Înarmează-te cu răbdare și încredere, fiindcă astăzi vorbim despre un subiect mai sensibil: avortul spontan. Știm că este o situație în care nici o viitoare mămică nu își dorește să ajungă, dar tocmai de aceea este important să fii cât mai bine informată.
Află care sunt cauzele unui avort spontan, cum se manifestă, cât durează recuperarea dar și cum afectează capacitatea de a rămâne însărcinată din nou pe viitor.
Pierderea naturală și neașteptată a sarcinii înainte de a ajunge la 20 de săptămâni se numește avort spontan. Aproximativ 10% până la 15% dintre femeile însărcinate suferă un avort spontan conform statisticilor, iar 80% dintre aceste pierderi de sarcină au loc în primul trimestru. Mai multe despre dezvoltarea bebelușului pe trimestre am povestit AICI.
Este un moment dificil și, de multe ori, o adevărată traumă pentru viitoarea mămică și familie sau oamenii apropiați. Deseori intervine și sentimentul de vinovăție, dar adevărul este că de cele mai multe ori avortul spontan nu poate fi controla. Se întâmplă pur și simplu deoarece fătul se oprește din dezvoltare. Consilierea psihologică este uneori necesară pentru a depăși o astfel de pierdere.
Înainte să-ți spunem care sunt cele mai frecvente cauze ale avorturilor spontane, vrem să atragem atenția asupra faptului acestea nu pot fi controlate. Există, într-adevăr, factori de risc pe care e bine să-i cunoști ca să știi de ce să te ferești sau ce trebuie să urmărească medicul tău. Printre acești factori regăsim:
Infecțiile sau expunerea la anumite boli
Dezechilibrele hormonale
Tulburări ale sistemului imunitar
Boli renale, cardiace, probleme cu tiroida sau diabetul
Anomalii ale uterului sau implantarea necorespunzătoare în mucoasa uterină a ovulului fertilizat
Dilatarea precoce a cervixului
Malnutriția severă
O greutate corporală prea mică sau prea mare
Incompatibilitatea Rh-ului mamei cu cel al bebelușului
Anumite medicamente
Fumatul
Consumul de alcool și alte substanțe nocive
Vârsta prea tânără (sub 20 de ani) sau prea înaintată (peste 45 de ani) a mamei
Radiațiile
Stresul excesiv
Dar în cele mai multe cazuri, avortul spontan nu se întâmplă pentru că ai făcut (sau pentru că nu ai făcut) tu ceva, și tocmai de aceea este și atât de dificil să fie prevenit. Așa că nicio femeie nu ar trebui să se învinovățească pentru o pierdere spontană de sarcină - pur și simplu nu poate fi controlată.
Acestea fiind spuse, iată mai jos care sunt de cele mai multe ori cauzele avortului spontan:
În primul trimestru de sarcină, cea mai frecventă cauză a avortului spontan (în aprox. 50% din cazuri) o constituie anomaliile cromozomiale. Cromozomii sunt acele structuri celulare care transmit genele și definesc caracteristicile fizice ale copilului (ex: sex, culoarea ochilor și a părului etc.).
În timpul fertilizării, se unesc două seturi de cromozomi. În acest punct se poate întâmpla ca din motive încă necunoscute, fătul să nu primească suficienți cromozomi, sau să primească prea mulți, în funcție de numărul cromozomilor dintr-un ovul sau spermatozoid. În astfel de situații sarcina nu se va dezvolta normal, iar mama va suferi un avort spontan.
Alte cauze frecvente ale avortului spontan în primul trimestru sunt:
În al doilea trimestru de sarcină, avortul spontan este cauzat de cele mai multe ori de probleme de sănătate cronice ale mamei. Riscul pierderii de sarcină crește și mai mult dacă aceste afecțiuni nu sunt tratate. Printre acestea se numără hipotiroidismul și hipertiroidismul, diabetul, bolile renale și hipertensiunea arterială severă.
De asemenea, avortul spontan în trimestrul II mai poate fi un rezultat al:
Infecțiilor: cu HIV, chlamydia, gonoree, sifilis, vaginoză bacteriană, malarie sau rubeolă
Intoxicațiilor alimentare: cu salmonella (adesea din cauza consumului de ouă crude sau gătite doar parțial), toxoplasmoză (din consumul de carne infectată negătită sau gătită doar parțial) sau listerioză (din lactate nepasteurizate ca brânzeturile moi)
Anumitor medicamente: în special retinoide (pentru tratarea acneei), misoprostol (pentru tratarea ulcerului la stomac) sau metotrexat (pentru artrita reumatoidă)
Structurii uterului: când există probleme sau anomalii structurale sau fibroame uterine
Cervixului slăbit: deoarece se poate dilata prea timpuriu
Sindromului ovarelor polichistice (SOP): este asociat cu infertilitatea și de aceea este considerat o posibilă cauză a avortului spontan.
În cazul avortului spontan ratat, nu există simptome și mama nu știe că a pierdut sarcina până când ecografia nu confirmă acest lucru.
În celelalte cazuri, pierderea spontană a sarcinii se poate manifesta prin:
Dacă observi astfel de simptome, este important să faci cât mai curând o vizită la medicul specialist.
În cele mai multe situații avortul spontan nu poate fi prevenit - tocmai pentru că această situație nu este cauzată de acțiunile mamei.
Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a preveni pe cât posibil o pierdere de sarcină este să eviți factorii de risc și să ai grijă de corpul tău, încercând să-l menții în cea mai bună condiție. Asta înseamnă să:
Te prezinți la fiecare consult, conform indicațiilor medicului.
Tratezi infecțiile sau bolile de care suferi și care îți pot pune sarcina în pericol.
Adopți un stil de viață echilibrat și un regim alimentar cât mai sănătos.
