarea sutienului sau în timpul activităților fizice
În funcție de legătura cu ciclul menstrual, durerea poate fi ciclică (asociată menstruației) sau non-ciclică (asociată altor factori). De asemenea, aceasta poate fi unilaterală (la un singur sân) sau bilaterală (la ambii sâni), iar durata sa poate varia de la câteva zile până la una sau mai multe săptămâni.
Când e cazul să mergi la medic
O durere de sâni moderată și de scurtă durată nu este îngrijorătoare, mai ales în perioade precum menstruația sau menopauza. Dar se recomandă să mergi la medic cât mai curând dacă:
Durerea de sâni durează mai mult de câteva săptămâni
Durerea este atât de puternică încât te împiedică să-ți continui activitățile zilnice (chiar și în perioada menstruală)
Observi apariția unor noduli, sau ai noduli dureroși
Ai scurgeri mamelonare care miros neobișnuit sau conțin sânge
Apar alte semne de infecție, precum roșeața în zona sânilor sau febra
După ce îi vei descrie simptomele, medicul poate efectua o examinare a sânilor, însoțită după caz de o mamografie sau ecografie.
De asemenea, testele de screening de rutină, cu o frecvență adecvată vârstei și conform recomandărilor medicale, sunt importante pentru prevenția și tratarea timpurie a unor afecțiuni grave cum este și cancerul de sân.
Remedii și tratamente pentru durerea de sâni la menstruație
Tratamentele pentru ameliorarea durerilor de sâni se efectuează în funcție de cauză. Pentru durerile specifice fluctuațiilor hormonale din perioada menstruală există atât remedii naturale, cât și medicamente disponibile la farmacie. Îți spunem mai jos care sunt cele mai accesibile remedii:
Medicamente pentru durerea de sâni
Pentru diminuarea durerilor de sâni la menstruație, medicul poate recomanda ibuprofen sau alte analgezice ușoare disponibile la farmacie. De asemenea, se pot recomanda și creme antiinflamatorii pentru reducerea sensibilității.
În funcție de situația medicală a fiecărei paciente, medicul poate totodată să prescrie pilule contraceptive pentru a restabili echilibrul hormonal, sau un antibiotic eficient în cazul în care la durere contribuie și o infecție.
Remedii naturale pentru durerea de sâni
Durerile de sâni pot fi reduse și în mod natural, fără pastile, mai ales dacă sunt ușoare sau moderate. Uite câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a observa imediat o ameliorare:
Poartă un sutien care nu te strânge, și încearcă cupe de diverse mărimi până o găsești pe cea mai confortabilă.
Alege un sutien cu susținere bună, pentru a reduce mișcarea nedorită a sânilor.
Aplică un plasture termic sau comprese calde pentru a calma durerea folosind terapia cu căldură.
Aplică o compresă rece dacă preferi terapia prin frig.
Masează sânii în zonele dureroase pentru a reduce tensiunea.
Schimbări în stilul de viață
Pentru că tot ceea ce ține de alimentație și stil de viață îți poate afecta nivelul hormonal și implicit sensibilitatea sânilor, uite câteva obiceiuri care te pot ajuta să reduci durerile recurente în perioada premenstruală și menstruală:
Redu consumul de sare pentru a preveni retenția de apă.
Discută cu medicul despre o posibilă suplimentare cu vitamina E sau vitamina B6 pentru a reduce durerile de sâni.
Întreabă-ți medicul dacă poți încerca un supliment cu ulei de luminiță de seară – studiile arată că un consum zilnic de 3 g timp de 6 luni poate contribui la reducerea durerii.
Evită activitățile fizice intense de tip HIIT, cu alergări și sărituri, dacă acestea îți intensifică disconfortul.
Alege antrenamente de intensitate ușoară, care stimulează circulația sângelui și pot ameliora durerea.
Tehnici de relaxare
Nu în ultimul rând, stresul se numără printre factorii care pot cauza sau pot intensifica durerile de sâni. Poți încerca să le ameliorezi practicând tehnici de relaxare și de gestionare a stresului, cum ar fi tehnicile de respirație, exercițiile de yoga sau chiar terapiile pentru reducerea anxietății asociate cu durerile de piept și sâni.
Cum previi durerea de sâni
detalii generale
vorbim despre:
Rolul echilibrului hormonal și al sănătății hormonale.
Suportul emotional și impactul stresului asupra ciclului menstrual.
Alimente care susțin sănătatea hormonală: alimente bogate în acizi grași omega-3, legume, semințe de in.
Să ai grijă de tine și să fii atentă la stilul tău de viață este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru confortul tău pe termen lung.
Durerea de sâni la menstruație apare de obicei ca o consecință normală a fluctuațiilor hormonale, pe care nu prea poți să le previi fiindcă sunt naturale. Singurul lucru pe care îl poți face este să ai grijă de echilibrul tău hormonal, făcând alegeri cât mai informate și responsabile:
Consumă cât mai multe alimente naturale care îți susțin sănătatea hormonală, cum sunt alimentele bogate în fibre și acizi grași omega-3, legumele, fructele, semințele de in.
Fii activă și fă în mod regulat antrenamente ușoare.
Odihnește-te suficient, ai grijă de echilibrul tău emoțional și practică tehnici de relaxare, deoarece stresul are un impact enorm asupra nivelurilor hormonale și a ciclului menstrual.
Distinge ce e normal de ce nu e normal și mergi la medic dacă observi semne neobișnuite sau ceva în neregulă la nivelul sânilor, pentru că doar așa poți preveni din timp agravarea durerilor.
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.
Cookie-uri? Probabil ai mai auzit de ele. Sunt mici fisiere text care permit salvarea setarilor si preferintelor tale atunci cand intri pe un site.
Le folosim pentru imbuntatirea experientei online si personalizarea continutului pe care ti-l oferim zi de zi. O parte dintre ele sunt obligatorii, cum sunt cele necesare, care ajuta la buna functionare a site-ului. In sectiunea dedicata din acest mesaj, poti selecta cookie-urile pe care le accepti.
Nu uita ca pe ENROUSH un cookie te ajuta:
• sa primesti recomandarile si ofertele potrivite
• sa afli cand scade pretul la produsele tale Favorite
• sa ai o buna experienta de navigare si cumparare online.
Dezactivarea anumitor cookie-uri poate afecta utilizarea site-ului si a serviciilor noastre.
Cookie-uri strict necesare
ActivParţial activInactiv
Nu se pot dezactiva!
Aceste cookie-uri sunt necesare pentru funcționarea site-ului nostru. Acestea vă permit să utilizați principalele caracteristici ale site-ului nostru (de ex. vizualizarea conținutului paginilor, de înregistrare a preferinței de afișare a rezultatelor).
Cookie-uri de marketing
ActivParţial activInactiv
Aceste cookie-uri pot fi setate pe site-ul nostru de către partenerii noștri de publicitate. Acestea pot fi utilizate de companiile respective pentru a realiza un profil pe baza intereselor utilizatorului și pentru afișarea de reclame relevante pentru acesta pe alte site-uri.
Cookie-uri de analiză statistică
ActivParţial activInactiv
Aceste cookie-uri ne permit să numărăm vizitele și sursele de trafic, astfel încât să putem măsura și îmbunătăți performanța site-ului nostru. Ne ajută să știm care sunt paginile cele mai puțin populare și să vedem cum se mișcă vizitatorii pe site. Informațiile pe care le colectează aceste cookie-uri sunt agregate și, prin urmare, anonime.