Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Vitamina K - TOTUL despre Administrare, Beneficii & Contraindicații

De vitamina K auzi mai rar când vorbim despre suplimente alimentare. Ești obișnuită să te suplimentezi cu vitaminele C și D, cu Omega 3 și 6, cu Fier, Magneziu și Zinc, dar K este mai puțin cunoscută. Totuși, dacă ai folosit vreodată un complex de multivitamine, cel mai probabil se găsea acolo și vitamina K - tu știi la ce te ajută? Haide să vedem împreună care este rolul acestui nutrient, ce beneficii are, în ce alimente îl găsim și cum ne afectează menstruația și viața.

Ce este vitamina K? ➤ Rolul vitaminei K la menstruatie ➤ Beneficii & indicatii de administrare ➤ Surse, doza zilnica & contraindicatii ➤ Afla aici!

Ce este și ce rol are vitamina K?

Numim “vitamina K” o familie de nutrienți liposolubili pe care îi găsim în corpul uman la nivelul oaselor, al ficatului, dar și în pancreas, inimă și creier. Organismul descompune rapid acești nutrienți și îi elimină prin sistemul excretor.

Vitamina K ajută la producția a 4 din cele 13 proteine necesare pentru procesul de coagulare a sângelui. Rolul ei principal este, deci, să producă diverse proteine necesare pentru coagularea sângelui și sănătatea osoasă.

  • Protrombina, spre exemplu, este o proteină de care depinde în mod direct procesul de coagulare a sângelui. La rândul ei, protrombina este direct dependentă de vitamina K, sub a cărei influență este produsă în ficat.

  • Osteocalcina este un alt exemplu similar. E cea mai importantă proteină necolagenică din țesutul osos, iar pentru secreția ei este necesară vitamina K.

Ce înțelegem din asta? Grupul de vitamine K este esențial pentru funcționarea optimă a organismului pentru că ajută la oprirea sângerărilor și vindecarea rănilor, la menținerea sănătății osoase și până la urmă la funcționarea optimă a organismului.

Cercetătorii i-au studiat rolul și în sănătatea cardiovasculară, pentru că vitamina K este implicată și în producția unei proteine care previne întărirea arterelor inimii (proteina Gla matriceală), astfel ajutând la prevenția bolilor de cardiovasculare. Studiile sunt însă limitate pe acest subiect și este necesară o analiză mai amănunțită pentru obținerea unor rezultate concludente.

Ce este vitamina K? ➤ Rolul vitaminei K la menstruatie ➤ Beneficii & indicatii de administrare ➤ Surse, doza zilnica & contraindicatii ➤ Afla aici!

Formele vitaminei K

Spuneam mai sus că prin vitamina K ne referim de fapt la un grup de nutrienți. Asta înseamnă că este de mai multe feluri. Filochinona și menachinona sunt principalele sale forme cu rol în sănătatea osoasă și în coagularea sângelui. Iată mai jos ce trebuie să știi despre formele vitaminei K:

  • Filochinonă (vitamina K1): este cea mai importantă formă și principala sursă de vitamina K din dieta noastră. O găsim în general în legumele cu frunze verzi, în uleiurile vegetale, și încă câteva fructe și legume.

  • Menachinonă (vitamina K2):  o regăsim în cantități mai mici, fie produsă de bacterii în alimentele fermentate, fie în alimente de proveniență animală precum ouăle, brânza și carnea. Menachinona poate fi produsă și în corpul uman, de bacteriile din tractul digestiv.

  • Menadionă (vitamina K3): spre deosebire de K1 și K2 care sunt produse în mod natural, menadiona este o formă sintetică a vitaminei K, pe care ficatul o poate converti în K2. Este produsă artificial și nu este un supliment destinat oamenilor. Se folosește în industria creșterii animalelor pentru hrana păsărilor și a porcinelor, și poate fi găsită inclusiv în hrana convențională comercializată pentru pisici și câini.

Simptomele lipsei de vitamina K

Rareori se întâmplă ca o persoană adultă să aibă deficit de vitamina K. De obicei, asimilăm o cantitate suficientă din alimentație. Există totuși cazuri când apare o insuficiență a acestui nutrient (vorbim imediat despre factorii de risc), și atunci astfel de carențe se pot manifesta prin:

  • Sângerări necontrolate și hemoragii, chiar și fără să fie cauzate de o rană;

  • Apariția vânătăilor;

  • Apariția cheagurilor de sânge sub unghii;

  • Menstruații abundente;

  • Sângerări ale membranelor mucoase din interiorul corpului;

  • Culoare negru închis și prezența sângelui în scaun;

  • Slăbirea sistemului osos;

  • Creșterea riscului de osteoporoză;

  • Creșterea riscului bolii arteriale coronariene

Condiții asociate cu un nivel scăzut de vitamina K

Dacă în mod normal alimentația ne este suficientă pentru un nivel optim de vitamina K, cum apare deficiența? De cele mai multe ori, dezechilibrul este indus fie de o afecțiune, fie printr-un tratament medicamentos. Iată care sunt factorii de risc principali ce pot scădea nivelul de vitamina K:

  • Malnutriția;

  • Lipsa tratamentului cu vitamina K la naștere, în cazul bebelușilor.

