Menoragia este termenul medical folosit pentru a descrie menstruația abundentă și prelungită. Deși fluxul menstrual semnificativ reprezintă o îngrijorare frecventă a multor femei, majoritatea nu au o pierdere de sânge atât de importantă, încât să fie clasificată ca menoragie.
Când te confrunți cu menoragia, nu îți poți desfășura activitățile zilnice în mod normal, iar pierderea masivă de sânge și crampele menstruale devine o reală problemă.
Desigur, nu există o recomandare medicală în privința cantității de sânge pierdute în mod normal la menstruație, dar bazându-te pe experiența anterioară, îți vei putea da seama dacă menstruația ta este mai abundentă. De obicei, menoragia este însoțită de dureri constante în abdomenul inferior și de cheaguri mari de sânge. Despre cheaguri vorbim pe larg în articolul pe care îl găsești aici.
Printre semnele și simptomele menoragiei se mai numără și:
umplerea unuia sau a mai multor absorbante igienice pe oră timp de câteva ore consecutiv
nevoia de a folosi protecție dublă pentru a controla fluxul menstrual
nevoia de a te trezi pe timpul nopții pentru a schimba absorbantul
hemoragie care durează mai mult de 7 zile
restricționarea activităților cotidiene ca urmare a fluxului menstrual abundent
simptome specifice anemiei, precum oboseală, lipsa de vlagă sau dificultăți în respirație
Ciclul menstrual are o perioadă obișnuită de 28 de zile (cu fluctuații între 25 și 35 de zile), cu menstruație care durează aproximativ 4-5 zile. Îngrijorător este atunci când hemoragia durează mai mult de 7 zile și este necesar să schimbi absorbantul la mai puțin de două ore.
Mai multe despre menstruație și tot ce înseamnă ea poți citi în articolul nostru Menstruatia - TOT ce trebuie sa stii.
O menstruație normală produce o pierdere totală de sânge de 30-40 de mililitri, dar când e vorba de menoragie, cantitate de sângerări vaginale se va dubla cel puțin.
Dacă experimentezi următoarele simptome, mergi neapărat la un medic:
sângerare vaginală atât de intensă încât umple cel puțin un absorbant pe oră timp de mai mult de două ore
sângerare între menstre sau sângerare vaginală neregulată
orice sângerare vaginală apărută după menopauză
Uneori cauzele hemoragiei rămân necunoscute, alteori sunt semne ale unei afecțiuni mai grave. Printre acestea se numără și:
În funcție de vârstă și de alte afecțiuni, factorii de risc pot explica menoragia cu care te confrunți. În cadrul unui ciclu normal, eliberarea ovulului stimulează organismul să producă progesteron, hormonul femnin responsail cu menținere regularității perioadelor menstruale. Când ovulul nu este eliberat, cantitatea insuficientă de profesteron poate provoca menstruația abundentă.
Menoragia la adolescente este de obicei determinată de anovulație. Ele sunt în special predispuse la cicluri anovulatorii în primul an de după prima perioadă menstruală.
Menoragia la femeile în vârstă este tipic determinată de o patologie uterină, precum fibroamele și alte afecțiuni menționate anterior.
Pentru a-ți pune un diagnostic, medicul îți va adresa întrebări cu privire la istoricul medical și la ciclurile menstruale. E foarte posibil să ți se recomande să ții evidența zilelpr fără sângerare, dar să adaugi și mențiuni în funcție de fluxul sanguin, cantitatea de absorbante folosite și altele.
Alte analize care îți pot fi recomandate de către medic sunt:
Analize de sânge
Test Babes Papanicolau
Biopsie de endometru
Ecografie
Sonohisterografie
Histeroscopie
Tratamentul este personalizat în funcție de mai multe aspecte, între care:
stare generală de sănătate și istoricul medical
cauza și severitatea bolii
toleranța la anumite medicamente, proceduri și terapii
plan de maternitate
efectele afecțiunii asupra stilului de viață
preferințele personale
Așadar, nu există un tratament universal valabil, dar de cele mai multe ori incllude medicamente și/sau proceduri.