Menții o greutate sănătoasă a corpului.
Eviți tutunul, consumul de alcool,excesul de cafea și alte substanțe riscante.
Administrezi vitamine prenatale, conform recomandărilor medicului tău.
Faci mișcare în mod regulat, adaptată nivelului tău.
În funcție de cum se manifestă și simptomele ce însoțesc pierderea de sarcină, avortul spontan se împarte în mai multe tipuri. Astfel, în funcție de cum s-a oprit sarcina din evoluție, medicul poate pune un diagnostic de:
Avort spontan biochimic: diagnosticul se pune doar pe baza scăderii nivelului de HCG, fără o ecografie. Acest tip de pierdere a sarcinii are loc de obicei în cazul sarcinilor obținute cu ajutorul tehnologiilor de reproducere asistată, în primele 6 săptămâni.
După un avort spontan, este important ca fătul împreună cu toate rămășițele sarcinii să fie îndepărtat din uter, astfel încât să fie prevenite complicațiile ulterioare.
Dacă acest lucru s-a întâmplat în mod natural, nu vor mai fi necesare alte măsuri. În caz contrar, dacă în uter încă sunt rămășițe, medicul îți poate recomanda una dintre următoarele abordări:
Să aștepți încă două săptămâni pentru ca uterul să elimine natural țesutul fetal. De obicei se recomandă în cazul avortului spontan incomplet.
Tratamentul medical, prin administrarea unor medicamente ce ajută la eliminarea țesutului prin deschiderea colului uterin. Se recomandă dacă nu vrei să aștepți, sau dacă încă există țesut la finalul celor două săptămâni.
Tratamentul chirurgical prin dilatare și chiuretaj, respectiv îndepărtarea chirurgicală a țesutului sub anestezie generală. Se recomandă dacă apar complicații, sau dacă țesutul nu a fost eliminat complet prin tratament medical.
După un avort spontan, un ușor disconfort însoțit de spotting sau scurgeri de sânge ușoare sunt simptome normale. Sângerarea abundentă, febra, frisoanele și durerile puternice nu sunt normale și trebuie semnalate de urgență medicului, pentru că pot indica o infecție.
Până când sângerările se opresc, este bine să folosești absorbante hipoalergenice, din ingrediente curate. Absorbantele Enroush conțin doar bumbac 100% organic și fibre naturale, fără fibre sintetice sau chimicale care pot crește riscul de iritații și infecții. Alege nivelul de absorbție de care ai nevoie să te simți protejată în permanență.
De asemenea, medicul îți va recomanda să nu introduci nimic în vagin pentru următoarele două săptămâni. Asta înseamnă să eviți tampoanele, jucăriile sexuale și sexul vaginal până când corpul este recuperat complet.
În ceea ce privește viața și fertilitatea de după un avort spontan, de cele mai multe ori acestea nu vor fi afectate din punct de vedere fizic. Riscul ca avortul să se repete este mic (sub 5%), iar după două săptămâni de la un astfel de eveniment este posibil să rămâi din nou însărcinată.
Și totuși, cât durează sângerarea după un avort spontan și cât de repede te vei recupera? Cât de mult îți influențează șansele să rămâi însărcinată pe viitor? Sigur te poți gândi la o mulțime de astfel de întrebări, așa că mai jos vom răspunde celor mai frecvente dintre acestea:
Conform statisticilor, între 10% și 15% dintre sarcinile confirmate se sfârșesc printr-un avort spontan, iar peste 80% dintre acestea au loc în primul trimestru.
Dar contează foarte mult și vârsta mamei. Statistic, avortul spontan a fost observat în 1 din 10 sarcini la femeile cu vârste sub 30 de ani, în 2 din 10 sarcini la femeile cu vârste cuprinse între 35 și 39 de ani, și în 5 din 10 sarcini la femeile cu vârste de peste 45 de ani.
Pot fi foarte multe cauze ale unui avort spontan ratat, iar cele mai frecvente sunt problemele genetice. Creșterea și dezvoltarea fătului pot fi afectate inclusiv de factorii de mediu, cum ar fi emoțiile negative pe care le trăiește mama (anxietate, depresie, teamă, stres excesiv etc.).
Este normal dacă nu ai știut că ai pierdut sarcina atunci când ai trecut printr-un avort spontan ratat. Acesta este prin definiție lipsit de simptome, și singurele semne sunt cele care de obicei nu sunt îngrijorătoare: spottingul, sângerările ușoare sau crampele foarte ușoare în zona abdominală.
Doar medicul poate detecta o pierdere de sarcină ratată, printr-o ecografie care nu mai poate identifica bătăi ale inimii.
Majoritatea femeilor își pot relua activitățile normale după doar 1-2 zile de la eliminarea naturală sau pe cale chirurgicală a țesutului de sarcină. Dacă au existat complicații, recuperarea completă poate dura până la 1-2 luni. Medicul îți va recomanda să eviți contactul sexual și introducerea în vagin a oricărui obiect (inclusiv tampoane) timp de 2 săptămâni.
Este important să știi că toate aceste date sunt orientative, și fiecare femeie își va reveni în propriul ei ritm. Impactul emoțional este foarte puternic în cazul unei pierderi de sarcină, așa că recuperarea psihică poate dura mult mai mult decât cea fizică, și poate avea nevoie de sprijinul unui specialist.
Nu. Teoretic, poți rămâne însărcinată după 2 săptămâni de la un avort spontan, și 87% dintre femeile care au trecut printr-o astfel de situație au reușit ulterior să ducă sarcina la termen cu o naștere normală. Majoritatea avorturilor spontane au la bază o anomalie cromozomială, nu infertilitatea mamei. Așa că sunt șanse mari să rămâi însărcinată chiar dacă ai avut o pierdere de sarcină.