Știm, poate fi neplăcut să nu știi niciodată când te surprinde prima zi de sângerare, mai ales când încerci să rămâi însărcinată și nu îți poți calcula perioada fertilă. Dar este posibilă reglarea menstruației? O poți influența natural? Este normal să ai un ciclu neregulat?
Imediat după începerea ciclului menstrual, este normal să ai o menstruație neregulată până când corpul își stabilește un ritm natural. Pentru multe femei, menstruația se reglează după 1-2 ani. Pentru multe altele, ciclul menstrual nu se reglează niciodată de la sine. Hai să vedem ce e de făcut!
În medie, un ciclu menstrual durează teoretic 28 de zile. În realitate, menstruația este o experiență unică pentru fiecare femeie și durata unui ciclu diferă de la o persoană la alta. Se consideră normală orice durată între 23 și 38 de zile.
Astfel, poți spune că ai o menstruație regulată atunci când durata dintre două menstruații consecutive este întotdeauna aceeași, lună de lună (ex: la fiecare 23 de zile, sau la fiecare 32 de zile).
Dacă intervalul dintre două menstruații consecutive se schimbă mereu (ex: într-o lună îți începe menstruația după 21 de zile, iar în următoarea lună îți începe după 30 de zile), atunci se consideră menstruație neregulată și poate fi cauzată de:
Schimbări hormonale: spre exemplu în primii ani de menstruație sau în premenopauză
Medicamente: tratamentele hormonale, începerea unui tratament cu pilule contraceptive sau anumite medicamente antiinflamatorii pot afecta sângerările menstruale și intervalul dintre menstruații
Un stil de viață dezechilibrat: alimentație haotică, sedentarism
Obezitate sau schimbări bruște de greutate
Stres excesiv
Administrarea în exces a pilulei de a doua zi
Alte afecțiuni medicale: boala inflamatorie pelvină, sindromul ovarelor polichistice, probleme tiroidiene, endometrioză, diabet, boala celiacă, tumori benigne sau cancer
Sunt multe lucruri importante pe care trebuie să le știi când ai un ciclu menstrual neregulat și am discutat mai în profunzime pe această temă într-un alt articol de blog. Așa că te așteptăm să vorbim AICI mai multe despre cauzele și tratamentul recomandat pentru o menstruație neregulată.
Dacă mereu ești luată prin surprindere de menstruație pentru că fie îți întârzie, fie îți vine prea devreme, ai un ciclu neregulat. Practic, înseamnă că nu poți ști niciodată cu exactitate când îți vei începe următoarea menstruație.
Dar haide să vedem care sunt factorii pe care îi poți analiza ca să știi exact dacă ai o menstruație neregulată:
Durată: dacă menstruația îți începe după un interval mai scurt sau mai lung de timp de la o lună la alta, sau dacă durata sângerării menstruale fluctuează de la o lună la alta.
Flux: dacă sângerezi mai abundent sau mai puțin de la o lună la alta (un indicator bun este numărul de absorbante sau tampoane de care ai nevoie).
Alți factori: dacă apar dureri menstruale severe, dacă ai sângerări intermenstruale, dacă ți se schimbă drastic dispoziția și alți factori din viața ta.
Diagnosticul este pus de către medicul ginecolog, iar acesta poate efectua mai multe teste pentru a stabili cauzele și tratamentul potrivit. Astfel, în cadrul unui consult pentru diagnosticul menstruației neregulate, te poți aștepta la:
Examen ginecologic complet (pentru a depista dacă ciclul neregulat are cauze mai puțin frecvente, cum sunt infecțiile, fibroamele sau polipii)
Ecografie (pentru evaluarea ovarelor, a uterului și a trompelor uterine)
Examinarea secrețiilor vaginale
Testul Papanicolau
Analize de sânge (pentru a depista o posibilă anemie)
Testarea funcției tiroidiene
Verificarea tensiunii arteriale
Da, există tratamente pentru reglarea menstruației. Acestea sunt prescrise de către medicul ginecolog în funcție de cauză și deseori implică atât medicație, cât și schimbări în stilul de viață.
Anticoncepționalele sunt printre cele mai frecvente recomandări ca tratament pentru reglarea ciclului menstrual.
Când cauza este endometrioza, fibromul uterin sau SOP (sindromul ovarelor polichistice), medicul îți poate prescrie pilule contraceptive pe bază de estrogen și progesteron pentru a restabili echilibrul hormonal și a regla menstruația.
În cazul femeilor aflate în perimenopauză, terapia de substituție hormonală poate ajuta la reglarea menstruațiilor și ameliorarea altor simptome (ex: bufeuri de căldură sau uscăciune vaginală).
