Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Rana pe col uterin: Ce este și cum se tratează

Rana pe col ‒ cervicita, în denumirea populară ‒ este o inflamație sub formă de leziuni la nivelul colului. Ea poate trece adesea neobservată, deoarece corpul tău nu are foarte mulți receptori de durere pe colul uterin. Așa că s-ar putea să nu ai nici cea mai vagă idee că ceva nu e în regulă acolo.

Diagnosticul medicului poate veni neașteptat în urma unui control de rutină, chiar dacă nu prezinți alte simptome. Iar noi suntem aici să te pregătim. Uite în ce constă mai exact rana pe col, de la ce apare, cum se manifestă și cum o tratăm.

 Ce este rana pe col uterin (cervicita)?

Cervicita, cunoscută și sub denumirea populară de rană pe col uterin, este o inflamație a cervixului. Aceasta poate trece neobservată până la un control ginecologic din cauza faptului că simptome precum durerea sau disconfortul pot să lipsească.

Există două tipuri de cervicită, în funcție de cauza inflamației și de modul în care se manifestă:

  • Cervicită acută: atunci când este provocată de o infecție, iar simptomele apar dintr-o dată și se manifestă cu severitate.
  • Cervicită cronică: atunci când este provocată de o iritație, și simptomele persistă timp de câteva luni sau mai mult.

Medicul ginecolog o remarcă în urma examenului clinic, sub formă de mici leziuni, zone umflate sau roșii, cu sau fără sângerare, la nivelul colului.

Rana pe col uterin - Cauze

Un col uterin inflamat este de cele mai multe ori rezultatul unei infecții cu transmitere sexuală, însă poate avea și cauze neinfecțioase. Oricare ar fi sursa problemei, este important ca aceasta să fie identificată corect pentru a putea alege tratamentul potrivit.

Uite de la ce se face rana pe col:

  • Vaginoza bacteriană
  • Bacterii care intră în contact cu uterul: bacteriile care pot provoca cervicita sunt stafilococul (Staphylococcus) sau streptococul (Streptococcus).
  • Infecții cu transmitere sexuală: Chlamydia (cercetările estimează că infecția cu Chlamydia este cauza cervicitei în 40% din cazuri), Gonorrhea, Herpesul genital, Tricomoniaza, infecția cu Mycoplasma genitalium sau infecția cu virusul HPV despre care ți-am povestit mai multe AICI.
  • Agenți chimici prezenți în anumite produse menstruale: cum sunt fibrele sintetice, parfumul sau alte ingrediente ascunse din absorbantele și tampoanele convenționale care pot irita colul uterin; poți preveni ușor aceste situații când alegi absorbante și tampoane din bumbac 100% organic cu pH neutru și hipoalergenice cum sunt cele de la Enroush, făcute fără niciun ingredient nociv pentru sănătatea ta intimă.
  • Iritații în urma inserării anumitor corpuri în vagin: pesar vaginal, diafragmă, capac vaginal etc.
  • Alte reacții alergice: spre exemplu la spermicidele contraceptive, la dușurile vaginale sau la latexul din prezervative.
  • Radioterapia (terapie prin radiații).
  • Boli inflamatorii sistemice (boli autoimune).

Factorii de risc în cazul ranei pe col uterin

Din cauza faptului că sursa cervicitei poate fi neinfecțioasă, precum o reacție alergică, factorii de risc includ și dușurile vaginale, tampoanele convenționale sau diafragma. Însă de obicei, rana pe col se transmite pe cale sexuală sau apare în urma unei infecții cu transmitere sexuală, motiv pentru care factorii de risc principali în cazul unui col uterin inflamat sunt:

  • Debutul precoce al vieții sexuale.
  • Comportamentul sexual cu risc crescut: spre exemplu contactul sexual neprotejat sau cu parteneri multipli.

Istoric medical al bolilor cu transmitere sexuală: dacă tu sau partenerul ați suferit în trecut de o infecție cu transmitere sexuală, crește predispoziția la rana pe col. Dacă vrei să vorbim mai mult despre acest subiect, ți-am pregătit un articol separat pe blogul Enroush cu tot ce trebuie să știi despre bolile cu transmitere sexuală.

