Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Polipii uterini (endometriali) - Ce sunt, de ce apar și cum se tratează

Polipii uterini sunt ca un fel de umflături care apar la nivelul endometrului (acea căptușeală interioară a uterului). De cele mai multe ori nu sunt canceroși, dar am ales să vorbim despre ei pentru că pot afecta femeile de orice vârstă.

Este important să fie monitorizați, deoarece polipii uterini pot cauza probleme ale ciclului menstrual și ale fertilității. Așa că uite care sunt simptomele, posibilele complicații, dar și opțiunile de tratament.

 Ce sunt polipii uterini?

Polipii uterini sunt excrescențe (creșteri de țesut) care apar pe peretele interior al uterului, cunoscut sub numele de endometru ‒ de aici și denumirea de polipi endometriali. Este posibil să apară un singur polip, sau mai mulți.

Aceștia încep prin creșterea excesivă a celulelor din mucoasa uterină și se pot extinde în uter. De obicei se opresc acolo, dar există și cazuri când trec de cervix și se întind până în vagin.

În funcție de ritmul și modul în care cresc, mărimea lor variază de la câțiva milimetri (cât semințele de mei sau susan) până la câțiva centimetri (cât o minge de ping pong sau mai mari).

Cu toate că este posibil să fie canceroși (polipi precanceroși), de cele mai multe ori sunt polipi benigni (necanceroși). Deseori pot cauza probleme ale ciclului menstrual și sângerări despre care îți vom spune mai multe imediat.

Polipi uterini vs. chist

Și chisturile sunt un fel de excrescențe, dar spre deosebire de polipi acestea sunt pline de lichid (sau material semisolid) provenit din sistemul reproductiv. În timp ce polipii uterini se formează pe mucoasa uterului, aceste chisturi apar în interiorul ovarelor ‒ de aici și denumirea de chisturi ovariene, despre care ți-am pregătit un întreg articol cu informații pe larg AICI.

Pe scurt, principalele diferențe dintre polipii uterini și chisturile ovariene sunt:

  • Locul de formare: polipii apar în uter, chisturile se formează pe ovare.

  • Conținutul: polipii sunt excrescențe de țesut, chisturile sunt săculeți cu lichid.

  • Impactul asupra menstruației: este mai mare probabilitatea ca polipii să provoace menstruații abundente, decât chisturile.

  • Nivelul de durere: durerea nu este un simptom obișnuit al polipilor, pe când chisturile pot provoca dureri surde sau ascuțite.

Polipi uterini vs. fibrom

Fibromii uterini sunt mai asemănători cu polipii decât chisturile: apar tot la nivelul uterului și sunt, de asemenea, benigni (necanceroși). Însă și în acest caz există diferențe semnificative, printre care:

  • Compoziția: polipii conțin țesut endometrial, fibromii conțin țesut conjunctiv și celule de mușchi neted.

  • Mărimea: polipii încep de la mărimea unor semințe și pot crește până la cea a unei mingi de golf, pe când fibromii încep de la dimensiunea unor sâmburi de măr și pot ajunge cât un grapefruit sau mai mari.

Simptomele: deși multe simptome sunt asemănătoare, fibromii pot cauza dureri mult mai puternice când cresc și pun presiune pe uter.

De ce apar polipii uterini - Cauze

Nu se știe exact când și de ce poate să apară un polip pe uter. Cercetătorii nu cunosc momentan cauzele ce provoacă dezvoltarea acestor formațiuni.

Ceea ce știm, în schimb, este că un rol important în creșterea acestor polipi îl au hormonii, și că polipii răspund la fluctuațiile de estrogen.

Gândește-te așa: nivelul tău de estrogen crește și scade pe parcursul ciclului menstrual, având un impact direct asupra modului în care endometrul se îngroașă în fiecare lună. Modul în care are loc îngroșarea acestui țesut endometrial are cu siguranță o anumită legătură și cu creșterea polipilor.

Cu cât nivelul de estrogen din corp este mai ridicat, cu atât crește și riscul ca polipii uterini să crească mai mult.

Factorii de risc ai polipilor uterini

În continuarea a ceea ce ți-am explicat în legătură cu fluctuațiile de estrogen, evident că primul factor de risc îl constituie estrogenul. Cu cât corpul este expus la cantități mai mari de estrogen, cu atât riscul polipilor uterini este mai dezvoltat. Alți factori de risc includ:

  • Perimenopauza sau postmenopauza
  • Terapia hormonală pentru tratarea simptomelor de menopauză
  • Obezitatea
  • Hipertensiunea arterială
  • Anumite tratamente pentru cancerul de sân (tamoxifen)

Simptome pentru polipii uterini

Dereglarea ciclului menstrual constituie cel mai frecvent simptom al polipilor uterini. Aceștia pot determina o mulțime de modificări ale sângerărilor lunare, cum ar fi:

  • Ciclu menstrual neregulat: nu știi niciodată când și cât de abundent îți vine menstruația.

