Pe lângă vestea că urmează să devii mămică, o sarcină înseamnă și un consum suplimentar de resurse din corpul tău. Resurse care, pe măsură ce se consumă, pot ajunge la epuizare. De aceea, există multe vitamine pe care medicul le poate recomanda în funcție de caz ca să susțină dezvoltarea fătului, dar și sănătatea mamei. Se numesc vitamine prenatale, iar în acest articol vorbim despre importanța lor și beneficiile pe care ți le oferă.
Vitaminele prenatale sunt suplimente bogate în vitamine și minerale, destinate viitoarelor mămici. Medicul îți poate recomanda vitamine prenatale încă de dinainte să rămâi însărcinată, pentru a-ți pregăti corpul să susțină o viitoare sarcină sănătoasă.
În timpul sarcinii, o alimentație cât mai nutritivă și echilibrată este importantă. Totuși, uneori corpul are nevoie de puțin ajutor pentru a asimila diverse vitamine. Suplimentele au rolul de a compensa pentru lipsa acelor nutrienți care nu au fost absorbiți prin dietă.
Spre deosebire de alte multivitamine, vitaminele prenatale au un conținut mai ridicat de acid folic și fier, două vitamine esențiale în sarcină. Acestea susțin dezvoltarea sănătoasă a fătului, totodată prevenind anemia și scăzând riscul de greutate mică la naștere.
Necesarul de vitamine în sarcină diferă de la femeie la femeie. Fiecare persoană face alegeri alimentare diferite, absoarbe în mod diferit nutrienții și are un alt stil de viață. În funcție de starea de sănătate și de nevoile tale unice, medicul îți poate oferi cele mai potrivite recomandări în legătură cu tipul și cantitatea de vitamine de care ai nevoie pentru o sarcină sănătoasă.
Mai jos îți spunem care sunt principalele vitamine prenatale recomandate pentru viitoarele mămici, și ce rol are fiecare:
În timpul sarcinii, vitamina C este nutrientul principal pentru a menține sănătatea celulară. Doza recomandată în general în vitaminele prenatale este de de 80 mg de vitamina C.
Aceasta susține sănătatea gingivală și osoasă, sistemul imunitar al bebelușului, absorbția fierului și formarea colagenului. Studiile indică inclusiv reducerea riscului de ruptură prematură a placentei la femeile care au folosit un supliment cu vitamina C în sarcină.
Alături de calciu, vitamina D contribuie la dezvoltarea sistemului osos al fătului. Are totodată un rol important în procesele metabolice care au loc la nivelul ochilor și al pielii. Este foarte important să previi deficiența de vitamina D atunci când ești însărcinată, pentru a reduce riscul de naștere prematură, greutate mică la naștere sau un conținut scăzut de minerale în oasele bebelușului.
Acidul folic, sau vitamina B9, este unul dintre cei mai importanți nutrienți pe parcursul sarcinii. Corpul nu își formează propriile rezerve de vitamina B9, așa că este important ca aceasta să fie preluată din alimentație și, când aceasta este insuficientă, din suplimente.
Acidul folic previne apariția defectelor de tub neural în primul trimestru de sarcină, atunci când creierul și măduva spinării bebelușului se formează. Dacă vrei să afli mai multe despre cum se formează bebelușul tău, am vorbit despre dezvoltarea sarcinii pe trimestre AICI.
Cu alte cuvinte, acidul folic reduce riscul malformațiilor. Acesta mai previne tulburările cardiace și nașterea prematură, având o importanță crucială în dezvoltarea sănătoasă a fătului.
Se recomandă o doză de 400 mcg (micrograme) de acid folic încă din etapa de concepție, cu 3 luni înainte de a rămâne însărcinată.
Nici calciul nu ar trebui să lipsească din vitaminele pentru gravide, doza recomandată fiind de aproximativ 1.000 mg. Cu ajutorul vitaminei D3, acesta este absorbit pentru a susține dezvoltarea osoasă a fătului, dar și țesutul osos din corpul mamei. În lipsa unui consum echilibrat de alimente natural bogate în calciu sau fortificate, suplimentele pot asigura un nivel optim al acestui nutrient.
Pe lângă nutrienții deja enumerați și explicați, uite ce alte vitamine și minerale se găsesc în vitaminele prenatale:
Vitamina A: cunoscută și sub denumirea de retinol, vitamina A în sarcină intervine în procesul de dezvoltare a oaselor. Însă rolul său principal este să susțină vederea și sănătatea pielii.
Vitamina B6: contribuie la asimilarea macronutrienților (proteine, carbohidrați și grăsimi) și la formarea eritrocitelor (celulele roșii ale sângelui).
Vitamina B12: pe lângă susținerea formării eritrocitelor, participă la dezvoltarea sistemului nervos.
Fier: contribuie la dezvoltarea placentei și a fătului, totodată ajutând corpul să producă sângele necesar în procesul de transport al oxigenului către bebeluș. Tot fierul ajută și la prevenția anemiei în sarcină.
