Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Ce inseamna ovulatie - Simptome ovulatie

Despre menstruație, cel mai probabil ai aflat în adolescență sau chiar mai devreme. Dar ovulația? Multe femei înțeleg ce înseamnă cu adevărat abia atunci când încep să-și urmărească mai atent corpul, de exemplu când își doresc o sarcină sau au o problemă.

Ce este, de fapt, ovulația? Cum știi când are loc și ce înseamnă dacă nu îți poți da seama când ovulezi? În acest articol, vorbim deschis despre tot ce înseamnă acest proces. Pentru că fiecare dintre cele patru faze ale ciclului menstrual este importantă în egală măsură, nu doar menstruația.

Află cum funcționează, ce rol are pentru fertilitatea ta și de ce este bine să fii atentă la semnele pe care corpul ți le transmite când ești la ovulație.

Ce înseamnă ovulație 

Ovulația este procesul prin care corpul tău eliberează un ovul din ovar, și reprezintă una dintre cele 4 faze ale ciclului menstrual. Când ovulezi, foliculul ovarian eliberează un ovul care, dacă este fertilizat, poate duce la formarea unei sarcini.

Pentru un corp sănătos, unde totul funcționează bine din punct de vedere hormonal, de regulă ovulația are loc în fiecare lună, aproximativ la jumătatea ciclului menstrual. La un ciclu de 28 de zile, înseamnă că ovulația are loc în jurul zilei 14.

Ovulația și ciclul menstrual 

Pe lângă impactul fluctuațiilor hormonale, ciclul menstrual este puternic influențat de activitatea hipotalamusului, care permite începerea procesului ovulației. Hipotalamusul produce hormonul eliberator al gonadotropinelor, iar acesta determină glanda pituitară din creier să secrete alți doi hormoni: hormonul de stimulare foliculară (FSH) și hormonul luteinizant (LH).

Între zilele 6 și 14, FSH contribuie la maturizarea foliculilor ovarieni, acei mici săculeți cu lichid de la nivelul ovarelor în care se dezvoltă ovulele. În urma acestui proces, unul dintre ovule se dezvoltă complet între zilele 10-14 ale ciclului. Iar în ziua 14, nivelul de LH crește brusc și face ca ovarul să elibereze ovulul complet matur. Așa funcționează ovulația.

După ce ovulezi, ovulul eliberat poate fi, sau nu, fertilizat dacă a avut loc un contact sexual neprotejat. În caz afirmativ, embrionul format se poate implanta în mucoasa uterină pentru începerea unei sarcini.

Altfel, dacă ovulul nu este fertilizat sau nu se implantează, corpul va elimina endometrul (mucoasa uterină) prin sângele menstrual, în faza ciclului menstrual pe care o cunoaștem drept menstruație. În această perioadă, protejează-te împotriva scurgerilor accidentale, a petelor și a disconfortului, având grijă de corpul tău cu absorbante și tampoane cu bumbac 100% organic, hipoalergenice și delicate cu pielea sensibilă a zonei intime.

Ce este ovulatia ➜ Cand are loc ovulatia ➜ Simptomele ovulatiei ➜ Ce inseamna durerea la ovulatie & cat de frecventa este ➜ Afla aici mai multe!

Când are loc ovulația 

Dacă vorbim despre un ciclu menstrual regulat, de 28 de zile, teoretic ovulația are loc în ziua 14 (la jumătatea ciclului), respectiv cu 14 zile înainte de prima zi a următoarei menstruații.

Însă fiecare femeie și fiecare corp este diferit. Ciclul tău menstrual poate fi neregulat, mai scurt sau mai lung de 28 de zile, iar durata sa poate varia chiar de la o lună la alta. Din acest motiv, poate fi dificil să-ți dai seama de momentul exact în care ovulezi.

Ce poți face este să-ți monitorizezi ciclul menstrual. Poți folosi o aplicație mobilă sau un jurnal menstrual pentru a estima când este cel mai probabil să fii la ovulație. De regulă, menstruația începe la 14-16 zile din momentul în care a avut loc ovulația.

