Sănătatea sexuală este un termen-umbrelă care include mulți factori și multe semnificații. Atunci când citești expresia "sănătate sexuală", probabil te gândești deseori la cuvântul „sex”. Dar știai că sănătatea sexuală este mult mai mult decât actul de a face sex?
Sănătatea sexuală include:
Sexualitatea
Include modul în care te gândești la tine ca ființă sexuală și modul în care îți exprimi acțiunile, fanteziile, senzualitatea.
Orientarea sexuală
Sau de cine ești atras/ă din punct de vedere sexual, emoțional, romantic, inclusiv modul în care te identifici și îți exprimi atracția, prin gânduri și/sau comportamente. Include, de asemenea, asexualitatea sau lipsa dorinței și/sau atracției sexuale. Orientarea sexuală e fluidă și se poate schimba în timp.
Identitatea de gen
Este modul în care te simți și te identifici: ca femeie, bărbat, ambele genuri, între, niciuna dintre ele, nonbinar, transgender sau oriunde în spectrul de gen.
Expresia de gen
Reprezintă modul în care îți exprimi identitatea sau identitățile de gen. Aceasta poate fi consecventă sau se poate schimba în funcție de individ.
Corpul și imaginea corporală
Modul în care te simți în corpul tău și cum te vezi tu pe tine.
Stima de sine sexuală
Modul în care te vezi pe tine și cum te simți ca ființă sexuală
Îngrijirea sănătății sexuale și reproductive
Include îngrijirea, accesul și experiențele medicale legate de sănătatea sexuală și reproductivă, cum ar fi: infecții cu transmitere sexuală și HIV, despre HPV și testele Papanicolau, totul despre testele de sarcină și multe altele.
Reproducere
Se referă la organele de reproducere, pubertate, totul despre ciclul menstrual, menopauză, despre sarcină, naștere, adopție și educație parentală. Aici intră și metodele de contracepție.
Violență și coerciție
Includ abuzul sexual, agresiunea sexuală, consimțământul, dinamica abuzivă a puterii, libertatea de exprimare și legalitatea de-ți a experimenta sexul sau identitatea de gen fără intimidare, teamă de violență.
Consimțământ și limite
Include subiecte precum vârsta legală de consimțământ, înțelegerea consimțământului fie verbal sau nonverbal și limitele personale.
Relații și intimitate
Este partea din sănătatea sexuală care se referă la diferite tipuri de relații, la dinamica relațiilor, precum și la recunoașterea momentelor în care relațiile sunt dăunătoare.
Anatomia sexuală și reproductivă
Modul în care funcționează organele sexuale și reproductive ale corpului tău, inclusiv orice operație chirurgicală bazată pe gen.
Plăcerea
Capacitatea de a primi și de a experimenta plăcerea sexuală, fie fizic sau mental.
Activități sexuale
Activitățile pe care le faci din punct de vedere sexual și comunitățile sexuale din care faci parte. Există o gamă largă de activități sexuale, iar ceea ce este plăcut și satisfăcător variază de la o persoană la alta.
Ocuparea forței de muncă
În contextul sănătății sexuale, se referă la munca sexuală și la condițiile de muncă din cadrul acesteia.
Așadar, să trecem direct la trucurile despre care vorbeam! Iată 5 dintre ele, care sperăm să-ți fie de folos!
Probabil că ai auzit asta de multe ori! Și nu întâmplător! Pentru că a face pipi după sex este absolut necesar. Este atât de important de ținut minte și nu trebuie să sari peste asta! Urinatul după sex ajută la eliminarea bacteriilor care au ajuns la uretră, ceea ce este atât de important pentru a ajuta la prevenirea infecțiilor urinare (care, din experiența noastră, sunt horror)! Deși femeile sunt mai predispuse la infecții ale tractului urinar, asta nu este o regulă: și bărbații pot să aibă astfel de infecții. Așadar, asigură-te că urinezi întotdeauna după sex!