Pentru menoragie, se pot prescrie medicamente antiinflamatoare nonsteroidiene, acid tranexamic, contraceptive orale, progesteron administrat oral, dispozitive intrauterine hormonale. În cazul în care suferi de anemie, se pot adăuga la rețetă suplimente cu fier.
În cazul în care terapia medicamentoasă nu a avut succes, ți se pot recomanda opțiuni chirurgicale, anume:
Dilatare și curetaj - medicul deschide colul uterin și curăță țesutul mucoasei uterine pentru a reduce sângerarea menstruală. Această procedură este una frecventă și de succes, deși e posibil să fie nevoie să repeți procedura dacă menoragia revine.
Embolizare arterială uterină - pentru femeile a căror menoragie este determinată de fibroamele uterine, scopul procedurii este reducerea fibroamelor de pe uter prin blocarea arterelor uterine și oprirea alimentării acestora cu sânge.
Intervenție chirurgicală cu ultrasunete - această procedură tratează sângerarea determinată de fibroame prin reducerea lor, iar intervenția nu presupune incizii.
Miomectomie - prin această procedură se va îndepărta pe cale chirurgicală fibromul uterin, iar în funcție de dimensiune, număr și poziționare, intervenția se poate face la nivelul absomenului sau prin vagin și col uterin.
Histerectomie - aceasta este procedura prin care sunt îndepărtate uterul și colul uterin, ca soluție permanentă care determină sterilitate și încheie perioadele menstruale.
În cazul în care menoragia rămâne ne tratată, se poate ajunge la complicații precum anemia și durerile severe.
Anemia apare ca urmare a pierderii de sânge prin reducerea numărului de celule roșii. Menoragia poate reduce nivelurile de fier suficient de mult încât să crească riscul de anemie prin deficit de fier. Semnele și simptomele sunt: piele palidă, slăbiciune și oboseală. Deși alimentația are un rol important, problema este complicată de perioadele menstruale abundente.
Cât despre durerea severă, aceasta apare odată cu menoragia și se manifestă prin crampe dureroase și prelungite.
Pentru a avea grijă de tine, mergi anual la o evaluare ginecologică completă unde medicul va putea să îți ofere sfaturi în funcție de nevoiel tale și, în plus, poate depista din timp probleme, dacă există.
Avem și câteva sfaturi pentru tine:
Ai grijă să ai mereu o alimentație sănătoasă și un stil de viață echilibrat care să excludă stresul și lipsa somnului.
Stabilește un program regulat pentru a face sport.
Tratează cu seriozitate igiena intimă, schimbă absorbantele folosite.
Folosește anti-inflamatoare dacă îți dorești să diminuezi disconfortul menstrual.
Premenopauza afectează durata menstruației și frecvența acestora, deci perioadele tind să fie mai scurte, iar ciclurile pot deveni neregulate. Sângerările mici în afara menstruației sunt frecvente, deci pentru a te simți mereu în siguranță și sigură pe tine, alege protecția 100% organică. Produsele revoluționare ENROUSH sunt create de femei pentru femei și pun sănătatea și grija pentru corpul tău pe primul plan.
Absorbantele și tampoanele sunt din bumbac 100% organic certificat GOTS și au în compoziție practic doar ce am folosi și noi pentru corpul nostru. Fără chimicale, fără plastic sau clor, nimic din ce ți-ar putea dezechilibra pH-ul zonei intime și, în plus, poți spune adio iritațiilor sau uscăciunii vaginale. Confortabile și sigure, lasă grijile din timpul menstruației în mâinile naturii cu absorbantele și tampoanele Enroush prietenoase cu tine și planeta. Avem grijă de tine și de starea ta de bine.
Imediat după naștere, femeile au sângerări foarte abundente, deci nu e un motiv de îngrijorare. Această sângerare este abundentă în primele 5-7 zile din perioada imediat post-partum și durează între 3 și 4 săptămâni.