Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Negii genitali: De ce apar, cum pot fi vindecați, ce trebuie să ai în vedere

Dacă ți-au apărut negi genitali pentru prima dată în viață și nu știi nimic despre ei, de ce ți-au apărut și cum să scapi mai repede, știm că cel mai probabil te temi sau ești terifiată. Așa că începem prin a-ți spune asta: liniștește-te.

Nu este cazul să intri în panică și nici să-ți fie frică. Negii genitali, în afară de faptul că au aspect neplăcut și îți pot cauza un anume grad de disconfort, în cele mai multe dintre cazuri nu reprezintă un pericol imediat pentru sănătatea ta. Și avem și vești bune: pot fi tratați în totalitate astfel încât să dispară complet! Virusul care i-a cauzat poate rămâne în corp, dar există posibilitatea ca până și acesta să dispară în decurs de 2 ani.

Iar acum că ți-am dat veștile bune, haide să luăm lucrurile pe rând și să clarificăm totul. Uite ce sunt, de ce apar și cum se pot trata verucile genitale.

 Ce sunt negii genitali?

Negii genitali constituie o boală cu transmitere sexuală, și sunt de fapt mici formațiuni de tipul unor coșuri/umflături pe care le denumim veruci sau condiloame.

Aceștia apar în zona genitală și a rectului (la nivelul țesuturilor umede din regiunea genitală). La femei,  sunt localizați la nivelul vulvei, în exteriorul sau interiorul orificiului vaginal și al anusului, și se pot întinde chiar și până la nivelul cervixului. La bărbați, pot să apară pe coapse, în zona inghinală, la nivelul scrotului, penisului, și în jurul sau în interiorul orificiului anal. În cazul în care contactul sexual a inclus și sexul oral, este posibil ca infecția să se extindă și la nivelul buzelor, limbii, mucoasei orale și laringelui.

De regulă, îi poți recunoaște după aspect:

  • De obicei sunt umflături mici, cărnoase sau dure, la suprafața pielii.
  • Pot să arate ca niște coșuri pigmentate în culoarea pielii sau roșiatice-cenușii.
  • Verucile pot fi unice sau grupate.
  • Aspectul de excrescențe grupate este ca de conopidă (numit conopidiform).
  • Textura lor poate fi netedă sau se pot simți ca ușoare denivelări.
  • Este posibil să fie și invizibili din cauza aspectului neted și culorii identice cu cea a pielii.

Cine ar putea avea negi genitali

Negii genitali sunt un rezultat al infecției cu un virus cu transmitere sexuală, și se transmit ușor în urma unui contact de tipul “piele pe piele”. Astfel încât orice persoană activă sexual, indiferent de sex, vârstă sau istoric medical, riscă infectarea cu virusul care cauzează negii genitali, dacă partenerul este infectat. (Este posibil ca partenerul să nu prezinte negi genitali, și totuși să fie purtător al virusului și să-l transmită mai departe).

De aceea, singura modalitate de a te proteja împotriva transmiterii la și de la partener este folosirea prezervativului.

Cât de comuni sunt negii genitali

Surprinzător sau nu, statisticile confirmă faptul că negii genitali constituie cea mai frecventă infecție transmisă pe cale sexuală. Deci este o problemă mai comună decât te-ai fi așteptat.

Este bine totuși să cunoști și factorii de risc, respectiv că:

  • Bărbații sunt ușor mai predispuși la apariția negilor genitali.
  • Riscul infectării crește semnificativ dacă nu folosești prezervativul sau barajul dentar.
  • De asemenea, riscul crește și dacă ai mai mulți parteneri sexuali sau îi schimbi des.

Cauzele apariției negilor genitali

Tot statisticile ne arată și care este cauza principală a apariției negilor genitali: în 90% dintre cazuri, au la bază infecția cu anumite tipuri de HPV (virusul papiloma uman. Dintre cele peste 30 de tulpini de papilomavirus uman care pot determina probleme în zona genitală, tulpinile 6 și 11 ale HPV sunt cele care provoacă apariția negilor.

Vestea bună este că aceste tipuri de HPV nu conduc la cancer (dacă vrei să afli mai multe despre papilomavirusul uman, ți-am pregătit un articol separat pe blog despre infecția cu HPV și tot ce trebuie să știi despre vaccin și tratament), iar starea de sănătate generală nu este amenințată doar pentru că apar aceste excrescențe. Din contră, la persoanele cu un sistem imunitar puternic, este posibil ca negii să dispară de la sine după 6 luni chiar și fără tratament. Totuși, vizita la medic este recomandată - dar ajungem imediat și acolo.

