Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Anexita / Boala inflamatorie pelvină (BIP) - Ce este și cum se tratează?

Sănătatea uterului tău și a organelor genitale este foarte importantă pentru un sistem reproductiv funcțional. Netratate, inflamațiile la nivelul uterului și al ovarelor pot duce la infertilitate sau alte complicații. De aceea, nu ignora durerile din zona pelvisului sau secrețiile vaginale anormale. Ele pot fi semnele unei infecții, spunându-ți că ai nevoie de o vizită la medic. Astăzi vorbim despre anexită, sau boala inflamatorie pelvină, pe care adesea o numim greșit “răceala la ovare”.

Ce este anexita (​​boala inflamatorie pelvină)?

Anexita, pe care o numim și boala inflamatorie pelvină (BIP), este o infecție ginecologică la nivelul organelor genitale feminine interne. Poate afecta uterul, trompele uterine, colul uterin și ovarele, în general la femeile tinere și active sexual. În lipsa tratamentului, BIP poate duce la infertilitate. 

Din cauză că este o inflamație pelvină, care afectează organele reproductive feminine, anexita este denumită adesea în termeni populari și “răceală la ovare”. Termenul este însă greșit. BIP nu este o banală răceală. Nu are nici cauzele și nici simptomele unei răceli, iar consecințele sale pot fi grave pentru funcția reproductivă feminină.

Anexită sau cistită (raceală la ovare) - Care este diferența?

Simptomele și localizarea lor în zona pelvisului femeii explică de ce lumea încurcă cistita cu anexita. Există însă o mulțime de diferențe între cele două, începând de la cauze și tratament, până la consecințele pe termen lung.

Cistita este de fapt “răceala la ovare”, o infecție bacteriană la nivelul aparatului urinar (vezică urinară, uretră, ureter și rinichi) care cauzează inflamația vezicii urinare. Cistita, despre care am vorbit mai multe AICI, poate să apară ca rezultat al unor bacterii intrate în tractul urinar, și uneori ca efect negativ al anumitor medicamente sau al unei igiene necorespunzătoare.

Ce este anexita? ➤ Care este diferenta intre cistita (raceala la ovare) & anexita? ➤ Simptome, cauze & metode de tratament ➤ Citeste aici mai mult!

Anexita, în schimb, apare când bacteriile pătrund în vagin, nu în tractul urinar, și afectează aparatul reproductiv - din nou, nu cel urinar. Nu o putem numi “răceală la ovare”, pentru că ovarele sunt infectate doar dacă anexita este netratată și ajunge într-un stadiu avansat. Altfel, problemele apar la nivelul colului uterin sau uterului, infectând trompele uterine.

Tipuri de anexită

În funcție de cât de avansată este infecția, boala inflamatorie pelvină se împarte în două categorii: acută și cronică. Simptomele celor două nu sunt foarte diferite, dar anexita cronică este cea care poate duce la infertilitate.

 
Anexita acută 

Anexita acută este primul stadiu al infecției, care poate fi o cauză și pentru cervicită și endometrită. Printre simptomele caracteristice regăsim:

  • Durere pelvină bruscă și intensă, între abdomenul inferior și regiunea lombară;

  • Senzație de tensiune la nivelul mușchilor abdominali;

  • Dereglări ale ciclului menstrual.

Pentru că vorbim despre o boală inflamatorie, se poate observa și creșterea în volum a trompelor uterine sau umplerea lumenului cu secreții purulente, din cauza cărora infecția se poate întinde până la peritoneu și ovare.
 

Anexita cronică 

În lipsa tratamentului anexitei acute, boala ajunge la stadiul cronic, care este caracterizat prin posibilitatea ca trompele uterine să se umfle sau să se deformeze, dar și prin alte simptome:

  • Scurgeri vaginale, spotting între menstruații;

  • Temperaturi subfebrile ale corpului;

  • Pierderea apetitului;

  • Migrene.

Faptul că anexita cronică ajunge să inflameze atât uterul cât și ovarele și peritoneul este de fapt motivul pentru care aceasta poate cauza infertilitatea.

Anexita - Simptome: 

Din păcate este dificil să ne dăm seama că avem anexită pentru că simptomele sunt variate, ușoare și uneori inexistente, ceea ce le face ușor de trecut cu vederea.

Ce este anexita? ➤ Care este diferenta intre cistita (raceala la ovare) & anexita? ➤ Simptome, cauze & metode de tratament ➤ Citeste aici mai mult!