Rana pe col uterin - Simptome

Nu ai cum altfel să știi sigur că suferi de cervicită, decât în urma examenului clinic. Uneori, inflamația este chiar asimptomatică, pentru că nu sunt mulți receptori ai durerii localizați acolo.

Există, însă, câteva simptome care îți pot crea suspiciuni cu privire la posibilitatea unei răni pe col, așa că fii atentă dacă observi:

  • Ușoare sângerări vaginale anormale
  • Secreții vaginale persistente de culoare gri, galbenă sau albă, care pot fi însoțite de un miros specific, neplăcut (Dacă vrei să urmărești secrețiile vaginale ‒ și în același timp să-ți protejezi hainele ‒ îți recomandăm să folosești absorbantele zilnice Enroush. Nu conțin parfum, astfel încât nu îți afectează pH-ul vaginal și vei putea observa dacă scurgerile au un miros neplăcut. Sunt hipoalergenice și făcute fără niciun alt ingredient pe lângă bumbacul 100% organic, pentru a-ți oferi o protecție sigură.)
  • Scurgeri vaginale purulente
  • Dureri vaginale
  • Dureri la contactul sexual (Durerile în timpul sexului nu sunt normale și ar trebui să mergi la medic cât mai curând pentru a depista cauza, indiferent că este cervicită sau de altă natură. Într-un alt articol pe blog ți-am povestit mai multe despre posibilele cauze ale durerii în timpul sexului și ce e de făcut.)
  • Sângerări în afara menstruației sau după contactul sexual
  • Senzație de presiune pelvină
  • Dureri de spate
  • Iritații la nivelul vulvei sau al vaginului
  • Durere la urinare sau nevoia de a urina frecvent.

Complicații privind rana pe col uterin

În lipsa tratamentului, rana pe col uterin poate duce la diverse complicații care îți afectează sănătatea intimă și reproductivă. Practic, cervixul tău are rolul de a preveni contactul bacteriilor și al virusurilor cu uterul, acționând ca o barieră. Acest rol nu mai poate fi îndeplinit când colul uterin este infectat, ceea ce poate duce la răspândirea infecției mai departe către uter. Astfel:

  • Gonorrhea și Chlamydia (când acestea sunt cauzele cervicitei) pot ajunge la mucoasa și trompele uterine, provocând boala inflamatorie pelvină.
  • Se pot dezvolta infertilitatea sau peritonita ca efect al bolii inflamatorii pelvine netratate.
  • Crește riscul contactării altor infecții cu transmitere sexuală de la partener (spre exemplu, HIV).
  • Crește riscul transmiterii infecției la partener.
  • Poate crește riscul apariției cancerului de col uterin.

Rana pe col uterin (Cervicita) - Diagnostic

Din cauză că poate fi observată doar în urma unui consult fizic, rana pe col uterin poate fi diagnosticată doar de către medicul ginecolog. Pentru un diagnostic cât mai corect, se poate face:

  • Examinare pelvină: pentru identificarea zonelor umflate, roșii sau inflamate, atât la nivelul cervixului cât și pe pereții vaginului
  • Testare a secrețiilor vaginale: pentru a stabili dacă există vreo infecție cu transmitere sexuală (Gonoreea, Chlamydia, Tricomoniaza) sau vaginită bacteriană
  • Testare Babeș Papanicolau (PAP)
  • Test de urină

De asemenea, medicul îți poate pune întrebări în legătură cu istoricul tău medical, astfel încât diagnosticul să țină cont și de orice alte probleme de sănătate, din trecut sau din prezent. Mai jos îți povestim mai în detaliu cum decurge fiecare metodă de diagnosticare.

 Rana pe col uterin ➤ Ce este rana pe col uterin ➤ Cum se trateaza rana pe col uterin ➤ Simptome ale ranii pe col uterin ➤ Descopera mai multe aici!

 Examenul bimanual

Este ceea ce îți spuneam mai devreme despre examenul pelvin. Purtând mănuși, medicul ginecolog cu o mână introduce un deget în vagin, în timp ce cu cealaltă mână aplică o ușoară presiune pe abdomen și pelvis, observând dacă există dureri la palpare.