Deci dacă te gândești cum și de ce apar negii genitali, câteva dintre potențialele cauze pot fi:

  • Sexul oral neprotejat cu o persoană infectată cu virusul HPV sau care are negi genitali, fie în zona intimă, fie la nivel bucal (limbă, buze, gură).
  • Atingerea organelor genitale ale celor doi parteneri, chiar și fără ejaculare.
  • Contact sexual neprotejat, inclusiv anal și inclusiv între persoanele de același sex.

 Simptome pentru negii genitali

Negii genitali nu sunt întotdeauna dureroși, iar uneori nu există niciun alt simptom cu excepția aspectului inestetic. Alteori, sunt însoțiți de senzația de arsură sau durere. Uite mai jos cele mai frecvente simptome după care îi poți recunoaște:

  • Mici umflături cărnoase de culoare roz, roșie, maro sau alb-gri în zona genitală.
  • Aspect neted sau ca de conopidă dacă verucile sunt grupate.
  • Usturime, mâncărime, arsură, durere și disconfort în zona intimă.
  • Sângerare ușoară în timpul sau după actul sexual.

Cât de contagioși sunt negii genitali

Atât negii genitali, cât și virusul HPV în general, sunt boli cu transmitere sexuală foarte contagioase. Ele se pot transmite foarte ușor de la un partener infectat, chiar și după un singur contact neprotejat.

Iar odată ce contactezi virusul papiloma uman, acesta nu dispare din corp întotdeauna. Negii genitali vizibili pot dispărea, dar chiar dacă ei nu mai apar niciodată poți rămâne infectat mereu și poți transmite oricând virusul mai departe unui nou partener.

Negii genitali ➤ Ce sunt Negii Genital ➤ Cauzele & Simptomele Negilor Genitali ➤ Vaccinul pentru Negi Genitali ➤ Intrebari Frecvente despre Negii Genitali ➤ Decopera aici!

Cât de repede apar negii genitali după infecție

Nu apar imediat după contactul sexual. Există cazuri când negii genitali devin vizibili la doar câteva săptămâni după infectarea cu HPV, dar poate dura chiar și câteva luni sau ani. Deci este destul de dificil de estimat exact cât de repede apar negii genitali - depinde la fiecare persoană, inclusiv în funcție de cât de sănătos este sistemul imunitar.

De asemenea, e posibil să nu apară niciodată negii genitali, ci doar să fii infectat cu virusul HPV și să-l transmiți altor parteneri. Sau mai există posibilitatea ca aceștia să fie localizați în interiorul vaginului sau anusului și să nu ai nicio idee despre existența lor sau despre infecție, astfel încât să fii purtătoare și să transmiți virusul fără să știi.

Este important consultul ginecologic periodic, unde se pot observa semnele vizibile și se poate recomanda un tratament în cazul în care este necesar.

Factorii de risc privind negii genitali

În principiu, am enumerat deja mai sus factorii de risc principali, iar contactul sexual neprotejat este cea mai răspândită metodă prin care persoanele active sexual se pot infecta cu negii genitali. În consecință, printre factorii ce cresc riscul infectării regăsim:

  • Sexul neprotejat cu mai mulți parteneri sau cu un partener nou
  • Contactul sexual cu un partener fără să-i cunoști starea de sănătate sexuală
  • Începerea vieții sexuale la o vârstă fragedă
  • Faptul că ai mai avut în trecut și alte boli cu transmitere sexuală
  • Un sistem imunitar slăbit, cum ar fi în cazul în care suferi de HIV

Negii genitali: Când trebuie să mergi la medic

Mergi cât mai curând la medic, imediat ce observi apariția negilor genitali sau orice schimbare neobișnuită în zona intimă care îți poate indica infectarea cu o boală cu transmitere sexuală.

Același lucru se aplică și în cazul partenerului, mergi cât mai curând la medic și dacă el se află în situația aceasta. Atunci când partenerul tău sexual este infectat cu virusul HPV, șansele sunt foarte ridicate ca și tu să-l ai.

Cum diagnosticăm negii genitali

Există și alte infecții cu transmitere sexuală sau chiar alunițe care pot avea un aspect foarte asemănător cu cel al negilor genitali, așa că nu încerca să îți pui singură diagnosticul pentru că este posibil să-l greșești. Medicul ginecolog este cel care pune diagnosticul, care este foarte important pentru a alege tratamentul corect.

