Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Analize Sarcina - Afla ce analize se fac pentru fiecare trimestru de sarcina

Când sarcina este confirmată și știi că urmează să devii mămică, sănătatea ta și a bebelușului tău devin o prioritate. În această călătorie, este foarte important să ai alături un specialist care să-ți monitorizeze sarcina. Vizitele regulate la medic și analizele corespunzătoare fiecărui trimestru sunt esențiale pentru a urmări și optimiza dezvoltarea fătului.

Haide să vorbim despre ce analize se fac în fiecare trimestru de sarcină.

Importanța analizelor în sarcină

Pe toată perioada sarcinii, organismul mamei se modifică și se adaptează. Pentru ca bebelușul să fie sănătos la naștere, este crucial modul în care acesta se dezvoltă în perioada intrauterină. Pentru aceste motive, este important ca fiecare etapă a sarcinii să fie monitorizată.

Cu ajutorul analizelor în sarcină specifice fiecărui trimestru, medicul poate urmări evoluția acesteia și poate observa orice neregularitate. Astfel, se poate interveni la timp pentru a optimiza sănătatea micuțului și a mamei, dar și pentru a preveni și trata posibilele complicații.

Există inclusiv pachete de analize și teste genetice care se pot recomanda înaintea unei sarcini, pentru a verifica starea de sănătate a mamei.

Analize în prima săptămână de sarcină 

Test de sange sarcina timpuriu 

Primele semne de sarcină pot apărea destul de târziu. Deseori, femeile primesc vestea că sunt însărcinate la o perioadă destul de lungă după concepție. De aceea, tuturor femeilor gravide li se recomandă primele analize imediat după confirmarea sarcinii, inclusiv cu un test de sânge de sarcină timpuriu.

Aceste investigații au ca scop evaluarea stării de sănătate generală a mamei, și de regulă includ:

  • Aflarea grupei sangvine și a factorului Rh
  • Hemoleucograma
  • Urocultură și sumar de urină
  • Glicemie
  • Teste specifice pentru boli transmisibile (ex: boli cu transmitere sexuală, HIV, virusuri hepatice, rubeolă, tuberculoză)

De asemenea, în funcție de istoricul medical al mamei și de cel familial, sau în cazul în care rezultatele analizelor de rutină deja efectuate nu sunt optime, medicul poate recomanda investigații suplimentare adaptate particularităților mamei.

Analize necesare sarcina  •  Analize trimestrul 1  •  Analize trimestrul 2  • Analize trimestrul 3

Analize în trimestrul 1 de sarcină 

​​​​​​​Trimestrul 1 este perioada în care au loc cele mai multe schimbări în corp. În această perioadă este necesară cea mai atentă monitorizare, iar testele de screening sunt esențiale pentru a indica evoluția cea mai probabilă pe care o va urma sarcina.

Dacă vrei să citești mai multe despre cum se va dezvolta bebelușul tău în fiecare săptămână de sarcină, ți-am povestit mai multe despre dezvoltarea fătului pe trimestre AICI.

Analizele și investigațiile recomandate de medic vor fi adaptate în funcție de starea de sănătate a mamei, istoricul său și particularitățile sarcinii. Însă în general, există un pachet standard de analize recomandate tuturor femeilor în trimestrul 1, și îți spunem mai jos care sunt acestea.

Consultația obstetricală

​​​​​​​Consultația obstetricală, sau controlul ginecologic specific femeilor însărcinate, este prima investigație pe care va trebui să o faci după confirmarea sarcinii. Dacă vrei să afli mai multe despre cum îți poți confirma sarcina, citește articolul nostru despre cum îți dai seama că ești însărcinată.

În urma consultației obstetricale, medicul va identifica factorii de risc, îți va recomanda setul de analize necesare pe perioada sarcinii și va face o primă evaluare a acesteia. Pe scurt, prima consultație prenatală îți va oferi un răspuns aproximativ la întrebări precum “Cum se va desfășura sarcina?” și “Ce pași am de urmat în continuare?”.

De asemenea, o dată în sarcină (oricând te prezinți la medic pentru monitorizare), este recomandat și testul cervico-vaginal Babeș-Papanicolau.

Grupa de sânge și factorul Rh

​​​​​​​Atunci când ești însărcinată, este important să știi dacă ai un Rh pozitiv sau negativ, deoarece acesta poate influența atât sănătatea fătului, cât și pe a ta.

Dacă tatăl copilului are un Rh pozitiv, bebelușul îl va moșteni.  În cazul în care Rh-ul tău este negativ, corpul tău va crea anticorpi împotriva factorului Rh, care pot ataca celulele roșii ale fătului și îți pot cauza anemie.

În acest caz, va fi nevoie de o monitorizare în plus pe perioada sarcinii, așa că este important ca tu și medicul să știți acest lucru încă de la început.

Ecografia 

​​​​​​​În timpul primei ecografii, medicul poate confirma localizarea normală a sarcinii. Fătul ar trebui să se dezvolte în interiorul uterului (intrauterin), nu în afara acestuia. Sarcina extrauterină (ectopică) nu va permite dezvoltarea unui copil și poate amenința viața mamei, iar despre toate riscurile sale am vorbit mai pe larg AICI.

