Un chist ovarian este un sac plin cu material lichid sau semisolid care se formează pe sau în interiorul unuia sau ambelor ovare. Ovarele sunt organe mici din pelvis care conțin ovulele și produc hormoni, cum ar fi estrogenul și progesteronul.
Există diferite tipuri de chisturi ovariene, dintre care majoritatea sunt nedureroase și inofensive (benigne). De obicei, chisturile ovariene nu se resimt prin simptome specifice. Probabil că nu veți ști că aveți unul decât dacă medicul vostru îl descoperă în timpul unui examen pelvin de rutină sau al unei proceduri imagistice.
Rareori, chisturile ovariene pot provoca complicații. Programarea unor examene pelvine regulate și discuția cu medicul specialist despre orice simptome pe care le puteți întâmpina poate ajuta la prevenirea deteriorării stării de sănătate. Durerea de ovare fără un motiv aparent poate fi un semn al existenței unui chist ovarian ce poate provoca complicații. (citește mai mult pe blogul ENROUSH)
Un chist ovarian prezintă de obicei simptome numai dacă se rupe, este foarte mare sau blochează circulația sanguină a ovarelor.
În aceste cazuri, este posibil să aveți următoarele simptome:
durere pelvină – aceasta poate varia de la o senzație surdă până la o durere bruscă, severă și ascuțită
durere în timpul actului sexual
dificultăți în a vă goli intestinele
nevoie frecventă de a urina
menstruații abundente, neregulate sau cu flux mai slab decât în mod normal (descoperiți când trebuie să vă îngrijorați dacă observați sângerare neregulată în articolul nostru)
balonare și burtă umflată
senzație de sătul chiar dacă ați mâncat foarte puțin
dificultăți de a rămâne însărcinată – deși fertilitatea este de obicei neafectată de chisturile ovariene
Există trei tipologii principale de chisturi ovariene, iar fiecare din acestea poate avea la rândul lor o serie de subtipuri.
Chisturile ovariene funcționale sunt acele chisturi care se dezvoltă ca parte a ciclului menstrual. Ele sunt de obicei inofensive și de scurtă durată, apărând frecvent la femeile de toate vârstele.
La jumătatea ciclului menstrual, un ovul iese din foliculul său. Acesta se deplasează apoi de-a lungul unei trompe uterină. Un chist folicular începe atunci când foliculul nu se rupe. El nu eliberează oul și continuă să crească. Majoritatea chisturilor foliculare sunt nedureroase și inofensive. Nu sunt canceroase. Din fericire, aceste chisturi dispar adesea de la sine în câteva cicluri menstruale. De cele mai multe ori nici nu veți observa că aveți un chist folicular.
După ce un folicul își eliberează ovulul, acesta se micșorează și începe să producă estrogen și progesteron. Acești hormoni sunt necesari pentru concepție. Foliculul se numește acum corpus luteum sau corp galben. Uneori, deschiderea de unde a venit oul ajunge să fie blocată. Lichidul se acumulează în interiorul corpului galben, provocând un chist. De cele mai multe ori ele dispar spontan, în câteva luni, dar uneori se pot rupe, provocând complicații.
Chisturile ovariene hemoragice sunt acelea care se dezvoltă la femeile care ovulează, atunci când un folicul sângerează și dezvoltă un sac plin de lichid în jurul lui (un chist folicular sau al corpului galben). Ele nu sunt neobișnuite, dar apar numai la femeile de vârstă reproductivă. Se pot dezvolta la dimensiuni diferite, de la foarte mici la destul de mari. Deși majoritatea nu provoacă deloc simptome, unele chisturi ovariene hemoragice pot cauza probleme precum dureri abdominale sau pelvine, presiune și un sentiment constant de preaplin.
Există și o serie de alte tipuri de chisturi ovariene care nu sunt legate de ciclul menstrual. Acestea se numesc chisturi ovariene patologice.
