Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Ovulație dureroasă (Ovulalgie) - Simptome și tratament pentru dureri la ovulație

Ovulația dureroasă, cunoscută și ca ovulalgie sau mittelschmerz, este o durere de scurtă durată, sub formă de junghiuri sau crampe, care apare în timpul ovulației. Aproximativ 40% dintre femei au ovulații dureroase de-a lungul vieții reproductive, ocazionale sau chiar în fiecare lună.

Există multe modalități prin care simptomele ovulalgiei pot fi ameliorate și, în general, ovulația dureroasă nu este un motiv de îngrijorare. Dar este recomandat să discuți cu medicul dacă ai dureri mari sau dacă acestea persistă, în ciuda tratamentului.

Ce este ovulația

Ovulația este una dintre cele patru faze ale ciclului menstrual, atunci când are loc eliberarea unui ovul de la nivelul unui ovar. În cadrul fiecărui ciclu, ovulul se dezvoltă și se maturizează la nivelul unui folicul ovarian. La ovulație, acest folicul se întinde și se deschide astfel încât să elibereze ovulul – acțiuni care pot provoca disconfort.

După ovulație, ovulul supraviețuiește pentru 12-24 de ore în corpul femeii, timp în care poate fi fertilizat de un spermatozoid pentru a produce o sarcină. Acest proces se repetă lună de lună, pe la jumătatea ciclului menstrual, respectiv în jurul celei de-a 14-a zi a unui ciclu de 28 de zile.

Tocmai de aceea, ovulația stă la baza metodei calendarului, prin care femeile își pot urmări ciclul menstrual și perioada fertilă. Perioada ovulatorie (compusă din ziua ovulației, precum și zilele de dinainte și cele 24 de ore ulterioare) constituie perioada fertilă a unei femei, respectiv acele zile în care șansele de a rămâne însărcinată sunt cele mai crescute.

Care sunt cauzele durerii la ovulație?

Cauza ovulației dureroase este tocmai procesul ovulației. Atât acțiunea de întindere a foliculului ovarian, cât și cea de expulsie a ovulului, pot provoca durere. Dacă disconfortul nu este sever, acesta este perfect normal.

Durerea poate fi resimțită sub formă de junghi ascuțit sau de crampe, doar ocazional sau la fiecare ovulație, de regulă într-o singură parte a abdomenului (în funcție de care ovar a eliminat ovulul).

Dar pot exista și alte probleme care provoacă dureri asemănătoare celor de la ovulație, printre care:

  • Endometrioză, chisturi ovariene, torsiune ovariană sau alte afecțiuni la nivelul ovarelor sau al uterului
  • Chlamydia și alte infecții cu transmitere sexuală
  • Boala inflamatorie pelvină
  • O sarcină ectopică
  • Aderențe postoperatorii, în urma unei operații de cezariană sau a altor intervenții chirurgicale la nivelul ovarelor
  • Apendicită

    Ce trebuie sa stii despre ovulatia dureroasa (ovulalgie) ➜ Cauze & Simptome pentru dureri la ovulatie

Sindromul Mittelschmerz 

Mittelschmerz este o altă denumire pentru durerea din timpul ovulației. Termenul provine din limba germană, prin alăturarea cuvintelor “mittel” (mijloc) și “schmerz” (durere), cu referire la durerea care apare la mijlocul ciclului menstrual, în perioada ovulatorie.

De regulă, mittelschmerz nu este o afecțiune gravă și nu necesită atenție medicală. În schimb, există o mulțime de alte cauze posibile pentru durerea de ovare, așa că se recomandă vizita la medic pentru mai multe investigații dacă întâmpini un astfel de disconfort.

Simptome pentru ovulația dureroasă

Durerea abdominală în jurul zilei 14 a ciclului menstrual este principalul simptom al ovulației dureroase. În general, ovulalgia se manifestă sub formă de junghi ascuțit sau crampe, afectează alternativ doar partea stângă sau doar partea dreaptă (în funcție de ovarul care a eliberat un ovul în acea lună) și poate dura de la doar câteva minute până la o zi întreagă, sau chiar 2 zile.

În plus, ovulația dureroasă poate fi însoțită și de alte simptome:

  • Sângerări vaginale ușoare (folosește produse menstruale cu bumbac 100% organic pentru a te proteja de pete și pentru a-ți menține zona intimă uscată în această perioadă)
  • Scurgeri vaginale transparente și vâscoase (asemănătoare albușului de ou)
  • Migrene, dacă durerile sunt severe
  • Durere în zona inferioară a spatelui

Cum poți identifica ovulalgia (ovulația dureroasă) 

Este destul de ușor să-ți dai seama că ai o ovulație dureroasă, în funcție de perioada în care apare disconfortul. Pentru a vedea dacă există o legătură între simptomele tale și ovulație, urmărește-ți ciclul menstrual. Notează-ți prima zi a fiecărei menstruații și zilele în care apare durerea, pentru a verifica dacă aceasta se ivește în perioada ovulatorie.

Dacă observi că la aproximativ două săptămâni după prima zi a menstruației începi să simți dureri la nivelul zonei inferioare a abdomenului, mai intense pe o parte, pentru cel mult 2 zile, atunci poți deduce că durerea este legată de ovulație.

Cu toate că ovulalgia nu este un motiv de îngrijorare, este recomandat să faci o vizită la medicul specialist. Pot exista mai multe cauze ale durerilor în zona ovarelor, iar medicul poate exclude alte afecțiuni în urma examinării ginecologice.