Tot în cadrul primei ecografii se vor stabili vârsta gestațională și viabilitatea embrionului. Dacă vrei să îți calculezi singură sarcina pe săptămâni, o poți face cu aproximație folosind un calculator de sarcină.

Aceasta nu este singura ecografie din trimestrul 1. Următoarea este recomandată la 12-13 săptămâni, și este considerată cea mai importantă ecografie a trimestrului. Medicul va verifica dacă fătul are o conformație corectă, și va putea identifica dacă există probleme în dezvoltarea structurală.

Hemoleucograma

​​​​​​​O afecțiune foarte frecventă în sarcină care necesită atenție și tratament pentru a nu cauza complicații precum oboseala excesivă sau travaliu îngreunat este anemia. Aceasta apare fie din cauza unor carențe de fier sau acid folic, fie din cauza altor probleme de sănătate (ex: hemoglobinopatie).

Hemoleucograma este analiza de sânge în sarcină prin care se depistează anemia. Aceasta măsoară nivelul de hemoglobină și alți parametri ai eritrocitelor din sânge.

O metodă eficientă de prevenție a anemiei în sarcină o constituie un plan personalizat de vitamine prenatale, alături de o alimentație echilibrată și bogată în fier. Această alimentație ar trebui să continue inclusiv postpartum, pe perioada alăptării, fiindcă prin laptele matern îi vei transmite bebelușului nutrienții din corpul tău. Mai multe despre alimentația în alăptare am vorbit AICI.

Glicemia 

Tot în cadrul analizelor de sânge se măsoară și glicemia, sau nivelul de glucoză. Astfel, în cazul în care mama suferă fără să știe de diabet zaharat de tip I sau II încă de dinaintea sarcinii, sau de diabet gestațional, acesta poate fi depistat și tratat din timp.

Sumarul de urină

Urocultura și sumarul de urină constituie încă un test de rutină prin care se pot identifica și trata anumite probleme de sănătate. De exemplu infecțiile, diabetul gestațional, bolile renale și preeclampsia pot fi identificate cu ajutorul acestei analize de sediment urinar.

Teste pentru boli cu transmitere sexuală 

Foarte multe boli cu transmitere sexuală, printre care HIV, Sifilis și virusurile hepatice, pot fi transmise de la mamă la făt în timpul nașterii. De asemenea, unele dintre ele pot afecta inclusiv evoluția sarcinii, provocând posibile malformații sau probleme de sănătate ale bebelușului după naștere.

Este recomandat ca toate viitoarele mămici să se testeze pentru aceste infecții.

Analize necesare sarcina  •  Analize trimestrul 1  •  Analize trimestrul 2  • Analize trimestrul 3 • Afla care sunt cele mai importante investigatii in sarcina ➜

Funcția tiroidiană

În primele 12 săptămâni de sarcină, tiroida bebelușului nu funcționează. Fătul își asigură întregul necesar hormoni de la mamă. Chiar și la finalul primului trimestru, când funcția tiroidiană a celui mic începe să funcționeze, acesta continuă să fie dependent de echilibrul din corpul mamei.

Astfel, dacă mama suferă un dezechilibru la nivelul hormonilor tiroidieni, va fi afectată și funcția tiroidiană a fătului.

Bitestul sau testul combinat 

Testul combinat, sau bitestul, este conceput pentru a identifica eventualele probleme genetice (sau defecte cromozomiale) ale fătului.

Pentru a depista astfel de patologii, bitestul măsoară parametrii ecografici ai bebelușului (translucența nucală), hormonii corespunzători din sângele mamei (beta HCG și PAPP-A), dar și starea de sănătate a mamei (vârstă, stil de viață, obiceiuri precum fumatul etc.).

Analize în trimestrul 2 de sarcină 

În al doilea trimestru, sarcina evoluează mult mai vizibil. Fătul crește cu o viteză mai rapidă, și se pot efectua măsurători pentru a afla sexul acestuia.

În această etapă, factorii de risc nu mai sunt la fel de puternici ca în trimestrul 1 și fătul nu mai este la fel de sensibil. Cu toate acestea, este în continuare important ca sarcina să fie urmărită. Analizele specifice în acest trimestru ajută la depistarea unor posibile afecțiuni mai serioase ale bebelușului.

Amniocenteza 

După cum îi spune și numele, amniocenteza este o analiză prin care este examinată o cantitate mică din lichidul amniotic ce se află în jurul fătului. Scopul acestei proceduri este de a obține informații importante despre starea de sănătate și dezvoltarea sa.

Este un test de screening prin care medicul poate identifica dacă există o infecție intrauterină și dacă bebelușul prezintă boli genetice sau anomalii cromozomiale.

Toleranța la glucoză 

Între săptămânile 24 și 28 de sarcină, testul de toleranță la glucoză se efectuează pentru a depista diabetul gestațional care crește riscul complicațiilor pentru mamă la naștere și al morbidității.

Primul pas pentru această investigație este măsurarea glicemiei bazale. După stabilirea acesteia, ți se administrează pe cale orală 75mg de glucoză, iar glicemia îți este măsurată din nou după 1, respectiv 2 ore.