Sindromul ovarelor polichistice (PCOS) este o afecțiune în care ovarele produc o cantitate anormală de androgen, hormoni sexuali masculini care sunt de obicei prezenți la femei în cantități mici. Denumirea de sindrom al ovarelor polichistice descrie numeroasele chisturi mici care se formează în ovare. Această afecțiune poate cauza mai multe probleme cu ciclul menstrual al unei femei, putând avea un impact negativ asupra fertilității. Tratamentul pentru PCOS se face adesea cu medicamente specifice. El nu poate vindeca complet PCOS, dar ajută la reducerea simptomelor și la prevenirea unor probleme de sănătate mai grave.
Numit și teratom, acest chist se formează din celulele reproducătoare care produc ovule în ovar (celule germinale). Chistul poate conține de asemenea și țesut, cum ar fi păr, piele sau dinți. Acest tip de chist este rareori cancerigen. El necesită intervenție chirurgicală pentru a fi îndepărtat și apare cel mai des la femeile cu vârstă de sub 30 de ani.
Endometrioza este o afecțiune care face ca celulele similare cu cele care căptușesc interiorul uterului să crească în afara uterului. Acest tip de țesut se poate atașa de ovar, formând astfel un chist. El se numește endometriom. Deși sunt adesea asimptomatice, chisturile ovariene endometriozice pot provoca durere în timpul menstruației sau a contactului sexual.
Chistadenomul se formează din celulele care formează suprafața ovarului. De obicei, chistul se umple fie cu material apos, fie mucilaginos.. Un chistadenom poate crește foarte mare, putând cauza complicații. Deși rareori va fi malign, acest chist necesită intervenție chirurgicală pentru a fi înlăturat. Este cel mai des întâlnit la femeile cu vârstă de peste 40 de ani.
Chisturile ovariene pot duce, de asemenea, la probleme cu ciclul menstrual, cum ar fi menstruații abundente sau neregulate și spotting (sângerare vaginală anormală între menstruații). Problemele ciclului menstrual apar dacă chistul produce hormoni sexuali care fac ca mucoasa uterului să se dezvolte mai mult decât ar trebui. În aceste cazuri va fi util să treceți la protecție menstruală cu un grad mai mare de absorbție și să folosiți protejslipuri între menstruații.
Absorbantele și tampoanele ENROUSH au trei nivele de absorbție, fiind perfecte pentru orice fluctuație a fluxului vostru din timpul menstruației. Mai mult, ele conțin bumbac 100% organic și fibre naturale, fiind delicate cu pielea și reducând disconfortul vaginal. În cazul în care chisturile voastre ovariene au ca efect secundar crampe puternice la menstruație, plasturii termici ENROUSH sunt un tratament rapid, natural și eficient împotriva durerii.
Există o serie de factori de risc care cresc probabilitatea dezvoltării chisturilor ovariene:
Modificările hormonale. Acestea includ administrarea unui medicament pentru fertilitate care vă face să ovulați, cum ar fi clomifen sau letrozol (Femara).
Sarcina. Uneori, foliculul care se formează atunci când ovulați rămâne pe ovar pe toată durata sarcinii. El poate crește în dimensiune, dezvoltându-se astfel un chist
Endometrioza. O parte din țesut se poate atașa de ovar și poate forma un chist ovarian endometriozic.
Infecția pelvină severă. Dacă infecția se extinde la ovare, poate provoca chisturi.
Chisturi ovariene anterioare. Dacă ați avut deja un chist ovarian, este posibil să dezvoltați mai multe.
De cele mai multe ori, chisturile ovarine nu prezintă complicații și se pot remite de la sine. Uneori, nici nu veți ști că le aveți dacă nu au fost diagnosticate în cadrul unei examen medical periodic. Cu toate acestea, cele care provoacă simptome fizice și continuă să crească necontrolat necesită o monitorizare mai atentă.