PS: urinarea după sexul vaginal nu va preveni sarcina sau infecțiile cu transmitere sexuală. Pentru acestea, trebuie să te protejezi!
Știu la ce te gândești: "Nu am nevoie de el!" Ba da, ai nevoie. Toată lumea de pretutindeni are nevoie de lubrifiant, iar noi susținem acest lucru! Nu contează cât de mult lubrifiant natural poți produce, lubrifiantul previne ruperea, creează alunecare și poate face ca totul să fie mai plăcut. Fie că îl folosești în cuplu sau într-o ședință solo, lubrifiantul vine în toate mărimile, mirosurile și gusturile. Însă îți recomandăm să alegi un lubrifiant din ingrediente cât mai naturale, așa cum susținem și folosirea produselor menstruale 100% naturale. Fiecare produs pe care îl pui pe / în corpul tău credem că ar trebui să fie cât mai natural, inclusiv când vine vorba de lubrifiante. De asemenea, e important să știi ce lubrifiant se potrivește cu prezervativele și/ sau jucăriile pe care le folosești. Iar dacă nu știi de unde să începi, îți recomandăm să cauți produsele pe bază de apă, fără parfumuri, sigure pentru pH-ul vaginal.
În special dacă ai mai mulți parteneri sau schimbi partenerul frecvent. Deși există stigmă în ceea ce privește testarea pentru bolile cu transmitere sexuală, nu ar trebui să existe. Mai mult, fiecare dintre noi ar trebui să fie responsabil pentru propria sa sănătate, dar asta înseamnă că trebuie să fim responsabili și cu metodele de protecție, comunicarea și consimțământul.
Pentru că e una dintre cele mai comune boli prin transmitere sexuală, se întâmplă ca persoanele infectate cu herpesul genital să nu știe că are această afecțiune, deși este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni transmise pe cale sexuală. De aceea este importantă testarea. Pentru că, de regulă, simptomele pot să nu apară sau să treacă neobservate. Citește mai multe despre bolile cu transmitere sexuală (BTS) în articolul nostru.
BTS-urile par mai înspăimântătoare decât sunt, însă medicina avansează iar astăzi, avem medicamente, teste și răspunsuri! Nu numai că este respectuos să te testezi regulat, dar te scapă și de stres, și te poți simți mai încrezătoare.
Așa cum am menționat mai sus, ne place să știm ce conțin produsele pe care le folosim în apropierea corpului - vorbim de prezervative, jucării sexuale, lubrifianți, produse de îngrijire a pielii, produse menstruale, orice!
Când vine vorba de jucării sexuale, vrei să te asiguri că aceste gadgeturi sunt fabricate cu materiale sigure pentru corp. Ca orice produs care vine în contact direct cu zona ta intimă, nu e șocant că acesta ar trebui să fie cât mai natural. Iar azi, există foarte multe opțiuni de jucării din silicon sigur pentru corp, plastic sigur pentru corp - orice! Un alt avantaj major al cumpărării de produse de calitate este că acestea vor dura mult, mult mai mult timp. Citește totul despre jucăriile sexuale - cum alegi jucăria potrivită, de unde, care sunt cele mai bune – în articolul nostru.
Pentru că, spoiler alert: să știi ce îți dorești îți va crește încrederea sexuală! După cum probabil știi, cei mai mulți dintre noi nu am fost învățați să avem încredere sexuală, să ne cunoaștem și acceptăm corpul, să fim curioși și să comunicăm despre sex. Însă odată ce începi să înveți, încrederea în sexualitatea ta crește, ceea ce poate cauza și o stimă de sine crescută: te simți mai bine în corpul tău, cu alegerile tale și cu sezualitatea ta.
Noi credem că merită să te cunoști (mai mult), merită să ai grijă de sănătatea ta sexuală. Grija de sine nu este o practică egoistă, dimpotrivă! Înseamnă iubire, compasiune și să fii mai blândă cu propria ta persoană! Nu știi de unde să începi? Descoperă produsele menstruale din bumbac 100% organic și ai grijă de vulva ta, în fiecare zi din lună!