Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Himenul, engima virginității

Himenul - Cum arata & unde se afla? TOT ce trebuie sa stii

Un epicentru al miturilor, așa am putea descrie subiectul pe care îl abordăm astăzi. Himenul a fost considerat pentru mult timp un criteriu de determinare al virginității și un subiect tabuu construit pe informații eronate. Este momentul să ne înțelegem propriul corp mai bine, în scopul protejării sănătății noastre intime. 

Totul începe de la anatomia vulvei. Aparatul genital feminin cuprinde atât elemente pe care le putem vedea (extern), cât și unele pe care nu le putem vedea (intern). Împreună, ele lucrează ca un întreg și asigură funcționarea normală, sănătoasă a corpului tău.

NU UITA!
Vulva reprezintă partea exterioară a sistemului genital și cuprinde totalitatea organelor și structurilor externe. Pe de altă parte, vaginul face parte din categoria organelor sexuale interne și leagă vulva de uter. 
Povestea zonei tale intime continuă în articolul nostru unde poți afla de la A la Z tot ce trebuie să știi despre vaginul tău. De la anatomie până la sănătatea intimă, la tips&tricks pentru un corp fericit, afli tot ce ar fi trebuit să înveți în școală.
Printre componentele pe care le vedem, cele externe, se numără și himenul, partea atât de controversată a vaginului tău. A venit momentul să îl descoperim cu adevărat.

TOTUL despre himen ➤ Ce este himenul? ➤ Himenul elastic vs. intact ➤ Himenul & virginitatea ➤ Cum se rupe himenul? ➤ Afla aici mai mult!

Ce este himenul?

În primul rând, himenul nu este o membrană. Acesta este de fapt un strat subțire, suplu, de țesut aflat în interiorul deschiderii vaginului, în apropierea orificiului său extern. Există multe confuzii în ceea ce privește aspectul acestuia, întrucât mulți oameni cred că himenul acoperă în totalitate intrarea în vagin, în timp ce realitatea este alta.

Himenul nu este niciodată complet închis. Majoritatea himenelor au unul sau mai multe orificii care permit scurgerea sângelui menstrual din vagin. Unele persoane se nasc cu un himen fibros, altele se nasc fără himen, aceasta fiind o malformație congenitală. În plus, nu există himene identice, acestea diferă în formă și dimensiuni.

TOTUL despre himen ➤ Ce este himenul? ➤ Himenul elastic vs. intact ➤ Himenul & virginitatea ➤ Cum se rupe himenul? ➤ Afla aici mai mult!
 

Ce face himenul?

Rolul fiziologic al himenului este chiar și astăzi necunoscut. Deși nu pare să aibă o gfuncție specifică, specialiștii spun că himenul ar fi o rămășiță a dezvoltării vaginului, care împiedică bacteriile și murdăria să intre în vagin. În cazul copiilor, himenul poate avea rolul de a preveni împingerea obiectelor în vagin.

Localizare - Unde se afla himenul?

Himenul înconjoară sau acoperă parțial intrarea în vagin. Desigur, acesta poate fi poziționat diferit în jurul deschiderii vaginale și poate avea multe forme și dimensiuni. 

 TOTUL despre himen ➤ Ce este himenul? ➤ Himenul elastic vs. intact ➤ Himenul & virginitatea ➤ Cum se rupe himenul? ➤ Afla aici mai mult!
 

Himenul se poate vedea?

Cu toate că himenul se poate vedea teoretic, practic poziția pe care trebuie să o ai pentru a-l vedea e destul de dificilă. Dacă te poziționezi deaspura unei oglinzi cu picioarele depărtate, sunt șanse mari să îl poți observa.

Himenul & menstruatia - Exista vreo legatura

Sângele din timpul menstruației iese din corp prin orificiul din himen. Întotdeauna există un orificiu, mai mic sau mai mare, chiar și la fetele care nu au avut niciodată contact sexual. Acest lucru dărâmă mitul cum că himenul acoperă în totalitate intrarea în vagin. 
Și pentru a dărâma încă un mit…știai că durerile menstruale foarte puternice și un flux puternic sanguin la menstruație pot fi cauzate de produsele de igienă intimă pe care le folosești? Pare că disconfortul a devenit în timp o normalitate, dar noi la ENROUSH știm că nu trebuie să fie așa. Din iubire și grijă pentru femei, am creat absorbantele 100% organice din bumbac natural, care nu doar că îți asigură confortul de care ai nevoie, dar nici nu te supune la riscuri când vine vorba de sănătatea ta. Avem toată încrederea în Mama Natură și nu adăugăm substanțe chimice, clor, dioxine sau fibre sintetice, plastic, pentru că starea ta de bine stă în simplitate. ENROUSH este despre și pentr tine.