  • Afecțiuni ce influențează absorbția la nivelul tractului digestiv: boala celiacă, boala Crohn, fibroza chistică, colita ulcerativă;

  • Boli ale ficatului: ciroza;

  • Administrarea de antibiotice: ele pot distruge bacteriile ce produc vitamina K în tractul digestiv și pot scădea nivelul acesteia în corp în cazul administrării pe termen lung;

  • Administrarea de anticoagulante: sau alte medicamente ce afectează absorbția vitaminei K;

  • Intervenția chirurgicală bariatrică recentă: operația pentru scădere în greutate;

  • Consumul excesiv de alcool.

Condiții asociate cu un nivel ridicat de vitamina K

Potențialul de toxicitate este foarte mic și încă nu au fost asociate efecte adverse ale consumului în exces de vitamina K. Studiile nu sunt suficiente pentru a identifica ce se întâmplă dacă te suplimentezi zilnic cu doze mari. Singura formă de vitamina K declarată toxică pentru corpul uman este menadiona.

Ceea ce știm însă este că atunci când apare, intoxicația cu vitamina K poate duce la:

  • Icter (gălbinare);

  • Hiperbilirubinemie;

  • Anemie hemolitică;

  • Icter neonatal la nou-născuți;

Vitamina K la Nou Născuți

Pe cât de rare sunt la adulți, pe atât sunt de comune deficiențele acestui grup de nutrienți la bebeluși. Nivelurile scăzute de vitamina K sunt frecvente și pot cauza sângerări periculoase:

  • la nou-născuți, pentru că nutrienții nu trec prin placentă și cei mici au un număr limitat de proteine pentru coagularea sângelui la naștere.

  • la sugari, pentru că vitamina K se găsește în doze foarte mici în laptele matern.

Părinții trebuie să înțeleagă că este esențial ca o injecție cu vitamina K să-i fie administrată celui mic imediat după naștere. Bebelușii cărora nu li se asigură acest supliment nu pot forma cheaguri de sânge și nu pot opri sângerările, motiv pentru care sunt de 81 de ori mai predispuși la o sângerare severă.

Ce este vitamina K? ➤ Rolul vitaminei K la menstruatie ➤ Beneficii & indicatii de administrare ➤ Surse, doza zilnica & contraindicatii ➤ Afla aici!

De aceea, este o procedură standard ca nou-născuților să li se administreze o doză de vitamina K imediat după venirea pe lume, astfel evitând complicațiile unei deficiențe (ex: sângerări în intestine sau în creier, care nu sunt vizibile dar pot fi fatale).

Vitamina K - Beneficii:

Un nivel optim de filochinonă și melachinonă este esențial pentru funcționarea sănătoasă a sistemului osos și cardiovascular. Având în vedere rolul său în organism, principalele beneficii ale vitaminei K sunt că susține:

  • Sănătatea oaselor: scade riscul osteoporozei;

  • Sănătatea inimii: previne întărirea arterelor inimii;

  • Sănătatea cognitivă: îmbunătățește memoria episodică;

  • Producția proteinelor responsabile cu coagularea sângelui: previne sângerarea excesivă și grăbește vindecarea.

Vitamina K pentru oprirea sângerării

În cazul unei sângerări abundente din cauza unei leziuni sau a unei tăieturi, se administrează vitamina K pentru îngroșarea sângelui, formarea cheagurilor și oprirea sângerării. Corpul folosește acest supliment pentru a stimula secreția de protrombină, una dintre cele mai importante proteine în coagularea sângelui, astfel grăbind vindecarea.

Vitamina K & Menstruația:

Dacă te uiți la legătura strânsă dintre nivelul de vitamina K și capacitatea de coagulare a sângelui, este evident că va avea un impact major și asupra sângelui menstrual. Dacă ai menstruații abundente și ești nevoită să-ți schimbi produsele menstruale o dată la câteva ore, e posibil ca un supliment de vitamina K să te ajute să-ți reglezi fluxul. Așa că haide să vorbim despre cât e de importantă vitamina K pentru menstruație.

