Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Tot ce trebuie să știi despre gonoree: Cauze, Simptome & Tratament

Dacă observi dintr-o dată că secrețiile vaginale devin de culoare galben-verzuie sau că apare senzația de usturime sau arsură la urinare și aceste lucruri se întâmplă în urma unui contact sexual neprotejat, este posibil să fii infectată cu Gonoreea. Este o boală cu transmitere sexuală comună, ce poate afecta atât femeile cât și bărbații.

Dar posibilitatea nu este certitudine, și când simptomele gonoreei sunt foarte similare cu cele ale candidozei și ale altor infecții, nu ai cum să fii sigură că într-adevăr este vorba despre gonoree. Doar medicul îți poate pune diagnosticul corect, iar un consult de specialitate este necesar cât mai curând.

Și totuși, care sunt aceste simptome? Ce schimbări apar în corpul tău care îți pot indica infecția cu Gonorrhea și ce altceva ar mai trebui să știi despre cauzele, debutul, diagnosticul și tratamentul bolii? Afli mai jos toate răspunsurile, ca să previi gonoreea și complicațiile pe care le poate provoca.

Ce este gonoreea

Gonoreea este o boală cu transmitere sexuală foarte răspândită, care are la bază infecția cu bacteria Neisseria gonorrhoeae (N. gonorrhoeae sau gonococ). Această bacterie atacă membranele mucoase ale tractului reproductiv, ceea ce înseamnă că la femei, afectează:

  • Cervixul
  • Uterul
  • Trompele uterine

De asemenea, atât la femei cât și la bărbați, N. Gonorrhoeae poate afecta și membranele mucoase de la nivelul uretrei, al rectului, al gurii sau al gâtului.

Ghidul tau complet despre gonoree ➤ Cauze pentru gonoree ➤ Simptomele gonoreei ➤ Tratament pentru gonoree➤ Gonoreea la barbati/femei

 Gonoreea - Cauze

Cauza gonoreei este infecția cu bacteria N. Gonorrhoeae. Dar hai să vedem cum poți ajunge să te infectezi cu aceasta și care sunt căile prin care se transmite.

Singurul mod prin care bacteria poate pătrunde în organismul uman este printr-un contact sexual neprotejat. Și aici ne referim la orice fel de contact cu penisul, vaginul, gura sau anusul unui partener infectat, inclusiv atunci când nu are loc o ejaculare.

Pe scurt, infecția cu gonococul se produce la contactul cu secreții vaginale sau de la nivelul penisului care conțin această bacterie. Așadar, principalele cauze ale îmbolnăvirii cu gonoree sunt:

  • Sexul vaginal, oral sau anal cu un partener infectat și fără folosirea unui prezervativ
  • Folosirea în comun a jucăriilor sexuale fără ca acestea să fi fost dezinfectate înainte sau fără folosirea unui prezervativ nou la fiecare folosire.
  • Se poate întâmpla și ca gonoreea să fie transmisă de la mamă la făt în timpul nașterii, dar vom vorbi mai în detaliu despre acest aspect spre finalul articolului.

Important e să reții că gonoreea este o infecție cu transmitere sexuală, și deci nu se va răspândi printr-un altfel de contact. Ea supraviețuiește un timp foarte scurt în afara corpului uman. așa că nu este cazul să te îngrijorezi dacă iei în brațe o persoană infectată sau dacă folosești alte lucruri în comun. Nu ne îmbolnăvim de gonoree prin folosirea acelorași farfurii, tacâmuri, prosoape, sau de la piscinele/toaletele publice.

 Cât de frecventă este gonoreea

Gonoreea este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală, și mare parte dintre îmbolnăviri au loc la persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 15-24 de ani.

Conform unor sondaje din 2021 în SUA, Gonorrhea este a doua cea mai răspândită infecție bacteriană cu transmitere sexuală.

În Europa, rapoartele din 2021 confirmă 46.728 de cazuri de infecție cu N. Gonorrhea în 27 de țări.

Acestea rămân, însă, doar numere estimative. Este posibil ca realitatea să fie și mai dură, deoarece multe dintre infectări sunt asimptomatice și, deci, nu sunt raportate sau tratate.

Cum debutează infecția cu gonoree la femei sau la bărbați

Și femeile, și bărbații, sunt de cele mai multe ori asimptomatici. Adică practic nu sunt simptome care să indice infecția cu gonoree. Iar atunci când sunt prezente, aceste simptome apar în primele 2-14 zile de la contactarea bacteriei și au o intensitate atât de redusă încât pot trece ușor neobservate sau pot fi confundate cu alte infecții ale zonei intime.

