Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Vaginoza bacteriană (Gardnerella vaginalis) – de la simptome la tratament

Dacă observi scurgeri vaginale neobișnuite, mâncărimi, usturime sau alte senzații neplăcute în zona intimă, este posibil ca vaginoza bacteriană să fie cauza. Este o afecțiune comună care se tratează și care apare când se acumulează prea multe bacterii dăunătoare la nivelul vaginului.

Există multe posibile cauze și la rândul ei, această problemă îți poate crește riscul de a contacta o infecție cu transmitere sexuală, așa că hai să vedem ce e de făcut. Uite tot ce trebuie să știi despre vaginoza bacteriană, cum se manifestă și cum o tratezi.

Ce este vaginoza bacteriană?

Vaginoza bacteriană este o afecțiune la nivelul vaginului, care are loc atunci când există un dezechilibru și apare o acumulare excesivă a anumitor bacterii. De obicei, cauza este Gardnerella vaginalis, o bacterie ce face parte din microbiomul vaginal și care, atunci când este în dezechilibru și depășește numeric celelalte bacterii ce alcătuiesc flora vaginală, cauzează această infecție.

Nu este nici rară și nici tragică, pentru că multe femei cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, mai ales cele active sexual, se confruntă cu această problemă la un moment dat în viață. Se poate trata după o simplă vizită la medicul ginecolog.

Dar este important să beneficiezi de tratament cât mai rapid, pentru că vaginoza bacteriană rareori apare la persoanele inactive sexual, și când apare crește riscul infectării cu boli cu transmitere sexuală.

Cum se manifestă această infecție?

Există situații, chiar până la 50% din cazuri - când o femeie suferă de vaginoză bacteriană fără să știe, pentru că simptomele sunt inexistente sau trec neobservate. Totuși, atunci când își fac simțită prezența, principalele semne ale infecției sunt:

  • Senzația de arsură sau durere vaginală
  • Mâncărimi la nivelul vaginului sau în exteriorul său
  • Senzația de usturime la urinare
  • Miros neplăcut care se intensifică după actul sexual
  • Scurgeri de culoare albă sau gri, cu textură subțire

Tot despre vaginoza bacteriană/ Gardnerella vaginalis („bacterial vaginosis” -> Cauze, Simptome, Tratament ) -> Cum se tratează vaginoza bacteriană? -> Află mai multe aici!

Hai să vorbim despre ele pe rând.

Mâncărimi la nivel vaginal

Este posibil ca din cauza vaginozei bacteriene să apară pruritul, adică acea senzație de mâncărime la nivelul vaginului sau în exteriorul său.

Cu toate acestea, sunt multe alte cauze ce pot provoca mâncărimi în zona intimă, și având în vedere că jumătate dintre cazurile de vaginoză bacteriană sunt asimptomatice, este chiar foarte posibil ca nu aceasta să fie sursa mâncărimilor. Am povestit într-un alt articol pe blog de ce simți mâncărime în zona intimă, pentru că pot fi o mulțime de alte motive.

Așa că cel mai bine este să mergi la medic cât mai curând când apare această senzație, pentru a elimina toate celelalte cauze posibile și a stabili dacă suferi sau nu de vaginoză.

 Modificarea secrețiilor vaginale

Există multe tipuri de scurgeri și secreții vaginale care sunt normale, dar la fel de multe care nu sunt normale. Despre tipurile și cauzele lor am vorbit mai multe în articolul de AICI.

Dar în esență, orice schimbare neobișnuită apărută la nivelul secrețiilor vaginale ne poate indica un dezechilibru sau o problemă la nivelul vaginului, și asta se întâmplă și în cazul vaginozei bacteriene. Modificările specifice de consistență și culoare pot include faptul că scurgerile devin:

  • Subțiri
  • Apoase
  • Spumoase
  • Albicioase
  • Gri
  • Verzui

Așa că urmărește consistența și culoarea secrețiilor vaginale ca să vezi cum fluctuează în mod normal de-a lungul ciclului menstrual (pentru că este normal să se schimbe în funcție de faza ciclului în care te afli), și să detectezi cât mai rapid orice modificare neobișnuită.

