Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Acid folic (vitamina B9): Beneficii, cum se administrează și de ce este important în sarcină

Acidul folic (vitamina B9) este una dintre acele vitamine care odată ajunse în organism, se dizolvă. Corpul nu își formează propriile rezerve de acid folic, de aceea e atât de important să fie preluat din alimentație și, uneori, din suplimente.

Dar ce legătură are cu sarcina, și cum îți ajută bebelușul? Și dacă este atât de benefic, când și de ce poate avea efecte negative? Despre cum apare deficitul de acid folic, care sunt consecințele și de ce este recomandată administrarea de acid folic în sarcină, îți spunem totul în acest articol.

Ce este acidul folic

În natură, există o mulțime de alimente care conțin vitamina B. Sursele diferă de la alimente de origine vegetală (broccoli, spanac, kale, citrice) până la cele de origine animală (ouă, ficat etc.). Această formă naturală de vitamina B9 se numește folat.

Ei bine, din cauză că uneori, corpul nu preia suficientă vitamina B9 din alimentație, trebuie ajutat cu suplimente. De asemenea, vitamina B9 este adăugată în alimente ca făina, cerealele sau pâinea. Astfel că avem nevoie și de o formă sintetică a vitaminei B, iar aceasta se numește acid folic.

Acidul folic este forma sintetică a vitaminei hidrosolubile B9, pe care o găsești doar în suplimentele nutritive. Este un nutrient esențial pentru corpul tău, care contribuie la funcționarea optimă a organismului și la prevenția complicațiilor generate de deficitul de acid folic.

 Rolul acidului folic

Unul dintre rolurile principale ale acidului folic este să contribuie la producția și refacerea ADN-ului și ARN-ului în corp, în special când există o creștere rapidă a celulelor și a țesuturilor. De aceea este recomandat mai ales pentru bebeluși, adolescenți și în sarcină.

Acidul folic împreună cu vitamina B12 susțin producția celulelor roșii din sânge și funcționarea optimă a fierului pentru a preveni anemia. Alte roluri importante includ:

  • Producția de energie

  • Producția anumitor tipuri de proteină

  • Metabolizarea carbohidraților

  • Creșterea, diviziunea și funcționarea optimă a celulelor

  • Reglarea funcționării sistemului nervos

  • Prevenția unor probleme ale fătului la naștere

Pe de altă parte, un nivel de acid folic scăzut poate duce la diverse probleme de sănătate, inclusiv anemie, creșterea riscului de probleme cardiace și probleme ale dezvoltării fătului în sarcină. Acesta este și motivul pentru care suplimentarea cu acid folic este atât de importantă la femeile însărcinate.

Principalele beneficii ale acidului folic

Acidul folic - Principalele beneficii

Acidul folic este de multe ori este recomandat sub formă de suplimente pentru a susține mai multe funcții ale organismului.

În aceste suplimente se găsește atât acid folic sintetic, cât și folat (acid folic natural). Deși ambele sunt forme ale vitaminei B9, corpul le metabolizează diferit și astfel pot produce mai multe efecte benefice.

Dacă te întrebai la ce ajută acidul folic, iată mai jos principalele beneficii.

Acidul folic previne defectele congenitale și complicațiile în sarcină

Acidul folic este recomandat în perioada sarcinii pentru a susține dezvoltarea normală și fără complicații a fătului, dar și pentru a preveni riscurile de sănătate pentru mamă. Astfel, suplimentarea cu acid folic în sarcină poate să prevină:

  • Malformațiile congenitale ale fătului: în special defectele de tub neural ca spina bifida (când creierul, meningele sau coloana vertebrală a bebelușului nu se dezvoltă complet) și anencefalia (când craniul și oasele bebelușului nu sunt complet formate înaintea nașterii).

  • Complicațiile în timpul sarcinii: cum ar fi preeclampsia (hipertensiunea arterială și prezența în exces a proteinelor în urină după a 20-a săptămână de sarcină).

 Tratează deficitul de folat

Lipsa de acid folic în corp, sau deficitul de folat, poate avea numeroase efecte negative. Anemia, degradarea capacității mentale, scăderea imunității, depresia și problemele de dezvoltare a fătului în timpul sarcinii sunt câteva dintre cele mai frecvente.