La femei, semnele inițiale ale bolii sunt:

  • Durere la urinare (disurie)
  • Secreții vaginale abundente
  • Sângerări vaginale intermenstruale

La bărbați, primele semne pot să apară oricând între prima și până la a 14-a zi de la infectare, și pot include:

  • Disurie (este primul simptom observabil)
  • Scurgeri de culoare albă, galbenă sau verde

Debutul gonoreei este ușor de trecut cu vederea, în special pentru că aprox. 50% dintre femei, respectiv 1 din 10 bărbați, nu au niciun simptom specific.

Persoane predispuse pentru gonoree

Orice persoană activă sexual este vulnerabilă și poate fi infectată cu gonoreea în cazul unui contact sexual neprotejat (adică atunci când nu se folosește o metodă de barieră).

Astfel că persoanele care nu obișnuiesc să folosească prezervativul, sau cele care își schimbă frecvent partenerii, sunt cu atât mai predispuse la infecția cu N. gonorrhoeae.

Simptome pentru gonoree

Infecțiile cu gonoree pot rămâne mult timp în organism, netratate, din cauză că foarte multe persoane, femei și bărbați, sunt asimptomatice. Atunci când totuși există simptome, acestea se manifestă, de regulă, prin:

  • Dureri la urinare
  • Secreții/scurgeri care își modifică textura și culoarea
  • Scurgeri, mâncărimi, sângerări sau dureri la nivelul anusului în cazul infectării rectale
  • Dureri de gât în cazul infectării faringelui
  • Conjunctivită, mâncărimi, iritații și dureri oculare dacă fluidele vaginale sau seminale infectate ajung în contact cu ochii

Acestea sunt simptomele generale, comune atât la femei cât și la bărbați. În mod specific, îți spunem mai jos care sunt simptomele gonoreei la bărbați și la femei.

 Simptome gonoree la bărbați

Bărbații pot observa în primele 2 săptămâni de la infectare semne ca:

  • Usturime sau durere la urinare
  • Scurgeri neobișnuite de culoare albă, galbenă sau verde la nivelul vârfului penisului
  • Umflarea (inflamarea) glandului penisului
  • Sensibilitate sau durere la nivelul testiculelor

 Simptome gonoree la femei

Și în cazul femeilor, simptomele gonoreei sunt destul de generale și pot fi ușor confundate cu cele ale unei alte infecții urinare sau vaginale:

  • Scurgeri vaginale anormale de culoare galbenă sau verde, cu o consistență subțire sau apoasă
  • Sângerări intermenstruale
  • Flux menstrual abundent
  • Sângerare în urma contactului sexual
  • Senzația de arsură sau durere la urinare
  • Durere sau sensibilitate în zona abdomenului inferior

Este important să înțelegi că doar medicul, în urma testării, poate pune diagnosticul corect, pentru că doar simptomele nu sunt conclusive. Toate aceste semne sunt nespecifice și coincid inclusiv cu manifestări ale unor infecții precum chlamydia sau candidoza. Despre candidoză am vorbit și într-un alt articol pe blog pentru că este o infecție foarte comună și i se poate întâmpla oricărei femei, așa că ne-am dorit să ai toate informațiile la dispoziție și să te simți puțin mai pregătită.

Cum se pune diagnosticul pentru gonoree

Diagnosticul pentru gonoree se pune de către medicul specialist doar în urma testării (analize de laborator ale unor probe recoltate rapid și nedureros de secreție vaginală/uretrală). Este singurul mod prin care se poate confirma dacă o persoană suferă de gonoree sau de orice altă boală cu transmitere sexuală.

Pentru femei, mostra de secreție vaginală se colectează de la nivelul cervixului sau al vaginului cu ajutorul unui tampon, fie de către medic, fie de către pacientă. Uneori, medicul poate colecta o mostră și de la nivelul uretrei.

În cazul bărbaților, se poate testa atât o probă a secreției de la nivelul penisului, cât și o probă de urină.

