Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Vaccin HPV - Beneficii, tipuri, doze necesare

Vaccinul anti-HPV este cea mai eficientă metodă de protecție împotriva cancerului cauzat de virusul papiloma uman. Dar când trebuie făcut, de câte doze ai nevoie și cât costă o doză? Îți spunem tot ce ai nevoie să știi despre vaccinul HPV în România.

Ce este HPV?

 HPV, sau virusul papiloma uman, este denumirea unui grup de virusuri foarte obișnuite care afectează pielea și, la majoritatea oamenilor, nu provoacă probleme.

Dar există peste 100 de tulpini de HPV, iar anumite tipuri pot cauza negi genitali, cancer sau alte probleme de sănătate. Conform statisticilor, infecția cu HPV este cea mai răspândită infecție cu transmitere sexuală la persoanele care au o viață sexuală activă, indiferent de vârsta lor.

Dacă vrei să afli mai multe despre simptomele infecției cu HPV și tratamentul acesteia, o să găsești multe informații utile în articolul nostru de AICI.

Cum acționează vaccinul anti-HPV?

Din fericire, infecția cu HPV poate fi prevenită și există vaccinuri ce pot reduce semnificativ șansele infectării. Acestea introduc în corp o cantitate de proteine similare cu cele care formează virusul, cu scopul de a stimula organismul să producă anticorpi împotriva sa și de a se imuniza activ. Nu există riscul infectării prin vaccin, pentru că nu conține virusul în sine.

Cu toate că vaccinarea nu protejează împotriva tuturor tipurilor de HPV, este eficientă împotriva majorității tulpinilor care cauzează negi genitali, cancer cervical și alte tipuri de cancer.

Un lucru ce trebuie subliniat aici este că vaccinul funcționează doar preventiv! Nu are niciun rol în tratarea virusului HPV, așa că nu te va ajuta să te vindeci dacă deja ai intrat în contact cu el. După infectare, vaccinul este ineficient și este nevoie de un tratament adecvat.

Tipuri de vaccin HPV 

Există în total trei tipuri de vaccin licențiate: Gardasil, Gardasil 9 și Cervarix. Toate trei protejează împotriva tipurilor de HPV 16 și 18, respectiv cele care cauzează cele mai multe cazuri de cancer. În România, se administrează vaccinul Gardasil 9.

Gardasil

Gardasil, numit și vaccinul HPV cvadrivalent sau Gardasil 4vHPV, protejează împotriva a 4 tulpini de HPV. Două dintre acestea sunt tulpini cu risc crescut (16 și 18) ce pot duce la dezvoltarea cancerului, iar două tulpini au risc scăzut, și anume 6 și 11 care provoacă negi și condiloame genitale.

Gardasil 9

Vaccinul Gardasil 9, numit și 9-valent sau Gardasil 9vHPV, este cel care se utilizează în România și, cum îi spune și denumirea, protejează împotriva a 9 tulpini de HPV. Persoanele vaccinate cu Gardasil 9vHPV sunt protejate împotriva celor două tulpini cu risc scăzut 6 și 11 (împotriva negilor și condiloamelor genitale), și a încă 7 tulpini cu risc înalt care pot duce la diverse tipuri de cancer: 16, 18, 31, 33, 45, 52 și 58.

Cervarix 

Cervarix, sau Cervarix 2vHPV, este denumirea vaccinului HPV bivalent care protejează doar împotriva celor două tulpini cu risc crescut 16 și 18. Acesta nu previne însă infectarea cu tulpinile 6 și 11, așa că nu scade riscul transmiterii negilor și condiloamelor genitale.

Beneficii ale vaccinării împotriva HPV 

Beneficiul principal al vaccinării împotriva HPV chiar și înainte de începerea vieții sexuale este,  bineînțeles, prevenția infectării cu tulpinile împotriva cărora vaccinul este eficient. Vaccinul Gardasil 9vHPV efectuat la noi în țară îți va oferi imunitate împotriva diferitelor tipuri de cancer și va scădea riscul transmiterii verucilor genitale.