Suplimentarea cu acid folic poate regla nivelul de folat în corp, astfel restabilind echilibrul și prevenind complicațiile.

 Acidul folic menține creierul sănătos

Din cauză că deficitul de folat e asociat cu un risc crescut de demență și probleme de funcționare mentală, suplimentele cu acid folic pot susține sănătatea creierului. Statisticile arată că un consum optim de folat te poate proteja inclusiv de Alzheimer.

Acidul folic ajută la tratarea tulburărilor psihice

Lipsa folatului a fost asociată inclusiv cu schizofrenia, depresia și alte tulburări psihice, deoarece afectează producția neurotransmițătorilor. Astfel, studii recente sugerează că administrarea de acid folic poate ameliora simptomele unor probleme ca:

  • Tulburarea bipolară

  • Schizofrenia, inclusiv dacă se administrează împreună cu antipsihotice

  • Depresia postpartum,  inclusiv dacă se administrează împreună cu antidepresive

 Acidul folic reduce factorii de risc ai bolilor de inimă

Unul dintre beneficiile cunoscute ale acidului folic este că reduce nivelul de homocisteină din sânge, aminoacid care la rândul său contribuie la creșterea riscului de probleme cardiace. Un nivel scăzut de acid folic este adesea asociat cu un nivel ridicat de homocisteină.

Prin faptul că acidul folic metabolizează acest aminoacid și îmbunătățește funcția vaselor de rezistență, el susține sănătatea inimii. Conform studiilor, previne cu 10% riscul de infarct și cu 4% riscul altor boli cardiovasculare.

 Acidul folic poate ajuta la menținerea zahărului din sânge la un nivel optim

La persoanele cu diabet, suplimentele cu folat și acid folic pot echilibra nivelul de zahăr din sânge și pot reduce rezistența la insulină. Femeilor care suferă de diabet li se recomandă un consum de aprox. 400 mcg de acid folic înainte de sarcină.

Suplimentele cu acid folic reduc inflamația

Există numeroase teorii conform cărora acidul folic reduce inflamația, dintre care o parte s-au confirmat prin studii. Suplimentele cu vitamina B9 pot reduce markeri ai inflamației precum PCR (Proteina C Reactivă) la femeile care suferă de SOP (Sindromul Ovarelor Polichistice).

Acidul folic ajută la reducerea efectelor secundare ale medicamentelor

Metotrexatul, spre exemplu, este un tratament care suprimă activitatea sistemului imunitar pentru a trata afecțiuni ca psoriazisul sau artrita reumatoidă. Pentru că susține funcții importante ale organismului, acidul folic poate reduce efectele secundare provocate de astfel de medicamente.

Acidul folic contribuie la reducerea insuficienței renale

Homocisteina se poate acumula când dacă rinichii nu funcționează optim și nu filtrează sângele. Tocmai de aceea aproximativ 85% dintre persoanele care suferă de insuficiență renală cronică au un nivel ridicat de homocisteină în sânge.

Acidul folic poate ajuta la scăderea homocisteinei și la prevenția afecțiunilor cardiace în cazul acestor persoane.

Cauzele deficitului de acid folic (vitamina B9)

Deficitul de acid folic poate apărea din mai multe cauze. Vitamina B este hidrosolubilă și se dizolvă în organism, așa că nu rămân rezerve stocate în corp. Folatul și acidul folic trebuie administrate și absorbite constant în organism, printr-o alimentație echilibrată și suplimentare corectă.

