Cum ar fi ca imediat ce ți s-a confirmat că ești însărcinată, să poți arunca o privire în viitor și să știi deja în ce dată vei aduce bebelușul pe lume? Vestea bună e că nu ai nevoie de un glob de cristal, și nici de o intuiție debordantă. Astăzi, poți să estimezi ușor și să afli în doar câteva secunde când îți vei începe minunata călătorie de a fi mămică, folosind un calculator de sarcină.
Și nu, nu este nimic mistic la un calculator sarcină, ci doar câteva calcule elementare. Căci spre deosebire de frunzele de ceai sau alte obiecte magice, la baza unui astfel de calculator se află informații concrete. Instrumentul îți calculează automat sarcina pe săptămâni și luni în funcție de date palpabile despre ciclul tău menstrual.
Află în acest articol de ce este util un calculator în sarcină, cât este de precis și cum funcționează. Iar dacă ești însărcinată și nerăbdătoare să știi cum va decurge sarcina ta pe săptămâni, completează câmpurile necesare în calculatorul nostru de mai jos pentru a estima data nașterii bebelușului tău.
Rolul principal al calculatorului de sarcină este să te ajute să calculezi data estimată la care bebelușul se va naște. Spunem data estimată pentru că fiecare sarcină este unică și evoluează diferit, și toate datele calculate constituie o probabilitate, nu o certitudine.
Este posibil ca nașterea să aibă loc mai curând sau mai târziu decât data calculată. Dar este util să folosești calculatorul cel puțin pentru a-ți face o idee, în linii mari, despre cum va decurge sarcina. Mai concret, calcularea sarcinii îți poate oferi informații orientative despre:
Data la care a început sarcina
Când este recomandată prima ecografie
Când poți afla sexul bebelușului, dacă îți dorești acest lucru
Datele la care se vor încheia primul și al doilea trimestru de sarcină
Perioada în care este cel mai probabil să aibă loc nașterea
Pentru a-ți oferi un calendar de sarcină și pentru a calcula data nașterii cât mai precis, instrumentul folosește informații concrete despre ciclul tău menstrual. Tocmai de aceea precizia calculelor este mai improbabilă pentru femeile care au un ciclu neregulat.
Informațiile utilizate pot să difere în funcție de cum este construit calculatorul, dar de cele mai multe ori trebuie să știi data ultimei tale menstruații. Majoritatea calculatoarelor folosesc următoarele puncte de reper:
Durata ciclului tău menstrual
La fel, în funcție de cum este programat calculatorul de sarcină, acesta îți poate oferi mai multe tipuri de informații.
Unele calculatoare sunt mai simple. Ele îți spun doar data aproximativă la care ai rămas însărcinată, și perioada estimată în care urmează să naști bebelușul.
Calculatoarele mai complexe îți pot oferi o imagine mai complexă despre tot ce se va întâmpla pe parcursul sarcinii, respectiv:
Teoretic, nașterea are loc la aproximativ 38 de săptămâni de la data concepției, respectiv 40 de săptămâni de la ultima menstruație. După aceste date va efectua estimările și calculatorul de sarcină.
Ține cont totuși că mai puțin de 4% dintre nașteri au loc exact la data estimată conform statisticilor, și pentru aproape 90% dintre sarcini există o diferență de aproximativ 2 săptămâni între data calculată și data reală a nașterii. La fel de normal este ca bebelușul să se nască oricând între 37 și 42 de săptămâni.
Așa că momentul nașterii poate fi doar anticipat cu aproximație, dar este imposibil de prezis cu exactitate.
Procesul de calcul pentru data nașterii este simplu: începând cu prima zi a ultimei menstruații, se adaugă 280 de zile (echivalentul a 40 de săptămâni). Spre exemplu, dacă ultima ta menstruație a început pe data de 1 martie, adaugi 280 de zile și obții data nașterii estimată în 8 decembrie. Același rezultat îl obții și cu alt mod de calcul, respectiv de la data ultimei menstruații scazi 3 luni, apoi mai adaugi 7 zile. Una dintre aceste două metode de calcul este cea folosită de calculator pentru a estima data nașterii.
Rezultate mai precise poți obține doar cu ajutorul medicului, care va lua în considerare mărimea sacului amniotic și a fătului în timpul ecografiilor pentru a stabili vârsta sarcinii. Dar chiar și atunci, calculele sunt estimative, iar nașterea va avea loc atunci când bebelușul este pregătit.
Pentru tine ca viitoare mămică, este important să știi data nașterii în primul rând pentru a fi pregătită fizic, psihic și emoțional pentru viața de mamă pe care urmează să o începi.
Este de asemenea important ca medicul tău să estimeze data nașterii, astfel încât să efectueze la timp fiecare analiză și, dacă termenul este depășit, să știe când este necesară declanșarea travaliului.
Din fericire, nu mai trebuie să stai cu calendarul în față și să numeri tu săptămânile și zilele, adăugând și scăzând după metodele de calcul explicate mai sus, ca să aproximezi data nașterii.
Astăzi, există instrumente online care fac calculele automat pentru tine, cum este și calculatorul de sarcină de pe pagina noastră. Tot ce trebuie să faci este să știi când ți-a început prima menstruație, iar acesta îți va afișa informațiile probabile despre sarcina ta.
Este important să știi că ce arată calculatorul nu este literă de lege, și există mai multe motive pentru care aceste calcule pot fi inexacte.