Faceți o listă a tuturor simptomelor pe care le aveți, astfel încât să îi puteți spune ginecologului vostru despre ele. Urmați sfaturile acestuia cu privire la cât de des ar trebui să programați întâlniri pentru a monitoriza orice chist. Examenele medicale periodice pot preveni agravarea chisturilor sau apariția altor probleme de sănătate severe.
Contactați medicul ginecolog dacă aveți oricare din următoarele simptome:
Menstruațiile sunt întârziate, neregulate sau dureroase.
Durerea abdominală nu dispare.
Abdomenul vostru devine mărit sau umflat.
Aveți probleme la urinare sau la golirea vezicii urinare.
Aveți dureri în timpul actului sexual.
Aveți senzația de preaplin (balonare), presiune sau disconfort în abdomen.
Slăbiți fără niciun motiv aparent.
Aveți o stare de rău generalizată
Aveți durere abdominală severă care apare brusc, însoțită de vărsături sau febră.
Un chist pe ovar poate fi găsit în timpul unui examen pelvin sau la un test de imagistică, cum ar fi o ecografie pelvină. În funcție de dimensiunea lui și dacă este umplut cu lichid sau are consistență solidă, medicul va recomanda o serie de teste pentru a determina tipul său și dacă este nevoie de tratament.
Testele posibile includ:
Test de sarcina. Un test pozitiv de sarcină poate fi un semn că aveți un chist luteinic.
Ecografia pelvină. Un dispozitiv asemănător unei baghete trimite și primește unde sonore de înaltă frecvență pentru a crea o imagine a uterului și a ovarelor pe un ecran video. Imaginea este folosită pentru a confirma că aveți un chist, pentru a vedea locația acestuia și pentru a determina dacă este solid sau plin cu lichid.
Laparoscopie. Un instrument subțire și luminat (laparoscop) este introdus în abdomen printr-o tăietură mică (incizie). Folosind laparoscopul, medicul vă poate vedea ovarele și orice potențial chist. Dacă se găsește un chist, tratamentul se face de obicei în timpul aceleiași proceduri. Aceasta este o procedură chirurgicală care necesită anestezie.
Teste cu markeri tumorali. Nivelurile sanguine ale unei proteine numite antigen canceros sunt adesea crescute în cancerul ovarian. Dacă chistul pare solid și aveți un risc ridicat de cancer ovarian, medicul ar putea comanda un test de antigen canceros 125 (CA 125) sau alte teste de sânge.
În funcție de chist, de mărimea sa și de tipologie, medicul ginecolog poate sugera diferite tratamente invazive sau non-invazive.
Contraceptivele hormonale, cum ar fi pilulele contraceptive, împiedică ovulația. Acest lucru poate opri apariția unui număr mai mare de chisturi ovariene. Pilulele anticoncepționale nu vor micșora un chist existent, însă pot fi folosite că tratament adjuvant.
Medicul vostru ginecolog vă poate sugera îndepărtarea unui chist care este mare, în creștere sau provoacă durere prin metode chirurgicale. Acest tip de tratament este folosit și pentru chisturile cu formă anormală. Unele chisturi pot fi îndepărtate fără afectarea ovarului (cistectomie). În unele cazuri, ovarul este îndepărtat complet (ooforectomie) pentru a trata problemele cauzate de chistul ovarian.
Intervenția se poate face adesea folosind chirurgie minim invazivă (laparoscopie) cu un laparoscop și instrumente introduse prin mici tăieturi în abdomen. Dacă chistul este mare sau cancerul este o îngrijorare, poate fi necesară o procedură deschisă folosind o tăietură mai mare.
Un chist ovarian care se dezvoltă după menopauză poate fi uneori malign. În acest caz, este necesar să consultați un specialist în cancer ginecologic. Este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a vă îndepărta uterul, colul uterin, trompele uterine și ovarele. În cazul chisturilor maligne, radioterapia și chimioterapia pot fi de asemenea necesare.