Dar în general, BIP debutează cu senzația de disconfort în partea inferioară a abdomenului, care uneori se simte mai intensă pe o parte și se întinde până în zona interioară coapsei. Aceasta este doar prima fază, după care printre simptomele anexitei cele mai frecvente regăsim, la nivel fizic:

  • Scurgeri vaginale cu miros neplăcut;

  • Consistență diferită sau culoare galben-verzuie a secrețiilor vaginale;

  • Stări subfebrile sau febră de până la 39°C;

  • Crampe abdominale și dureri acute;

  • Nevoia frecventă de a merge la toaletă;

  • Senzația de durere sau usturime la urinare;

  • Disconfort sau durere în timpul contactului sexual;

  • Sângerare sau durere după contactul sexual;

  • Flux abundent și dureri intense la menstruație;

  • Sângerări între menstruații.

În stadiile avansate ale anexitei, aceasta se poate manifesta și prin:

  • Stări de vomă;

  • Amețeală sau leșin;

  • Frisoane, tremur sau transpirații abundente.

Ca să gestionezi cât mai bine toate simptomele neplăcute prin care treci, trebuie să mergi cât mai rapid la medic pentru un tratament corespunzător.

Dar la fel de important este fii foarte atentă la igiena intimă. Cu cât îți acorzi o îngrijire mai naturală și sănătoasă, cu atât previi agravarea inflamațiilor și a durerilor. Noi îți suntem alături cu tot ce ai nevoie pentru îngrijirea la menstruație și în fiecare zi a lunii, cu produse organice și naturale care nu-ți provoacă iritații și alergii.

Ce este anexita? ➤ Care este diferenta intre cistita (raceala la ovare) & anexita? ➤ Simptome, cauze & metode de tratament ➤ Citeste aici mai mult!

Ține cont și că la boala inflamatorie pelvină simptomele nu sunt doar la nivel fizic, ci și comportamental și mental. Astfel, alte modificări pe care le poți observa când ai BIP includ:

  • Schimbările de dispoziție;

  • Iritabilitate constantă și excesivă;

  • Sentiment de repulsie față de partener/-ă;

  • Reducerea apetitului sexual.

Anexita - Cauze boala inflamatorie pelvină (BIP) 

Așa cum spuneam și mai sus, anexita apare când bacteriile din vagin sau din colul uterin infectează trompele uterine și uterul. Sunt multe și variate bacteriile care pot face acest lucru, dar cele mai cunoscute sunt infecțiile cu transmitere sexuală, care duc la multiplicarea bacteriilor ca streptococii și stafilococii, care urcă la trompele uterine prin organele genitale feminine.

Totuși există și alte cauze ale anexitei. Spre exemplu, deși rareori se întâmplă, este posibil ca boala să se întindă prin organele abdominale infectate, spre exemplu la apendicită. Așa că hai să punctăm cât mai multe dintre cauzele anexitei:

  • Infecțiile cu Gonoreea, Chlamydia sau Mycoplasma: sunt cele mai frecvente cauze ale anexitei și sunt transmise în timpul unui contact sexual neprotejat;

  • Infecțiile apărute în timpul menstruației, după o naștere sau după un avort: se întâmplă rar și sunt cauzate de bacterii care pătrund în sistemul reproducător, odată cu modificarea barierei normale de protecție a cervixului;

  • Bacterii pătrunse în sistemul reproductiv în timpul unei proceduri care necesită introducerea anumitor instrumente în uter, situație care se întâmplă foarte rar;

  • Dezechilibrarea florei vaginale, din cauza spălăturilor vaginale prea frecvente;

  • Intervenție chirurgicală la nivelul organelor genitale;

  • Rană pe col;

  • Vaginită bacteriană;

  • Apendicită.


Factori de risc BIP 

Deși nu avem date statistice oficiale cu privire la predispoziția femeilor la anexită, există estimativ un milion de femei pe an care au un episod de anexită. S-a observat că boala inflamatorie pelvină apare cel mai des la tinerele active sexual, și foarte rar este diagnosticată anexita la menopauză sau postmenopauză.

Ce este anexita? ➤ Care este diferenta intre cistita (raceala la ovare) & anexita? ➤ Simptome, cauze & metode de tratament ➤ Citeste aici mai mult!