Așadar, iată cum sunt identificați:

  • În cazul negilor externi, diagnosticul se pune după ce medicul examinează semnele vizibile de la nivelul pielii. În unele cazuri, se poate efectua și o biopsie care să confirme că este vorba despre negi genitali. 
  • În cazul negilor interni, se va face o examinare vaginală și anală pentru confirmare. La nivel vaginal, testul Papanicolau permite analiza modificărilor cauzate de negi la nivelul cervixului, iar colposcopia (examinarea vulvei, vaginului, colului și părții inferioare a uterului cu ajutorul unui endoscop) permite examinarea cervixului și a vaginului. La nivel anal, medicul poate folosi un specul rectal (anoscop) pentru a examina negii din interiorul anusului.

Tratament pentru negii genitali

Când sistemul imunitar este foarte sănătos, acesta poate lupta cu virusul și negii genitali mici pot chiar să dispară de la sine în decurs de 6 luni.

Totuși, în cazul negilor de dimensiuni mai mari sau multipli, aceștia pot deveni foarte inconfortabili și chiar dureroși. Astfel că deși niciun tratament nu poate garanta vindecarea virusului HPV, este important să tratezi și să elimini negii genitali astfel încât să scadă riscul extinderii acestora.

Există mai multe opțiuni de tratament pentru negii genitali, printre care:

  • Creme, geluri sau unguente, care îți pot provoca senzații de iritație, arsură sau durere.
  • Crioterapie (terapia cu frig), prin aplicarea nitrogenului lichid cu un dispozitiv special, care îngheață și distruge negii prin expunerea lor la temperaturi foarte scăzute.
  • Electrocauterizare, care arde și distruge negii printr-un impuls de curent electric.
  • Tratamente cu laser, care distrug cu ajutorul luminii laserului vasele de sânge mici de la nivelul negilor și astfel le elimină sursa de sânge și îi elimină.
  • Intervenție chirurgicală, care elimină prin tăiere negii care au dimensiuni mari și nu pot fi eliminați prin nicio altă metodă de tratament.

Uite și câteva lucruri pe care este bine să le știi și de care să ții cont în privința tratamentelor pentru negii genitali:

  • Este bine să eviți contactul sexual neprotejat pe perioada tratamentului pentru a evita transmiterea la partener (sau cel puțin să folosești prezervativul).
  • Tratamentul nu te vindecă de HPV, ci acționează doar asupra negilor genitali.
  • Trebuie să ai răbdare: poate dura câteva săptămâni sau chiar câteva luni până la dispariția completă a negilor, dar în final vei scăpa de ei.
  • Uneori, tratamentele nu funcționează și este nevoie de intervenție chirurgicală.
  • Chiar dacă scapi de negi, este posibil ca aceștia să re-apară.
  • Dacă ești însărcinată sau îți dorești să rămâi, comunică-i acest lucru doctorului tău pentru a alege o metodă de tratament compatibilă (unele nu sunt potrivite dacă urmează să devii mămică).
  • Unele creme sau geluri pot subția prezervativul sau diafragma, așa că discută cu medicul tău dacă folosești aceste metode de contracepție pentru a primi cele mai bune recomandări.

Cum tratăm acasă negii genitali

Nu o faci. Tratamentul potrivit pentru negii genitali se face doar în urma diagnosticului corect, iar acesta la rândul său se pune doar de către medicul specialist.

Ginecologul este cel care îți recomandă tratamentul potrivit, iar tot ce trebuie să faci acasă este să-i urmezi sfaturile și recomandările. Ce poți face este să:

  • Eviți contactul sexual neprotejat pe parcursul și după terminarea tratamentului.
  • Aplici crema, gelul, unguentul sau să folosești altă metodă de tratament exact așa cum te-a sfătuit medicul.
  • Ai grijă la igiena intimă și să folosești doar apă și un gel intim natural pentru a-ți menține vulva și vaginul curat fără să dezechilibrezi flora bacteriană.
  • Nu aplici substanțe sau tratamente “din auzite”, care îți pot cauza leziuni și pot crește disconfortul.
  • Nu tratezi negii genitali cu plasturi pentru negi normali pe care îi găsești la farmacie, pentru că sunt două afecțiuni diferite, iar plasturii pentru negi nu sunt făcuți să fie utilizați în zona genitală.