Zinc: participă la dezvoltarea sistemului osos, muscular și nervos, precum și în mai multe procese metabolice.
Vitaminele B1, B2, B3, B5, B7 și B9
Magneziu
Seleniu
Iod
Fluor
Fosfor
Sodiu
Potasiu
Cupru
În dezvoltarea creierului unui copil joacă un rol important și acizii grași Omega-3. Aceștia nu se găsesc în vitaminele prenatale, ci în alimente precum peștele gras. Dacă nu poți prelua suficient Omega-3 din alimentație, discută cu medicul pentru a-ți recomanda un supliment separat pe care să-l iei împreună cu vitaminele prenatale.
Vitaminele prenatale pot fi luate de la farmacie fără o rețetă de la medic, însă nu este recomandat să faci acest lucru. Nevoile fiecărei femei sunt unice, la fel și dezvoltarea fiecărei sarcini.
Este recomandat să faci o vizită la medic pentru a investiga și a discuta despre nevoile tale personalizate, și pentru a crea un plan potrivit de administrare a vitaminelor.
În mod ideal, administrarea vitaminelor prenatale ar trebui să înceapă imediat după momentul concepției, odată cu debutul sarcinii, la recomandarea medicului specialist. Acidul folic este recomandat chiar mai devreme, cu câteva luni înainte de o sarcină. Deci dacă îți urmărești perioada fertilă și plănuiești să rămâi însărcinată, poți discuta deja cu medicul tău despre administrarea vitaminei B9.
Mai mult, conform statisticilor, aproximativ 50% dintre sarcini nu sunt planificate, și apar din cauză că metoda calendarului sau altă metodă de contracepție nu a funcționat. Așa că se recomandă administrarea zilnică de 400 mcg de acid folic în cazul tuturor femeilor aflate la vârsta reproductivă.
La nevoie, administrarea vitaminelor prenatale poate continua și pe perioada alăptării, deoarece mulți nutrienți vor ajunge în laptele matern și vor fi transmiși bebelușului.
Administrarea de acid folic este recomandată cu aproximativ 3 luni înainte de o sarcină. Tubul neural al fătului se formează încă din primele luni și este posibil să nu observi imediat primele semne de sarcină.
Dacă nu iei deja acid folic, pot să apară complicații. Când îl administrezi deja cu câteva luni înainte, corpul are suficient timp să asimileze și să susțină dezvoltarea armonioasă a bebelușului încă de la început.
Vitaminele prenatale se iau în funcție de recomandarea medicului, începând cu (sau de dinaintea) momentul concepției și pe toată perioada sarcinii, pentru a-i oferi organismului complexul de vitamine și minerale necesare să susțină lunile de sarcină.
În cazul alăptării la sân, medicul îți poate recomanda să continui administrarea vitaminelor inclusiv în perioada postpartum.
În general, vitaminele prenatale au foarte multe beneficii. Există totuși și cazuri în care pot să apară reacții adverse, cum ar fi senzația de greață. Aceasta apare mai ales dacă vitaminele au fost administrate la un interval semnificativ dintre mese, iar în acest caz simptomele se pot ameliora dacă iei vitaminele în timpul mesei.
Și fierul poate avea ca efect advers constipația, care poate fi prevenită printr-un consum echilibrat de lichide și fibre, mișcare zilnică adecvată și, uneori, chiar laxative ușoare recomandate de medic.
De asemenea, este foarte important ca în alegerea vitaminelor prenatale să se țină cont de alimentația mamei. Dacă ai o alimentație echilibrată și îți asiguri aportul zilnic necesar de vitamine și minerale doar din dietă, fără să existe vreo carență, s-ar putea să nu ai nevoie de un complex de multivitamine, ci doar de cele esențiale.
Întotdeauna discută cu medicul pentru a alege abordarea cea mai potrivită nevoilor tale.
În mod ideal, o dietă echilibrată ar trebui să asigure aportul necesar de vitamine și minerale zilnice în corpul mamei pe timpul sarcinii. În realitate, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Vitaminele prenatale sunt o soluție eficientă pentru evitarea deficiențelor și problemelor asociate.
Pot exista, într-adevăr, efecte negative precum greața sau constipația. Un alt inconvenient este faptul că din cauza conținutului ridicat de nutrienți, pastilele pot fi de dimensiuni mari și greu de ingerat de către femeile care deja suferă de grețuri. Dacă ai această problemă, poți opta pentru pastile cu doze și dimensiuni mai mici, pe care să le iei de două ori pe zi. Există și alternative sub formă de jeleu sau lichid, așa că întotdeauna discută orice efect negativ cu medicul tău.
Însă per total, vitaminele pentru sarcină sunt de foarte multe ori benefice deoarece susțin dezvoltarea sănătoasă a fătului și ajută corpul mamei pe parcursul lunilor de sarcină. Multe studii au demonstrat faptul că administrarea de acid folic, vitamina D și alți nutrienți încă de dinaintea începerii sarcinii reduce semnificativ riscul de malformații, naștere prematură, greutate mică la naștere, alergii și alte probleme de sănătate după nașterea bebelușului.