Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Metoda calendarului explicată

Metoda calendarului - Cum se calculeaza?

Metoda calendarului, cunoscută și sub denumirea de Ogino-Knaus, abstinență periodică sau metodă ritmică, este o metodă naturală de contracepție și planificare familială. Aceasta presupune cunoașterea fazelor ciclului menstrual al femeii, perioadele ei de fertilitate maximă, precum și cele în care este cel mai puțin fertilă, pentru a putea evita o sarcină nedorită sau, din contra, pentru a avea șanse maxime de a rămâne însărcinată.

Dacă ai cicluri menstruale neregulate, mai este metoda calendarului o soluție de contracepție eficientă? Te protejează oare împotriva bolilor cu transmitere sexuală? Cum se calculează perioada fertilă a unei femei? Răspunsul la aceste întrebări, dar și la multe altele, îl găsești în acest articol. 

Ce inseamna metoda calendarului?

Metoda calendarului presupune identificarea cu exactitate a perioadei fertile a ciclului menstrual, perioadă în care șansele ca tu să rămâi însărcinată sunt cele mai mari, și evitarea contactului sexual în acest interval. Restul zilelor din ciclul menstrual sunt considerate "sigure", ceea ce înseamnă că de multe ori nu se mai folosește nicio altă metodă de contracepție.

Cum se calculeaza perioada fertila & nefertila? ➤ Metoda calendarului pentru menstruatii regulate & neregulate ➤ Eficienta & riscuri ➤ Afla aici!

Cu toate că pare o metodă simplă, în realitate, metoda calendarului este foarte riscantă și destul de complicată pentru că este dificil de stabilit cu exactitate care este perioada fertilă din ciclul menstrual al unei femei. În plus, dacă ciclurile menstruale sunt neregulate, este nevoie ca pentru cel puțin 6 luni acestea să fie monitorizate. Abia apoi se poate stabili care este perioada fertilă și care este perioada sigură pentru contacte sexuale neprotejate.

ATENȚIE!
Această metodă contraceptivă naturală are o rată de eșec destul de mare și nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală!

Metoda calendarului - Cum functioneaza?

O femeie poate să rămână însărcinată oricând dacă are un contact sexual neprotejat, însă cele mai mari șanse ca acest lucru să se întâmple sunt în perioada ovulației și în zilele fertile din preajma ovulației.

Cum se calculeaza perioada fertila & nefertila? ➤ Metoda calendarului pentru menstruatii regulate & neregulate ➤ Eficienta & riscuri ➤ Afla aici!

Ovulația este procesul prin care se eliberează unul sau mai multe ovule din ovar, iar acest lucru se întâmplă lunar. Teoretic, la un ciclu menstrual regulat de 28 de zile, ovulația are loc în ziua a 14-a, prima zi a ciclului fiind considerată prima zi de menstruație. 

Urmărind același raționament de calcul:

  • dacă ciclul menstrual are 29 de zile, momentul ovulației are loc în ziua a 15-a;

  • dacă are 30 de zile, ovulația are loc în ziua a 16-a;

  • dacă are 32 de zile, atunci ovulația ar avea loc în ziua a 18-a etc.

Odată ce ovulația s-a produs, spermatozoizii au la dispoziție 24 de ore să fertilizeze ovulul eliberat în trompele Falopiene. Știai că spermatozoizii pot supraviețui până la 7 zile după actul sexual?

Metoda calendarului - Perioada fertila

Perioada fertilă este acea perioadă din lună în care femeia poate rămâne însărcinată. În cazul femeilor cu ciclul regulat, calculul este simplu și riscul de sarcină nedorită scade.

Cum se calculeaza perioada fertila & nefertila? ➤ Metoda calendarului pentru menstruatii regulate & neregulate ➤ Eficienta & riscuri ➤ Afla aici!

În general, perioada cea mai fertila este:

  • în zilele dinaintea ovulației;

  • ziua ovulației;

  • în cele 24 de ore de după ovulație.