Sunt predispuse în principal pacientele cu vârste în jur de 25 de ani, care au mai mulți parteneri sexuali și nu folosesc metode contraceptive de protecție cum ar fi prezervativul. Având în vedere aceste lucruri, ai putea fi expusă unui risc mai mare de BIP dacă:

  • Ai în jur de 25 de ani;

  • Ești activă sexual cu mai mulți parteneri sau cu unul nou;

  • Ai contact sexual cu altcineva care are mai mulți parteneri;

  • Faci sex fără o metodă de contracepție de barieră ca prezervativul;

  • Faci spălături vaginale fără recomandarea medicului;

  • Ai avut în trecut BIP sau alte boli cu transmitere sexuală;

  • Ți s-a efectuat recent inserția dispozitivului intrauterin (steriletului) - risc foarte mic, în primele 3 săptămâni;

  • Sistemul tău imunitar este slăbit.


Când trebuie să mergi la medic? 

Ar fi indicat să mergi la medic imediat ce observi orice simptome care te fac să suspectezi că ai anexită, fie ele dureri pelvine, secreții vaginale neobișnuite sau stări subfebrile.

Ce este anexita? ➤ Care este diferenta intre cistita (raceala la ovare) & anexita? ➤ Simptome, cauze & metode de tratament ➤ Citeste aici mai mult!

Practic, orice scurgere vaginală cu miros neplăcut, durere la contactul seuxal, sângerare între menstruații sau disconfort în timpul urinării poate indica prezența unei boli cu transmitere sexuală. Iar tratamentul corect și timpuriu poate preveni dezvoltarea bolii inflamatorii pelvine.

Deci este important în primul rând să-i menționezi medicului orice schimbare a ciclului menstrual, secrețiilor vaginale sau orice alt simptom legat de sănătatea intimă; și în al doilea rând, ca medicul ginecolog să fie cel care pune diagnosticul final.

De asemenea, dacă ai dureri puternice în abdomenul inferior, grețuri și vărsături, stări de amețeală și leșin, febră peste 38.3℃ cu frisoane, tremur, transpirație abundentă sau secreții vaginale anormale, anexita devine o urgență medicală și trebuie să ajungi cât mai rapid la un consult.


BIP Diagnostic 

Diagnosticul bolii inflamatorii pelvine nu se pune după un singur test, ci se bazează pe o serie de elemente care îi indică prezența. Hai să vedem cum se pune corect un diagnostic BIP:

  • Vizita la medicul ginecolog: așa cum spuneam mai sus, un diagnostic corect se va pune doar de către medicul ginecolog;
  • Evaluarea istoricului medical: medicul îți poate pune întrebări despre viața sexuală, metodele de contracepție folosite și istoricul bolilor cu transmitere sexuală;
  • Evaluarea simptomelor: este etapa în care îi comunici medicului toate semnele și simptomele pe care le-ai observat - până și cele mai mici schimbări;
  • Examenul clinic: inițial, medicul efectuează o palpare pentru a depista și localiza inflamațiile;
  • Testarea secreției vaginale: medicul poate lua o probă a secreției vaginale ca să testeze prezența anumitor bacterii.

După testarea inițială, diagnosticul poate fi în continuare neclar. În acest caz, medicul poate recomanda continuarea investigațiilor și cu alte teste și analize:

  • Analize de sânge;

  • Analize de urină;

  • Test de sarcină;

  • Ecografie pelvină;

  • Colposcopie;

  • Laparoscopie;

  • Biopsie de endometru.


Tratament anexită / boala inflamatorie pelvină 

Odată diagnosticată, există tratamente specifice pentru anexită. Ele depind însă de istoricul medical și de gravitatea infecției. Așadar, în funcție de stadiul bolii și de nevoile fiecărei paciente, medicul va alege cea mai potrivită schemă de tratament în boala inflamatorie pelvină.

Pe toată durata tratamentului poți primi și alte recomandări menite să prevină reinfectarea și să se asigure că tratamentul funcționează optim:

  • Abstinența sexuală până la vindecarea completă;

  • Odihnă și evitarea efortului fizic;

  • Evitarea temperaturilor scăzute;

  • Tratamentul partenerului sexual, chiar dacă nu prezintă simptome;

  • Renunțarea la sterilet, mai ales dacă acesta a fost introdus chiar înainte de infectare;

  • Control medical periodic pe perioada tratamentului pentru a stabili dacă acesta este eficient.

De asemenea, după finalizarea tratamentului, se va recomanda repetarea tuturor investigațiilor. Dacă anexita nu se vindecă în totalitate, pot apărea alte complicații. Așa că o nouă testare este necesară pentru ca medicul să se asigure că au dispărut complet toate bacteriile.


Tratament antibiotic pentru anexită 

Tratamentul cu antibiotic pentru anexită se prescrie pentru combaterea infecției bacteriene și vindecare dacă boala este într-un stadiu timpuriu sau simptomele sunt ușoare. Medicul poate recomanda o combinație de antibiotice când mai multe bacterii cauzează infecția. Antibioticele pot fi sub formă de pastile, injecții sau ovule.