Studiile recente au confirmat însă că terapia hormonală poate fi riscantă și poate avea efecte negative. Discută aceste aspecte cu medicul înainte de a alege o metodă de tratament.
Pentru că multe femei au menstruație neregulată, există suplimente alimentare special concepute pentru a susține reglarea ciclului menstrual. Acestea funcționează fie prin restabilirea echilibrului hormonal, fie prin ameliorarea anumitor deficiențe.
Medicul îți poate recomanda suplimente ce conțin:
Vitamina B: poate ameliora simptomele sindromului premenstrual și poate contribui la reglarea menstruațiilor
Inositol: substanță asemănătoare vitaminei B ce susține funcția ovariană, contribuie la ovulație și crește șansele unei sarcini la femeile sub tratament pentru infertilitate.
Vitamina D: un nivel scăzut de vitamina D în corp poate contribui la dereglarea menstruației, pe când suplimentarea zilnică poate susține reglarea ciclului menstrual.
Acid gamma-linoleic (GLA) și acizi grași Omega-6: se găsesc spre exemplu în suplimentele cu ulei esențial de luminiță, și pot ameliora inflamația, bufeurile de căldură și alte simptome ale premenopauzei.
Există și metode naturiste pentru reglarea ciclului menstrual pe care le poți urma acasă. Mai jos îți vom spune care sunt câteva dintre acestea.
Unele se referă doar la schimbări pozitive și implementarea obiceiurilor benefice în stilul de viață. Acestea sunt lucruri pe care oricine le poate face.
Dar există și soluții naturiste cum sunt anumite suplimente, iar problema principală cu acestea este că nu au o eficiență dovedită științifică. Pot chiar să interacționeze cu alte tratamente sau probleme de sănătate, așa că întotdeauna cere sfatul medicului specialist înainte să le folosești.
Yoga constituie unul dintre cele mai studiate tratamente alternative pentru menstruații neregulate. Există studii care au confirmat că o rutină de yoga poate contribui la restabilirea echilibrul hormonal și la reglarea ciclului menstrual.
Practicarea cu regularitate a exercițiilor de yoga are o listă lungă de beneficii, inclusiv ameliorarea durerilor menstruale, îmbunătățirea dispoziției și creșterea calității vieții în cazul femeilor cu dismenoree primară (crampe menstruale severe).
Fluctuațiile extreme ale greutății corporale pot avea un impact negativ asupra ciclului menstrual. Atât pierderea bruscă în greutate cât și obezitatea pot fi responsabile pentru sângerările neregulate.
Conform studiilor, persoanele supraponderale sunt mai predispuse la menstruații neregulate, abundente și dureroase din cauza acțiunii celulelor adipoase asupra nivelului de hormoni și insulină.
Discută cu medicul pentru a stabili care ar fi intervalul de greutate ideal pentru corpul tău în caz de sub- sau supraponderabilitate. Află ce schimbări sunt recomandate în alimentația ta pentru a ajunge la o greutate sănătoasă.
Un stil de viață activ poate contribui în mod indirect la reglarea menstruațiilor. Deoarece exercițiile fizice implică un consum de energie, acestea îți pot susține eforturile de a ajunge la o greutate sănătoasă și de a o menține. Acest lucru va avea mai departe un impact pozitiv asupra ciclului menstrual.
Evită totuși antrenamentele de anduranță foarte intense sau efortul fizic excesiv. La rândul său, o rutină prelungită de exerciții poate să-ți epuizeze organismul, să ducă la pierderi drastice în greutate și să cauzeze menstruații neregulate.
Practică exerciții fizice în mod regulat, dar alege o activitate fizică moderată și potrivită nivelului tău de anduranță.
Ghimbirul este unul dintre cele mai folosite tratamente naturiste pentru ciclu menstrual abundent sau neregulat.
Într-adevăr, nu s-a dovedit științific că acesta reglează menstruația. Însă există studii care confirmă alte beneficii ale suplimentării zilnice cu ghimbir: ameliorarea durerilor, reducerea fluxului menstrual și îmbunătățirea dispoziției în zilele de dinaintea menstruației.
Cercetările confirmă că și scorțișoara susține reglarea menstruației. Aceasta contribuie la ameliorarea simptomelor asociate dismenoreei primare, cum ar fi greața, voma, durerea și sângerarea abundentă.
Scorțișoara este un remediu naturist folosit mai ales de femeile care suferă de SOP (sindromul ovarelor polichistice).
