Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Testul Babeș Papanicolau și de ce este important pentru tine

Testul Babes Papanicolau (PAP) - Ce este si cum se face?

Se spune că prevenția este primul pas către sănătate. Din acest motiv se insistă mereu pe importanța testului Babeș Papanicolau și este recomandat să fie făcut cu regularitate. Cu ajutorul lui se pot depista simple infecții, dar și condiții mai grave precum cancerul de col uterin în cea mai timpurie fază a sa. Dacă este diagnosticat devreme, șansa de a trata acest tip de cancer este foarte mare.

Practic, testul Papanicolau îți poate salva viața.

Ce este Testul Babes Papanicolau (PAP)? 

Testul Babeș Papanicolau este o procedură rapidă, nedureroasă și reprezintă cea mai bună metodă de a depista apariția cancerului de col uterin. Dacă este făcut regulat, în fiecare an, se pot detecta celulele anormale încă dintr-o faza timpurie, înainte ca acestea să se transforme în leziuni canceroase. Asta crește foarte mult șansele de a-l trata și depăși cu bine boala. 

Controlul ginecologic și acest test sunt cele mai importante și eficiente investigații ginecologice pe care o femeie trebuie să le facă anual pentru a fi sigură că este bine.

Scurt istoric - cum a apărut acest test?

ȘTIAI CĂ..

Al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor din întreaga lume este cancerul de col uterin (sau cervical)? Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 99% dintre cazuri sunt cauzate de infecția cu virusul papilloma uman (Human Papilloma Virus - HPV). 

Testul Babes-Papanicolau este rezultatul unor studii independente ale lui Aurel Babeș (medic român) și Georgis Papanikolaou (morfopatolog grec). În 1926 Babeș vorbește pentru prima dată despre importanța analizării celulelor cervicale la microscop, efectuând primele teste, iar un an mai târziu Papanicolau perfecționează metoda și creează  o scală de măsurare a rezultatelor (de la 1 -  normal la 5 - suspiciune de cancer sau cancer). În 1943, testul este introdus pe piață în forma în care îl avem și acum.

Cui se recomandă Testul PAP?

Testul se recomandă tuturor femeilor de la vârstă de 21 de ani sau, dacă viața lor sexuală a început mai devreme, la 3 ani după primul contact sexual. O viață sexuală activă crește semnificativ riscul de infectare cu HPV (Virusul papiloma uman, care este un tip de infecție care poate apărea la nivelul vaginului), motiv pentru care în general, dacă rezultatele sunt bune, testul trebuie repetat o dată la 3 ani. 

Cu toate acestea, există anumiți factori de risc pe baza cărora se recomandă investigații mai dese:

  • prezența virusului HIV în organism

  • sistem imunitar slab din cauza chimioterapiei sau transplantului de organe

  • fumatul

  • dacă testul arată prezența unor celule precanceroase sau canceroase

  • detalii generale despre acest aspect, la ce varsta se poate face, daca exista persoane ce au nevoie mai mare de acest test (ex: pers active sexual, pers cu diverse simptome, etc.) 


 

Cand se face Testul Papanicolau?

Pentru acest test este bine să programăm vizita la medicul ginecolog între zilele 10-20 ale ciclului menstrual (ziua 1 fiind prima zi de menstruație). Nu se recomandă contactul sexual cu 24-48 de ore înainte din moment ce poate provoca inflamații cervicale și alte schimbări minore, care influențează rezultatele. 

În general, dacă nu apar semne îngrijorătoare, testele ar trebui făcute astfel:

  • între 21-29 de ani:  o dată la 3 ani

  • între 30-65 ani: o dată la 3-5 ani

  • dacă ai peste 65 de ani: medicul poate recomanda să nu se mai facă testul dacă rezultatele sunt bune

Pret - Cat costa un Test Papanicolau?

Prețul testului Papanicolau pornește, în medie, de la 50 de lei. Poate varia în funcție de analizele pe care ți le dorești, dacă vrei să faci și un test HPV împreună cu el, cât și de clinica pe care o alegi.

Pregatire pentru Testul Babes Papanicolau

Este momentul să înțelegi de ce pregătire ai nevoie atunci când alegi să faci un Test Babeș Papanicolau. 

În primul rând, este esențial ca programarea la medicul ginecolog să fie făcută în perioada corectă a lunii. Astfel, ar trebui sa găsești o dată potrivită oricând între a 10a și a 20a zi a ciclului (ziua 1 se consideră prima zi de menstruație). 

În al doilea rând, cum am menționat și mai devreme, este recomandat să eviți contactul sexual cu 24-48 de ore înainte de control, din moment ce ar putea influența rezultatele testului. Mai mult, nu folosi tampoane, ovule și nu face spălături vaginale - orice vei introduce în vagin va putea schimba calitatea probei recoltate.