  • Sângerări abundente: un flux menstrual neobișnuit de puternic - este ceea ce în termeni medicali se numește menoragie. Cu toate că fiecare femeie este unică și nu există o cantitate standard de sânge care se pierde la menstruație, îți poți da seama dacă fluxul tău se schimbă în funcție de menstruațiile precedente. Mai multe despre cum să identifici aceste schimbări am povestit în articolul nostru despre diferența dintre menoragie și menstruație normală.

  • Sângerări intermenstruale: pot fi sângerări slabe sau spotting, care la rândul lor pot indica o problemă de sănătate sau pot fi normale. Există o mulțime de alte motive pe lângă polipii uterini pentru care ai putea observa sângerări în afara menstruației, și nu întotdeauna e cazul să-ți faci griji. Citește mai mult despre sângerările intermenstruale AICI.

  • Sângerări după actul sexual

  • Sângerări după menopauză: spotting sau scurgeri cu sânge post-menopauză, de culoare roz, roșie sau maronie. Teoretic, menopauza înseamnă că funcțiile ovariene încetează și ciclul menstrual se oprește, motiv pentru care sângerările dispar. Dincolo de explicația medicală însă, menopauza este o experiență foarte personală și vine la pachet cu o mulțime de schimbări despre care ți-am spus mai multe într-un articol despre menopauză, simptome și tratament.

  • Infertilitatea: ca urmare a dereglării ciclului menstrual.

Indiferent de tipul de sângerări pe care le cauzează polipii uterini, îți recomandăm să folosești întotdeauna produse menstruale naturale care nu vor înrăutăți situația. Chimicalele toxice din produsele convenționale (vopseluri, înălbitori, plastic) pot cauza iritații și pot tulbura flora vaginală, crescând și mai mult disconfortul.

Alege să ai grijă de zona ta intimă cu ingrediente 100% organice, fără substanțe nocive. Absorbantele și tampoanele Enroush sunt făcute cu bumbac 100% organic certificat GOTS super absorbant și au pH neutru pentru a-ți proteja microbiomul vaginal cu cele mai pure ingrediente. Ești protejată zi de zi nu doar de scurgeri, ci și de iritații și alergii.

Durerea apare doar foarte rar. Polipii devin dureroși atunci când se măresc mult. Disconfortul se simte în zona abdominală sau în partea inferioară a spatelui, asemenea durerilor menstruale.

Există și posibilitatea ca polipii uterini să fie asimptomatici, ceea ce înseamnă că nu apare niciun semn care să indice că ceva ar fi în neregulă.

În acest caz, există două modalități prin care medicul ginecolog i-ar putea descoperi: fie îi depistează întâmplător în timpul unui consult pentru diagnosticarea altei probleme, fie polipii ajung să fie vizibili după ce alunecă prin cervix.

Tot ce trebuie sa stii despre polipii uterini ➤ Cauze pentru polipi uterini ➤ Simptome & Tratament polipi uterini ➤ Descopera aici!

Când e cazul să vezi un medic?

În general dacă nu există simptome, nu vei ști că ai polipi uterini decât dacă sunt depistați întâmplător în timpul unui consult. Dar fie că știi sau nu de existența polipilor uterini, întotdeauna discută cu medicul dacă apar dereglări ale ciclului menstrual și sângerări neobișnuite:

  • Spotting sau sângerări intermenstruale

  • Spotting sau sângerări după menopauză

  • Flux menstrual neobișnuit de abundent și imprevizibil

Tot ce trebuie sa stii despre polipii uterini ➤ Cauze pentru polipi uterini ➤ Simptome & Tratament polipi uterini ➤ Descopera aici!

Complicații ale polipilor uterini

Nu sunt multe complicații pe care le poate provoca această afecțiune, dar cel mai cunoscut efect este asupra fertilității.

Infertilitatea și avortul spontan sunt uneori asociate cu polipii uterini. Explicația logică este că, fiind crescuți pe țesutul endometrial, pot împiedica atașarea corectă a ovulului fecundat. Pot de asemenea să blocheze cervixul și trompele uterine. Eliminarea lor ar putea crește șansele de a rămâne însărcinată, însă datele nu sunt conclusive în această privință.

Cancerul poate fi de asemenea o urmare a acestor formațiuni. De regulă, polipii sunt necanceroși (adică benigni), dar există și cazuri în care devin maligni, complicația fiind evident cancerul.

Diagnostic pentru polipi uterini

Dacă există suspiciuni că ai polipi uterini, medicul va face mai întâi o evaluare a simptomelor pe care le-ai observat. Astfel că ți se pot adresa întrebări cu privire la:

  • Tipul medicamentelor, în cazul în care urmezi un tratament
  • Existența ciclului menstrual: dacă încă ai menstruație sau ai intrat la menopauză
  • Cât durează și ce frecvență au menstruațiile tale, dacă încă le ai
  • Sângerări intermenstruale sau spotting
  • Eventuale dureri sau senzații de disconfort
  • Schimbări ale fluxului menstrual: dacă este mai abundent decât de obicei
  • Sângerări sau spotting, în cazul în care ești deja la menopauză

Odată ce are acest context, medicul ginecolog poate solicita teste suplimentare pentru a confirma diagnosticul. Se poate face un consult ginecologic, testul Babeș Papanicolau, dar și alte teste cum sunt:

Ecografie transvaginală

Testul constă în introducerea în vagin a unei sonde cu ultrasunete. Aceasta va genera o imagine cu interiorul uterului, astfel ca medicul să poată observa dacă există creșteri sau formațiuni anormale.

