Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Vitamina D (pentru femei) - Rol, Surse & Simptome Deficit Vitamina D

Orice organism are nevoie de vitamina D pentru a fi sănătos. Este o vitamină esențială în absorbția calciului, așa că are un rol important în sănătatea oaselor și nu numai. În cazul femeilor, vit. D are numeroase efecte pozitive asupra vieții. Iar dacă vorbim despre viitoarele mămici, devine absolut necesar să eviți un deficit de vitamina D.

Dezvoltarea bebelușului solicită un consum ridicat de resurse și implică permanent schimbări fiziologice în corpul mamei. În acest sens, cercetările recente din literatura de specialitate ne arată că toate femeile însărcinate au nevoie de suplimentare cu vitamina D pentru a susține creșterea fătului și pentru a reduce riscul complicațiilor. Subiectul este amplu, așa că îl vom discuta pe larg în acest articol. Află la ce ajută vitamina D, ce rol are în organism și de ce este atât de importantă în sarcină.

Ce este vitamina D?

Vitamina D, cu denumirea științifică de calciferol, este un micronutrient de care corpul tău are nevoie pentru a absorbi calciul și pentru a construi astfel oase puternice și sănătoase. Este o vitamină liposolubilă, adică se dizolvă doar în grăsimi (nu și în apă), cu proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și neuroprotectoare.

Corpul poate produce în mod natural vitamina D. Dar nu o face întotdeauna, fiindcă producția internă este influențată de mulți factori, inclusiv pigmentul pielii și timpul petrecut sub lumina soarelui. Așa că se poate asimila și din exterior, din alimente și suplimente.

Vitamina D - Tipuri 

Cele mai importante tipuri de calciferol pentru starea de sănătate sunt vitaminele D2 și D3. Pe lângă acestea mai există multe alte tipuri de vitamina D, inclusiv D1, D4, D5, D7 și D12.

Vitamina D2

Ergocalciferolul, sau vitamina D2, este forma de vitamina D care se găsește în mod natural în plante. Acesta se obține dintr-o substanță numită ergosterol, asemănătoare colesterolului din celulele animale, care se găsește în membrana celulară a protozoarelor și a ciupercilor.

Vitamina D3

Calciferolul, sau vitamina D3, este de fapt substanța pe care corpul o produce în mod natural în urma expunerii la razele UV ale soarelui. Tot sub această formă se găsește și în alimentele de origine animală, sub denumirea de colecalciferol.

Vitamina D - Rol în organism

Așa cum spuneam încă de la început, unul dintre rolurile principale ale vitaminei D îl constituie sănătatea osoasă. Calciul este absorbit doar în prezența vitaminei D, așa că aceasta are un rol foarte important în formarea și menținerea unor oase și unor dinți puternici.

Vitamina D mai are și alte roluri importante în funcțiile de la nivel celular ale organismului. Datorită proprietăților sale, un nivel optim de vit D în corp susține sistemul imunitar, funcționarea mușchilor, sănătatea cognitivă și activitatea celulelor de la nivelul creierului.

 Vitamina D •  Rol in organism • Surse de vitamina D •  Beneficii pentru femeile insarcinate •  Afla mai multe  ➜

Vitamina D - Beneficii

După expunerea la soare sau după suplimentarea cu calciferol pentru un nivel optim în organism, beneficiile vitaminei D se reflectă atât la nivelul sănătății fizice, cât și în sănătatea psihică. Iată mai jos principalele beneficii asupra femeilor:

Vitamina D pentru femeile care vor să rămână însărcinate

Numeroase studii au demonstrat că vitamina D poate crește fertilitatea și șansele unei sarcini fără complicații. Unele dintre acestea sugerează că un nivel de 30 ng/mL sau mai ridicat de vitamina D în sânge este asociat unor șanse mai mari de a rămâne însărcinată, inclusiv prin fertilizarea in vitro.

Dacă îți dorești să rămâi însărcinată și vrei să urmărești schimbările corpului tău pentru a-ți calcula perioada fertilă, ți-am explicat într-un alt articol pe blog totul despre metoda calendarului.