In ce consta procedura & cum se face Testul Papanicolau?

Procedura este considerată simplă și nedureroasă pentru tine și durează între 10 și 20 de minute. Te ajutăm să înțelegi la ce să te aștepți.

 În cabinetul medicului ginecolog vei fi întinsă pe spate cu genunchii îndoiți și gambele fixate pe suportul special. Medicul va folosi un specul (un instrument de plastic sau metal) pentru a lărgi pereții vaginali, apoi va introduce o periuță fină cu care, prin rotație, va recolta proba de celule din cervix. Aceasta va fi pusă pe o lamă de sticlă, depozitată într-un flacon și trimisă la laborator pentru analiză.  

Există două tipuri de test PAP: convențional și în mediu lichid.


 

Testul PAP conventional

Testul PAP convențional înseamnă că proba recoltată este fixată pe o lamă de sticlă și analizată în această formă. 

Testul PAP in mediu lichid

În cazul testului în mediu lichid, proba este introdusă într-un flacon ce îi oferă condiții speciale. Acest lucru nu afectează cu nimic calitatea probei, însă permite în același timp analiza tulpinilor de HPV cu grad ridicat de risc.

PAP conventional vs. in mediu lichid - care este cel mai eficient?

Care este diferența între cele două? Testul în mediu lichid prezintă câteva avantaje față de cel convențional:

  • reduce posibilitatea ca proba să fie considerată nesatisfăcătoare pentru interpretare și, astfel, să fie necesară o nouă recoltare;

  • permite testarea concomitentă, din aceeași proba, a prezenței genotipurilor de HPV, cu grad ridicat de risc.

Din punct de vedere medical, ambele teste sunt considerate eficiente.

Asteptari dupa testul babes Papanicolau (PAP)

La fel ca în cazul testului HPV, rezultatele testului Babeș Papanicolau pot fi aflate după 1-2 săptămâni.
 

Este bine de știut că după testarea Babeș Papanicolau îți poți relua imediat activitatea zilnică. Deși procedura nu este dureroasă, te poți aștepta la un anumit disconfort (presiune la nivelul pelvisului) și chiar sângerări ușoare după. Acestea nu sunt cauzate de testarea în sine, ci, de inflamarea colului uterin sau a zonei cervicale.

Ziua ta să nu trebuie să fie pusă pe pauză din cauza unui disconfort cum este spotting-ul sau cum sunt scurgerile vaginale, acum poți să ai încredere în produsele organice pentru menstruație ENROUSH. Create după forma corpului tău, din dragoste pentru confortul și libertatea ta absolută, ne-am asigurat că absorbantele zilnice create 100% din bumbac organic certificat îți întrec așteptările la capitolul protecție, prospețime și iubire. Oferă-i zonei tale intime grija de care are nevoie, fără parfum, substanțe chimice sau plastic, doar interior natural super-absorbant, cu pH neutru, garantat hipoalergenic.

Produsele noastre sunt aprobate de medicii ginecologi și îți povestește chiar una dintre frumoasele noastre cliente ce schimbare aduc în viața ta:

Mereu am căutat alternative sănătoase atunci când vorbim despre produse cosmetice sau despre tot ce ne atinge pielea și mai ales zonele sensibile. Multe produse conțin ingrediente precum parfumul și acest lucru nu este bun pentru noi. De când folosesc tampoane absorbante ENROUSH, sincer nu mai am probleme cu sângerarea abundentă și am început să le recomand familiei mele, care folosesc acum și ei produsele ENROUSH. Eu le folosesc de 1-2 ani și nu m-aș întoarce niciodată la produsele convenționale. Vă mulțumim pentru inițiativa de a crea acest produs! Nicole

https://enroush.ro/pages/all-products#liners

Testarea HPV & Rezultate Test Papanicolau

Testul Papanicolau și HPV se fac, de cele mai multe ori, împreună. Testul PAP are rolul de a detecta prezența celulelor cancerigene sau precancerigene în colul uterin, în timp ce cel HPV depistează prezența virusului papiloma uman. Testul HPV ne arată, de asemenea, dacă un posibil rezultat anormal al testului PAP are drept cauză un tip de virus papiloma care prezintă risc înalt de cancer. 

Rezultatele testului Papanicolau se măsoară conform indicațiilor de mai jos.

PAP tip 1  - Rezultate normale

Rezultatul PAP tip 1 ne arată că totul este în parametri normali - cervixul nu prezintă inflamații și nu este nevoie de investigații suplimentare.

PAP tip 2  - Usor modificat

Este posibil ca testul să fi depistat prezența unor celule ușor anormale, dar care sunt cauzate, de cele mai multe ori, de o infecție de alta natură decat HPV sau chiar de o inflamație. Colul uterin se poate inflama dacă ai avut contact sexual cu mai puțin de 48 de ore înainte de testul PAP. Medicul poate recomanda repetarea testului după câteva luni.