Știai că plasticul, dioxina și alte chimicale toxice care se pot găsi în produsele menstruale convenționale sunt considerate disruptori hormonali? Deoarece intră în contact cu vulva și pereții absorbanți ai vaginului tău lună de lună, ele ajung în corpul tău și îți pot tulbura echilibrul hormonal, contribuind astfel la un ciclu menstrual neregulat.
De aceea îți recomandăm să folosești tampoane și absorbante Enroush, care conțin doar bumbac 100% organic certificat GOTS și fibre naturale. Alege să îți protejezi sănătatea hormonală și să te bucuri de menstruații cât mai naturale și regulate, fără ca îngrijirea menstruală să reprezinte un risc.
Foarte multe femei au confirmat deja că trecerea la produse menstruale din ingrediente 100% naturale a fost o schimbare majoră care a contribuit la reducerea fluxului menstrual, a durerilor și la reglarea menstruațiilor.
Este normal ca menstruațiile să nu fie regulate în primii ani de la începerea ciclului menstrual și în anii ce preced menopauza. În aceste situații, dacă nu există dureri severe, sângerări abundente sau alte simptome anormale, menstruația neregulată nu este un motiv de îngrijorare.
În schimb, ar trebui să vizitezi medicul ginecolog dacă:
Ai sângerări intermenstruale
Sângerezi după menopauză
Sângerezi după un act sexual sau în timpul sarcinii
Nu reușești să rămâi însărcinată
Durata menstruației depășește o săptămână
Ai dureri puternice
Ai febră
Observi scurgeri vaginale sau miros neobișnuit
Ai pierderi sau creșteri în greutate bruște și inexplicabile
Observi creșterea părului sau apariția acneei în moduri neobișnuite
Deși majoritatea remediilor naturiste pentru reglarea menstruațiilor sunt sigure și inofensive, ar trebui să faci o vizită la medic și să îi ceri recomandarea inclusiv înainte de a începe orice tratament. Nu încerca, de exemplu, să-ți grăbești menstruația sau să iei vitamina K pentru oprirea menstruației abundente fără să discuți cu un specialist.
Știm, nu e ușor să ai un ciclu menstrual neregulat. Din dorința de a anticipa când îți vei începe următoarea sângerare, se pot naște o mulțime de întrebări. Ce să faci să îți vină menstruația mai devreme? Poți rămâne însărcinată cu un ciclu neregulat?
Nu vrem să rămâi cu temeri și dileme fără răspuns după ce ai terminat de citit. Așa că în această secțiune vom răspunde celor mai frecvente întrebări cu privire la reglarea menstruației.
După prima menstruație, ciclul se reglează în decurs de 1-2 ani pentru majoritatea femeilor. Dar conform specialiștilor, poate dura chiar și până la 6 ani ca menstruațiile să se regleze de la sine. Excepție fac situațiile în care menstruația neregulată are la bază alte afecțiuni de sănătate, căci atunci trebuie mai întâi să rezolvi cauza.
În cazul în care începi un tratament cu anticoncepționale, corpul tău poate avea nevoie de până la 2-3 luni pentru a se obișnui cu noua cantitate de hormoni sintetici și pentru a regla menstruațiile.
Nu, un ciclu menstrual neregulat nu înseamnă automat infertilitate. Înseamnă doar că intervalul de timp dintre două menstruații consecutive diferă de la o lună la alta.
Dacă îți dorești să rămâi însărcinată, este cel mai bine să discuți cu medicul și să afli cauza exactă a ciclului neregulat. Dacă nu este o problemă de sănătate gravă, este posibil să nu-ți afecteze deloc șansele unei sarcini.
Da, poți rămâne însărcinată chiar dacă nu ai menstruație regulată. Deși este mai dificil să determini momentul ovulației, aceasta are loc chiar și în cazul unui ciclu neregulat. În plus, există teste de ovulație și analize ginecologice care se pot efectua pentru a stabili aceste date.
Dacă nu reușești să rămâi însărcinată, discută cu medicul specialist pentru a depista ce anume îți afectează fertilitatea și ce opțiuni de tratament poți alege.
Da, este normal ca menstruația să întârzie una sau mai multe zile fără să fie un motiv de îngrijorare sau să ascundă o problemă. Orice femeie poate observa astfel de schimbări, mai ales după o perioadă stresantă, după schimbări în greutate sau în alimentație.
Totuși, dacă menstruația întârzie mai multe săptămâni sau luni, nu este normal. Poate indica o sarcină sau o altă problemă de sănătate, motiv pentru care ar trebui să discuți cu medicul ginecolog. Este un subiect amplu despre care am povestit mai în detaliu în alt articol de blog, așa că află tot ce trebuie să știi despre o menstruație întârziată AICI.