Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Îngrijirea Postpartum (după naștere) - Așteptări & indicații utile

Ca mămică, este normal ca grija pentru puiul tău să fie principala ta preocupare după naștere - dar suntem aici să-ți amintim să ai grijă și de tine. Singura modalitate în care poți fi acolo 100% pentru cel mic ca să-i acorzi cea mai bună îngrijire este în primul rând să fii tu bine. Atât sănătatea ta, cât și a bebelușului, depinde de cât de bine te simți. Așa că astăzi vorbim despre îngrijirea postpartum: la ce să te aștepți și alte indicații utile să te recuperezi cât mai eficient.

Postpartum - Ce înseamnă și cât durează această perioadă?

Perioada postpartum (în denumirea populară, lăuzie) se referă la cele 6 săptămâni de după naștere, când corpul mamei și toate organele revin la forma lor normală, adică la cea de dinaintea sarcinii.

Începe imediat după momentul nașterii și poate dura până la 6 săptămâni, respectiv până când ciclul menstrual revine și el la normal. Este o perioadă de recuperare și de vindecare, ce implică o mulțime de schimbări atât la nivel fizic, cât și la nivel emoțional. Schimbări pe care vom încerca să le acoperim în număr cât mai mare în acest articol, ca să fii pregătită și să știi la ce te poți aștepta.

GHID complet pentru perioada postpartum ➤ Ce așteptări să ai în spital & acasă după naștere? ➤ Indicații de îngrijire & recuperare ➤ Află aici!
 

Ce așteptări postpartum trebuie să ai în funcție de tipul nașterii

În funcție de cum ai născut, perioada postpartum va fi puțin diferită. Există lucruri, cum ar fi timpul de refacere și de spitalizare, care pot fi diferite după nașterea naturală ca după o naștere prin cezariană. Hai să vedem care sunt diferențele principale.

Îngrijire postpartum după naștere naturală

Deși nașterea în sine este mai dureroasă pe cale vaginală decât o naștere prin cezariană, corpul tău se reface mai repede după o naștere naturală, iar recuperarea este și ea mai puțin dureroasă.

În funcție de cum te simți, te poți ridica din pat la doar câteva ore după naștere. Cu cât te ridici mai repede după nașterea naturală, cu atât este mai bine pentru a preveni eventualele complicații. Căci din poziție verticală, gravitația ajută organele să se așeze în pozițiile lor naturale, iar corpul să elimine mai ușor sângerările vaginale (lohiile) și gazele pentru a-și relua tranzitul intestinal.

La început vei avea nevoie de puțin ajutor, după care, treptat, va deveni din ce în ce mai ușor. Este recomandat să consumi lichide înainte să te ridici, ca să eviți hipovolemia. În general, spitalizarea este mai scurtă după o naștere naturală, iar recuperarea este de multe ori completă după cel mult 6 săptămâni de la naștere.

GHID complet pentru perioada postpartum ➤ Ce așteptări să ai în spital & acasă după naștere? ➤ Indicații de îngrijire & recuperare ➤ Află aici!

       Cusătura după naștere naturală

Dacă în timpul nașterii naturale ți s-a făcut o epiziotomie (acea mică incizie chirurgicală sub anestezie locală care previne rupturile și fisurile perineului și susține expulzia bebelușului), cusătura de după naștere are rolul să repare tăietura efectuată în timpul acestei proceduri.

Dacă încă nu știi cum sau în cât timp se topesc firele după naștere, firele cusăturii se vor absorbi de la sine, rapid, în general în decurs de 2-4 săptămâni. Dar rana în sine îți poate crea disconfort când mergi sau când stai jos. Sensibilitatea și durerea pot dura câteva săptămâni, sau chiar mai mult dacă incizia a fost mare. Igiena este foarte importantă în această perioadă ca să previi infecțiile.

Aplicarea compreselor reci, păstrarea zonei uscate și folosirea analgezicelor (atenție, doar cu acordul medicului, pentru că îți pot tulbura alăptarea) te pot ajuta să reduci disconfortul. Dacă apar dureri sau mirosuri neobișnuite, dacă faci febră, ai o senzație de arsură de fiecare dată când mergi sau orice alt simptom anormal, discută cât mai urgent cu medicul tău.

Este important să reții însă că fiecare corp este diferit și are propriul ritm de vindecare. Așa că e normal dacă experiențele tale sunt diferite după o naștere naturală și după o astfel de cusătură.