PAP tip 3  - Inflamatie

În cazul PAP tip 3, cervixul poate fi inflamat și poate prezenta ușoare anomalii. Este o situație ușor tratabilă și se poate datora, din nou, contactului sexual dacă acesta a avut loc cu mai puțin de 48 de ore în urmă. Medicul ți-ar putea recomanda să refaci testul PAP în câteva luni.

PAP tip 4  - Modificari precanceroase / Anomalii

PAP tip 4 înseamnă prezența unor celule anormale sau modificări precanceroase, precum:

  • ASCUS - un rezultat destul de comun care de cele mai multe ori își are rădăcina într-un virus HPV.  Se poate recomanda încă un test în 4-6 luni și un test HPV.

  • L-SIL (leziune intraepitelială scuamoasă de grad scăzut) - indică o anumită cantitate de celule afectate. În acest caz va fi recomandat testul Papanicolau din nou în 6-9 luni, iar dacă situația persistă, o colonoscopie.

  • H-SIL (leziune intraepitelială scuamoasă de grad înalt) -  arată un număr mai mare de celule afectate decât în cazul L-SIL, motiv pentru care se va recomanda cel mai probabil colonoscopia și biopsia.

PAP tip 5  - Suspiciune de cancer sau chiar cancer

Când vorbim despre PAP tip 5, apar suspiciunile de cancer și cel mai probabil celulele canceroase sunt deja răspândite în colul uterin.

Ce se intampla daca am HPV?

HPV (Human Papilloma Virus) este o infecție cu transmitere sexuală, comun întâlnită. Poate să nu se manifeste deloc în corp deoarece, dacă este prezentă într-o formă ușoară, va fi eliminată natural. Pe larg despre infecția cu HPV și vaccin vorbim aici. 

La fel ca rezultatul anormal al unui test PAP, un test HPV pozitiv nu indică neapărat prezența cancerului de col uterin, ci doar a unor genotipuri HPV care provoacă modificări precanceroase ale celulelor cervicale. Doar dacă aceste probleme nu sunt tratate la timp, corect, ele conduc la cancer. Așadar, simpla infectare cu HPV nu duce obligatoriu la dezvoltarea cancerului de col uterin.  Infectarea este frecventă, se știe că 8 din 10 persoane sunt infectate de-a lungul vietii.

Nu uita că vaccinarea împotriva diferitelor tipuri de HPV ce pot cauza cancer cervical este utilă pentru prevenția infecției cu HPV, la persoanele care nu sunt încă infectate.

Preventie cancer de col uterin

Este bine de știut că avem multe opțiuni de testare și tratare în cazuri de urgență, însă este și mai bine să prevenim. Pentru cancerul de col uterin, avem diverse metode prin care ne putem proteja:

  • folosirea prezervativului

  • vaccinul împotriva HPV

  • control periodic la ginecolog

  • evitarea fumatului


Cum subiectul poate fi considerat dificil pentru multe dintre noi, este important să ne informăm doar din surse sigure. Pentru mai multă claritate, am scris și noi articolul Ce înseamnă cancerul de col uterin și cum poți să-l previi? și te invităm  să îl citești. Mai bine să știi, așa poți să previi.

Intrebari frecvente

Dacă nu am răspuns încă la toate întrebările tale despre Testul Babeș Papanicolau, îți răspundem chiar acum!

Cat dureaza un test papanicolau?

Procedura de recoltare durează între 10 și 20 de minute, iar rezultatele vin, în medie în una-două săptămâni.

La ce varsta se face primul test PAP?

Medicii recomandă ca testul PAP să fie făcut de la vârsta de 21 de ani, însă dacă ți-ai început viața sexuală devreme, este bine să îl faci la 3 ani după primul contact sexual. 

Cat este de sigur testul papanicolau?

Ca orice test de laborator, testul Papanicolau poate oferi și rezultate eronate, însă aceste cazuri sunt foarte rare. În cea mai mare parte, rezultatele sunt de eficiente și diagnosticul este de încredere.

Daca am facut vaccinul HPV inseamna ca nu mai trebuie sa fac testul PAP?

Chiar dacă ai făcut vaccinul HPV, este recomandat să îți faci testul PAP regulat. Acest vaccin previne infectarea cu anumite tipuri de HPV, însă există și alte tipuri de anomalii ce pot apărea, care pot fi detectate de testul Papanicolau. 

Să avem grijă de noi înseamnă să prevenim, nu doar să tratăm. Ai grijă de corpul tău, vizitează medicul ginecolog cu regularitate și nu amâna testele care îți pot salva viața. 

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.