Vitamina K și menstruația abundentă 

Dacă în corpul tău nu există suficientă vitamina K, acest lucru îți poate cauza sângerări excesive la menstruație și poate duce chiar la dereglarea ciclului menstrual, schimbări de dispoziție, lipsa poftei de sex și crampe menstruale puternice. Ulterior, pierderile mari de sânge te pot face să te simți amețită, slăbită și chiar anemică.

Pentru că susține îngroșarea și coagularea sângelui, vitamina K te poate ajuta să-ți reglezi fluxul sangvin la menstruație. De asemenea, există studii care arată că la pacientele cu dismenoree primară, injecțiile cu vitamina K pot ameliora durerile menstruale.


Vitamina K și menopauza 

Rolul vitaminei K în coagularea sângelui și grăbirea vindecării nu are o utilitate semnificativă în ameliorarea simptomelor menopauzei - dar poate susține ameliorarea bufeurilor de căldură. În schimb, nu putem spune același lucru despre rolul vitaminei K2 în sănătatea osoasă.

După menopauză, femeile sunt expuse unui risc mai ridicat de fracturi osoase și osteoporoză. Prin faptul că susține producția osteocalcinei, vitamina K:

  • încetinește procesul de slăbire a sistemului osos;

  • scade riscul fracturilor osoase prin întărirea oaselor.

Deci cu toate că nu face miracole pentru simptomele menopauzei și nici nu poate inversa efectele osteoporozei, vitamina K poate contribui la îmbunătățirea sănătății oaselor după menopauză.


Vitamina K oprește sau întârzie menstruația? 

Nu lua vitamina K pentru oprirea menstruației, pentru că nu funcționează așa. Ea poate reduce cantitatea de sânge pe care o pierzi la menstruație, în cazul în care fluxul este abundent. Asta înseamnă că doar aduce sângerarea la un nivel normal, nu că induce un dezechilibru hormonal și oprește o funcție naturală a corpului.

Faptul că vitamina K susține îngroșarea sângelui și formarea cheagurilor nu înseamnă, deci, că va opri sângerările menstruale sau că le va întârzia. Ci doar că poate ameliora o sângerare excesivă susținând capacitatea naturală de închegare a sângelui.


Vitamina K indicații de administrare:

O poți găsi în majoritatea multivitaminelor și în suplimente separate de vitamina K, dar alimentele cu care te hrănești ar trebui să fie sursele principale - și suficiente. Nu se recomandă să te suplimentezi cu acest grup de nutrienți fără recomandarea medicului.

Dacă medicul îți recomandă suplimentarea, este important să o faci conform indicațiilor sale. Și haide să povestim acum puțin despre care sunt, în general, aceste indicații, și standardele de dozare vitamina K.
 

Când se ia vitamina K? 

De obicei, ți se recomandă suplimentarea dacă faci un tratament cu anticoagulante, un tratament îndelungat cu antibiotice, sau când suferi de o afecțiune ce poate duce la carențe. De asemenea, dacă ai o hemoragie, sângerări excesive sau menstruații foarte abundente, medicul îți poate recomanda un supliment cu K1 și K2.

De regulă, aceste suplimente se iau în orice moment al zilei, într-o singură doză sau de mai multe ori pe zi în funcție de concentrație. Datorită faptului că sunt liposolubile, cel mai bine este să le iei împreună cu o sursă de grăsimi (cum ar fi avocado, măslinele sau un ulei vegetal), pentru ca absorbția să fie optimă. De asemenea, poate fi mai benefic pentru densitatea minerală osoasă să iei vitamina K împreună cu vitamina D.


Dozare recomandată de vitamina K pe vârste 

După vârsta de 19 ani, specialiștii estimează consumul zilnic adecvat de vitamina K la 90 mcg (micrograme) pentru femei, inclusiv în sarcină și la alăptare, și la 120 de micrograme pe zi în cazul bărbaților. Uite care sunt exact dozele zilnice recomandate în funcție de vârstă (pe care, teoretic, ar trebui să le poți asimila direct din alimentație):

  • Nou-născuți, 0-6 luni: 2mcg;

  • Bebeluși, 7-12 luni: 2.5mcg;

  • Copii, 1-3 ani: 30mcg;

  • Copii, 4-8 ani: 55mcg;

  • Copii, 9-13 ani: 60 mcg;

  • Fete, 14-18 ani: 75 mcg;

  • Băieți, 14-18 ani: 75 mcg;

  • Femei adulte, după 19 ani: 90 mcg;

  • Femei însărcinate sau care alăptează, sub 19 ani: 75 mcg;

  • Femei însărcinate sau care alăptează, 19-50 ani: 90 mcg;

  • Bărbați adulți, după 19 ani: 120 mcg.


