Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Chlamydia: Cauze, simptome, tratament

Deși apare cu precădere la femeile tinere, Chlamydia poate afecta atât femeile cât și bărbații de toate vârstele, și poate fi transmisă oricui prin contact sexual. Problema este că deși se tratează ușor, există posibilitatea să nu fie detectată din cauza lipsei simptomelor ‒ iar fără tratament, poate cauza probleme de sănătatea mai grave.

Așa că astăzi te pregătim cu tot ce trebuie să știi despre cum se transmite, ce este, cum se tratează și cum prevenim Chlamydia, una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală.

Ce este Chlamydia?

Chlamydia este o infecție cu transmitere sexuală cauzată de o bacterie denumită “Chlamydia trachomatis”. Aceasta trece adesea neobservată din cauză că simptomele nu există, sau apar doar foarte târziu.

La femei, Chlamydia infectează pentru început cervixul (ceea ce poate duce la apariția semnelor cervicitei), după care se poate răspândi în restul aparatului reproductiv, inclusiv spre uter și trompe uterine. Este posibil să afecteze de asemenea:

  • Uretra, provocând simptome precum nevoia frecventă de a urina sau senzația de durere/arsură la urinare
  • Rectul, fie în mod direct prin contact sexual anal neprotejat, fie indirect, răspândindu-se dinspre cervix și vagin
  • Gâtul, în mod direct prin contact sexual oral neprotejat, cu toate că de obicei nu apar simptome și nici nu cauzează probleme ale faringelui
  • Ochii, deoarece contactul cu secrețiile genitale infectate provoacă de multe ori conjunctivita (o inflamație la nivelul ochilor manifestată prin roșeață și mâncărime).

Care sunt persoanele predispuse la a fi afectate de infecția cu Chlamydia?

Chlamydia este cea mai răspândită infecție bacteriană transmisă pe cale sexuală, și nu doar în România. Ca să-ți faci o idee despre cât de frecventă este, uite mai jos câteva statistici:

  • În 2018, numărul persoanelor infectate în Statele Unite ale Americii era estimat la 4 milioane.
  • 1 din 20 de persoane tinere active sexual (cu vârste cuprinse între 14-24 de ani) sunt afectate, iar două treimi dintre noile infectări apar la tinerii cu vârste între 15-24 de ani.
  • În 2020, aproximativ 128.5 milioane de infectări noi ale persoanelor cu vârste între 15 și 40 de ani au fost înregistrate la nivel mondial.
  • În Europa, Chlamydia este cea mai întâlnită infecție cu transmitere sexuală. Se transmite atât de ușor pentru că majoritatea persoanelor infectate nu știu că au această bacterie (fiindcă nu apare niciun simptom), iar în consecință nu se testează și o transmit mai departe.
  • În România, conform Asociației Române Anti-SIDA, sunt diagnosticate cele mai multe cazuri de infectări cu Chlamydia trachomatis la nivel european, cu precădere la femeile cu vârste cuprinse între 20-24 de ani.

Încă din statisticile de mai sus îți poți da seama care sunt persoanele predispuse la această infecție. Dar ca să ai o imagine cât mai clară, uite mai jos care sunt grupele cele mai vulnerabile:

  • Persoanele active sexual, în special cele tinere, care au contact sexual vaginal, anal sau oral neprotejat (fără prezervativ sau altă metodă de barieră)
  • Persoanele care au contact intim cu un partener infectat
  • Cei care au contact sexual cu mai mulți parteneri
  • Femeile sunt mai predispuse la infecția cu Chlamydia decât bărbații.

În lipsa testării, oamenii nu știu că suferă de Chlamydia și astfel nu beneficiază de tratament, contribuind la răspândirea infecției. Dar pe lângă acest lucru, un alt factor care contribuie la statutul de “cea mai frecventă infecție sexuală bacteriană” îl constituie faptul că se poate transmite prin foarte multe modalități. În continuare îți spunem care sunt acestea.

Totul despre infectia cu Chlamydia ➤ Ce este Chlamydia ➤ Cauze ➤ Simptome ➤ Tratament ➤ Afla cum poti preveni infectia cu Chlamydia!