Vaccinul HPV oferă protecție pe termen lung împotriva tulpinilor periculoase 

Cu eficiență împotriva tulpinilor cu risc crescut, vaccinul anti HPV te protejează pe termen lung împotriva a numeroase tipuri de cancer cauzate de acest virus. Unele studii susțin că vaccinul are o eficiență de cel puțin 10 ani și chiar mai mult dacă se respectă schema de vaccinare.

Vaccinul HPV poate reduce riscul de cancer de col uterin cu pana la 90%

 Conform UNICEF, vaccinurile HPV constituie cea mai eficientă modalitate de a preveni infectarea cu HPV și a te proteja împotriva tulpinilor ce cauzează până la 90% dintre cazurile de cancer cervical. Acest lucru este deosebit de important în condițiile în care cancerul de col uterin cauzează decesul unei femei la fiecare 2 minute.

Virusul HPV nu este însă o cauză unică a cancerului cervical. Spre exemplu, timpul prelungit de administrare a anticoncepționalelor poate de asemenea să devină un factor de risc. Așa că dacă vrei să afli mai multe despre ce înseamnă cancerul de col uterin, cum apare și cum poate fi prevenit, citește articolul de AICI.

Vaccinul HPV previne și alte tipuri de cancer legate de HPV

În special atunci când vorbim de vaccinul 9-valent Gardasil, acesta scade riscul îmbolnăvirii de cancer vaginal, vulvar, anal sau penian cauzat de HPV. Și alte organe precum gura, gâtul și capul vor fi protejate prin vaccinare de tipurile de cancer provocate de papilomavirusul uman.

Vaccinul HPV contribuie la reducerea generală a răspândirii virusului

Pe lângă faptul că te protejează pe tine, la nivel individual, vaccinul contribuie și la reducerea răspândirii virusului în rândul populației. Atunci când mare parte a populației este vaccinată, sunt protejate și persoanele cărora vaccinul nu le poate fi administrat.

Ce rol are vaccinul HPV • Tipuri de vaccin

Cui îi este recomandat vaccinul HPV?

Vaccinul anti-HPV este recomandat tinerilor, dar și persoanelor active sexual care sunt expuse unui risc mai mare de a se infecta. În această categorie se află de exemplu lucrătorii sexuali și persoanele infectate cu HIV.

Preadolescenți, adolescenți și tineri cu vârsta cuprinsă între 9 și 26 de ani 

Vaccinul HPV poate fi administrat începând cu vârsta de 9 ani, dar este cel mai eficient și recomandat la vârste cuprinse între 11-12 ani. Este important ca acesta să fie efectuat înainte de începerea vieții sexuale pentru a oferi protecție împotriva unor tulpini cu risc crescut de cancer.

Adulți cu vârsta cuprinsă între 27 și 45 de ani

Chiar dacă vaccinul nu este efectuat în intervalul de vârstă 11-12 ani, se poate administra la adulți cu vârste de până la 45 de ani. Este cu atât mai mult recomandat persoanelor predispuse să fie infectate, cum sunt cele care au imunitate scăzută, întrețin relații sexuale cu mai multe persoane sau sunt deja infectate cu HIV sau HPV.

Cu toate acestea, nu tuturor adulților din intervalul de vârstă 27 - 45 de ani le este recomandată vaccinarea, așa că fiecare caz în parte trebuie discutat cu medicul specialist.

Vaccinul HPV pentru femei

La femei, vaccinul este una dintre cele două metode de prevenție a infecției cu HPV care poate cauza negi genitali și cancer. Cealaltă metodă o reprezintă screeningul ginecologic regulat, pentru că nu există teste de sânge pentru depistarea HPV-ului.

În timpul testului de screening, medicul colectează o probă de celule de la nivelul cervixului și o testează pentru HPV, pentru a depista din timp dacă sunt semne că pacienta va dezvolta cancer de col uterin. Screeningul se recomandă mai ales femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani.

Vaccinul HPV pentru bărbați 

Și bărbații pot fi purtători ai papilomavirusului. Lor, infecția le poate provoca veruci genitale, precum și cancer penian, anal sau orofaringian. De multe ori pot să nu existe simptome, dar pot transmite virusul mai departe.