Vitamina D și sistemul osos

Datorită faptului că ajută la fixarea calciului în oase, vitamina D reduce riscul fracturilor osoase și previne osteoporoza, osteomalacia (oasele moi), durerile osoase și pierderea mineralelor din oase. De asemenea, aceasta se folosește pentru a trata boli osoase genetice, cum e hipofosfatemia familială.

Beneficiile se reflectă inclusiv asupra sistemului nervos și muscular, deoarece vitamina D poate preveni afecțiuni precum scleroza multiplă și slăbiciunea musculară.

Vitamina D și sistemul imunitar 

Împreună cu alți nutrienți esențiali, calciferolul susține acțiunea vitaminelor A și C în organism și sprijină întărirea imunității. Astfel, aceasta contribuie la o funcționare optimă a glandelor (ex. tiroidă, hipofiză), iar unele studii sugerează chiar că poate ajuta la prevenția cancerului.

Vitamina D și diabetul 

Mai multe studii au asociat deficitul de vitamina D cu un risc ridicat de a dezvolta diabet de tip 2. În timp ce un alt studiu pe 100 de participanți, pacienți cu diabet tip 2, a demonstrat că suplimentarea cu vitamina D poate reduce rezistența la insulină.

Vitamina D și depresia

Există anumite cercetări care demonstrează că era prezent și un deficit de vitamina D la pacienții care sufereau de depresie, care este adesea accentuată în sezonul rece când expunerea la soare scade drastic. Vitamina D are, așadar, beneficii asupra stărilor depresive.

Vitamina D și sistemul cardiovascular 

Vitamina D sprijină producția de angiotensinază (sau renină), o enzimă care reglează sângele ce trece prin vasele sangvine. Un deficit de vitamina D înseamnă automat o producție deficitară de renină, care provoacă hipertensiunea arterială și problemele cardiovasculare asociate. Astfel, vitamina D are un rol și în sănătatea sistemului cardiovascular, contribuind la prevenția bolilor de inimă și a infarctului. 

Vitamina D și bolile autoimune

Un nivel corect de vitamina D în organism poate preveni apariția anumitor boli autoimune. Printre acestea se numără mai ales boala Hashimoto și artrita reumatoidă.

Vitamina D și sportul 

Una dintre cele mai evidente legături este aceea dintre un aport optim de vitamina D și performanța sportivă. Deoarece susține sănătatea osoasă și musculară, vitamina D susține activitatea sportivă, scade riscul de accidentări sau fracturi și sprijină refacerea musculară după antrenamente.

 Vitamina D pentru copii

La copii, lipsa de vitamina D poate provoca slăbirea sistemului imunitar și a rezistenței în fața infecțiilor. Poate împiedica dezvoltarea psiho-motorie și poate cauza rahitism sau deformări osoase. Structurile afectate pot fi coloana vertebrală, cutia craniană, membrele, clavicula și toracele. Întârzierea apariției dinților sau cariile pot fi un alt efect al lipsei de vitamina D la copii. Așa că este foarte important să fie evitată o carență de vit D.

Pentru nou-născuți, laptele matern conține aceeași cantitate de vitamina D care se află în corpul mamei. Dacă mama are o deficiență, nici bebelușul alăptat pe cale naturală nu va primi suficientă vitamina D. Bebelușii hrăniți cu lapte praf nu prezintă acest risc, fiindcă formula e dozată corect.

Vitamina D în sarcină  

Riscul de rahitism la copii începe încă din timpul sarcinii dacă există o deficiență de vitamina D. De asemenea, studiile recente confirmă faptul că suplimentarea cu vitamina D reduce multe riscuri și este benefică atât pentru mamă, cât și pentru creșterea fătului. Ți-am povestit mai pe larg despre dezvoltarea bebelușului în timpul sarcinii pe trimestre AICI.

De asemenea, studiile au mai descoperit că în timpul sarcinii, nivelul de 25-hidroxivitamina D scade în mod constant în corpul mamei, pe măsură ce organismul se adaptează schimbărilor și solicitărilor pentru dezvoltarea fătului. Astfel că e importantă administrarea de vitamina D pentru a evita o carență și riscurile asociate, susținând astfel creșterea bebelușului.

De ce administrarea vitaminei D este esențială înainte de sarcină și în timpul ei? 