Îngrijirea postpartum după cezariană

După cum spuneam și mai sus, chiar dacă în timpul nașterii prin cezariană durerea este mică sau inexistentă, aici recuperarea este cea mai anevoioasă, atât ca nivel de durere cât și ca timp de refacere. Ridicarea din pat se face în trei etape, respectiv ridicatul în șezut, ridicatul la marginea patului, și abia apoi ridicatul în picioare și primii pași, la fel, ajutată.

Poate dura între 6 și 8 săptămâni până la recuperarea completă după operație, și este nevoie de o spitalizare mai îndelungată decât la nașterea naturală. Se adaugă și durerea locală pe care o poți simți la nivelul inciziei. De asemenea, mămicile care au născut prin cezariană vor primi recomandarea să evite să se aplece sau să ridice greutăți.

GHID complet pentru perioada postpartum ➤ Ce așteptări să ai în spital & acasă după naștere? ➤ Indicații de îngrijire & recuperare ➤ Află aici!

În afară de aceste detalii, însă, restul simptomelor postpartum sunt similare cu cele de după nașterea normală: dureri vaginale și la nivelul întregului corp, sâni măriți și sângerări vaginale.

La ce trebuie să te aștepți imediat după naștere (la spital)?

Imediat după naștere, medicii te vor monitoriza timp de cel puțin o oră. Acest timp se poate prelungi la mai multe ore dacă ai fost sub anestezie sau dacă au existat complicații. Se vor verifica temperatura și pulsul, care este normal să fie diferite în primele 24 de ore de la naștere (pulsul să scadă înapoi la nivelul normal, temperatura să fie ușor mai ridicată). De obicei toate aceste lucruri revin la normal după câteva zile.

De asemenea, pe timpul spitalizării, cadrele medicale vor fi acolo să te ajute dacă durerile sunt foarte mari sau dacă sângerarea este prea abundentă.

Știm că îți dorești să-ți revii cât mai curând, să îți ții copilul în brațe și să mergeți acasă. Dar este important să ai așteptări realiste și să ai răbdare cu tine. Fiecare organism are propriul ritm de a se recupera, de a reveni la forma obișnuită. Iar întreaga perioadă de spitalizare este despre a avea grijă ca corpul tău să fie pe drumul cel bun spre o vindecare cât mai rapidă și fără complicații.

Având în vedere aceste aspecte, uite la ce te poți aștepta imediat după naștere, în timpul spitalizării:

Sângerări

Este normal să sângerezi după naștere, dar este o prioritate pentru medici să se asigure că pierzi cât mai puțin sânge și că astfel previi anemia. Cu cât uterul continuă să se contracte, cu atât este evitată sângerarea excesivă.

De aceea, o asistentă îți poate masa constant abdomenul pentru a stimula contracțiile uterului, sau ți se poate administra oxitocină intravenos sau la nivel muscular până când uterul se contractă. 
 

Urinarea postpartum 

Temporar, după naștere, este normal să urinezi mai mult. De asemenea,  este posibil să nu simți încă senzația de vezică plină, motiv pentru care cadrele medicale te vor încuraja să urinezi frecvent, cel puțin la 4 ore, astfel prevenind umplerea vezicii și infecțiile pe care le poate cauza. Tot în acest context, personalul te poate apăsa ușor pe abdomen ca să verifice dacă vezica s-a golit complet.

Dacă nu reușești să urinezi, după cum spuneam, vezica rămâne plină și acest lucru poate duce la complicații. Pentru a evita această situație, ți se poate introduce temporar o sondă până când vezica se golește.


Evitarea constipației

Personalul spitalului te va încuraja să ai și cel puțin un scaun înainte să fii externată. Însă dacă spitalizarea durează mai puțin de 3 zile, atunci se recomandă să folosești un laxativ dacă nu reușești să elimini un scaun în decurs de 3 zile.

Este crucial să eviți constipația după naștere, care poate cauza sau poate înrăutăți hemoroizii. Mai mult, laxativele sau medicamentele care înmoaie scaunul se administrează mai ales dacă mușchii din jurul anusului sau rectul s-au fisurat în timpul nașterii, pentru a evita astfel acumularea presiunii în acea zonă.