Modalitățile prin care se poate transmite și răspândi infecția cu Chlamydia

Cu toate că infecția cu Chlamydia poate fi contactată prin mai multe moduri, principala modalitate de transmitere a bacteriei este pe cale sexuală, respectiv prin contact sexual neprotejat. Hai să vorbim despre cum, mai exact, se poate răspândi infecția:

Sexul neprotejat

Este cea mai răspândită metodă de transmitere, și se referă la toate formele de contact sexual neprotejat (pe cale orală, vaginală sau anală). Ejacularea nu influențează în niciun fel măsura în care are loc infectarea, fiindcă bacteria se poate transmite chiar și în lipsa lichidului seminal.

Transmiterea verticală

În timpul nașterii, mama infectată cu această bacterie poate transmite infecția la făt. Microorganismele sunt transferate pe cale verticală, prin canalul vaginal. Conjunctivita și pneumonia pot fi două dintre simptomele nou-născutului infectat cu bacteria Chlamydia trichomoniasis.

Folosirea jucăriilor sexuale

Chiar și jucăriile pot fi purtătoare și transmițătoare ale bacteriei. Deși mai puțin frecvent, se poate întâmpla ca utilizarea unei jucării sexuale după ce a fost folosită de o persoană infectată sau împreună cu aceasta, să ducă la o nouă infectare cu Chlamydia.

Cel mai indicat este să folosești doar propriile jucării. Sau, în cazul în care nu ești singura utilizatoare, să le folosești doar cu un prezervativ (și un lubrifiant pe bază de apă care nu îl va deteriora) și să le cureți înainte și după fiecare contact sexual.

Contactul direct cu ochii

Conjunctivita cu chlamydia este o inflamație la nivelul ochilor, care ajunge acolo din cauza infectării cu Chlamydia trachomatis. Acest lucru se întâmpla dacă secrețiile genitale ce conțin această bacterie ajung la ochi, spre exemplu când duci mâna la ochi după ce ți-ai atins zona intimă (dacă suferi de Chlamydia) sau pe cea a unui partener infectat.

Factori de risc

Odată ce știi care sunt persoanele predispuse și cum se transmite bacteria, este ușor să identifici și principalii factori de risc pentru Chlamydia:

  • Vârsta: persoanele tinere și active sexual, cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, sunt mai vulnerabile în fața infecției, conform statisticilor.
  • Sexul: există cercetări care sugerează că femeile sunt mai predispuse la infecție decât bărbații.
  • Numărul de parteneri sexuali: cu cât ai mai mulți parteneri sexuali, cu atât crește și riscul transmiterii bacteriei din cauza posibilității ca unul dintre parteneri să fie infectat.
  • Antecedente de infecții cu transmitere sexuală în istoricul medical: dacă ai avut Chlamydia în trecut sau alte boli cu transmitere sexuală, există posibilitatea recidivei dacă ai contact sexual neprotejat cu un partener infectat. Dacă vrei să citești mai multe despre infecțiile transmise pe cale sexuală și cum să te protejezi, avem pe blog un articol în care vorbim exclusiv despre bolile cu transmitere sexuală.
  • Sex fără consimțământ: este posibil ca mama să-i transmită fătului bacteria la naștere, caz în care poate să apară conjunctivita, pneumonia, și infecția genitală sau rectală ce persistă până la un an. În afara acestei situații, dacă o fetiță cu vârsta de peste 1 an prezintă semne ale infecției la nivel vaginal, rectal sau uretral, se poate lua în considerare riscul abuzului.

Care sunt simptomele infecției cu Chlamydia?

Multe dintre persoanele infectate nu au niciun simptom, motiv pentru care Chlamydia este numită și “infecție silențioasă”. Tot acesta este și motivul pentru care se transmite atât de ușor: oamenii nu știu că o au, continuă să aibă contact intim neprotejat și nu urmează niciun tratament.