Suplimentarea cu vitamina D este recomandată încă de dinaintea unei sarcini. Cercetările indică îmbunătățirea fertilității atât la femeile cât și la bărbații cu deficiență care urmează o cură cu calciferol. Mai multe despre fertilitate și ce înseamnă perioada fertilă am vorbit AICI.

La femeile care nu au suficientă vitamina D în corp, administrarea acesteia sub formă de supliment în timpul sarcinii susține creșterea și dezvoltarea fătului, și reduce riscul unor probleme ca:

  • Preeclampsie

  • Naștere prematură

  • Greutate mică la naștere

  • Diabet gestațional

  • Conținut scăzut de minerale la nivelul oaselor fătului

  • Probleme ale smalțului la copii

  • Alergii în primii 2 ani de viață

  • ADHD

Surse de vitamina D •  Beneficii pentru femeile insarcinate

Asigură neurodezvoltarea normală a fătului

Vitamina D, la fel ca acidul folic, joacă un rol important în procesele cerebrale și poate susține sănătatea neuronală a fătului. Există specialiști care asociază deficitul de vitamina D din timpul sarcinii cu un risc ridicat de autism, sindrom Asperger sau sindrom Rett la copii. 

Susține dezvoltarea sistemului imunitar

Suplimentarea cu vitamina D în sarcină poate, conform anumitor studii, să susțină sistemul imunitar al fătului. Astfel, scade riscul infecțiilor și al problemelor de sănătate ale bebelușului în perioada postpartum.

Susține dezvoltarea și mineralizarea osoasa

Dezvoltarea unor oase puternice și rezistente este unul dintre rolurile principale ale vitaminei D, care începe încă din timpul sarcinii. Un nivel optim de vitamina D în sarcină scade foarte mult riscul anomaliilor osoase și al rahitismului în primii ani de viață.

Discută cu medicul despre nivelul de vitamina D din corpul tău încă de la primele semne de sarcină. Află dacă ai nevoie de un supliment și în ce cantități, pentru ca după naștere să ții în brațe un bebeluș sănătos care s-a dezvoltat armonios.

Simptome ale carenței (deficitului) de vitamina D 

Deficitul de vitamina D poate duce la probleme de sănătate și accidente serioase, așa că este bine să observi semnele din timp. O astfel de carență se manifestă de obicei prin:

Senzația permanentă de sete
Transpirația excesivă
Oboseală fără o cauză aparentă
Rezistență scăzută la efort
Dureri la nivelul membrelor
Anumite probleme de vedere
Stări de irascibilitate și depresie
Disfuncție erectilă la bărbați

Cauzele carenței de vitamina D

Carența de vitamina D poate să apară foarte ușor pe timpul iernii sau când o persoană petrece foarte mult timp în casă, ferită de lumina soarelui. În lipsa suplimentării, corpul nu produce în mod natural vitamina D și astfel apare un deficit.

Aceasta nu este însă o cauză unică, pentru că există și anumite boli care scad nivelul de vitamian D din organism. Așa că iată care sunt cele mai întâlnite cauze:

  • Expunere minimă la soare
  • Fibroza chistică
  • Boala celiacă
  • Boala Crohn
  • Obezitatea

Factori de risc pentru deficitul de Vitamina D

Nivelul de vitamina D din sânge depinde de o mulțime de factori interni și externi. Grupele de persoane cele mai predispuse la un deficit sunt cele care prezintă următorii factori de risc:

Vârsta înaintată: capacitatea corpului de a asimila vitamina D scade odată cu vârsta
Pigmentul pielii: pielea închisă la culoare asimilează mai greu vitamina D
Probleme de sănătate: anumite afecțiuni sau alergii pot împiedica expunerea la lumina soarelui
Îmbrăcămintea: persoanele care poartă de obicei haine ce le acoperă cea mai mare parte a corpului atunci când sunt afară nu vor produce natural o doză optimă de vitamina D
Dieta  vegană sau alimentația dezechilibrată
Menopauza
Stresul

Surse de vitamina D 

Corpul produce în mod natural vitamina D în urma expunerii la lumina soarelui.

Însă această producție este influențată de factori ca pigmentul pielii, locația în care te afli și momentul din zi când te expui. Dacă nu petreci suficient timp în Natură, dacă folosești protecție solară (care este esențială pentru a proteja pielea de razele UV) sau dacă este iarnă și soarele nu este puternic, producția naturală de vitamina D poate lipsi cu desăvârșire.