Dietă & exerciții

De obicei, la foarte scurt timp după naștere poți să revii la dieta ta normală și să mănânci orice dorești. Bineînțeles că se recomandă o dietă echilibrată și ușoară, ca să eviți constipația sau alte probleme de digestie.

În privința mișcării, după cum îți spuneam și mai sus, se recomandă să te ridici din pat și să te plimbi cât mai curând după o naștere normală. La fel și după cezariană, dar respectând cele 3 etape. Cât despre exerciții, este indicat să nu te întorci la antrenamentele obișnuite decât când primești acordul medicului.

După o naștere pe cale vaginală fără complicații, de obicei poți începe exercițiile de întărire a musculaturii abdominale chiar și după o singură zi. După cezariană, în schimb, va trebui să-ți acorzi timp să te vindeci. Ceea ce înseamnă că doctorul îți poate recomanda să aștepți în jur de 6 săptămâni înainte să începi diverse forme de antrenament.

Burtă după naștere

Tonusul și forma abdomenului au fost afectate în timpul sarcinii, motiv pentru care poți rămâne cu burtică după naștere (“postpartum belly”). Este normal ca aceasta să nu revină la aspectul de dinainte imediat după naștere. Corpul tău a trecut și trece în continuare printr-o mulțime de schimbări, iar vergeturile și aspectul de “lăsat” sunt naturale.

Ele pot fi influențate de o mulțime de factori ca alăptarea, fluctuațiile hormonale (estrogen și progesteron), țesutul adipos, retenția de apă sau extinderea uterului. Tot acești factori sunt, însă, și cei care îți refac corpul în timpul procesului de recuperare ca să revii cât mai aproape de forma inițială.

Timpul de refacere a abdomenului și recuperarea tonusului este diferit de la o femeie la alta, în funcție de:

  • cât de tonifiată erai la nivel abdominal înainte să rămâi însărcinată;

  • cât de sănătoasă ți-a fost alimentația;

  • dacă urmezi un program special de exerciții fizice;

  • greutatea acumulată pe perioada sarcinii;

  • tipul nașterii (cezariană sau vaginală);

  • dacă ai avut sau nu complicații la naștere.

Dar în general, aspectul se va îmbunătăți în câteva săptămâni de la naștere și va reveni complet la forma inițială după 6-12 luni. Procesul poate fi grăbit cu antrenamente graduale sub supravegherea unui specialist, dar este extrem de important să te înțelegi și să îți acorzi timpul necesar, fără să te judeci. Corpul tău a suferit o mulțime de modificări și este normal să îi ia timp până se reface complet.
 

Câte zile stai în spital după naștere? 

În mod normal, dacă nu apar complicații, după o naștere normală pe cale vaginală, spitalizarea durează cel puțin 24 de ore. Majoritatea mămicilor sunt spitalizate, însă, pentru aproximativ 2 zile.

Deoarece după cezariană recuperarea este puțin mai lungă, spitalizarea va dura în medie între 2 și 4 zile. În acest timp, poți primi medicamente care să îți amelioreze durerea.

Pe toată durata spitalizării, cu cât te ridici și începi să mergi mai curând, cu atât vei preveni complicațiile și procesul de recuperare va fi mai rapid.

Postpartum acasă - La ce trebuie să te aștepți?

Faptul că medicii te-au externat din spital nu înseamnă că ești complet vindecată, ci doar că ești pe drumul cel bun spre o recuperare completă. Deci, din nou, indiferent de tipul nașterii, grija pentru corpul tău trebuie să continue și după ce ajungi acasă.

Te poți aștepta în continuare să treci printr-o mulțime de schimbări și experiențe, fizice dar și emoționale. Este foarte posibil să ai și restricții medicale, așa că trebuie să stabilești clar cu medicul tău ce ai voie și ce nu ai voie să faci.

De exemplu, ai voie să faci duș chiar și după o naștere prin cezariană, doar să ai grijă să nu insiști în zona inciziei. Te speli cu mișcări delicate, din față în spate, ca să eviți răspândirea infecțiilor. Baie, în schimb, nu ai voie să faci până când vindecarea este completă. La fel și dușurile vaginale sau introducerea tampoanelor, sunt interzise până când medicul îți spune că te-ai recuperat complet. Și activitatea sexuală este evitată, în general, pentru primele 6 săptămâni.