Când totuși apar simptomele, poate dura până la trei săptămâni să fie observate, și sunt diferite pentru femei și pentru bărbați după cum urmează:

Simptome întâlnite la femei

Cele mai timpurii simptome sunt cele mai ușoare, urmând să crească în intensitate pe măsură ce infecția se agravează. La femei, cele mai întâlnite simptome sunt:

  • Scurgeri vaginale anormale, cu un miros neplăcut puternic și persistent (Apropo, știai că există o mulțime de alte motive pentru care ți se poate schimba culoarea, consistența sau mirosul secreției vaginale? Am vorbit mai multe despre asta într-un articol separat și îl poți citi AICI. Ți-am explicat în detaliu la ce să fii atentă și ce înseamnă fiecare tip de secreție.)
  • Durere sau senzație de arsură la urinare
  • Disconfort la nivelul abdomenului inferior
  • Sângerări în afara menstruației sau creșterea duratei acesteia (despre subiectul sângerărilor intermenstruale am vorbit mai multe în articolul ACESTA, ca să știi când este cazul să te îngrijorezi).

Dacă infecția este netratată și se agravează, pot să apară și alte simptome:

  • Dureri abdominale
  • Durere la contactul sexual (Dar Chlamydia nu este singura cauză pentru dureri în timpul sau după actul sexual, și dacă nu ai alte simptome ale infecției, este posibil să fie o mulțime de alte motive pentru care simți durere. Totuși, sexul dureros nu este niciodată normal, așa că e bine să știi exact care este cauza și să discuți acest lucru cu medicul tău. Ți-am povestit mai multe într-un alt articol despre dispareunie și cauzele durerii în timpul sexului.)
  • Sângerări după actul sexual
  • Migrene
  • Febră

Iar atunci când infecția are loc la nivel anal, simptomele pot include:

  • Durere
  • Scurgeri
  • Sângerări

Simptome întâlnite la bărbați 

La bărbați, cele mai întâlnite simptome ale infecției cu Chlamydia sunt:

  • Scurgeri la nivelul penisului
  • Senzația de arsură sau durere la urinare
  • Durere, disconfort sau inflamație a unui testicul sau al ambelor (dar acesta este un simptom mai rar decât primele două)

La fel ca în cazul femeilor, dacă infecția are loc la nivel anal, simptomele sunt identice și la bărbați. Pot să apară dureri rectale, sângerări sau scurgeri.

Când trebuie să mergi la medic?

Dacă ai avut contact sexual neprotejat și afli că partenerul era infectat, mergi cât mai curând la medic pentru tratament. La fel și dacă observi scurgeri vaginale sau anale sau dacă apare durerea ori senzația de arsură la urinare. Practic, dacă observi orice simptom anormal sau orice schimbare în zona intimă, cel mai bine este să faci o vizită la doctor.

Diagnosticul infecției cu Chlamydia

Diagnosticul se pune pe baza simptomelor, istoricului medical și a analizelor de laborator. Atât medicul specialist (urolog, ginecolog, dermato-venerolog), cât și medicul de familie, pot diagnostica infecția cu Chlamydia.

Metode de diagnosticare

Pe lângă istoricul sexual și evaluarea factorilor de risc, medicul poate efectua o testare clinică, inclusiv examinarea cu ajutorul unui specul și palparea, pentru a pune diagnosticul corect. De asemenea, pentru a confirma prezența bacteriei Chlamydia trachomatis, se pot face următoarele teste:

  • Teste de laborator pe baza probelor recoltate: sunt teste moleculare standard pentru diagnosticul Chlamydiei, care se fac pe baza unei probe de secreție recoltată cu ajutorul unui bețișor din bumbac, și care confirmă cu acuratețe prezența  bacteriei.
  • Teste de amplificare a acidului nucleic: sunt considerate cele mai precise și eficiente teste, care se pot face atât pe bază de probă a secrețiilor (colectate fie de către medic, fie de către pacient), cât și a urinei (metoda folosită de obicei pentru diagnosticarea bărbaților).
  • Teste serologice: pe baza probelor de sânge recoltate prin puncție.