Tratamentul trebuie urmat pe toată perioada pe care a fost prescris chiar dacă simptomele se ameliorează mai devreme. În funcție de situație, poate fi necesară administrarea intravenoasă - caz în care tratamentul se realizează la spital. Spre exemplu, pentru femeile însărcinate care au o formă gravă a bolii, antibioticele se vor administra intravenos.


Tratament cu ovule pentru boala inflamatorie pelvină 

Am stabilit deja că medicul poate recomanda și ovule cu antibiotic pentru anexită. Dar de asemenea, se pot recomanda și ovule cu propolis sau alte ovule din plante, pentru a ameliora durerea prin efectul lor anestezic.


Tratament antiinflamator pentru anexită 

Împreună cu antibioticele, se pot recomanda de asemenea și medicamente antiinflamatoare și analgezice, cu scopul să reducă disconfortul local, respectiv durerile de la nivelul ovarelor (senzația de ovar inflamat sau ovare inflamate) și al abdomenului inferior.


Tratament chirurgical pentru BIP 

Foarte rar, poate fi necesar și tratamentul chirurgical. Câteva dintre situațiile în care medicul recomandă intervenția chirurgicală sunt:

  • Când organismul pacientei nu răspunde la tratamentul cu antibiotice: scopul operației este, în acest caz, îndepărtarea totală a infecției și a săculeților cu lichid de pe trompele uterine sau din mucoasa uterină;

  • Când infecția continuă să se răspândească: medicul poate îndepărta trompele uterine, astfel devenind imposibil ca pacienta să mai rămână însărcinată;

  • Dacă se dezvoltă un abces cu volum mare sau cu risc de ruptură: medicul va efectua un drenaj.


Tratamentul naturist pentru anexită funcționează? 

Sistemul imunitar joacă un rol foarte important în capacitatea corpului de a lupta cu bacteriile și, implicit, cu boala inflamatorie pelvină. Cu un sistem imunitar slăbit, afectat și de antibiotice, există posibilitatea unei recidive BIP, cu reapariția simptomelor. Pentru a preveni această situație, tratamentul cu suplimente alimentare naturale pentru întărirea sistemului imunitar poate fi eficient.

Așa că pe lângă medicamentele recomandate de către ginecolog, administrarea unui tratament naturist poate ajuta la grăbirea vindecării și prevenția recidivei. Printre cele mai folosite terapii naturiste în BIP le regăsim pe cele cu:

  • Vitamina C;

  • Zinc;

  • Probiotice;

  • Echinacea;

  • Muguri de coacăz negru;

  • Mlădițe de zmeur.

Atenție, însă! Este foarte important să ceri sfatul medicului specialist înainte să folosești orice terapie naturistă sau ceaiuri pentru boala inflamatorie pelvină pe bază de plante, pentru a te asigura că nu va avea un impact negativ prin combinarea cu tratamentul pe care îl urmezi deja.


Complicații Boala Inflamatorie Pelvină 

Fiind o inflamație a organelor reproductive feminine, BIP este cauza pentru care aceste organe nu își mai îndeplinesc corect funcția principală - cea de reproducere. Asta înseamnă că pacienta nu poate rămâne însărcinată și, din acest motiv, cea mai frecventă complicație a anexitei este infertilitatea.

Dacă boala este tratată din timp și corect, organele reproductive încep din nou să-și îndeplinească funcția, infertilitatea dispare și pacienta poate din nou să rămână însărcinată. Rareori există și excepții, când din cauza altor complicații, infertilitatea poate rămâne permanentă.

De asemenea, în lipsa tratamentului corespunzător, pot să apară și alte complicații ale anexitei cronice:

  • Durerile pelvine pot deveni cronice și să nu dispară pentru luni sau chiar ani întregi;
  • Bacteriile se pot întinde până la organele învecinate, chiar și la nivelul ficatului;
  • Poate avea loc ruperea unui abces (peritonită) în zona trompelor uterine sau a ovarelor;
  • Este posibil să apară aderențe și pungi de puroi care pot crea leziuni permanente ale organelor reproductive sau se pot întinde și pe alte organe din zona pelvină;
  • Leziunile și cicatricile formate pe trompele uterine în timpul BIP pot împiedica ovulul fertilizat să ajungă în uter, blocându-l în trompa uterină, motiv pentru care BIP este una dintre cele mai importante cauze ale sarcinii extrauterine;
  • BIP poate să recidiveze dacă schema de tratament nu a fost urmată până la capăt. De asemenea, un organism care a suferit în trecut de BIP este predispus să fie afectat din nou;
  • Starea de depresie poate să apară ca rezultat al învinovățirii și al lipsei sentimentului de împlinire, trăiri care pot fi resimțite odată cu lipsa abilității de a da viață (infertilitatea).