Miros neplăcut

Și mirosul neplăcut în zona intimă poate fi un rezultat al acumulării excesive de Gardnerella vaginalis, un miros care în denumirea populară se numește “miros de pește”.

De obicei, orice activitate care crește pH-ul vaginal va avea ca urmare intensificarea acestui miros. Asta înseamnă că devine mai puternic după un contact sexual sau după menstruație.

Senzație de arsură în timpul urinării

Uneori, vaginoza bacteriană îți poate provoca și disconfort la urinare, cu atât mai mult dacă dezechilibrul florei vaginale este însoțit de o infecție la nivelul tractului urinar.

Asta înseamnă că pe lângă mâncărimi, poți simți și arsuri, usturime sau chiar durere la urinare. De obicei, această senzație iritativă trece când termini și te oprești din a urina.

 Care sunt cauzele vaginozei bacteriene?

Cauzele reale din spatele vaginozei bacteriene nu se cunosc cu exactitate. Ceea ce știm, însă, este că ea apare cel mai adesea la persoanele care au o viață sexuală activă, și care, într-un fel sau altul, ajung să creeze un dezechilibru la nivelul florei vaginale. Cu alte cuvinte, atunci când este tulburat raportul dintre bacteriile benefice (lactobacili) și cele dăunătoare (anaerobi), acestea din urmă se înmulțesc excesiv și vorbim despre vaginoză bacteriană.

Conform cercetătorilor, nu dezvolți o astfel de problemă doar pentru că folosești o toaletă publică sau înoți în piscină. În schimb, dușurile vaginale, contactul sexual fără prezervativ sau schimbarea frecventă a partenerilor sexuali pot fi posibile cauze. Haide să le luăm pe rând și să vorbim mai în detaliu despre acestea.

Tot despre vaginoza bacteriană/ Gardnerella vaginalis („bacterial vaginosis” -> Cauze, Simptome, Tratament ) -> Cum se tratează vaginoza bacteriană? -> Află mai multe aici!

Contactul sexual cu mai mulți parteneri sau cu un partener nou

Pentru că se produce când apare acel dezechilibru în microbiomul vaginal despre care vorbeam mai sus, vaginoza bacteriană nu intră în categoria infecțiilor sau a bolilor cu transmitere sexuală. Nu vorbim despre un virus sau un parazit transmis pe cale sexuală, ci despre o tulburare a echilibrului normal dintre bacteriile din vagin.

Cu toate acestea, afecțiunea poate să apară și în urma actului sexual. Doar că nu transmisă de la partener, ci ca rezultat direct al contactului cu corpul partenerului. De asta crește de fapt riscul de vaginoză când ai contact sexual cu un partener nou, sau dacă schimbi frecvent persoanele cu care faci sex

Când chimia genitală naturală a partenerului intervine în echilibrul tău intim, anumite bacterii se pot acumula excesiv și astfel poate să apară o vaginoză bacteriană.

Folosirea irigatorului vaginal

Nu, un vagin sănătos nu are nevoie de un irigator vaginal. Este suficient să te speli cu apă și un gel intim natural în exteriorul vaginului și la nivelul vulvei.

Vaginul femeii este conceput atât de complex încât nu este nevoie de dușuri vaginale pentru a ne menține igiena intimă zilnică. Cu excepția cazurilor când sunt recomandate de către medic (spre exemplu când suferim de o infecție și folosim ovule), spălăturile vaginale și orice substanțe introduse în vagin pot face mai mult rău decât bine. Chiar dacă ai impresia că te cureți, nu faci decât să perturbi echilibrul natural al florei vaginale.

Mulțumită funcției de autocurățare a vaginului, el elimină singur, odată cu secrețiile vaginale, tot ce trebuie eliminat. Deci nu este nevoie nici măcar de apă, cu atât mai puțin de vreo altă substanță, pentru a menține interiorul vaginului curat. Spălăturile intravaginale, pentru un vagin sănătos, pot tulbura pH-ul și pot duce  la creșterea anaerobilor, astfel cauzând vaginoza bacteriană.