Dacă ciclul tău este regulat, metoda calendarului se calculează simplu, iar la un ciclu menstrual de 28 de zile, ovulația apre în a 14-a zi. Să luăm un exemplu concret.

EXEMPLU:
Ciclul tău menstrual durează 28 de zile (ești sigură pentru că ai verificat asta în ultimele, cel puțin, 6 luni). Prima zi de menstruație este pe 2 martie, așadar menstruația viitoare va fi pe 30 martie. Dacă scazi din 30 martie 12 zile rezultă data de 18 marte, adică ultima zi a perioadei de 8 zile care este fecundă. Deci, contactele sexuale între 19 și 30 martie și între 5 și 9 martie, nu vor conduce la o sarcină. Perioada de fecundație a ovului este între 10 și 18 ianuarie. Este recomandat să prelungiți abstinența din perioada fertilă cu încă 1-2 zile înainte și după.

O femeie poate rămâne însărcinată, în medie, doar 8 zile din lună, restul zilelor fiind improprii fecundației din cauză că ovulația se face între a 12-a și a 16-a zi a ciclului menstrual. În plus, ovulul are o viață foarte scurtă.

În cazul unui ciclu menstrual neregulat, anticiparea ovulației este mult mai dificilă. 

Dacă vrei să afli și mai multe despre perioada fertilă și semnalele pe care ți le transmite corpul în acele zile, citește articolul nostru și vei știi totul despre ovulație. În lumea ENROUSH nu există tabuu-uri, nici secrete, iar transparența este un element cheie. Asta o știi sigur pentru că pe blogul nostru vorbim despre tot ce nu se vorbește, iar pe lista ingredientelor produselor noastre listăm totul, fără omiteri. Nici nu ne este prea greu, până la urmă singurul ingredient din absorbantele, tampoanele și pantilinerele noastre este bumbacul 100% organic, certificat GOTS. Menstruația nu trebuie să  fie un chin, alege îngrijirea naturală organică și îți vei mulțumi ani la rând.

Cum se calculeaza perioada fertila & nefertila? ➤ Metoda calendarului pentru menstruatii regulate & neregulate ➤ Eficienta & riscuri ➤ Afla aici!

Metoda calendarului - Perioada nefertila

Atunci când ești în afara zilelor ovulatorii, se numește că ești în perioada nefertilă. Deși teoretic nu există șanse să rămâi însărcinată în acea perioadă, adevărul este că riscul există întotdeauna dacă ai contact sexual neprotejat.

Ciclul menstrual neregulat si metoda calendarului

Cu toate că nu se recomandă metoda calendarului pentru un ciclu menstrual neregulat din cauza riscului ridicat de a rămâne însărcinată, există o metodă de calcul pe care o poți aplica pentru a determina perioada ta fertilă. Exemplificăm mai jos.

EXEMPLU:
Notează-ți în calendar prima zi a menstruației și durata exactă a acesteia. Numără zilele fiecărui ciclu menstrual, începând cu prima zi a menstruației. Ultima zi este cea dinainte de menstruației. Ține evidența ciclurilor menstruale minim 6-12 luni, înainte de a te baza 100% pe metoda calendarului. 
Adaugă datele obținute într-un tabel, prima coloană pentru prima zi a menstruației și cealaltă pentru durata menstruației. Alege din tabel ciclul menstrual cu cea mai mică durată și scade din acest număr 18. Numărul astfel obținut, începând cu prima zi a menstruației, marchează începutul perioadei fertile. Alege din tabel ciclul menstrual cu cea mai mare durată și scade din acest număr 11. Numărul rezultat, începând cu prima de a menstruației, marchează finalul perioadei fertile. 

Metoda calendarului - Eficienta

Metoda calendarului este o metodă contraceptivă riscantă și destul de greu de utilizat. Rata de eșec este de peste 25%, așadar de multe ori poate rezulta o sarcină nedorită. 