Lipsa unei astfel de diete echilibrate este una dintre sursele principale ale deficitului de vitamina B9, alături de cauze ca:

Un consum insuficient de alimente bogate în folat

Sarcina și alăptarea

Dialize

Anemie hemolitică

Aclorhidrie (lipsa acidului în stomac) sau hipoclorhidrie (un nivel scăzut de aciditate în stomac)

Intervenții chirurgicale sau tulburări ce afectează capacitatea organismului de a absorbi folatul (ex: operația de bypass gastric sau boala celiac)

Medicamente ce scad absorbția de folat (ex: metotrexat sau sulfasalazină)

Consumul excesiv de alcool

Simptomele deficitului de acid folic

Când în corp nu este prezentă o cantitate suficientă de folat, apare deficitul care poate provoca anemia megaloblastică, adică insuficiența globulelor roșii în sânge. Acesta este principalul simptom al deficitului, și se manifestă prin simptome ca:

  • Oboseală

  • Probleme de concentrare

  • Dureri de cap

  • Senzația de slăbiciune și respirație dificilă

  • Pierderi în greutate

  • Stări de irascibilitate

  • Palpitații ale inimii

  • Dureri în interiorul gurii și la nivelul limbii

  • Schimbarea culorii pielii, a unghiilor și a părului

  • Stări depresive

  • Apariția anumitor alergii

  • Pierderi de memorie

Cum se administrează acidul folic (vitamina B9) - dozele recomandate

Deși este important ca alimentația să fie echilibrată și bogată în surse de folat, s-a confirmat că organismul absoarbe mai bine acidul folic din suplimente și alimente îmbogățite cu vitamina B9. Astfel, ambele surse sunt importante, și se recomandă un consum total de:

65 mcg: pentru bebeluși cu vârste între 0 și 6 luni

80 mcg: pentru bebeluși cu vârste între 7 și 12 luni

150 mcg: pentru copii cu vârste între 1 și 3 ani

200 mcg: pentru copii cu vârste între 4 și 8 ani

300 mcg: pentru adolescenți cu vârste între 9 și 13 ani

400 mcg: pentru tineri cu vârste între 14 și 18 ani

400 mcg: pentru adulți, după vârsta de 19 ani

400-800 mcg: în timpul sarcinii

500 mcg: în timpul alăptării

Teoretic, studiile confirmă că o doză de acid folic ce nu depășește 1mg/zi este în general sigură pentru orice persoană sănătoasă. Practic, întotdeauna este bine să urmezi recomandarea medicului, cu atât mai mult pentru bebeluși, copii, în timpul sarcinii și în perioada postpartum.

Efecte negative pot apărea dacă se depășește doza de 1 mg pe zi, iar anumite studii sugerează că doze prea mari de acid folic luate pe  termen lung, spre exemplu 0.8-1.2 mg/zi, pot crește riscul de cancer sau infarct la persoanele care au probleme cardiace. De asemenea, pot apărea reacții ale acidului folic cu diverse tratamente. Așa că întotdeauna cere sfatul specialistului înainte de a folosi astfel de suplimente.

Importanța acidului folic în sarcină

În timpul formării fătului, coloana vertebrală este printre primele părți ale corpului care se dezvoltă din embrion. După aceea se formează și creierul bebelușului. O cantitate deficitară de acid folic în corpul mamei poate afecta dezvoltarea coloanei și a tubului neural (creier și coloană), așa că suplimentarea este foarte importantă.

De asemenea, acidul folic în sarcină are un rol important în prevenirea nașterii premature și a tulburărilor cardiace, contribuind la dezvoltarea normală a fătului. Dacă vrei să citești mai multe despre dezvoltarea naturală a bebelușului în fiecare trimestru de sarcină, ți-am spus AICI tot ce trebuie să știi.

Acidul folic in sarcina ➤ Descopera aici

Cât timp se administrează acidul folic în sarcină

  • detalii generale

În general, suplimentarea cu acid folic este foarte importantă în primul trimestru de sarcină și medicii recomandă o doză zilnică de aprox. 400-800 mcg până în săptămâna 12.

Poți lua acid folic încă de dinainte să rămâi însărcinată și poți continua pe perioada alăptării cu aproximativ 500 mcg pe zi.

Dar această cantitate variază pentru fiecare femeie și trebuie adaptată în funcție de propria stare de sănătate. Așa că întotdeauna administrează doar dozele pe care ți le recomandă medicul tău.