În primul rând, contează foarte mult evoluția unică a sarcinii tale și factorii care o influențează. Ce vârstă ai? Dacă ai mai fost însărcinată, cât au durat celelalte sarcini? Ce greutate ai în perioada când ar trebui să naști? Toate aceste lucruri pot influența data nașterii.
În egală măsură, acuratețea datelor calculate depinde în mod direct de corectitudinea informațiilor pe care tu le completezi. Dacă nu știi exact data ultimei tale menstruații, sau dacă ai un ciclu menstrual neregulat, este posibil să introduci date incorecte în calculator, iar rezultatele vor fi și ele ambigue. În acest caz, medicul poate estima cel mai bine data nașterii după o ecografie.
Pe baza calculelor efectuate, calculatorul îți poate delimita cele trei trimestre de sarcină. Acesta îți poate ilustra de când și până când durează fiecare lună de sarcină, începând cu luna 1 și până în luna a 9-a.
Odată ce lunile de sarcină sunt stabilite, este ușor să fie estimate și săptămânile. Când știi în a câta săptămână te afli, îți poți forma o idee și despre stadiul în care se află copilul tău, precum și despre simptomele și schimbările la care să te aștepți. Am povestit mult mai în detaliu despre dezvoltarea bebelușului și a sarcinii pe săptămâni AICI.
Deși teoretic nașterea va avea loc în a 40-a săptămână, bebelușul poate veni pe lume oricând între săptămânile 37 și 42.
Încă mai ai nelămuriri despre calculatorul de sarcină? Citește mai jos răspunsurile pentru cele mai frecvente întrebări.
Pentru a putea estima data nașterii cu ajutorul unui calculator, trebuie să știi data celei mai recente menstruații. Ziua în care, teoretic, bebelușul va veni pe lume, se obține adăugând 280 de zile la ziua 1 a ultimei tale menstruații.
Exactitatea informațiilor generate de calculatorul de sarcină depinde de corectitudinea datelor pe care le-ai introdus. Dacă nu ai scris corect data ultimei tale menstruații sau dacă ai un ciclu neregulat, probabil că rezultatele calculelor vor fi mai puțin precise. De asemenea, aceste calcule sunt doar teoretice și orientative ‒ fiecare sarcină are propriul ritm de dezvoltare și propria evoluție.
Calcularea sarcinii se mai poate face și în funcție de data concepției, dar este o metodă folosită mult mai rar ‒ căci câte dintre femei știu cu exactitate când a avut loc concepția? Dar presupunând că știi data exactă, îți poți calcula vârsta sarcinii ca diferență între data actuală și data concepției.
Însă cea mai precisă metodă de calculare a sarcinii rămâne cu ajutorul medicului, prin intermediul ecografiei, în funcție de dimensiunea sacului amniotic și a fătului.
În mod normal, testele pot confirma sarcina la o săptămână de întârziere a menstruației. Până atunci, concentrația de HCG va fi suficient de ridicată pentru a fi detectată în urină, indicând că ovulul a fost fertilizat.
Totuși, există teste de sarcină ultrasensibile care au o acuratețe mult mai mare și care pot fi efectuate chiar și înainte ca menstruația să-ți întârzie. Așa că citește indicațiile de pe ambalajul testului, căci fiecare test menționează când se recomandă să îl faci.
Dacă nașterea va avea loc la data anticipată sau te va lua prin surprindere, vei afla la momentul potrivit. Ce știi cu certitudine încă de pe acum este că pe toată perioada sarcinii și a lăuziei, îți vei dori să-i oferi corpului tău cea mai delicată și sigură îngrijire, pentru siguranța ta și a copilului.
Scurgerile sunt normale în timpul sarcinii, iar în perioada postpartum urmează lohiile, acele sângerări vaginale care încep abundent și care se vor diminua treptat. Așa că este bine să te aprovizionezi încă de pe acum cu produse de îngrijire intimă sigure, cum sunt absorbantele Enroush din bumbac 100% organic și fibre naturale. Nu conțin niciun alt ingredient toxic, astfel că nu îți vor provoca inflamații și îți vor face această perioadă cât mai confortabilă posibil.
În plus, poți alege din 3 dimensiuni cu niveluri diferite de super absorbție, în funcție de nevoile tale. Pentru primele zile postpartum, când lohiile sunt abundente, ai nevoie de un nivel cât mai înalt de absorbție pentru a capta tot sângele, pe care ți-l pot oferi absorbantele organice de noapte. Apoi, pe măsură ce sângerările se ameliorează, poți trece la absorbante super, normale și, în final, la absorbantele zilnice organice pentru a te proteja de scurgeri.
Igiena este la fel de importantă în perioada postpartum, când vaginul tău încă se reface și este mai vulnerabil în fața infecțiilor. De aceea, gelul intim Enroush conține 95% ingrediente naturale cu proprietăți antibacteriene și antifungice, pentru a-ți curăța cu delicatețe vulva în exterior și a crește imunitatea pielii.
Iar pentru momentele în care ai nevoie de o curățare rapidă, șervețelele intime biodegradabile îți oferă prospețime cu o singură atingere. Infuzate cu mușețel, prebiotice și acid lactic, acestea protejează flora intimă și îndepărtează bacteriile și mirosurile neplăcute, ca tu să te simți bine în pielea ta și să te concentrezi pe noul rol de mămică.