TOTUL despre himen ➤ Ce este himenul? ➤ Himenul elastic vs. intact ➤ Himenul & virginitatea ➤ Cum se rupe himenul? ➤ Afla aici mai mult!
 

Cum arata himenul? Tipuri de himen:

Întreaga ta vulvă este unică și nu o poți compara cu a altei persoane, dar poți pas cu pas să-ți înțelegi mai bine corpul și să faci alegerile potrivite pentru a avea grijă de el. 

Să știi ce este tipic pentru tine nu este ușor, iar adevărul este că schimbările cele mai importante încep odată cu menstruația. Este foarte important să îți amintești că nu există un standard pe care tu trebuie să îl urmezi, iar himenul nu este o excepție. Himenul tău este unic și atât timp cât ești fericită și sănătoasă, nu ai de ce să îți faci griji. 

Cum nu există un singur tip de himen, le vom împărți pe categorii.

Himen annular sau semi-luna

Himenul inelar sau în formă de semilună este considerat a fi cea mai comună formă de himen. Acesta îți înconjoară deschiderea vaginală ca un inel sau o gogoașă și apoi, pe măsură ce se rupe sau se întinde, pare mai mult ca o semilună. Pe acolo se permite trecerea fluxului menstrual.

Dacă aveți un himen inelar sau în formă de semilună, acesta ar putea arăta ușor diferit, în funcție de modul în care himenul s-a întins sau rupt.

TOTUL despre himen ➤ Ce este himenul? ➤ Himenul elastic vs. intact ➤ Himenul & virginitatea ➤ Cum se rupe himenul? ➤ Afla aici mai mult!
 

Himen denticular

Acest tip de himen prezintă câteva formațiuni asemănătoare unor dințișori ce înconjoară orificiul vaginal. Cu toate că nu este foarte des întâlnit, nu denotă probleme de sănătate.

Himen neperforat / imperforat

Himenurile imperforate sunt foarte rare.  Se estimează că între 1 din 1.000 de oameni și 1 din 10.000 de oameni au un himen ca acesta.

Acesta este tipul de himen care acoperă complet deschiderea vaginului. Astfel, se împiedică curgerea sângelui menstrual din vagin și poate provoca dureri în abdomen și pelvis, deoarece sângele este prins acolo. 

TOTUL despre himen ➤ Ce este himenul? ➤ Himenul elastic vs. intact ➤ Himenul & virginitatea ➤ Cum se rupe himenul? ➤ Afla aici mai mult!

Himenul imperforat poate fi diagnosticat încă de la naștere, dar în multe situații diagnosticul este fixat abia la pubertate. Tratamentul constă într-o intervenție chirurgicală minoră de extragere a țesutului în exces și crearea unui orificiu care să permită eliminarea fluxului menstrual.

Himen septat

Ca și himenul neperforat, himenul septat intră în categoria “cazurilor rare”. Membrana subțire himenală are o bandă de țesut în plus, in mijloc, care provoacă două deschideri mici vaginale în loc de una. Persoanele cu acest tip de himen pot avea probleme la introducerea sau scoaterea unui tampon. Sexul cu penetrare poate rupe acest țesut suplimentar. 

Tratamentul constă într-o intervenție chirurgicală minoră pentru a elimina banda suplimentară de țesut și pentru a crea o deschidere vaginală de dimensiuni normale.

TOTUL despre himen ➤ Ce este himenul? ➤ Himenul elastic vs. intact ➤ Himenul & virginitatea ➤ Cum se rupe himenul? ➤ Afla aici mai mult!
 

Himen microperforat

Acest tip de himen acoperă aproape integral deschiderea vaginului, cu excepția unui mic orificiu. Pentru că acesta are dimensiuni extrem de mici, lichidul menstrual poate rămâne blocat în vagin sau pot fi eliminat doar în cantități mici. De asemenea, ar putea fi dificil și dureros să introduci un tampon sau alte articole.

Ca și în cazul himenului imperforat, tratamentul constă în îndepărtarea țesutului în exces și definirea mai clară a spațiului neacoperit de himen.

 

Himen cibriform

Himenul cibriform are o mulțime de găuri mici în el, ceea ce poate însemna că este dificil să introduci un tampon. De asemenea, poate însemna și că este nevoie de mai mult timp pentru ca sângele menstrual să părăsească corpul, ceea ce conduce la perioade mai lungi.