Utilizarea recentă a antibioticelor

Antibioticele constituie unul dintre cele mai cunoscute tratamente pentru infecțiile de tip bacterian, pentru că ele ucid bacteriile și, implicit, cauza infecției. Problema este că ele au și un efect secundar, pentru că pot ucide și bacteriile bune din corp (inclusiv lactobacilii).

De asta dacă iei antibiotice fără să folosești și o protecție a florei intestinale și vaginale (adică fără administrarea de probiotice), este posibil ca medicamentul să creeze un dezechilibru la nivelul bacteriilor din vagin și astfel să ducă la vaginoză bacteriană.

Utilizarea absorbantelor cu parfum

Orice substanță care nu este un ingredient natural, care intră în contact cu zona ta intimă și care nu se află acolo în mod normal, are potențialul de a-ți tulbura flora vaginală. Și aici tragem un mare semnal de alarmă în privința absorbantelor și tampoanelor pe care le folosești, pentru că ele intră în contact cu vaginul și cu vulva ta lună de lună, mai multe zile la rând.

Deci trebuie să fii atentă la ce conține absorbantul pe care îl folosești, pentru că nu este neobișnuit ca tocmai acesta să fie cauza mâncărimilor și usturimilor în zona intimă. Produsele menstruale convenționale conțin adesea parfumuri și alte substanțe chimice toxice, care îți pot tulbura pH-ul vaginal și astfel pot duce la vaginoză bacteriană.

Așa că îți recomandăm să alegi absorbante din materiale cât mai naturale, fără parfumuri sau alte chimicale, de preferat făcute doar din bumbac organic care îți lasă pielea să respire, și nimic altceva. Mai multe despre acest subiect am povestit și într-un articol precedent de pe blog, unde am dezbătut de ce să folosești absorbante organice.

Tot despre vaginoza bacteriană/ Gardnerella vaginalis („bacterial vaginosis” -> Cauze, Simptome, Tratament ) -> Cum se tratează vaginoza bacteriană? -> Află mai multe aici!

Contact sexual neprotejat

Pe lângă infectarea cu o boală cu transmitere sexuală, contactul sexual neprotejat crește și riscul unei infecții vaginale. Lichidul seminal are un pH mare, de regulă cu valori cuprinse între 7.2 și 7.8, iar acest nivel ridicat poate tulbura propriul tău pH vaginal dacă partenerul ejaculează fără să folosiți un prezervativ.

Așadar dacă pH-ul partenerului este incompatibil cu pH-ul vaginului tău, contactul sexual fără protecție de barieră poate duce la apariția unui dezechilibru al florei vaginale și, implicit, la vaginoză bacteriană.

Tot despre vaginoza bacteriană/ Gardnerella vaginalis („bacterial vaginosis” -> Cauze, Simptome, Tratament ) -> Cum se tratează vaginoza bacteriană? -> Află mai multe aici!

Complicațiile vaginozei bacteriene

De obicei, vaginoza bacteriană nu are complicații și poate chiar să treacă de la sine, fără tratament. Asta nu înseamnă că trebuie ignorată. Dacă observi oricare dintre simptomele afecțiunii, asigură-te că faci cât mai curând o vizită la medic pentru a stabili dacă este sau nu vaginoză bacteriană, dacă există vreo altă infecție vaginală, urinară sau sexuală, și dacă ai nevoie de tratament.

Chiar dacă simptomele dispar de la sine, afecțiunea poate să recidiveze după câteva luni. Sau în unele situații, netratată, vaginoza poate duce la diverse probleme de sănătate despre care vorbim chiar acum.

Infecții cu transmitere sexuală

Reluăm ceea ce îți spuneam la începutul articolului, și anume faptul că vaginoza bacteriană crește riscul infectării cu un virus, parazit sau o boală cu transmitere sexuală, pe care tratamentul timpuriu te poate ajuta să le eviți. Printre cele mai neplăcute și grave astfel de infecții se regăsesc:

  • HIV
  • Chlamydia
  • Gonorrhea
  • Virusul Herpes Simplex etc.

Boala inflamatorie pelvină

Când infecțiile cu chlamydia sau gonoreea nu sunt tratate, bacteriile pot provoca boala inflamatorie pelvină (BIP), o problemă cunoscută și sub denumirea de anexită, care atacă organele reproductive feminine. Aceasta poate afecta ovarele, colul uterin, uterul și trompele uterine, ceea ce poate crește riscul de infertilitate.