Surse - Alimente bogate în vitamina K: 

Îți poți prelua atât filochinona (K1), cât și menachinona (K2), direct din alimentație. Produsele de origine vegetală sunt surse bogate de K1, în timp ce alimentele de origine animală conțin în general cantități mai mici de K2. Iată care sunt alimentele cu cele mai mari concentrații de vitamina K:

  • Boabe de soia fermentate;

  • Legume;

  • Leguminoase;

  • Ulei de soia;

  • Fructe;

  • Ouă;

  • Carne;

  • Brânză;

  • Pește.

Ce este vitamina K? ➤ Rolul vitaminei K la menstruatie ➤ Beneficii & indicatii de administrare ➤ Surse, doza zilnica & contraindicatii ➤ Afla aici!


Ce fructe conțin multă vitamina K?

Cantitățile cele mai mari le regăsim în mod natural în legumele cu frunze verzi, dar există și câteva fructe din care poți asimila filochinonă. Fructele cele mai bogate în vitamina K sunt:

  • Rodia;

  • Afinele;

  • Smochinele uscate;

  • Strugurii.


Ce legume conțin multă vitamina K? 

Legumele constituie cea mai importantă sursă naturală de filochinonă, și cele mai mari cantități sunt prezente în:

  • Legumele cu frunze verzi (spanac, kale, broccoli, varză, frunze de ridiche, varză de Brussels, salată verde);

  • Leguminoase (fasole, linte, soia);

  • Morcovi;

  • Dovleac.

Ce este vitamina K? ➤ Rolul vitaminei K la menstruatie ➤ Beneficii & indicatii de administrare ➤ Surse, doza zilnica & contraindicatii ➤ Afla aici!


Vitamina K Contraindicații:

  • detalii generale despre contraindicatii + lista cu acestea

Înainte să te suplimentezi, este bine să citești și prospectul vitaminei K pentru a ști exact ce contraindicații și efecte adverse ar putea avea. Noi îți putem spune doar că vitamina K este contraindicată sau trebuie consumată cu precauție la nou-născuți, dar și la pacientele cu:

  • Hipoprotrombinemie ereditară;

  • Insuficiență renală;

  • Supra-anticoagulare cu heparină;

  • Hipersensibilitate la vitamina K.


Întrebări frecvente

Am vorbit până acum despre rolul său, beneficii, doze recomandate și alimente cu vitamina K, dar suntem sigure că mai ai și alte întrebări. Te încurajăm să le adresezi pe toate medicului tău, care este cel mai în măsură să-ți ofere răspunsurile potrivite în funcție de propriul tău istoric medical și propriile necesități. Noi te-am pregătit cu informațiile de bază, și ne vom încheia discuția despre vitamina K răspunzând câtorva dintre cele mai frecvente întrebări pe care s-ar putea să le ai și tu:
 

În cât timp oprește sângerarea vitamina K? 

Cât de repede oprește vitamina K o hemoragie depinde de gravitatea sângerării. Pentru o leziune mică, va acționa rapid și va opri sângerarea în doar câteva ore. Dacă te confrunți cu o hemoragie severă sau dacă deficiența de vitamina K în corp este mare în urma unor tratamente medicamentoase sau intervenții chirurgicale, atunci poate dura mai mult până când sângele își revine la capacitatea de a se coagula și până la vindecare.

Ce se poate întâmpla dacă iau vitamina K în timpul menstruației? 

Nu trebuie să te îngrijorezi că vitamina K oprește menstruația - pentru că nu o face. Ci doar reduce fluxul dacă acesta este puternic, pentru că susține îngroșarea sângelui și formarea cheagurilor. Deci dacă sângerezi abundent în timpul menstruațiilor și iei vitamina K, se poate să-ți reducă sângerarea și durerile menstruale, dar nu și să o oprească complet.

Vitamina K are și altă denumire?
 

Da, vitamina K mai este cunoscută și sub denumirea de fitomenadion. De asemenea, are câte o denumire specifică și în funcție de forma la care ne referim. K1 se numește filochinonă, K2 este numită melachinonă, iar K3 poartă denumirea de menadionă, singura care nu este produsă natural și nici destinată consumului uman.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Ce-ar fi să primești sfaturi utile legate de menstruație plus un
DISCOUNT DE 10% pe care să îl folosești la prima ta comandă?
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.