Odată ce se pune diagnosticul cu Chlamydia, se recomandă și efectuarea testelor pentru alte boli cu transmitere sexuală (inclusiv syphilis, gonorrhoea și HIV), precum și anunțarea partenerilor sexuali.

Totul despre infectia cu Chlamydia ➤ Ce este Chlamydia ➤ Cauze ➤ Simptome ➤ Tratament ➤ Afla cum poti preveni infectia cu Chlamydia!

Tratamentul cu antibiotic

Chlamydia este o infecție care se tratează și se vindecă. Cel mai adesea, medicul prescrie un antibiotic, împreună cu recomandarea abstinenței de la contactul sexual pentru cel puțin 7 zile de la încheierea  tratamentului (sau folosirea corectă a prezervativului în acest timp).

De asemenea, alte recomandări pe perioada tratamentului și ulterior includ:

  • Tratarea partenerilor sexuali: în cazul în care nu se tratează și partenerii infectați, poate avea loc o re-infectare.
  • Menținerea unei igiene intime adecvate: cu un gel intim antibacterian, care să nu modifice pH-ul vaginal și să protejeze imunitatea pielii, păstrând zona intimă curată fără a provoca iritații. Gelul intim Enroush conține 95% ingrediente naturale, fără sulfați sau parfumuri cu alergeni, fiind potrivit inclusiv pentru pielea sensibilă.
  • Repetarea testelor după 3 luni de la încheierea tratamentului: pentru a confirma că infecția nu a recidivat.

Totul despre infectia cu Chlamydia ➤ Ce este Chlamydia ➤ Cauze ➤ Simptome ➤ Tratament ➤ Afla cum poti preveni infectia cu Chlamydia!

Posibile complicații

În lipsa tratamentului, Chlamydia poate duce la câteva probleme de sănătate grave în special în cazul femeilor. În stadiile avansate, infecția este asociată cu alte afecțiuni, astfel:

  • La femei: boala inflamatorie pelvină, dureri abdominale și pelvine, sarcină ectopică și infertilitate.
  • La femeile însărcinate: naștere prematură.
  • La nou-născuți: conjunctivită și pneumonie.
  • La bărbați: epididimită (infecție dureroasă la nivelul testiculelor), prostatită și, foarte rar, infertilitate.
  • La ambele sexe: inflamarea articulațiilor (artrită reactivă), conjunctivită.

 Întrebări frecvente privind infecția cu Chlamydia

Poate fi prevenită infecția cu Chlamydia?

Deoarece calea principală de transmitere este cea sexuală, singura modalitate de prevenție a infecției cu Chlamydia este folosirea corectă a metodelor de barieră la fiecare contact sexual (folia pentru sex oral sau prezervativul pentru orice formă de sex). De asemenea, spălarea corectă a mâinilor de fiecare dată după atingerea zonei intime proprie sau a partenerului constituie o metodă de prevenție a răspândirii bacteriei la nivelul ochilor, astfel prevenind conjunctivita.

Chlamydia se poate transmite prin sărut sau alte tipuri de contact ocazional?

Chlamydia se poate transmite doar printr-o formă de contact intim, respectiv prin sex (vaginal, anal sau oral), sau de la mamă la făt în timpul nașterii. Singura modalitate în care se poate răspândi prin contact ocazional este prin contactul secrețiilor genitale infectate cu ochii.

În cât timp se vindecă infecția cu Chlamydia?

Tratamentul cu antibiotice pentru Chlamydia poate dura între 7-14 zile, urmând să fie necesară o nouă testare la 2-3 săptămâni pentru a confirma vindecarea. Ulterior, se mai recomandă un set de teste după 3 sau 5-6 luni, pentru a ști sigur dacă infecția a părăsit organismul.

Este necesară abstinența sexuală în timpul tratamentului pentru Chlamydia?

Da, se recomandă evitarea contactului sexual neprotejat pe perioada tratamentului, precum și timp de 7-10 zile de la încheierea acestuia. Dacă nu este posibilă abstinența, trebuie folosit neapărat prezervativul, în mod corect, de fiecare dată.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.