Ce trebuie sa stii despre ovulatia dureroasa (ovulalgie) ➜ Cauze & Simptome pentru dureri la ovulatie ➜ Tratament ✔ Afla totul aici!

Tratament pentru durerile la ovulație 

Există o mulțime de moduri prin care poți ameliora durerile la ovulație, începând de la metode naturale pentru durerile ușoare și până la tratament medicamentos pentru durerile severe. Deoarece durerea trece de obicei în câteva minute sau 1-2 zile, în majoritatea cazurilor tratamentul nici nu este necesar.

Dacă durerea este intensă, se recomandă odihna, repausul la pat și repausul de la activitățile fizice. Băile călduțe, compresele calde sau plasturii termici cu ingrediente naturale pot de asemenea să ajute la diminuarea crampelor.

Dacă durerea persistă, se poate încerca și tratamentul cu antiinflamatoare. În cazul durerilor severe, medicul poate recomanda un tratament cu anticoncepționale care previn ovulația. În lipsa ovulației, nu vor apărea nici durerile specifice. Totuși, trebuie să ții cont de faptul că nu vei putea rămâne însărcinată pe perioada administrării anticoncepționalelor.

Întrebări frecvente privind ovulația dureroasă 

Dacă ai și alte curiozități cu privire la ovulația dureroasă, verifică această secțiune. Ți-am pregătit aici răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de aceste dureri, inclusiv cum afectează fertilitatea și când trebuie să te adresezi medicului.

Când ne adresăm medicului?

Simptomele ovulației dureroase ar trebui să treacă în cel mult 1-2 zile. Dacă durerea persistă mai mult de 3 zile, dacă nu trece cu repaus fizic sau cu alt tratament, sau dacă apar alte simptome îngrijorătoare precum sângerările vaginale, febra, greața și vărsăturile, este indicat să te adresezi medicului.

De asemenea, se recomandă vizita la medic dacă durerea revine în mod repetat sau dacă suspectezi că ești însărcinată.

Ovulația dureroasă afectează fertilitatea? 

Ovulația dureroasă nu este un semn de infertilitate și nici nu îți afectează în vreun fel capacitatea de a rămâne însărcinată. Este pur și simplu un simptom al procesului prin care ovulul este eliberat de la nivelul ovarului. Din contră, această durere te poate ajuta să-ți dai seama mai ușor când ovulezi, ceea ce este util mai ales dacă folosești metoda calendarului.

Ce afecțiuni pot provoca dureri în timpul ovulației?

Ovulația este cauza principală a durerilor din zona abdomenului inferior în timpul ovulației. Dar aceste dureri pot fi confundate ușor cu simptomele altor afecțiuni, printre care:

  • Endometrioza, o afecțiune dureroasă prin care un țesut asemănător endometrului (din cavitatea uterină) crește în afara uterului.
  • Infecții cu transmitere sexuală, care provoacă inflamație și duce la ovulații dureroase.
  • Boala inflamatorie pelvină, infecție care afectează sistemul reproductiv.
  • Chisturi ovariene, respectiv săculeți cu lichid care se dezvoltă pe ovare.
  • Torsiune ovariană, când ovarul se răsucește peste ligamentele care îl susțin.
  • Apendicită, care constă în inflamarea apendicelui.
  • Sarcină ectopică
  • Aderențe în urma unei intervenții chirurgicale la nivelul ovarelor

    Cauze & Simptome pentru dureri la ovulatie ➜ Tratament ✔ Afla totul aici!

Se pot preveni durerile din timpul ovulației?

Singura metodă prin care se pot preveni durerile din timpul ovulației este prin împiedicarea ovulației. Acest lucru se poate face cu ajutorul contraceptivelor hormonale, doar la recomandarea medicului.

Este normal să am dureri la ovulație în fiecare lună? 

Durerea la ovulație este normală și nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Este pur și simplu un indicator al ovulației.

Totuși, dacă durerea este severă, nu răspunde la tratament, persistă pentru mai mult de 3 zile sau este însoțită de alte simptome îngrijorătoare, se recomandă vizita la medic pentru a verifica dacă există alte cauze în spatele acestor simptome.

Referințe

Pentru a realiza acest articol, am verificat și preluat informații din următoarele surse:

1. Cleveland Clinic, “Ovulation Pain”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9134-ovulation-pain-mittelschmerz

2. NHS, “Ovulation pain”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9134-ovulation-pain-mittelschmerz

3. Better Health Channel, “Ovulation pain”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9134-ovulation-pain-mittelschmerz

4. Mayo Clinic, “Mittelschmerz”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mittelschmerz/symptoms-causes/syc-20375122

5. Verywell Health, “Ovulation Pain and Relief Options”: https://www.verywellhealth.com/ovulation-pain-8628062

6. Healthline, “Why Ovulation Pain Shouldn’t Be Ignored”: https://www.healthline.com/health/pregnancy/ovulation-pain

7. NIH, “Mittelschmerz”: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549822/

8. WebMD, “Painful Ovulation (Mittelschmerz)”: https://www.webmd.com/women/mittelschmerz-pain

9. MedlinePlus, “Mittelschmerz”: https://medlineplus.gov/ency/article/001503.htm

10. University of Florida Health, “Mittelschmerz”: https://ufhealth.org/conditions-and-treatments/mittelschmerz

 

Sursa foto: Pexels.com

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.