Singurul în măsură să îți dea cele mai bune recomandări în funcție de nașterea ta și de cum ți se recuperează corpul, este medicul tău. Așa că discută fără rețineri cu el și adresează-i toate întrebările, pentru că este vorba despre sănătatea ta și capacitatea să ai grijă de tine și de bebeluș. Dincolo de asta, noi îți putem povesti mai jos ce alte lucruri sunt normale și le poți aștepta postpartum după ce te întorci acasă.


Depresia postnatală / postpartum

Toată experiența de a deveni mămică, de la momentul în care ai aflat că ești însărcinată, prin perioada sarcinii și până la naștere, a fost un rollercoaster emoțional, plin de schimbări fizice. După naștere, ți se schimbă și statutul - în sfârșit ai devenit mămică. Nu mai este un lucru la care te gândești în viitor, ci se întâmplă în prezent. Îți dai seama de cât de mult depinde cel mic de tine, și acest nou status de mamă, responsabilitatea cu care vine și toate aceste sentimente noi, pot fi copleșitoare.

GHID complet pentru perioada postpartum ➤ Ce așteptări să ai în spital & acasă după naștere? ➤ Indicații de îngrijire & recuperare ➤ Află aici!

În primele câteva zile de la naștere, astfel de emoții sunt perfect normale și nu ar trebui să îți bați capul cu ele prea mult. Dar dacă simptomele depresiei postnatale persistă mai mult de 2 săptămâni și simți că îți pierzi interesul și energia pentru activitățile zilnice, pentru a avea grijă de tine și de noul născut, atunci este momentul să cauți ajutorul unui specialist.

La fel de important este să știi că nu ești singură. Depresia postnatală și acele “baby blues” sunt tulburări cu care mulți părinți se confruntă, la care ești predispusă dacă ai mai avut depresie înainte și care poate fi depășită cu puțin ajutor.
 

Lohii (scurgeri vaginale după naștere)

Se numesc lohii acele scurgeri vaginale care încep în primele zile de după naștere și pot dura până la 4-6 săptămâni. Mai ales în primele zile, ele pot arăta ca o menstruație mai abundentă din cauză că au un conținut mai mare de sânge. Dar sunt, de fapt, doar resturi ale membranei uterine amestecate cu sânge, perfect normale atâta timp cât nu observi cheaguri foarte mari, și nu ești nevoită să schimbi absorbantul o dată la o oră.

Alte câteva lucruri de care ar fi bine să ții cont ca să ai grijă de tine cât timp ai aceste lohii sunt:

  • Să nu folosești tampoane postpartum: ci doar absorbante, ca să reduci riscul infecțiilor;

  • Să alegi postpartum absorbante organice care nu îți provoacă alergii sau iritații: în funcție de fluxul tău, alege una dintre cele 3 dimensiuni ale absorbantelor noastre din bumbac 100% organic pentru protecție naturală și sigură.

GHID complet pentru perioada postpartum ➤ Ce așteptări să ai în spital & acasă după naștere? ➤ Indicații de îngrijire & recuperare ➤ Află aici!

  • Să consumi cât mai multe alimente bogate în fier: legume cu frunze verzi (ex: spanac), linte, năut, fructe uscate etc.

  • Dacă ai scurgeri după naștere urât mirositoare, cheaguri mari de sânge sau flux foarte abundent, contactează-ți de urgență medicul.
     


Dureri în zona vaginului

Durerile în zona vaginală după o naștere naturală sunt normale în primele 24 de ore, și adesea se folosesc comprese reci, creme sau spray-uri anestezice pentru a le ameliora. Cu atât mai mult dacă ți s-a făcut o epiziotomie sau ai leziuni vaginale, rana poate să persiste chiar și câteva săptămâni. Este posibil și să simți usturime la urinare, sau sensibilitate când stai jos.

După primele 24 de ore, te poate ajuta și o baie de șezut, sau să te speli cu apă călduță de 2-3 ori pe zi în jurul zonei vaginale, pentru a reduce sensibilitatea și durerea. De asemenea, dacă medicul este de acord, poți folosi uleiul esențial de lavandă sau alte tratamente alternative pentru reducerea durerilor.


Alăptarea 

În funcție de situația și preferințele personale, poți alege să-ți alăptezi bebelușul la sân, sau cu biberonul. Dacă alegi alăptarea la sân, medicii recomandă să o faci fără alte suplimente timp de 6 luni, după care poți începe să introduci treptat și alte alimente. În acest timp poți continua alăptarea până când cel mic își pierde interesul.