TOTUL despre himen ➤ Ce este himenul? ➤ Himenul elastic vs. intact ➤ Himenul & virginitatea ➤ Cum se rupe himenul? ➤ Afla aici mai mult!

Himen elastic - Ce inseamna?

Himenul este diferit de la femeie la femeie sau în funcție de etapele vieții. Unele femei se nasc fără himen, în timp ce la altele e ca și cum nu l-ar avea pentru că este atât de elastic încât se dilata fără a sângera.

Himenul, de obicei, se rupe la primele contacte sexuale, chiar dacă ai un himen elastic, însă există și posibilitatea să nu se rupă.

Himenul elastic are anumite avantaje sau dezavantaje?

Cu toate că nu putem spune că un himen este mai “bun” sau mai “avantajos” ca altul, este recunoscut faptul că un himen elastic poate însemna mai puțină durere la primul contact sexual și chiar lipsa sângerării.

Himen rupt - Ce inseamna acest lucru?

Himenul a fost considerat încă din cele mai vechi timpuri un indicator al virginității feminine. Adevărul este că himenul poate fi rupt din motive care nu țin direct de actul sexual.

Ruperea himenului, indiferent de cauze, poate fi însoțită de sângerări nesemnificative sau senzația scăzută de durere. Ambele consecințe sunt normale și de obicei dispar după puțin timp.

Cum arata un himen rupt?

Himenul rupt nu arată cu mult diferit de unul “intact” și ruptura acestuia nu reprezintă un motiv de îngrijorare.

Cum se poate rupe himenul?

Himenul poate ceda în cazuri precum:

  • accident sau lovitură;

  • atunci când corpul este suprasolicitat (în cazul sportivelor de performanță);

  • în cazul unor intervenții chirurgicale prin introducerea în vagin a unor instrumente medicale;

  • în urma masturbării;

  • în unele cazuri fără cauze aparente.

Foarte rar un himen se poate rupe din cauza folosirii unui tampon intern. Acestea nu prezintă un risc pentru sănătatea ta dacă:

  1. Alegi mărimea potrivită pentru tine.

  2. Folosești tampoane 100% organice, preferabil din bumbac certificat GOTS.

  3. Schimbi tamponul intern o dată la câteva ore.

Dacă știi cât de mult contează ca zona ta intimă să intre în contact doar cu produse organice, 100% naturale, te invităm în lumea ENROUSH unde accentul este pus pe sănătatea și siguranța ta. Noi nu ne-am dorit să mai simțim substanțele chimice, plasticul și fibrele sintetice pe pielea noastră, așa că am creat tampoanele din 100% bumbac organic certificat GOTS. Nu doar că îți asigură confortul de care ai nevoie în fiecare zi la menstruație, dar îți și dovedesc că natura este răspunsul când vine vorba de grija pentru noi, femeile! Merităm ce este mai bun și nimic mai puțin. 

TOTUL despre himen ➤ Ce este himenul? ➤ Himenul elastic vs. intact ➤ Himenul & virginitatea ➤ Cum se rupe himenul? ➤ Afla aici mai mult!

Clientele noastre sunt de acord cu noi:

Medicul meu ginecolog mi-a recomandat să folosesc tampoane organice și după o lungă căutare am găsit ENROUSH. Acestea sunt cele mai bune tampoane interne pe care le-am încercat vreodată. Faptul că nu au tot felul de chimicale sau parfum le face ușor de purtat, fără să-mi provoace iritații sau bubițe pe piele, așa că le recomand cu adevărat din suflet.

Bianca

Himenul rupt se poate reface? 

În mod natural, himenul odată rupt nu se mai reface. Există totuși o procedură chirurgicală numită himenoplastie care permite refacerea acestuia.

Ce legatura exista intre pierderea virginitatii & ruperea himenului?

Himenele au forme și dimensiuni variabile, așadar este important să înțelegem că nu reprezintă un indicator relevant al activității sexuale. Forma lui inițială poate fi modificată prin masturbare, jucării sexuale, dar există și situații când acesta rămâne complet neschimbat. Asta înseamnă că nu este obligatoriu ca himenul să fie perforat printr-un contact sexual, motiv pentru care nu toate femeile vor experimenta durere sau sângerare la prima lor experiență sexuală.

Studiile spun că doar 50% dintre femei vor sângera la primul lor contact sexual.