Câte ore are loc ovulația 

Ovulația poate dura între 16 și 32 de ore. După ovulație, ovulul eliberat supraviețuiește în organism între 12 și cel mult 24 de ore. Dacă nu este fertilizat în acest interval, este reabsorbit în organism și corpul va elimina mucoasa uterină în timpul menstruației.

Glandele implicate în ovulație 

Ovulația implică atât activitatea unor glande, cât și a hormonilor pe care acestea îi produc sau îi influențează. Pentru ca ovarele tale să elibereze un ovul în fiecare lună, sunt trei glande care joacă un rol deosebit:

  • Hipotalamusul: realizează conexiunea dintre sistemul endocrin și cel nervos, comunicând cu hipofiza.
  • Hipofiza: se află la baza craniului și produce proprii hormoni, influențând în același timp funcția de secreție a celorlalte glande endocrine.
  • Ovare: situate la nivelul pelvisului, cele două glande în formă de migdale care conțin ovule produc estrogenul și progesteronul, cei doi hormoni sexuali feminini cu rol esențial pentru ciclul menstrual.

Simptomele ovulației 

Simptomele ovulației nu sunt întotdeauna evidente, iar acesta este un motiv în plus pentru care e mai dificil să o recunoști. Spre deosebire de menstruație, care se manifestă vizibil prin sângerări vaginale și alte simptome specifice, ovulația poate trece ușor neobservată.

Dacă vrei să-ți urmărești ciclul menstrual și să estimezi cât mai corect când ovulezi, fii atentă la următoarele aspecte:

  • Modificarea secreției vaginale: consistența, culoarea și vâscozitatea mucusului cervical se schimbă de-a lungul ciclului menstrual; înaintea ovulației acesta este gros, alb și mai uscat, însă devine asemănător albușului de ou, transparent și mult mai alunecos chiar înainte să ovulezi.
  • Durere ușoară într-o parte a abdomenului (Mittelschmerz): este un simptom specific ovulației, care apare la aproximativ 40% dintre femei și se manifestă prin dureri ușoare, care pot fi mai intense pe acea parte a abdomenului unde se află ovarul care a eliberat un ovul în acea lună.
  • Creșterea libidoului: în timpul ovulației, nivelul de estrogen își atinge apogeul și provoacă o creștere bruscă a hormonului luteinizant, atrăgând după sine creșterea dorinței sexuale.
  • Sensibilitate la nivelul sânilor: tot datorită nivelului crescut de estrogen din perioada ovulatorie, pot apărea dureri de piept din cauza stimulării țesuturilor de la nivelul sânilor.
  • Modificări ale temperaturii bazale: de obicei, temperatura corpului crește puțin după ovulație, cu aproximativ 0.2 – 0.5 grade Celsius.

    Ce este ovulatia ➜ Cand are loc ovulatia ➜ Simptomele ovulatiei

Ce să faci pentru a crește șansele de fertilitate 

Șansele unei sarcini sunt cele mai crescute în perioada ovulației, atunci când corpul tău este cel mai fertil. Astfel, primul pas pentru a-ți crește fertilitatea este să-ți monitorizezi ciclul menstrual și să identifici când are loc ovulația. Odată ce știi acest lucru, poți stabili intervalul optim în care să ai contact sexual neprotejat pentru a maximiza șansele de a rămâne însărcinată.

Deși ovulul supraviețuiește în corpul tău pentru doar 12-24 de ore, spermatozoizii pot supraviețui pentru până la 5 zile. Așa că sexul neprotejat începând cu 3-4 zile înaintea ovulației și până în prima zi după ovulație are cea mai mare probabilitate de a fertiliza ovulul și a începe o sarcină.

De asemenea, iată ce alte măsuri poți lua pentru a-ți îmbunătăți fertilitatea, dar și șansele de a avea o sarcină ușoară și un bebeluș sănătos:

  • Oferă-ți o alimentație echilibrată și menține o greutate corporală normală, deoarece o greutate prea mică sau prea mare poate afecta regularitatea ciclului menstrual și a ovulației.
  • Evită obiceiuri care îți pot scădea fertilitatea, cum ar fi fumatul sau consumul de alcool.
  • Evită consumul excesiv de cofeină. O poți consuma, dar cu moderație. Echilibrul este cheia.
  • Asigură-te că nu suferi de boli cu transmitere sexuală, pentru a evita complicațiile viitoare.
  • Prioritizează-ți somnul și odihnește-te suficient pentru a evita dereglarea nivelului de cortizol. Asta presupune inclusiv să eviți un program de lucru în ture.
  • Suplimentează-ți dieta cu vitamine și minerale, dacă medicul îți recomandă acest lucru.
  • Nu crește prea mult intensitatea exercițiilor fizice și practică tehnici de gestionare a stresului.