Foarte important este și modul în care îți poziționezi bebelușul. Dacă alăptezi în poziția greșită, sau dacă cel mic își poziționează greșit buza inferioară, pot apărea dureri și fisuri la nivelul sfârcurilor. În acest caz, și inclusiv când vrei să oprești alăptarea, mai întâi pune degetul mare în gura copilului pentru a-l opri din supt, și abia apoi îndepărtează-l. Astfel vei evita să-ți rănești sânul. 

GHID complet pentru perioada postpartum ➤ Ce așteptări să ai în spital & acasă după naștere? ➤ Indicații de îngrijire & recuperare ➤ Află aici!

Este normal și ca după alăptare să ai scurgeri de lapte matern, și poți folosi absorbante de sâni sau sutiene speciale ca să nu te pătezi. Atenție însă să alegi doar materiale din bumbac organic, nu din plastic, căci acestea din urmă pot irita sfârcul. Tot după alăptare poți folosi lanolină pentru a ameliora durerea și a proteja sfârcul.

Nu în ultimul rând, pe toată durata alăptării, este bine să-ți crești aportul caloric cu 300-500 de calorii, să fii bine hidratată și să ai o dietă cât mai echilibrată, cu multe vitamine și minerale care să susțină alăptarea. Întotdeauna este bine să te consulți cu medicul, ca să-ți recomande cele mai potrivite suplimente în cazul în care ele sunt necesare în dieta ta.


Contracții uterine

Contracțiile uterine în primele zile post-partum sunt încă normale și necesare. Ele seamănă cu crampele menstruale și comprimă vasele de sânge pentru a preveni sângerarea excesivă.

Dacă durerile sunt prea puternice, medicul îți poate recomanda un analgezic. Dacă, în schimb, ai sensibilitate crescută la nivelul abdomenului și faci febră, ai nevoie de o vizită de urgență la medic pentru că este posibil ca acestea să indice o infecție urinară.


Probleme de urinare / incontinență urinară după naștere 

Că tot am ajuns la problemele urinare, hai să vorbim și despre ele. Te poți confrunta postpartum cu dificultatea de a urina sau, la polul opus, cu incontinență urinară.

Dificultatea de a urina apare ca rezultat al lezării țesuturilor din jurul uretrei sau vezicii urinare, sau pur și simplu ca răspuns al corpului la teama de senzația de usturime care apare odată cu scurgerea urinei. În mod normal, această dificultate dispare de la sine în câteva zile, și o poți ameliora turnând puțină apă călduță deasupra vulvei în timpul urinării.

Și incontinența urinară este normală după naștere, pentru că sarcina a afectat musculatura și țesuturile din zona vezicii urinare și a uretrei. Așadar când râzi, strănuți, tușești sau plângi, este posibil să pierzi o cantitate mică de urină. Și această situație trece de la sine în aproximativ 3 luni, timp în care îți vor fi de ajutor absorbantele pentru a preveni scurgerile, și exercițiile Kegel pentru întărirea musculaturii pelvine.


Hemoroizi

Împinsul puternic din timpul nașterii poate cauza sau poate înrăutății hemoroizii. Ai putea să te afli în această situație dacă simți o umflătură în zona anală sau dureri în timpul unui scaun. Gelurile cu efect anestezic, compresele reci sau băile de șezut călduțe te pot ajuta să ameliorezi durerile cauzate de hemoroizi. Consumul ridicat de apă și o dietă bogată în fibre, cu multe legume, fructe și cereale îți vor fi și ele de ajutor pentru a reduce durerile.


Incontinență anală / fecală după naștere

Incontinența anală (fecală sau de tranzit) apare mai ales dacă ai avut un travaliu foarte lung, când practic nu-ți mai poți controla eliminarea scaunului și a gazelor. La fel ca la incontinența urinară, exercițiile Kegel te pot ajuta cu întărirea musculaturii - dar este important să discuți cu medicul tău dacă situația persistă, pentru a găsi împreună o soluție.


Modificări la nivelul pielii & al părului

Vergeturile sunt printre cele mai frecvente modificări la nivelul pielii după o naștere, în zona abdomenului, a sânilor, a coapselor și a fesierilor, respectiv zonele unde pielea a fost mai întinsă în timpul sarcinii.