De aceea, există și alte surse: alimente care conțin vitamina D (fie în mod natural, fie pentru că sunt îmbogățite cu vitamina D) și suplimente cu vitamina D.

Alimente care conțin vitamina D

Calciferolul se găsește în mod natural în multe produse de origine animală, dar și în produse de origine vegetală. Printre alimentele cele mai bogate în vitamina D se numără:

  • Peștele gras: somon, halibut, macrou

  • Carnea roșie

  • Ficatul (dar se recomandă evitarea ficatului în sarcină)

  • Peștii mici: hering și sardine

  • Uleiul de pește: uleiul de ficat de cod

  • Tonul la conservă

  • Ouăle: gălbenușul este bogat în vitamina D

  • Ciupercile: conform studiilor, constituie singura sursă vegetală care conține o cantitate suficientă de vitamina D

  • Alimentele îmbogățite cu vitamina D: lapte de soia, suc de portocale, cereale și ovăz

Suplimente cu vitamina D 

O altă sursă importantă de vitamina D o constituie suplimentele. Acestea pot veni atât sub formă de multivitamine, împreună cu calciu sau cu un întreg complex de vitamine și minerale, sau pur și simplu sub formă de vitamina D.

 Vitamina D •  Rol in organism • Surse de vitamina D •  Beneficii pentru femeile insarcinate •

Doza necesară de vitamina D 

Din cauză că nivelul de absorbție al calciferolului variază în funcție de diverși factori, la fel o fac și dozele recomandate pentru suplimentare. Astfel, doza necesară de vitamina D diferă pentru toată lumea în funcție de vârstă, starea de sănătate și stilul de viață al fiecărei persoane.

Pentru persoanele sănătoase, recomandările generale sunt cele din tabelul următor. Medicul poate însă să îți recomande o doză diferită de vitamina D, în funcție de propriile tale necesități.

Vârsta

Doza recomandată

Copii cu vârsta între 0 și 12 luni:

10 mcg (400 IU)

Copii cu vârsta de peste 12 luni și adolescenți:

15 mcg (600 IU)

Adulți cu vârsta cuprinsă între 18-70 de ani:

15 mcg (600 IU)

Adulți cu vârsta de peste 70 de ani:

20 mcg (800 IU)

Femei însărcinate sau care alăptează:

15 mcg (600 IU)

Întrebări frecvente despre vitamina D  

Una dintre cele mai frecvente întrebări despre calciferol este “când se ia vitamina D”. În general, este recomandată administrarea în timpul unei mese, nu pe stomacul gol. Fiind o vitamină liposolubilă, ea nu se dizolvă în apă, ci este absorbită doar cu ajutorul lipidelor (grăsimilor). O altă recomandare e să fie luată în prima parte a zilei pentru a nu afecta somnul, așa că prima masă e un moment ideal.

Dacă mai cauți și alte răspunsuri legate de vitamina D, uite alte câteva întrebări frecvente:

Cât durează o cură cu vitamina D? 

În general, este nevoie de câteva săptămâni (până la 2-3 săptămâni) de administrare zilnică a calciferolului până când nivelul vitaminei D crește în corp. În cazul unor deficiențe severe, poate dura până la câteva luni ca rezultatele să indice un nivel optim.

Conform studiilor, vitamina D în corpul pacienților cu insuficiență a ajuns la valori normale după 12 săptămâni de suplimentare cu doze mari.

Cum se testează deficitul de vitamina D? 

Cel mai bun indicator al nivelului de vitamina D din corp este 25-hidroxivitamina D. Aceasta poate fi măsurată cu ajutorul analizelor de sânge.

Ce se întâmplă dacă iei prea multă vitamina D? 

Vitamina D susține absorbția calciului. Ceea ce înseamnă că atunci când este luată în cantități prea mari, excesul de calciferol va crește nivelul de calciu din sânge. Acest lucru poate duce la pierderea apetitului, stări de greață, vomă, urinări frecvente, deshidratare, sete excesivă, slăbiciune musculară, dureri sau pietre la rinichi. În caze rare, poate provoca inclusiv aritmie, insuficiență renală sau calcificarea țesuturilor moi.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.