Cum prevenim negii genitali

Pentru persoanele active sexual, uite ce poți face să previi atât contactarea virusului HPV și apariția negilor genitali dacă nu ești infectată, cât și transmiterea la partener în cazul în care ești infectată:

  • Întotdeauna folosește un prezervativ la fiecare contact sexual.
  • Întotdeauna folosește un baraj dentar dacă oferi sau primești sex oral.
  • Fă vizite periodice la ginecolog pentru a depista și trata din timp orice tip de infecție cu transmitere sexuală.
  • Asigură-te că îi cunoști cât mai bine istoricul medical al partenerului și că ești informată corect cu privire la starea sa de sănătate sexuală (dacă suferă de vreo boală cu transmitere sexuală).
  • La rândul tău, fii sinceră și transparentă față de partener și spune-le dacă ai această infecție, astfel încât ei să se poată proteja, să-și monitorizeze sănătatea prin consulturi medicale periodice și să beneficieze la timp de tratament dacă se infectează.
  • Evită dușurile vaginale.
  • Vaccinează-te împotriva virusului HPV.

Există un vaccin pentru negii genitali?

Da, poți face un vaccin care ajută la prevenirea negilor genitali. Acesta se recomandă tuturor persoanelor cu vârsta de până la 45 de ani pentru a se proteja de această boală cu transmitere sexuală.

Există peste 100 de tipuri de HPV, dintre care peste 30 pot cauza probleme la nivel genital. Din fericire, există și un vaccin care te poate proteja de anumite tulpini ale papilomavirusului uman, inclusiv de cele care pot cauza cancer sau negi genitali. Chiar dacă infecția cu HPV există deja în corpul tău, vaccinul îți poate proteja starea de sănătate prin prevenția complicațiilor mai grave.

Întrebări și răspunsuri privind negii genitali

Dacă mai ai și alte curiozități legate de negii genitali, aici este secțiunea în care sperăm să găsești răspunsurile pe care le cauți. Uite câteva dintre întrebările cele mai frecvente cu privire la negii genitali.

Negii genitali ➤ Ce sunt Negii Genital ➤ Cauzele & Simptomele Negilor Genitali ➤ Vaccinul pentru Negi Genitali ➤ Intrebari Frecvente despre Negii Genitali ➤ Decopera aici!

 Cât durează negii genitali?

Dacă ai un sistem imunitar puternic, se poate ca negii genitali să dispară de la sine în câteva luni (până la 6 luni), chiar și fără niciun alt tratament. Sau pot rămâne pe corp până la administrarea unui tratament eficient. Cremele și tratamentele locale pot avea nevoie de câteva săptămâni până își fac efectul, pe când o intervenție chirurgicală poate elimina negii imediat.

Odată ce au dispărut negii genitali, pot reapărea la loc?

Da. Odată ce ești infectată cu virusul HPV, acesta rămâne în corp chiar și după ce negii genitali dispar complet, motiv pentru care se pot dezvolta noi veruci la nivelul zonei genitale.

 Ce complicații pot apărea în cazul negilor genitali?

Negii genitali pot dispărea de la sine fără nicio altă complicație, sau pot deveni dureroși din cauza dimensiunilor mari. Însă nu există prea multe complicații: tulpinile HPV care cauzează negii genitali (6 și 11) au un risc redus de cancer de col uterin.

În schimb, complicațiile pot să apară la alte tulpini HPV, responsabile adesea de cancer vulvar, de penis, anal sau esofagian. Spre exemplu, tulpinile 16 și 18 sunt asociate cu foarte multe cazuri de cancer cervical, așa încât vaccinarea împotriva papilomavirusului uman și folosirea metodelor de protecție de barieră la fiecare contact sexual sunt cruciale pentru a evita orice fel de complicație.

 Negii genitali duc la cancer?

Nu, de regulă negii genitali nu sunt canceroși și nici nu duc la cancer. Riscul de cancer de col uterin este foarte scăzut pentru tulpinile HPV 6 și 11, adică cele care cauzează apariția negilor vaginali sau anali.

Cum afectează negii genitali sarcina?

În mod normal, negii genitali nu afectează în niciun fel sarcina. Pot provoca senzații de mâncărime, arsură, durere sau disconfort, dar nu îi pot face rău fătului. (Doar în cazuri foarte rare, se pot transmite de la mamă la bebeluș în timpul nașterii.)

În schimb, sarcina este cea care poate afecta negii genitali. Din cauza fluctuațiilor hormonale semnificative, este posibil ca sistemul imunitar să slăbească, iar aceștia să crească într-un ritm mai alert sau la dimensiuni mai mari, ceea ce ulterior poate avea consecințe precum disconfortul sau usturimea la urinare.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Ce-ar fi să primești sfaturi utile legate de menstruație plus un
DISCOUNT DE 10% pe care să îl folosești la prima ta comandă?
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.