Cât despre modificările părului, sarcina a venit cu un nivel crescut de hormoni. Acest lucru a prevenit căderea părului și l-a îngroșat. Postpartum, începe un proces de înlocuire a părului, ceea ce înseamnă că se subțiază, își pierde din aspectul bogat și cade în exces. Procesul acesta poate să dureze până la 6 luni, dar părul își va reveni la normal după aceea. Pentru a ameliora toate aceste modificări, acordă-ți o îngrijire cât mai delicată:

  • Tunde periodic părul ca să-ți fie mai ușor să-l îngrijești;

  • Nu folosi tratamente chimice care îl vor subția/deteriora și mai tare;

  • Piaptănă-te cu grijă și folosește funcția rece a uscătorului;

  • Folosește șampon doar când este necesar (evită spălarea excesivă);

  • Consumă multe fructe și legume.


Nivel de oboseală crescut 

Oboseala este una dintre cele mai normale stări când ești proaspătă mămică, mai ales dacă bebelușul îți tulbură somnul în timpul nopții. Pierderile de sânge și experiența nașterii îți pot genera și ele senzația de oboseală.

Ai răbdare cu tine, înțelege-te și acordă-ți timp, fără să te judeci că nivelul tău de energie nu mai este la fel ca înaintea sarcinii. Încearcă să dormi cât mai mult, mai ales atunci când bebelușul doarme, și nu ezita să ceri ajutor partenerului și celorlalți membri ai familiei.


Schimbări de stare

Vorbeam mai devreme despre depresia postpartum, iar schimbările de stare nu sunt foarte diferite. Viața de mămică vine la pachet cu emoții puternice, noi și foarte schimbătoare. Poți izbucni în plâns, te poți simți anxioasă, poți avea tulburări de somn și schimbări bruște de dispoziție.
GHID complet pentru perioada postpartum ➤ Ce așteptări să ai în spital & acasă după naștere? ➤ Indicații de îngrijire & recuperare ➤ Află aici!

În general, aceste trăiri se ameliorează în 2 săptămâni, timp în care corpul și mintea ta se acomodează la noua responsabilitate de părinte. Este foarte bine ca în acest timp să discuți despre ceea ce simți cu partenerul de viață, cu familia, cu prietenii sau chiar cu un specialist - cu atât mai mult dacă simți că ești copleșită de oboseală și îți pierzi și pofta de mâncare și bucuria de a fi mămică.


Revenirea menstruației după naștere

Fiecare corp are propriul ritm de a se reface, iar timpul de revenire a menstruației variază de la o femeie la alta, influențat fiind și de alăptare. Deși este posibil ca menstruația să revină la 6 luni până la 1 an de la naștere, în mod normal ea revine după 6-8 săptămâni dacă nu alăptezi. Altfel, menstruația poate să lipsească pe toată durata alăptării. De asemenea, cantitatea, compoziția și gustul laptelui se pot modifica atunci când menstruația revine, din cauza schimbărilor hormonale.

Nu te speria dacă primele menstruații postpartum sunt diferite față de cum erau înainte să rămâi însărcinată - și acest lucru este normal:

  • Ciclul menstrual poate fi neregulat;

  • Fluxul menstrual poate deveni mai abundent;

  • Pot să apară mici cheaguri de sânge;

  • Durerile menstruale pot fi mai puternice.

Dacă vrei să vorbim mai multe despre ciclul menstrual, am povestit într-un articol precedent pe blog tot ce trebuie să știi despre menstruație, așa că te așteptăm să vorbim deschis și despre asta.


Retragerea uterului după naștere

După ce a crescut timp de 9 luni împreună cu bebelușul tău, uterul va avea nevoie de timp să revină la normal după naștere. Haide să vedem cât timp este necesar și la ce să te aștepți în această perioadă de tranziție.


În cât timp își revine uterul după naștere?

Contracțiile și relaxările uterului postpartum sunt cele cauzează durerile de după naștere, dar tot ele ajută la retragerea uterului. Acesta va avea nevoie de 6-8 săptămâni să revină la mărimea normală. În acest timp poți avea dureri puternice, sângerări, menstruații mai abundente decât în mod normal și scurgeri vaginale.


Infecția uterului după naștere

La scurt timp după naștere, unele femei pot dezvolta o endometrită puerperală, o infecție a mucoasei uterine sau a tractului genital superior. Infecția este cauzată de bacterii care fie erau deja în corp înainte de naștere, fie au ajuns acolo în timpul nașterii.