Vaccinarea bărbaților este o metodă de prevenție importantă și eficientă, atât pentru protecția împotriva cancerului dezvoltat pe baza infecției cât și pentru a reduce transmiterea virusului.

Ce rol are vaccinul HPV • Cui ii este recomandat • Doze necesare •

Când este contraindicată vaccinarea anti-HPV? 

Pentru majoritatea persoanelor, vaccinul HPV este sigur și recomandat de către medici. Dar există și excepții, la persoanele cărora administrarea sa poate fi dăunătoare. Uite în ce situații este contraindicat vaccinul anti papilomavirusului uman:

Femeile însărcinate 

Nu există dovezi științifice cum că vaccinul îi poate face rău mamei sau fătului dacă este administrat în timpul sarcinii, dar în general se recomandă să aștepți ca sarcina să fie dusă la termen înainte de vaccinare.

Vaccinul poate fi administrat însă pe perioada alăptării și, în condițiile în care chiar este necesară, se poate face și în timpul sarcinii dacă medicul recomandă acest lucru.

Persoanele cu reacții alergice severe 

Dacă ai anafilaxie (o reacție alergică severă) la unul dintre ingredientele vaccinului, sau dacă ai avut în trecut o astfel de reacție la o doză precedentă, este recomandat să eviți vaccinarea. Riscul să ai din nou o reacție alergică, poate și mai severă, este mai crescut.

Persoanele cu sistem imunitar slăbit (din cauza unei boli/din cauza unui tratament pentru o altă boală) 

Modul în care organismul tău răspunde la vaccin este influențat și de starea ta de sănătate. Dacă imunitatea ta este scăzută, spre exemplu atunci când urmezi deja un alt tratament sau suferi de diverse afecțiuni, se recomandă să amâni vaccinul.

La fel, se recomandă să mai amâni vaccinarea și în cazul în care ai febră sau te simți atât de rău încât nu îți poți desfășura activitățile zilnice obișnuite.

Vaccin HPV - doze necesare

Numărul de doze necesare este stabilit în principiu în funcție de vârstă, dar se ține cont și de cât de puternic este sistemul tău imunitar. În general, se administrează în 2 sau 3 doze.

Persoane sub 15 ani

Persoanelor cu vârste sub 15 ani li se administrează două doze. Se recomandă ca acestea să fie efectuate la un interval de cel puțin 6 luni.

Persoane peste 15 ani

După vârsta de 15 ani, vaccinul se poate face până la împlinirea a 45 de ani, în trei doze. Se recomandă ca de la prima doză să treacă cel puțin 1 lună până la următoarea, după care să mai treacă cel puțin alte 3 luni până la ultima doză.

Vaccinul HPV la persoanele deja infectate

După infectare, vaccinul nu tratează leziunile sau infecția propriu-zisă. Dar în general, vaccinarea încă le este recomandată persoanelor cu vârste sub 27 de ani pentru a preveni infectarea cu alte tulpini HPV.

Pe de altă parte, eficiența vaccinului la persoanele cu vârste între 27 și 45 de ani  scade semnificativ după expunerea la virus. Acestea trebuie să discute cu medicul și să urmeze recomandări specifice pentru o schemă de vaccinare eficientă.

Așa că întotdeauna înainte de vaccinare, se recomandă testarea pentru HPV în prealabil. Astfel, fiecare persoană poate lua ulterior o decizie informată și eficientă în funcție de propria situație.

Unde se face vaccinul HPV? 

Vaccinul se administrează ca injecție, de obicei adânc în mușchiul din partea superioară a brațului și nu în venă sau în țesutul subcutanat.