Testarea se poate face chiar și la câteva zile de la contactul sexual dacă suspectezi că ai fost infectată, dar de regulă este recomandat să aștepți cel puțin 7 zile. În rest, poți fi testată chiar dacă nu ai niciun simptom, și ai la dispoziție mai multe opțiuni:

  • La medicul specialist (medic ginecolog pentru femei, medic urolog pentru bărbați, sau medic dermato-venerolog atât pentru femei cât și pentru bărbați)
  • La o clinică privată
  • Poți cumpăra de la farmacie un test pe care să îl faci chiar tu

Cu cât ai diagnosticul mai devreme, cu atât se poate urma un tratament adecvat mai rapid pentru a evita alte complicații. Unele clinici pot oferi un diagnostic imediat, dacă medicul examinează proba la microscop pe loc. În cazul probelor trimise la laborator, poți aștepta până la 2 săptămâni pentru primirea rezultatelor.

Ghidul tau complet despre gonoree ➤ Cauze pentru gonoree ➤ Simptomele gonoreei ➤ Tratament pentru gonoree➤ Gonoreea la barbati/femei

Tratament pentru gonoree

În tratamentul gonoreei se folosesc antibiotice care se administrează pe cale injectabilă sau orală. Nu se recomandă tratarea acasă cu “leacuri” sau alte alternative naturale. Antibioticele sunt singurele care tratează rapid și eficient infecția cu bacteria N. gonorrhoeae.

Se tratează atât persoana infectată cât și partenerul/partenerii sexuali. De asemenea, se recomandă evitarea oricărui contact sexual până la finalizarea tratamentului pentru a evita transmiterea bolii.

Simptomele (dacă există) se ameliorează în primele câteva zile. Dacă boala ajuns totuși în stadiul în care cauzează durere, poate dura chiar și până la 2 săptămâni până acestea dispar.

După prima sau primele două săptămâni de la încheierea tratamentului, de obicei se face un nou consult medical și o nouă testare, pentru a confirma dacă infecția a dispărut.

Complicații ale gonoreei

Netratată, gonoreea se manifestă cu simptome tot mai severe și poate duce la complicații serioase și consecințe permanente și pentru femei, și pentru bărbați:

  • Gonoreea netratată poate infecta sângele, ducând la infecție gonococică diseminată și alte probleme de sănătate precum artrită, tenosinevită și dermatită.
  • De asemenea, gonoreea netratată poate crește riscul infectării cu HIV.
  • În cazul femeilor, infecția se poate extinde către uter și trompele uterine, provocând boala inflamatorie pelvină (BIP), cu dureri abdominale severe și febră. La rândul său netratată, BIP poate afecta trompele uterine, crescând riscul unei sarcini ectopice și al infertilității.
  • La bărbați, gonoreea poate cauza complicații ca epididimita, inflamație ce cauzează durere la nivelul scrotului și, rareori, poate duce la infertilitate.

Cum afectează gonoreea o femeie însărcinată

Femeile însărcinate care sunt infectate cu gonoree trebuie să se trateze cât mai curând, deoarece bacteria poate afecta negativ sarcina și fătul. Infecția din timpul sarcinii poate duce la:

  • Avort spontan
  • Naștere prematură
  • Transmiterea bolii la făt în timpul nașterii
  • Nașterea bebelușului cu conjunctivită

Este important ca mama să se vindece de gonoree înainte de a da naștere pe canalul vaginal. Transmiterea infecției la bebeluș îi poate provoca probleme de vedere permanente, probleme ale articulațiilor sau infecții grave ale sângelui dacă nu se intervine imediat cu antibiotic.

Cum poți preveni gonoreea

Poți preveni transmiterea gonoreei în timpul actului sexual și complicațiile ulterioare infectării:

  • Folosind prezervative și alte metode de barieră la orice contact sexual vaginal, oral sau anal
  • Având o relație monogamă cu același partener care a fost testat și care nu este infectat
  • Evitând contactul sexual cu parteneri multipli sau care au risc ridicat de a fi infectați
  • Testându-te la orice suspiciune de infecție

Gonoreea se transmite prin contact sexual, așadar cea mai sigură metodă de prevenție este abstinența de la orice formă de contact intim. Dar asta nu înseamnă că persoanele active sexual nu se pot proteja, așa că folosește întotdeauna o metodă de barieră.

Ghidul tau complet despre gonoree ➤ Cauze pentru gonoree ➤ Simptomele gonoreei ➤ Tratament pentru gonoree➤ Gonoreea la barbati/femei

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Ce-ar fi să primești sfaturi utile legate de menstruație plus un
DISCOUNT DE 10% pe care să îl folosești la prima ta comandă?
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.