Remediile naturiste nu pot trata un chist care are nevoie de monitorizare și intervenție chirurgicală. Este bine ca întotdeauna să urmați sfatul medicului specialist cu privire la metodele de tratament eficiente în cazul afecțiunilor ginecologice.
Cu toate acestea, în cazul chisturilor de mici dimensiuni, care nu prezintă motiv de îngrijorare, ceaiurile de mușețel și ghimbir pot ameliora anumite simptome cum ar fi durerea sau balonarea. Masajul și exercițiile fizice ușoare pot reduce de asemenea intensitatea crampelor menstruale agravate de chisturi.
Mai mult, o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume și cereale integrale are un efect benefic asupra sănătății generale și poate ajuta la prevenirea apariției chisturilor ovariene.
Libidoul este un lucru incredibil de personal pe care un număr mare de factori îl pot afecta. Deci, este logic că o intervenție chirurgicală asupra organelor voastre reproductive ar putea avea un impact semnificativ. Ooforectomia este o procedură chirurgicală majoră, așa că este perfect normal să nu vă simțiți pregătite de a face sex o anumită perioadă de timp. Este important să vă acordați timp pentru a vă recupera atât fizic, cât și psihic.
Dacă v-a fost efectuată o ooforectomie împreună cu o histerectomie, s-ar putea să descoperiți că vă place sexul cu penetrare mai puțin decât înainte. Această nouă preferință se poate datora faptului că intervenția chirurgicală a modificat poziția și lungimea vaginului, deși acest lucru nu se întâmplă întotdeauna.
Cel mai important este să urmați orice sfat de la medicul vostru despre sex și alte activități fizice după operație. Majoritatea femeilor care au necesitat ooforectomii se bucură de o viață sexuală sănătoasă după recuperare. Cu toate acestea, este bine de reținut că îndepărtarea unuia sau a ambelor ovare are, de asemenea, un efect asupra libidoului, deoarece duce la o scădere a nivelului hormonilor care îl afectează în mod direct.
Foarte multe chisturi ovariene trec de la sine. Însă, unele din ele necesită tratament specializat. Dacă sunt lăsate netratate ele pot duce la anumite complicații precum:
Torsiunea ovariană: Chisturile care devin mari pot cauza mișcarea ovarului. Din cauza acestui lucru există o șansă crescută ca ovarul să se răsucească în mod dureros (torsiune ovariană). Dacă se întâmplă acest lucru, este posibil să aveți dureri pelvine bruște și severe, laolaltă cu greață și vărsături. Din cauza acestei afecțiuni, fluxul de sânge către ovar poate fi redus sau chiar oprit.
Ruptura chistului: Un chist care se rupe poate provoca dureri severe și sângerări în interiorul pelvisului. Chisturile mari au risc de rupere crescut. Activitatea viguroasă care afectează pelvisul, cum ar fi sexul vaginal, crește și ea riscul de ruptură.
Nu există nicio modalitate de a preveni majoritatea chisturilor ovariene. Cu toate acestea, examenele pelvine regulate vă ajută să vă asigurați că modificările la nivelul ovarelor sunt diagnosticate cât mai devreme posibil. Fiți atente la schimbările din ciclul menstrual. Notați simptomele menstruale neobișnuite, în special cele care durează mai mult de câteva cicluri. Discutați cu medicul ginecolog despre toate modificările neobișnuite care vă pun semne de întrebare.
De asemenea, o serie de schimbări în stilul de viață pot reduce riscul apariției chisturilor ovariene:
Mențineți o greutate corporală în limite normale
Evitați pe cât posibil să luați medicamente care sporesc fertilitatea
Evitați consumul de alcool și tutun
Cu acordul medicului, anumite metode contraceptive care conțin hormoni, pot fi un tratament de prevenție pentru apariția chisturilor