Semnele și simptomele infecției uterului după naștere includ febră, frisoane, dureri de cap, dureri abdominale, puls accelerat și modificări ale lohiilor (devin urât mirositoare). Trebuie să mergi la medic pentru a evita complicațiile. Se tratează cu antibiotice, iar simptomele se ameliorează cu antiinflamatoare, pungi cu gheață, regim dietetic, recomandări specifice de igienă și alte tratamente locale.


Controlul postpartum  

În mod obișnuit, controlul postpartum se face la 6 săptămâni de la o naștere normală, sau la 1-2 săptămâni de la o naștere prin cezariană. În timpul consultului, medicul va urmări cum se reface corpul tău după naștere, verificând:

  • Ce tensiune și greutate ai;

  • Dacă ți s-a vindecat rana în urma epiziotomiei, în cazul în care ți s-a făcut;

  • Cum se vindecă cicatricea dacă ai născut prin cezariană;

  • Aspectul sânilor;

  • Aspectul vaginului și al colului uterin printr-un examen cu specul.

Tot la acest control postpartum îi poți adresa medicului orice întrebări ai cu privire la refacerea corpului tău sau la îngrijirea bebelușului. Acum este o ocazie bună să vorbești și despre emoțiile tale, dacă simți că acestea te copleșesc. Pentru că vei putea fi îndrumată mai departe către ajutorul de care ai nevoie pentru a face față cu brio noii provocări de a fi mămică.


Îngrijirea postpartum - Sfaturi & indicații utile

În final, trebuie să ții minte că perioada postpartum este despre recuperare și vindecare, și că să ai grijă de tine este un lucru la fel de prioritar ca grija pentru bebeluș. Sigur, în teorie sună ușor, iar provocarea responsabilității de mămică te poate copleși, așa că uite câteva sfaturi utile ca să treci cât mai ușor prin această perioadă:

  • Odihnește-te: nașterea nu este o experiență ușoară, și nici perioada postpartum. Este obositor, și cel mai probabil nu ai dormit suficient în spital. Nici acasă somnul nu este complet pe timpul nopții dacă cel mic te trezește. De aceea, încearcă să dormi cât mai mult, adaptându-ți somnul în funcție de cel al bebelușului. Pe cât posibil, dormi când doarme și el, pentru că somnul te va ajuta să te recuperezi.

  • Spală-te pe mâini: poate părea un obicei banal, dar este un detaliu crucial care te va ajuta să-ți menții igiena corect și să previi infecțiile. Spală-te pe mâini înainte și după ce mergi la baie, dar și după ce schimbi scutecul bebelușului sau înainte să-l hrănești.

  • Evită să ridici greutăți: mai ales după o naștere prin cezariană, este bine să nu ridici niciun obiect mai greu decât bebelușul tău.

  • Evită să urci scările: în special în prima săptămână postpartum, limitează cât mai mult urcatul scărilor până când corpul tău se reface. 

  • Gândește-te și la contracepție: chiar dacă menstruația nu ți-a revenit încă, este posibil să rămâi din nou însărcinată de îndată ce medicul îți spune că ești pregătită să-ți reiei viața sexuală. Este bine să treacă cel puțin 18 luni până la o nouă sarcină, așa că alege din timp o metodă de contracepție potrivită, ca să eviți o sarcină ce-ți va pune sănătatea în pericol.

  • Stabilește o rutină cu bebelușul tău: pe măsură ce începi să cunoști și să înțelegi obiceiurile celui mic, stabilește o rutină de alăptare/hrănire și de somn. Te va ajuta și pe tine să-ți organizezi mai bine somnul și activitățile zilnice.

  • Răbdare, înțelegere și comunicare: Ai răbdare cu tine și cu bebelușul tău, limitează vizitele dacă devin obositoare, și nu ezita să ceri ajutorul partenerului sau al membrilor familiei în această perioadă, fie că este vorba de cumpărături, curățenie, gătit sau chiar îngrijirea bebelușului. Nu trebuie să fie totul perfect, trebuie doar să treci prin această perioadă cu o stare de sănătate cât mai bună atât pentru tine, cât și pentru copilul tău.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Ce-ar fi să primești sfaturi utile legate de menstruație plus un
DISCOUNT DE 10% pe care să îl folosești la prima ta comandă?
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.