Probleme legate de ovulație 

La fel ca menstruația, ovulația nu are loc întotdeauna așa cum ar trebui. În funcție de tulburările tale de ciclu menstrual, starea de sănătate, fluctuațiile hormonale și alți factori, pot exista dereglări preum lipsa ovulației și ovulația neregulată.

Lipsa ovulației (anovulație) 

Lipsa ovulației arată că există o problemă care împiedică funcționarea normală a corpului și nu permite procesul natural de eliberare a unui ovul. Tulburarea se mai numește anovulație, și poate fi provocată de:

  • Sindromul ovarelor polichistice (SOP): când foliculii ovarieni nu sunt suficient de dezvoltați și nu pot elibera un ovul, ovulația nu poate avea loc.
  • Stresul: stresul excesiv, fie el fizic sau emoțional, poate afecta glanda pituitară și producția hormonilor implicați în eliberarea ovulului, împiedicând ovulația.
  • Dezechilibre hormonale: nivelurile hormonale au un impact puternic asupra fiecărei faze a ciclului menstrual, inclusiv asupra ovulației; când apar dezechilibre la nivel hormonal, acestea pot duce la anovulație.

Insuficiența ovariană prematură, disfuncțiile glandelor implicate în ovulație (hipotalamus și hipofiză), rezerva ovariană diminuată și menopauza pot de asemenea să provoace absența ovulației. La rândul său, un ciclu anovulator poate duce la absența mucusului cervical și a menstruației, sângerări excesive sau prea puține în timpul menstruației, sau fluctuații ale temperaturii bazale.

Ovulație neregulată  

Femeile cu ovulație neregulată au de obicei și un ciclu menstrual neregulat, mai scurt de 28 de zile sau mai lung de 34 de zile. Iar uneori, corpul nu eliberează un ovul, ceea ce face ca unele cicluri să fie anovulatorii.

Ovulația neregulată sau anormală este cauza a 30% până la 40% dintre cazurile de infertilitate.

Când să mergi la medic  

Dacă îți dorești să rămâi însărcinată și nu îți poți da seama când ești la ovulație, poți merge la medic pentru a cere un test de ovulație. Există teste de sânge care măsoară nivelul de progesteron din organism pentru a identifica dacă ovulația a avut loc.

De asemenea, dacă ai un ciclu menstrual neregulat sau alte tulburări menstruale, dacă observi semne ale problemelor legate de ovulație sau dacă întâmpini dificultăți în a rămâne însărcinată, discută cu medicul tău pentru a vedea ce soluții există.

Ovulația și metodele contraceptive 

Pentru că ovulația reprezintă perioada în care corpul tău atinge nivelul maxim de fertilitate, aceasta este strâns legată de probabilitatea de a rămâne însărcinată.

Cu cât contactul sexual neprotejat are loc mai aproape de perioada ovulației, cu atât șansele unei sarcini sunt mai ridicate. Cu cât contactul sexual are loc la o distanță mai mare de perioada ovulației, probabilitatea unei sarcini este mai scăzută. Pe baza acestor observații, oamenii au încercat să stabilească o metodă contraceptivă.

Ce metode se bazează pe monitorizarea ovulației 

Cunoscută și sub denumirile de abstinență periodică sau metodă ritmică, metoda calendarului se bazează pe stabilirea momentului ovulației pentru a identifica perioadele în care ești cel mai fertilă și cel mai puțin fertilă, ca metodă naturală de contracepție și planning.