Posibile reacții adverse 

Pot să apară mai multe reacții adverse după vaccinarea anti-HPV, dar de cele mai multe ori acestea nu durează mult și sunt destul de ușoare. Câteva dintre cele mai frecvente simptome sunt:

  • Durere, umflătură sau roșeață în locul unde a fost făcută injecția.
  • Oboseală
  • Amețeală
  • Dureri de cap
  • Temperatură crescută a corpului
  • Stări de rău

În cazul reacțiilor mai severe, când vorbim despre o alergie la unul dintre ingredientele vaccinului, pot să apară umflarea limbii și a buzelor, urticaria sau dificultăți de respirație. Este necesară îngrijirea medicală de urgență în astfel de cazuri, iar persoana care a administrat vaccinul are pregătirea necesară să trateze imediat aceste reacții.

După ce efectele sale au fost studiate pe perioade de 10 ani, cercetările nu au găsit reacții pe termen lung în urma vaccinului anti HPV. Așa că medicii au concluzionat că este sigur.

Ce rol are vaccinul HPV • Tipuri de vaccin • Cui ii este recomandat • Doze necesare • Afla mai multe ➜

Cât timp oferă protecție vaccinul? 

Toate tipurile de vaccin oferă protecție pe termen lung pentru cel puțin 10 ani, și până în prezent nu există dovezi clare că eficiența scade odată cu trecerea timpului. Totuși, conform studiilor, tipul vaccinului influențează perioada pentru care oferă protecție:

Gardasil este eficient timp de peste 10 ani după vaccinare.
Cervarix oferă protecție pentru 9 ani.
Gardasil 9 rămâne eficient pentru 9 ani de la vaccinare, sau cel puțin 6 ani. 

Cât de sigur este vaccinul HPV? 

Au fost efectuate peste 120 de milioane de doze de vaccin anti HPV în ultimii 12 ani. Conform studiilor efectuate până în prezent, nu a existat niciun deces cauzat de vreunul dintre tipurile de vaccin. Acest lucru le-a permis cercetătorilor să-i confirme siguranța și totodată să-i observe eficiența.

Conform unei meta-analize a programelor de vaccinare anti-HPV a peste 60 de milioane de persoane din 14 țări, s-au observat următoarele rezultate:

  • Infectările cu tulpinile 16 și 18 de HPV au scăzut în decurs de 8 ani de la vaccinare:

    • cu 83% la adolescentele cu vârste între 15 - 19 ani

    • cu 66% la femeile cu vârste între 20 - 24 de ani

  • Numărul de diagnostice cu veruci genitale și anale a scăzut în decurs de 9 ani de la vaccinare:

    • cu 67% la adolescentele cu vârste între 15 - 19 ani

    • cu 54% la femeile cu vârste între 20 - 24 de ani

  • Prezența leziunilor precanceroase ce pot conduce la cancer de col – acele răni pe col uterin – a scăzut în decurs de 9 ani de la vaccinare:

    • cu 51% la adolescentele cu vârste între 15 - 19 ani

    • cu 31% la femeile cu vârste între 20 - 24 de ani

De asemenea, reacțiile alergice severe au fost observate la mai puțin de una dintr-un milion de doze efectuate, confirmând siguranța vaccinului.

Mai este necesar screeningul dacă te-ai vaccinat împotriva HPV? 

Da. Niciun vaccin nu protejează împotriva tuturor tipurilor de infecție cu HPV, căci există peste 100 de tulpini. Așa că testele de screening sunt recomandate în continuare chiar și după vaccinarea anti HPV, ca metodă de prevenție secundară.

Testul Babeș Papanicolau este metoda cea mai eficientă de a depista și preveni cancerul de col uterin, pentru că detectează celulele anormale înainte ca acestea să devină leziuni precanceroase. De aceea, vaccinarea împotriva tulpinilor de HPV care pot cauza cancer de col nu înlocuiește testele de screening. Ele sunt recomandate în egală măsură femeilor nevaccinate și celor vaccinate.

Vaccinul HPV - Preț 

Vaccinarea anti-HPV cu Gardasil 9 este gratuită pentru fetele și băieții cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani, prin Programul Național de Vaccinare. Începând cu 2023, vaccinul este totodată compensat pentru persoanele aflate în categoria de vârstă 19 - 45 de ani, prețul unei doze fiind de aproximativ 600 de lei.

Sursa foto: 123RF.com

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.