Dozarea AFP 

Dozarea AFP, sau alfafetoproteina, este un tip de proteină pe care o produce ficatul fătului. Prin intermediul placentei, AFP ajunge în corpul mamei și atinge nivelul maxim de concentrație în săptămânile 32-36.

Aceasta poate indica existența unor probleme mai grave cum ar fi spina bifida, defecte structurale la nivel abdominal, sindromul Down și alte afecțiuni genetice.

Ecografia de morfologie fetală

Între săptămânile 22 și 24, se efectuează ecografia de morfologie fetală. Aceasta este esențială în monitorizarea sarcinii deoarece poate identifica cu o rată medie de 56% numeroase afecțiuni și malformații ale bebelușului.

Această morfologie de trimestrul 2 constă în examinarea detaliată a organelor bebelușului și a modului de dezvoltare a acestora. Tot acum medicul va analiza lichidul amniotic și colul uterin, va stabili dimensiunea și localizarea placentei și va urmări circulația în cadrul cordonului ombilical și al arterelor uterine ale mamei.

Estriolul, inhibina și HCG 

Sunt trei markeri de la nivelul placentei care îi pot oferi medicului informații cu privire la starea de sănătate a bebelușului. Concentrația lor în al doilea trimestru de sarcină poate ajuta la evaluarea riscului de sindrom Down.

Repetarea analizelor uzuale din primul trimestru 

Analizele de rutină din trimestrul 1 vor fi repetate și în trimestrul 2. Vorbim aici despre hemoleucogramă, sumar de urină și glicemie, care pot indica apariția unor infecții, a diabetului sau a anemiei. Cu cât sunt depistate și tratate mai rapid, cu atât mai mici vor fi riscurile de complicații.

Analize în trimestrul 3 de sarcină 

În al treilea trimestru de sarcină, riscul unor afecțiuni care să pună în pericol bebelușul este cel mai redus. Drept urmare, cel mai adesea, va trebui doar să repeți analizele de rutină pe care le-ai efectuat în timpul sarcinii la fiecare consult.

Desigur, în funcție de problemele identificate în primele două trimestre, spre exemplu dacă ai avut o infecție sau sângerări în timpul sarcinii, medicul îți poate recomanda investigații suplimentare. Așa că întotdeauna setul de analize îți va fi recomandat în funcție de evoluția propriei sarcini, de particularitățile și nevoile tale, și de starea ta de sănătate.

Vezi mai jos care sunt cele mai uzuale analize în trimestrul 3 de sarcină.

Screening pentru streptococ tip B 

Streptococul de tip B este o bacterie care în mod normal, la adulții sănătoși, trăiește în organism fără să cauzeze probleme grave. La bebeluși, în schimb, poate fi periculoasă și poate cauza decesul chiar și după primirea imediată a tratamentului.

Nu este o boală cu transmitere sexuală, însă la femei aceasta bacterie este localizată mai ales la nivelul vaginului și al rectului. Ceea ce înseamnă că se poate transmite bebelușului în timpul nașterii. Dar riscul transmiterii la copil scade foarte mult, la o incidență de 1-2%, dacă mamei i se administrează tratament cu antibiotic în timpul travaliului. De aceea este important ca medicul să știe de existența sa.

Testul pentru streptococ de tip B se numește cultură și se face în săptămânile 36-38 de sarcină, prin colectarea unei cantități mici de secreție de la nivelul vaginului și al rectului.

Ecografia fetală cu biometrie 

Între săptămânile 32 și 34 de sarcină, medicul va efectua ecografia de trimestrul 3 de sarcină. Aceasta se numește ecografie fetală cu biometrie și are ca scop:

  • Stabilirea greutății și dimensiunilor bebelușului

  • Examinarea placentei

  • Evaluarea poziției fătului în uter

  • Depistarea eventualelor anomalii cardiace, ale sistemului nervos, ale mușchilor sau ale oaselor

Mai este efectuat și examenul Doppler, prin care medicul poate măsura fluxul sangvin al fătului în anumite zone ale corpului.

Afla care sunt cele mai importante investigatii in sarcina ➜

Repetarea analizelor uzuale 

În general, în trimestrul trei se repetă analizele de rutină din trimestrul 1 și trimestrul 2. Se refac examenul de urină, examenul bacteriologic la nivelul secreției vaginale, hemoleucograma, glicemia etc.

Dacă te-ai confruntat pe perioada sarcinii cu anumite afecțiuni, se pot repeta și anumite teste specifice sau se pot efectua investigații suplimentare. Medicul care te monitorizează îți va recomanda întotdeauna analizele potrivite în funcție de necesitățile tale particulare.

Testarea contracțiilor 

O investigație specifică trimestrului 3 de sarcină este testarea contracțiilor, în cazul în care bebelușul prezintă anumite afecțiuni. Cu ajutorul unui analog de oxitocină, hormonul care stimulează contracțiile uterine în timpul nașterii, medicul va putea stabili dacă este posibilă nașterea pe cale naturală sau dacă este mai potrivită o naștere prin cezariană.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.