Așadar, mentalitatea conform căreia la prima experiență sexuală trebuie neapărat ca femeia să sângereze, rămâne un mit propagat de culturile în care exista obiceiul sau ritualul ca lenjeria de pat să fie arătată public după ce cuplul petrecuse prima noapte împreună. Sângele însemna că femeia a fost pură și că nu a întreținut relații sexuale înainte de căsătorie. Realitatea este alta și acum știm că virginitatea este doar...un Unicorn. 

În cele din urmă, rămâne la latitudinea ta să decizi ce înseamnă “a fi virgină” și cu siguranță nu este definit de o bucată mică de țesut din vagin care a fost, sau nu, ruptă.

Himenoplastia - Ce presupune?

Cu excepția societăților și culturilor în care statutul social al unei femei depindea de existența himenului (semn al purității), valoarea acestuia este una destul de nesemnificativă. Până și rolul acestuia rămâne unul vag. Cu toate acestea, chirurgii plasticieni au dezvoltat o procedură denumită himenoplastie, prin care himenul este reconstruit.

Deși o astfel de procedură nu poate psihologic să refacă statutul de "virgină", operația poate fi benefică femeilor a căror viață poate fi pusă în pericol în absența acestuia. 

Există două tipuri de himenoplastie:

  • himenoplastie simplă - refacerea himenului

  • himenoplastie prin implant de himen

În unele țări, himenoplastia este considerată o formă de mutilare genitală feminină și chiar este plasată în afara legii pentru a proteja tinerele femei.

Cum se schimba himenul de-a lungul vietii?

Atunci când te naști, medicul îți poate verifica himenul pentru a vedea dacă este posibil să ai nevoie de o intrevenție chirurgicală pentru a îndepărta țesutul. Totuși, la o vârstă atât de fragedă nu este mereu ușor să îți dai seama de forma himenului. Diagnosticul poate veni mult mai târziu, în timpul pubertății, odată ce menstruația a început și te-ai chinuit să introduci un tampon, ori poate observi că sângerarea ta este deosebit de lungă și dureroasă.

Cu toate acestea, cele mai multe dintre femei nici măcar nu vor ști că himenul lor este acolo. Nu vor simți nici faptul că se schimbă, chiar dacă el o face. 

  • Himenul când te naști: Când te naști, himenul poate părea mai gros și mai cărnos, mai rigid și mai sensibil. Odată ce începi pubertatea, ovarele încep să producă hormonul estrogen, ceea ce poate face țesutul himenului mai elastic.

  • Ruperea himenului și pierderea virginității: Este adevărat că pentru unii, himenul se poate rupe sau întinde atunci când fac sex cu penetrare, dar asta nu se aplică tuturor.

  • Himenul tău în timpul nașterii și după naștere naturală: Ca și în timpul pubertății, pe măsură ce nivelul de estrogen crește în timpul sarcinii, țesutul care alcătuiește himenul poate deveni și mai elastic, pentru a permite nașterea. Himenul tău se poate întinde și rupe mai mult în timpul nașterii pe măsură ce copilul iese din vagin.

Intrebari frecvente

Au rămas întrebări fără răspuns? Poate găsești aici informația pe care o căutai.

Cand stii ca s-a rupt himenul? 

Gândește-te la himenul tău ca la un inel care este întins și uneori se rupe în timp, când ceva se freacă de el sau intră în vagin. Odată ce se rupe, poți simți puțină durere și poate apărea o scurtă sângerare, dar la fel de normal este și să nu simți nimic. Practic, este posibil chiar să nu observi când himenul tău se rupe.

Un himen intact inseamna ca esti virgina?

Din punct de vedere medical, nu există himen "intact" pentru că există atât de multe variații în ce privește forma, dimensiunea și grosimea încât nu este atât de ușor să determini când acesta este "neatins".

Cu atât mai mult, himenul nu determină dacă ești sau nu virgină întrucât acesta se poate rupe și în momente din cele mai normale, fără legătură cu activitatea sexuală (în timp ce faci sport, un test Papa-Nicolau, te masturbezi) sau chiar nu se rupe niciodată.

Cum stiu daca himenul meu este sanatos?

Nu există indicatori care determină dacă himenul tău este sau nu sănătos, însă cum face parte din sistemul reproducător feminin, dacă simți că ceva nu este în neregulă ar trebui neapărat să te adresezi unui medic ginecolog.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Ce-ar fi să primești sfaturi utile legate de menstruație plus un
DISCOUNT DE 10% pe care să îl folosești la prima ta comandă?
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.