Zilele lunii sunt clasificate în “fertile” și ”sigure”, în funcție de proximitatea de ovulație și probabilitatea de a rămâne însărcinată. Zilele de dinaintea ovulației, ziua ovulației și cele 24 de ore după sunt considerate perioada fertilă. Restul zilelor sunt considerate nefertile și sigure pentru a avea contact sexual neprotejat.

În realitate, lucrurile nu sunt atât de simple. Ovulația nu poate fi anticipată întotdeauna cu precizie. Uneori poate avea loc mai devreme sau mai târziu, decalând perioada fertilă și scăzându-i eficiența ca metodă de contracepție. De aceea, este bine să folosești metoda calendarului pentru a crește șansele de a rămâne însărcinată când îți dorești acest lucru, și nu ca metodă de contracepție.

Ce inseamna durerea la ovulatie & cat de frecventa este ➜ Afla aici mai multe!

Întrebări frecvente privind ovulația 

Ovulația poate părea un proces simplu, dar adevărul este că vine cu multe semne, excepții și întrebări care nu au mereu un răspuns evident. Vom încerca aici să răspundem celor mai frecvente întrebări despre ovulație, ca să-ți fie mai ușor să te înțelegi. Fie că vrei să-ți cunoști corpul mai bine sau să ai mai mult control asupra fertilității tale, sperăm că în această secțiune vei găsi răspunsurile pe care le cauți.

Cum știu că ovulez?

Semnele ovulației nu sunt la fel de evidente ca ale menstruației, însă ele sunt acolo dacă ești atentă la corpul tău. Chiar înainte de ovulație, mucusul cervical devine transparent, mai elastic și mai alunecos, asemănător albușului de ou.  De asemenea, temperatura bazală crește cu 0.2 – 0.5℃, sânii pot deveni mai sensibili și pot apărea dureri ușoare, mai accentuate într-o parte a abdomenului.

Dacă vrei să știi cu precizie când ovulezi, discută cu medicul tău pentru efectuarea unui test de ovulație.

Ce înseamnă durerea de ovulație și cât de frecventă este? 

Durerea de ovulație, sau mittelschmerz, este o senzație de înțepătură, durere ușoară, junghi sau disconfort, mai accentuată într-o parte a abdomenului, care apare atunci când ovulezi. Este un simptom destul de comun, care poate dura între câteva minute și cel mult 1-2 zile și care de obicei trece de la sine.

Câte zile în timpul ovulației pot rămâne însărcinată? 

Ovulul eliberat de ovar supraviețuiește în corp pentru doar 12-24 de ore, însă spermatozoizii pot supraviețui în tractul tău reproductiv pentru până la 5 zile. De aceea, fereastra fertilă nu durează doar 24 de ore, ci aproximativ 6-7 zile: cele 4-5 zile de dinaintea ovulației, ziua în care ovulezi și cele 24 de ore de după.

Ce se întâmplă dacă nu ovulez? 

În absența ovulației, corpul nu eliberează un ovul, așa că nu poate avea loc fertilizarea și implantarea unei sarcini. Anovulația poate fi ocazională sau cronică, și poate fi provocată de stres excesiv, dezechilibre hormonale, sindromul ovarelor polichistice și mulți alți factori. Dacă nu reușești să rămâi însărcinată sau observi probleme de ovulație, mergi cât mai curând la un consult ginecologic.

Pot rămâne însărcinată în afara perioadei de ovulație? 

Teoretic, nu. În absența unui ovul, nu poate avea loc fertilizarea și nu poate fi creată o sarcină. Doar că practic, spermatozoizii pot supraviețui chiar și 5 zile în organismul tău, iar ovulația nu are loc întotdeauna la data anticipată de tine. Ovulul poate fi eliberat mai devreme sau mai târziu decât ai estimat. Din acest motiv, metoda calendarului nu este o metodă eficientă de contracepție.

Ce legătură există între ovulație și temperatura bazală? 

După ovulație, temperatura bazală crește ușor, cu 0.2 – 0.5℃, ca urmare a modificării nivelului de progesteron. Dacă îți iei temperatura zi de zi și notezi valorile în jurnalul tău menstrual, vei putea analiza aceste date la finalul fiecărui ciclu poate a-ți da seama când a avut loc ovulația.

 

Sursa foto: Pexels.com

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.