Tot în cadrul examenului pelvin, specialistul se poate folosi de un specul pentru a verifica pereții vaginului în partea superioară, în partea inferioară și pe lateral, precum și aspectul cervixului. Astfel va putea identifica orice zonă inflamată sau afectată de roșeață, umflături sau sângerări.

Testul Babeș Papanicolau

Testul PAP este principalul test de screening pentru a depista din timp cancerul de col uterin sau de colon, și de aceea este recomandat la intervale regulate. Mai multe despre acest lucru ți-am povestit într-un articol special pe blog, unde găsești tot ce trebuie să știi despre testul Babeș Papanicolau și de ce este important pentru sănătatea ta.

În cadrul acestei testări, medicul va colecta o probă de celule de la nivelul colului uterin și al vaginului, iar rezultatele de la laborator vor confirma dacă există sau nu orice tip de anomalie.

Biopsia cervicală

Biopsia cervicală, sau colonoscopia, se face doar dacă rezulatele testului PAP indică o neregulă și sunt necesare mai multe investigații. Este o metodă de testare prin care medicul introduce speculul în vagin pentru a examina colul printr-un colposcop (un fel de microscop). Astfel, va putea colecta mostre suplimentare de la nivelul cervixului exact din zonele care par afectate.

Cultură secreție de col uterin

Odată colectate screțiile colului uterin, acestea vor fi examinate la microscop. Așa se pot identifica infecțiile care au cauzat rana pe col, începând de la vaginoză bacteriană și infecții cu Candida, până la infecții cu transmitere sexuală.

 Tratament pentru rană pe col uterin

Tratamentul pentru cervicită diferă în funcție de cauză și vindecarea poate dura până la două săptămâni (tocmai de aceea îți spuneam la început cât de important este să știi ce a provocat rana pe col astfel încât să o poți vindeca). Recomandările medicale sunt, de obicei, următoarele:

  • Când rana pe col este o reacție alergică la produse de igienă sau spermicide, adesea nu se prescrie niciun tratament. Iritația dispare de la sine odată ce oprești contactul cu alergenii (spre exemplu dacă renunți la folosirea spermicidelor, sau când treci la absorbante din bumbac 100% organic).
  • Când cervicita este rezultatul unei boli cu transmitere sexuală, se recomandă evitarea contactului sexual pe toată durata tratamentului, și urmarea acestui tratament de către ambii parteneri.
  • Se prescriu antibiotice în cele mai multe cazuri de infecție, fie ea bacteriană (vaginoză bacteriană) sau sexuală (Gonorrhea, Chlamydia etc.).
  • Dacă inflamația este provocată de herpesul genital, se pot prescrie medicamente antivirale care doar scad frecvența simptomelor rănii pe col (ținând cont că herpesul genital nu poate fi vindecat). 
  • După efectuarea tratamentului, se recomandă repetarea testărilor de cervicită.

Înainte să încheiem subiectul însă, vrem să-ți atragem atenția și cu privire la tratamentele naturiste: cu toate că par eficiente, nu ai nicio garanție că ele funcționează. Nu sunt bazate nici pe diagnosticul și nici pe expertiza unui medic, ceea ce înseamnă că îți pot face mai mult rău decât bine dacă nu identifici corect cauza sau dacă remediul nu este potrivit.

Noi îți recomandăm să urmezi întotdeauna tratamentul prescris de medic în urma analizelor, care ține cont de istoricul și situația ta medicală, astfel încât să te vindeci cât mai repede și să previi eventualele complicații. Și dacă într-adevăr îți dorești să încerci un tratament naturist, asigură-te că ceri sfatul și îndrumarea medicului mai întâi, ca totul să fie în regulă.

 Rana pe col uterin ➤ Ce este rana pe col uterin ➤ Cum se trateaza rana pe col uterin ➤ Simptome ale ranii pe col uterin ➤ Descopera mai multe aici!

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Ce-ar fi să primești sfaturi utile legate de menstruație plus un
DISCOUNT DE 10% pe care să îl folosești la prima ta comandă?
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.