Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Viața cu endometrioza - cauze, provocări și remedii

Probabil ai auzit de ea, dar volumul de informații - sau chiar lipsa lor - poate fi o provocare. Ce se întâmplă în corpul unei persoane cu endometrioză? De unde vine afecțiunea și cum o poți trata? Sunt doar câteva din întrebările la care încercăm să răspundem în acest articol.

Ce este endometrioza?

Comună în rândul femeilor între 25-35 de ani, endometrioza e cauza cea mai frecventă a durerilor pelvine cronice. Deși nu cauzează neapărat infertilitate, endometrioza afectează fertilitatea - asta nu înseamnă că nu poți rămâne însărcinată, ci că va fi mai greu. Cât despre ultimele cercetări, aproximativ jumătate din femeile care suferă de infertilitate, suferă și de endometrioză. Dar ce este boala, mai exact?

Endometrioza e o afecțiune cronică în care țesutul care căptușește uterul (endometrul) și fragmente de țesut asemănătoare se găsesc în afara uterului. 

Fragmentele de țesut se numesc și „leziuni de endometrioză” și au dimensiuni diferite; se găsesc în interiorul cavității abdominale și se pot răspândi pe parcursul unui ciclu menstrual.

Originea endometriozei

Originea endometriozei nu se știe cu exactitate. Există mai multe teorii cu privire la modul în care apar leziunile de endometrioză dar încă nu sunt suficiente studii. Partea bună e că cercetările științifice sunt în desfășurare.

Așadar, ceea ce se știe până acum este că 

  • Leziunile pot fi legate de refluxul de sânge menstrual prin trompe uterine

  • Endometrioza poate apărea și la femeile fără uter, la adolescente și în cazuri rare la bărbați

  • Există mai multe mecanisme care duc la dezvoltarea leziunilor de endometrioză, nedescoperite încă.

Tipuri de endometrioza

Deși nu există nicio legătură între intensitatea durerii și tipul de endometrioză, medicii clasifică afecțiunea în 4 tipuri de endometrioză:

  • Superficială (sau peritoneala)

  • Ovariană

  • Profundă

  • Abdominală

Endometrioza - Simptome, Preventie, Cauze, Tratament, Dieta - Enroush, endometrioza

Simptome Endometrioza

„În fiecare lună, endometrioza afectează 1,5 milioane de femei de origine britanică, dar din păcate, multe dintre ele cred că acestea sunt doar simptome dureroase ale perioadei menstruale.” (sursa)

Endometrioza - Simptome, Preventie, Cauze, Tratament, Dieta - Enroush, endometrioza

În ceea ce privește simptomele endometriozei, cel mai frecvent este durerea pelvină în timpul menstruației. Multe persoane experimentează crampele menstruale, însă cele care suferă de endometrioză descriu durerea ca fiind mai puternică decât în mod obișnuit. Mai mult, cu timpul, durerea se poate agrava și se poate manifesta și la contactul sexual, care va fi dureros. Când spunem durere mai puternică, includem și imobilizarea la pat și durerile acute între menstre. 

Simptomele includ, așadar:

  • Dismenoreea - sau menstrele dureroase - când durerea și crampele sunt însoțite și de durere lombară și abdominală, și se poate extinde înainte și după menstră. 

  • Durerea în timpul contactului sexual

  • Durerea abdominală în timpul urinării și/sau când stai pe toaletă 

  • Sângerare abundentă și sângerări între menstre

  • Infertilitate

  • Oboseală, diaree, greață, diaree și alte simptome 

Ce trebuie să știi e că gradul dureri nu e un indicator al tipului de endometrioză sau al extinderii afecțiunii - poți avea endometrioză superficială cu durere severă, spre exemplu.

Cauze Endometrioza

Cauzele exacte ale endometriozei nu se cunosc, din păcate, însă există factori de risc și există câteva explicații pe care medicii le pot oferi. 

În primul rând, menstruația retrogradă. Ce înseamnă asta? Menstruația retrogradă se întâmplă când sângele menstrual se întoarce în trompele uterine în loc să iasă din corp - iar celulele se atașează pe pereții cavității pelvine, unde continuă să se dezvolte

Apoi, există „teoria inducției”, în care hormonii susțin transformarea celuleor peritoneale în celule endometriale. De asemenea, celulele embrionice se pot transforma în celule endometriale în timpul pubertății. 

O altă cauză ar fi implantarea chirurgicală - după o intervenție (histerectomie sau cezariană) celulele pot să se atașeze de incizie.

Vasele de sânge pot să transporte celule endometriale în alte zone ale corpului. 

Problemele de imunitate pot faca organismul să nu recunoască țesutul endometrial în afara uterului.

Cum se previne Endometrioza?