Cum se poate preveni anexita? 

Nu este greu să previi anexita atunci când ești bine informată. Măsurile de prevenție a bolii inflamatorii pelvine sunt simple și ușor de implementat. Este important să ai grijă de sănătatea zonei tale intime atât în privința igienei, cât și a sănătății sexuale:

  • Folosește prezervativul de fiecare dată când ai un contact sexual;

  • Fii atentă la partenerii sexuali pe care îi alegi.

  • Evită dușurile vaginale care cresc riscul infecțiilor prin dezechilibrarea florei vaginale;

  • Informează-te corect cu privire la metodele contraceptive: doar pentru că te protejează de o sarcină nedorită nu înseamnă că te protejează și de bolile cu transmitere sexuală sau de dezvoltarea anexitei. Doar metodele de barieră, cum ar fi prezervativul, pot scădea riscul de infectare;

  • Testează-te cât mai curând dacă suspectezi că ai anexită sau orice boală cu transmitere sexuală (adică imediat ce observi scurgeri vaginale neobișnuite, dureri pelvine sau alte simptome);

  • Tratează cât mai prompt orice boală cu transmitere sexuală ca să previi răspândirea bacteriilor și dezvoltarea bolii inflamatorii pelvine;

  • Și partenerul tău trebuie să se testeze și să se trateze dacă tu ai fost infectată;

  • Nu amâna vizitele ginecologice periodice, căci controalele medicale la intervale regulate sunt esențiale ca să previi orice fel de problemă de sănătate;

  • Ai grijă de igiena ta intimă și sexuală.


Întrebări frecvente 

Noi încercăm să-ți fim aproape cu informații cât mai clare și din surse sigure. De aceea mai jos vom adresa și câteva dintre cele mai frecvente întrebări despre BIP, cum ar fi dacă anexita se transmite la bărbați sau ce pericol prezintă pentru sarcină.

Dar îți recomandăm cu încredere să discuți cu medicul ginecolog orice îngrijorare cu privire la anexită sau la sănătatea ta intimă. Cunoscându-ți istoricul medical și fiind medic de specialitate, este cel mai în măsură să-ți ofere răspunsurile și recomandările cele mai potrivite. 

Bărbații pot face boala pelvină inflamatorie? 

Anexita afectează organele reproductive feminine. Deci nu se poate dezvolta boala inflamatorie pelvină la bărbați, ci doar la femei, pentru că este, prin definiție, o infecție care se dezvoltă când bacteriile din vagin urcă spre uter și trompele uterine în timpul actului sexual.

Însă chiar dacă bărbații nu pot face această boală, în continuare pot fi afectați de alte infecții cu transmitere sexuală. Spre exemplu, pot fi infectați cu Gonoree sau Chlamydia și pot transmite partenerei aceste bacterii (respectiv Neisseria gonorrhoeae sau Chlamydia trachomatis), care mai departe pot dezvolta BIP în organismul femeii.


Anexita se poate transmite la partener? 

Anexita apare mai ales când o boală cu transmitere sexuală este netratată, boală care se poate transmite prin sex neprotejat. Deci nu se transmite la partener anexita în sine, ci ar putea fi transmise bacteriile care au cauzat-o. Așadar, chiar dacă un bărbat nu poate face BIP, el poate transmite infecția unei femei, care ulterior poate dezvolta boala inflamatorie pelvină.
 

Este periculoasă anexita în sarcină? 

Dezvoltată înaintea sarcinii, anexita este una dintre principalele cauze ale sarcinilor extrauterine. Dar este posibil să se dezvolte și odată cu sarcina, iar simptomele să apară în trimestrul al doilea.

Studiile de specialitate (PMID: 35405372) ne spun că anexita în sarcină este o afecțiune rară, însă care poate avea consecințe grave asupra sănătății. Cu toate că nu a fost studiată suficient încât să ne ofere o perspectivă clară, boala inflamatorie pelvină în sarcină trebuie diagnosticată și tratată cât mai prompt pentru a preveni intervențiile chirurgicale precum laparotomia sau îndepărtarea ovarelor și a trompelor uterine (salpingo-ooforectomie).

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.