În același timp, o vaginoză bacteriană sau alte boli ale sistemului reproductiv netratate pot cauza și probleme pe parcursul sarcinii, inclusiv nașterea prematură. Dar despre acestea vorbim imediat într-o secțiune separată.

Infecții după o intervenție chirurgicală ginecologică

Vaginoza bacteriană poate crește și riscul unei infecții post-operatorie. Dacă flora nu este normală și există un dezechilibru în microbiomul vaginal după o intervenție chirurgicală ginecologică (spre exemplu histerectomie sau dilatare și chiuretaj), crește și probabilitatea dezvoltării unei infecții post-chirurgicale.

Cum poate afecta vaginoza bacteriană sarcina?

Există statistici conform cărora aproximativ 10-30% dintre viitoarele mămici se confruntă cu vaginoza bacteriană la un moment dat pe parcursul sarcinii. Aceasta apare în principal pe fondul schimbărilor hormonale care au loc constant de-a lungul sarcinii (ex: fluctuațiile de estrogen și progesteron, creșterea nivelului de HCG etc.).

În lipsa tratamentului, pot să apară complicații care pun în pericol atât sănătatea mamei, cât și sarcina și fătul. Vezi mai jos care sunt acestea.

Complicații ale vaginozei bacteriene în timpul sarcinii

Dacă suferi de vaginoză bacteriană pe parcursul sarcinii și nu este ținută sub observație sau tratată, uite care sunt pericolele și riscurile la care te expui pe tine și pe făt:

  • Nașterea prematură: adică înainte de 37 de săptămâni
  • Greutate mică a bebelușului la naștere: care îi poate provoca celui mic probleme de sănătate ulterioare
  • Posibilitatea perforării sacului amniotic
  • Corioamniotită: infecția lichidului amniotic și inflamația membranelor din jurul fătului
  • Endometrită postpartum: infecție prin care se irită sau se inflamează mucoasa uterului și care apare la scurt timp după naștere, când corpul este încă sensibil, în stadiul de refacere, și are nevoie de o îngrijire post-partum atentă.

Diagnosticul vaginozei bacteriene

Din cauză că simptomele pot fi inexistente sau identice cu cele ale altor afecțiuni ale zonei intime, diagnosticul pentru vaginoză bacteriană se pune doar de către medicul specialist, după examinarea vaginului și testarea în laborator a secrețiilor vaginale.

În linii mari, modul în care te va examina pentru a stabili dacă ai sau nu această afecțiune decurge asemănător cu un consult ginecologic de rutină obișnuit, deci uite la ce să te aștepți:

  • Medicul va examina vaginul pentru a depista semne vizibile ale vaginozei (ex: o cantitate crescută de secreții vaginale de culoare albă sau gri)
  • După care va recolta o probă de secreție pentru testul de laborator, cu ajutorul unui bețișor steril cu capăt din bumbac.

Pentru ca rezultatele să aibă o acuratețe cât mai ridicată, este important să te pregătești de consult ca pentru orice examen de secreție vaginală, respectiv să eviți dușurile vaginale, spray-urile sau contactul sexual cu 24h înainte de consult.

Tot despre vaginoza bacteriană/ Gardnerella vaginalis („bacterial vaginosis” -> Cauze, Simptome, Tratament ) -> Cum se tratează vaginoza bacteriană? -> Află mai multe aici!

Cum se tratează VB?

Am menționat mai devreme că în lipsa simptomelor, este posibil ca flora vaginală să se regleze și să revină singură la normal, iar vaginoza bacteriană să dispară de la sine. În acest caz, nu este necesar niciun tratament

Dar există și posibilitatea ca simptomele să existe, sau ca afecțiunea să recidiveze după câteva luni (situație care aparent nu se poate preveni tratând partenerul - dar această afirmație este încă studiată). În acest caz, medicul ginecolog îți va prescrie tratamentul potrivit.

De asemenea, tratamentul este necesar și în cazul în care ești însărcinată, urmează să naști sau să suferi o intervenție chirurgicală care ar putea permite bacteriilor să ajungă la nivelul uterului, sau dacă simptomele îți afectează viața normală și cea sexuală.