În plus, dificultatea metodei poate afecta viața intimă a cuplurilor întrucât apare necesitatea programării contactelor sexuale, în funcție de calendar.

 Cum se calculeaza perioada fertila & nefertila? ➤ Metoda calendarului pentru menstruatii regulate & neregulate ➤ Eficienta & riscuri ➤ Afla aici!

Riscuri - Cat de sigura este metoda calendarului?

Care este marele avantaj? Metoda calendarului este o metodă contraceptivă fără riscuri pentru sănătate. Nici echilibrul fizic, nici cel psihic nu sunt destabilizate.

Pe de altă parte, poate fi uneori dificil pentru femeie să anticipeze cu precizie, lună de lună, perioada fertilă, mai ales dacă ciclul menstrual este unul neregulat. Chiar și în cazul unui ciclu regulat pot apărea, la un moment dat, mici decalaje sau erori de calcul care conduc la apariția unei sarcini nedorite. 

Printre riscuri, numărăm și absența protecției împotriva bolilor cu transmitere sexuală și faptul că nu oferă nicio ușurare a durerii asociate cu menstruația, așa cum oferă alte medicamente contraceptive.

Dacă se urmărește evitarea unei sarcini, atunci metoda calendarului nu este nici pe departe cea mai sigură metodă, dar în schimb poate fi real de ajutor atunci când partenerii își doresc ca femeia să rămână însărcinată.

Exista alte metoda de calculare a ovulatiei?

Ovulația poate fi calculată și prin alte metode, mai puțin accesibile, dar eficiente. Printre acestea se numără metoda temperaturii bazale și metoda secrețiilor vaginale.

Metoda temperaturii bazale

Metoda temperaturii bazale ajută femeile să știe când sunt la ovulație prin măsurarea temperaturii în fiecare dimineață. După ziua în care are loc ovulația, temperatura bazală a femeii crește cu jumătate de grad Celsius sub influența hormonlui feminin, preogesteronul.
 

Cum poți folosi și tu această metodă?

Măsoară-ți temperatura în fiecare dimineață (sublingual, axilar, rectal), imediat după ce te trezești, chiar înainte să te dai jos din pat, după cel puțin 5 ore de odihnă deplină. Este foarte important ca temperatura să se măsoare corect, cu același termometru precis în fiecare zi, ideal chiar la aceeași oră.

Notează-ți zilnic valorile temperaturii din perioada de fertilitate crescută și odată ce ai remarcat 3 valori succesive peste medie, înseamnă că ovulația a avut loc. Această perioadă fertilă durează până în a treia zi după ovulație. 

Dacă femeia este răcită. are o infecție virală, bacteriană, această metodă poate induce în eroare.

Metoda secretiilor vaginale

Pe parcursul lunii, mucusul produs de vagin și cervix își schimbă caracteristicile datorită fluctuațiilor nivelurilor de hormoni feminini, estrogen și progesteron. Acest lucru indică cât de aproape sau departe te afli de ovulație.

Cu câteva zile înainte de ovulație mucusul devine apos, transparent, ușor gălbui. În ziua ovulației, secrețiile vaginale devin mai groase, umede, cu consistență asemănătoare albușului de ou  și poate produce senzația de umezeală a vaginului. La o zi după ovulație, mucusul este mult mai puțin, mai gros și mai lipicios.

Testul este unul simplu, dar este important să-l faceți zilnic și să notați în jurnal evoluția. Verifică secreția vaginului în fiecare dimineață prin adunarea cu vârful degetului a mucusului din vagin și presarea între degete a acestuia. Dacă se întinde în fire (este filamentos) înainte de a se rupe, probabil ești la ovulație. 

Atenție, dacă ați avut contacte sexuale, secrețiile vaginale se pot schimba și vor fi mai greu de recunsocut. Astfel, nici aceasta nu este o metodă care garantează protecție completă împotriva unei sarcini nedorite.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.