Tocmai din cauza faptului că nu sunt cunoscute și înțelese cu exactitate cauzele endometriozei, modalitățile de prevenire sunt și ele mai puțin cunoscute, însă e recomandat controlul periodic anual de la prima apariție a simptomelor. Pentru că depistarea timpurie te poate ajuta să reduci durerea, disconfortul și riscul de infertilitate. 

Endometrioza - Simptome, Preventie, Cauze, Tratament, Dieta - Enroush, endometrioza

Factori de risc Endometrioza

Ca în cazul multor afecțiuni, există diverși factori de risc care pot influența apariția bolii. Dacă: 

  • Ai dezechilibre hormonale, în special un nivel crescut de estrogen

  • Nu ai născut niciodată

  • Există membrii în familia ta care suferă de endometrioză

  • Ai cicluri menstruale scurte (mai puțin de 27 de zile)

  • Sângerările tale menstruale sunt abundente și durează mai mult de 7 zile

  • Menopauza a venit la o vârstă înaintată

  • Ai un indice de masa corporala (IMC) scăzut

  • Există anomalii ale sistemului reproducător

Acești factori nu sunt cauze directe pentru instalarea endometriozei, însă cresc riscul și în general, boala se poate dezvolta în jurul primei menstruații, la câțiva ani. Cu timpul, simptomele se pot ameliora - mai ales în timpul sarcinii, și pot să dispară odată cu menopauza. 

Evolutia endometriozei 

Ce trebuie să știi este că endometrioza evoluează, are mai multe stadii iar tratamentele pentru ameliorarea simptomelor pot fi diferite. În prima fază, în corp își fac apariția mici focare în interiorul organelor afectate. Apoi, focarele de endometrioză se înmulțesc. Boala poate evolua în focare profunde sau chisturi ovariene, iar în ultima fază, vor fi multiple focare, multiple chisturi de dimensiuni mari și aderențe între organele pelvine.

Complicatii Endometrioza

Odată cu evoluția bolii, apar mai multe riscuri de complicații pentru sănătate, în special dificultatea de a rămâne însărcinată, pe lângă afectarea altor organe, cum ar fi vezica urinară sau intestinele. 

Însă principala complicație este „impaired fertility”, când fertilitatea este profund afectată. Studiile recente au arătat că aproximativ mai mult de o treime dintre femeile cu endometrioză au această complicație, iar endometrioza rămâne una din principalele cauze de infertilitate.

Cancerul endometrial

Cum spuneam la începutul articolului, endometrioza apare atunci când țesutul care căptușește uterul, numit endometru, începe să crească în alte locuri. Și poate te întrebi, există o legătură între endometrioză și cancerul de endometru?

Ei bine, cele două afecțiuni au unele lucruri în comun (creșterea celulelor acolo unde nu ar trebui, dureri pelvine) și există, într-adevăr, dovezi că endometrioza poate crește ușor riscul de cancer, însă există și diferențe esențiale.

Cancer endometrial apare atunci când celulele endometrului au un aspect anormal, cresc necontrolat și formează o tumoare. Apoi, aceste celule se pot răspândi în alte părți ale corpului și pot deveni tumori.

Dar trebuie să știi: endometrioza nu e cancer. 

Deși are o incidență mai mare după menopauză un cancer de endometru poate afecta și femei tinere, iar incidența este de peste 95% în cazul femeilor cu vârste peste 40 de ani. Cancerul endometrial se dezvoltă lent, iar nedepistat și netratat se poate extinde la nivelul altor organe pelvine. Partea bună este că atunci când e depistat în faza incipientă, se poate vindeca complet.

La nivel global, cancerul de endometru este al șaselea cel mai frecevent tip de cancer, fiind și cea mai frecventă formă de cancer uterin. Ce trebuie să știi este că primul semn de avertizare, de cele mai multe ori, este sângerarea vaginală neobișnuită între menstruații sau la câțiva ani după menopauză. Vorbește cu ginecologul tău dacă ai acest simptom!

Diagnostic Endometrioza

Tot ginecologul este cel care îți poate pune cu exactitate diagnosticul endometriozei, iar boala poate fi diagnosticată de la pubertate până la menopauză, deși nu este neobișnuit să fie depistată la 10 ani după apariția primelor simptome, și multe femei trec prin asta.

De cele mai multe ori, diagnosticul se face mai ușor la adolescente sau femeile tinere, dar se poate întâmpla și ca boala să fie depistată din întâmplare, în timpul unor investigații sau intervenții chirurgicale din alte motive. Iar în ultimii ani, a apărut și un test de endometrioză: acesta e un test de sânge inovator care poate detecta în proporţie de 90% cazurile de endometrioză încă de la primele semne.