Așadar pentru a trata și a preveni orice complicație, de obicei se recomandă:

  • Tratamente cu antibiotice (metronidazol)
  • Creme vaginale (clindamicina)
  • Probiotice vaginale cu cantități sănătoase de micronutrienți (mangan, zinc, fie) necesari pentru flora lactobacilară și un microbiom vaginal sănătos
  • Evitarea contactului sexual până la finalizarea tratamentului

Tot despre vaginoza bacteriană/ Gardnerella vaginalis („bacterial vaginosis” -> Cauze, Simptome, Tratament ) -> Cum se tratează vaginoza bacteriană? -> Află mai multe aici!

Cum prevenim vaginoza bacteriană?

O floră vaginală sănătoasă și echilibrată este cea mai bună și eficientă metodă de prevenție. Deci practic orice promovează echilibrul dintre bacteriile benefice și cele dăunătoare de la nivelul vaginului, și orice împiedică tulburarea acestui echilibru, reprezintă o măsură de prevenție. Concret, uite câteva modalități esențiale prin care prevenim vaginoza bacteriană:

  • Administrarea de probiotice: împreună cu un stil de viață sănătos, cu o alimentație corectă bogată în vitamine și nutrienți benefici, probioticele contribuie la popularea florei vaginale cu lactobacili, bacteriile benefice de care vaginul are nevoie pentru o funcționare corectă
  • Menținerea igienei intime cât mai natural: doar cu apă, săpunuri, geluri intime, tampoane și absorbante cu ingrediente naturale, fără parfumuri sau substanțe chimice nocive
  • Purtarea lenjeriei intime din bumbac: care lasă pielea să respire și nu menține umiditatea în zona intimă, astfel evitând crearea unui mediu favorabil acumulării de bacterii dăunătoare
  • Evitarea irigatorului vaginal și a spălării excesive
  • Testarea: proprie dar și a partenerilor, periodică, pentru infecțiile cu transmitere sexuală
  • Folosirea unei metode de protecție de barieră: cum ar fi prezervativul

Tot despre vaginoza bacteriană/ Gardnerella vaginalis („bacterial vaginosis” -> Cauze, Simptome, Tratament ) -> Cum se tratează vaginoza bacteriană? -> Află mai multe aici!

Candidoza vaginala VS vaginoza bacteriană

Candidoza, despre care am vorbit mult mai pe larg AICI, este o infecție fungică frecventă, cauzată de un tip de ciupercă (fungus) denumită Candida. Cel mai adesea femeile se infectează cu Candida albicans, o ciupercă ce trăiește în mod normal în gură, gât, intestine și vagin fără să cauzeze probleme, dar care se înmulțește excesiv și cauzează o infecție când mediul în care trăiește se schimbă.

Vaginoza bacteriană, în schimb, apare când se înmulțesc excesiv bacteriile dăunătoare din vagin și domină numeric populația lactobacililor. Acest lucru se întâmplă când intervine un dezechilibru la nivelul vaginului.

Astfel că atunci când comparăm candidoza cu vaginoza bacteriană, comparăm de fapt o infecție cu un dezechilibru, respectiv o problemă care are la bază o ciupercă cu una care are la bază bacteriile.

Deși ambele se pot manifesta prin scurgeri vaginale neobișnuite, mâncărimi și disconfort în zona intimă, vorbim despre două afecțiuni diferite prin natura infecției în sine. De asemenea, odată cu vaginoza apare mirosul neplăcut, în timp ce scurgerile în cazul candidozei sunt fără miros.

Deci ca un rezumat, candidoza este cauzată de o infecție fungică, pe când vaginoza bacteriană are la bază un dezechilibru al florei vaginale. În ciuda asemănărilor dintre simptome, tratamentul este foarte diferit și tocmai de aceea este important ca medicul să fie cel care pune diagnosticul și recomandă tratamentul potrivit în urma consultului ginecologic și analizei secrețiilor.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Ce-ar fi să primești sfaturi utile legate de menstruație plus un
DISCOUNT DE 10% pe care să îl folosești la prima ta comandă?
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.