Alimente ce conțin acid folic

Există surse fortificate cu acid folic, cum sunt pâinea, pastele, făina, cerealele, biscuiții și produsele de patiserie îmbogățite cu vitamina B12. Dar pe lângă acestea, printre alimentele care conțin folat în mod natural se numără:

  • Sparanghel și anghinare

  • Fasole verde și roșie

  • Spanac, kale și salată verde

  • Varză de Bruxelles

  • Broccoli și conopidă

  • Mazăre

  • Anghinare

  • Avocado

  • Arahide

  • Semințe de floarea soarelui

  • Portocale

  • Grapefruit

  • Papaya

  • Banane

  • Pepene galben

  • Ouă

  • Ficat de vită

 Exces de acid folic - manifestări

Nu doar deficitul de acid folic are efecte negative, ci și excesul. Un consum prea ridicat de vitamina B12 poate duce la acumularea acidului folic nemetabolizat în sânge și la o serie de reacții adverse. Un astfel de exces se manifestă prin:

Slăbirea sistemului imunitar

Afecțiuni ale funcțiilor cerebrale

Crampe abdominale

Diaree, greață și alte probleme digestive

Tulburări de somn

Confuzie și irascibilitate

Epilepsie

De asemenea, administrarea unor cantități prea mari de acid folic în sarcină poate afecta negativ dezvoltarea creierului fătului și poate crește riscul de autism.

Vestea bună este că din cauză că vitamina B9 e hidrosolubilă (se dizolvă în apă), aceasta este eliminată ușor din corp prin urină. Așa că se ajunge destul de rar la situația în care există prea mult acid folic în sânge.

 Surse alimentare acid folic ➤ Cum se administreaza

Efecte secundare și contraindicații ale administrării acidului folic

Unul dintre efectele secundare frecvente ale administrării de acid folic este că poate masca o altă deficiență. Spre exemplu, în cazul anemiei. Poți crede că acidul folic te ajută, dar este posibil ca sursa anemiei să fie alta, cum ar fi deficiența de fier sau de B12.

În cazul deficienței de B12, lipsa tratamentului corect poate duce la complicații precum leziuni ale nervilor. Așa că este foarte important să faci o vizită la medic și o serie de analize de sânge pentru a stabili exact dacă ai sau nu nevoie de acid folic și de alte suplimente.

De asemenea, asigură-te că iei vitamina B9 doar la recomandarea medicului și că eviți excesul, astfel încât să previi complicațiile discutate mai sus și eventuale reacții negative cu alte medicamente.

Acid folic vs folat. Care este diferența între cele două?

Diferența principală este tipul vitaminei: sintetică vs. naturală. Deși folatul și acidul folic sunt adesea folosite în același sens și sunt forme ale aceleiași vitamine (B9), ele au origini diferite.

Folatul se referă la toate formele de vitamina B9, inclusiv acid folic și 5-MTHF, un derivat al acidului folic. Tot folat se numește și forma naturală de vitamina B9, așa cum se găsește ea în alimente ca ficatul, legumele verzi sau citricele.

Acidul folic este forma sintetică a folatului, având o altă structură și efecte ușor diferite asupra corpului. Aceasta este forma de vitamină B9 adăugată în alimentele fortificate, multivitamine și alte suplimente.

Întrebări frecvente cu privire la acidul folic

 Când se ia acidul folic dimineața sau seara?

Poți lua acid folic oricând în timpul zilei, atât dimineața cât și seara. Nu momentul din zi este important, ci când ar trebui administrat în raport cu timpul meselor. Vitamina B9 este hidrosolubilă, ceea ce înseamnă că este cel mai bine să o iei cu un pahar de apă chiar înaintea unei mese, pentru o absorbție completă și optimă.

Câte pastile de acid folic se iau pe zi?

Doza de acid folic recomandată depinde de o mulțime de factori cum ar fi vârsta, starea de sănătate, dacă pacienta este însărcinată sau alăptează etc. De asemenea, numărul de pastile recomandate depinde de concentrația lor de acid folic. Întotdeauna ia acidul folic exact așa cum îți recomandă medicul, atât în privința dozei cât și a perioadei de administrare.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Ce-ar fi să primești sfaturi utile legate de menstruație plus un
DISCOUNT DE 10% pe care să îl folosești la prima ta comandă?
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.