Ecografia transvaginală poate fi urmată și de sonohisterografie. Este o procedură nedureroasă și noninvazivă ce constă în introducerea unui lichid steril în uter prin intermediul unui tub subțire, lichid care provoacă extinderea cavității uterine pentru a oferi o imagine și mai clară a posibilelor excresențe formate în interior.

Histeroscopie

Presupune introducerea prin vagin și cervix până în uter a unui tub subțire și lung, numit histeroscop. Este un instrument optic special care îi permite ginecologului să se uite în interiorul uterului și să stabilească un diagnostic corect.

Biopsie endometrială

Biopsia înseamnă colectarea unei probe și evaluarea sa în laborator. În cazul biopsiei enodmetriale, ginecologul folosește instrumente speciale pentru a colecta o mostră din țesutul endometrial, care ulterior este testată în laborator și permite detectarea celulelor anormale, în cazul în care există.

Trebuie să ai în vedere și faptul că există o mulțime de alte afecțiuni ce pot provoca scurgeri și sângerări vaginale anormale. Deoarece testele enumerate mai sus permit evaluarea uterului în ansamblul său, în cadrul lor se pot identifica și celelalte cauze, inclusiv chisturile sau fibroamele.

Toate aceste probleme trebuie excluse mai întâi, și abia după aceea se poate pune diagnosticul polipilor uterini. Astfel că înainte de a evalua și trata polipii, se vor vindeca alte posibile afecțiuni:

  • Chisturi ovariene

  • Fibroame uterine

  • Adenomioza

  • Endometrioza

  • Tulburările de sângerare

  • Tulburările hormonale

  • Hipotiroidismul

  • Obezitatea

Tratament pentru polipi uterini

Tratamentul pentru polipii uterini diferă în funcție de stadiul în care te afli de-a lungul vieții și nu este întotdeauna necesar. Abordarea ginecologului depinde de modul în care evoluează aceste formațiuni și de simptomele pe care ți le provoacă.

Mai mult, există cazuri când polipii dispar de la sine. Îți explicăm mai jos ce este de făcut în fiecare situație.

 Monitorizarea pacientei

Este abordarea cea mai comună pentru femeile care încă au menstruație. Dacă nu ai niciun simptom, iar polipii nu îți creează disconfort și nu îți afectează ciclul menstrual, medicul nu îi va trata, ci doar îi va monitoriza.

Asta înseamnă că prin controale periodice, evoluția polipilor va fi ținută sub observație. Se vor face investigații suplimentare doar în anumite circumstanțe, spre exemplu dacă își măresc dimensiunea sau dacă există riscul de cancer uterin.

Tratament medicamentos

Mai ales în cazul femeilor care au ajuns la menopauză și care au simptome, se optează pentru tratamentul medicamentos. Este vorba despre tratamente cu progestative sau cu antagoniști ai hormonilor eliberatori de gonadotropină, care au rolul de a menține echilibrul hormonal.

Terapia hormonală poate ameliora sângerările și poate micșora polipii, dar este doar o soluție temporară. Odată cu încetarea tratamentului, de obicei revin și simptomele.

Tot ce trebuie sa stii despre polipii uterini ➤ Cauze pentru polipi uterini ➤ Simptome & Tratament polipi uterini ➤ Descopera aici!

Tratament chirurgical

Se numește polipectomie uterină și constă în eliminarea pe cale chirurgicală a polipilor endometriali. Se efectuează în timpul unei histeroscopii și constă în excizia formațiunilor pentru a le îndepărta. Deși este posibil să simți o anumită presiune în timpul operațiunii, medicul îți va administra medicamente în prealabil astfel încât procedura să nu fie dureroasă.

Îndepărtarea chirurgicală a polipilor se recomandă mai ales dacă apar sângerări neobișnuite după menopauză sau dacă afectează negativ sarcina sau capacitatea de a rămâne însărcinată.

După polipectommie, polipii pot fi trimiși și testați la laborator pentru a verifica dacă există semne de cancer. În cazul în care sunt identificate celule canceroase, este posibil să fie necesară histerectomia, adică îndepărtarea chirurgicală a uterului.

Cum prevenim polipii uterini

Pe scurt, nu poți preveni polipii uterini. Faptul că nu au o cauză clară face imposibilă prevenția acestora. Ce poți face, însă, este să mergi periodic la medicul ginecolog pentru a-i detecta din timp și a-i ține sub supraveghere.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.