Tratament Endometrioza

Fiind o boala cronică, endometrioza nu poate fi tratată definitiv, dar poate fi ameliorată. Partea bună este că există recomandări de tratamente - medicamentos, chirurgical sau alternativ - cu scopul de a te ajuta în calmarea durerilor de endometrioză și îmbunătățirea calității vieții.

Endometrioza - Simptome, Preventie, Cauze, Tratament, Dieta - Enroush

Tratamentul însă depinde de o serie de factori precum simptomele specifice, severitatea bolii și dorința de a rămâne însărcinată. Pentru că toate procedurile și recomandările de tratament pot avea ca scop ameliorarea durerii și/sau obținerea unei sarcini.

Tratament Hormonal

Printre procedurile medicale recomandate se află terapia cu hormoni: scopul tratamentului hormonal e să reducă estrogenul produs prin administrarea hormonilor pe o perioadă limitată, sub supraveghere medicală atentă. Alte medicamente ce pot ajuta în ameliorarea durerii sunt antiinflamatoarele - pentru care nu ai nevoie de prescripție (de genul ibuprofenului).

De asemenea, tratamentul pe bază de contraceptive a fost folosit pentru persoanele cu endometrioză mulți ani. Cum funcționează? Pilula contraceptivă ameliorează durerea de endometrioză prin suprimarea menstruației și inhibarea creșterii implanturilor endometriale.

Tratament Chirurgical | Operatie endometrioza

Uneori, terapiile hormonale și antiinflamatoarele nu funționează, iar în cazul acesta se poate recomanda operația laparoscopică, o intervenție chirurgicală minim invazivă care îndepărtează chisturile endometriozice și tratează infertilitatea. Însă și după acest tratament boala poate recidiva.

Tratament naturist

Din păcate, endometrioza nu are un tratament care să ducă la vindecare 100%, și foarte puține dintre persoanele afectate pot spune „m-am vindecat de endometrioză”. Dar tratamentele continuă să se dezvolte și cel naturist are și el avantaje. Dacă urmezi un tratament naturist, vei avea în vedere alimentația, remediile pe bază de plante, suplimentele și practica tehnicilor de relaxare.
 

Alimentația

Plantele

  • Sau fitoterapia, e un prim tratament pentru endometrioza, căci anumite plante au un efect pozitiv în reglarea hormonilor și în ameliorarea durerilor. Printre plantele recomandate sunt  mlădițe de zmeur, coada șoricelului, crețisoara, ghimbirul, fenicul, mușețel, sau anghinarea - le poți consuma sub formă de ceaiuri, fiind recomandate pentru endometrioză

Suplimentele

  • Sau introducerea unor superfoods în alimentație pentru a preveni stresul oxidativ și a-ți hrăni corpul cu antioxidanți, vitamine și minerale precum vitamina B, C, magneziul sau ceaiul verde. 

Relaxarea

  • Poți opta pentru yoga, tehnici de respirație și meditație - toate te vor ajuta să gestionezi mai bine simptomele, iar la nevoie poți încerca reflexologia sau acupunctura.

 Viata cu endometrioza

Pentru că nu mai e nicio surpriză că durerea cronică îți afectează viața de zi cu zi. Viața cu endometrioză e una cu obstacole, pentru că boala te poate face să te simți deprimată și furioasă, și îți poate afecta somnul. 

De aceea tehnicile de relaxare ajută la gestionarea durerii dar și să te simți mai bine din punct de vedere mental. Multe paciente primesc și recomandarea de antidepresive, ședințe de psihoterapie și meditație.

Dieta recomandata in endometrioza

Cât despre dieta recomandată, e esențială să ai o alimentație cât mai echilibrată și sănătoasă, și să practici un sport regulat. Anumite alimente sunt recomandate, cum menționam mai sus, altele trebuie evitate, deși încă nu există suficiente studii pe această temă, dar poți învăța din experiența celor care se luptă cu endometrioza și poți găsi recomandări.

Spre exemplu, se recomandă să eviți consumul de grăsimi trans, carne roșie, produse care conțin gluten - dacă observi că o dietă fără gluten ajută la ameliorarea durerilor. În schimb, sunt recomandate consumul de Omega-3, cât mai multe legume, verdețuri, fructe, semințe, proteine și grăsimi vegetale.

Ca să concluzionă articolul nostru, dacă atunci când ești la menstruație e mai mult un blestem decât o binecuvântare, nu ezita să te programezi la un consult de specialitate! Controlul anual odată cu apariția simptomelor e sfatul nostru!

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Ce-ar fi să primești sfaturi utile legate de menstruație plus un
DISCOUNT DE 10% pe care să îl folosești la prima ta comandă?
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.