Ai observat și tu cum în fiecare lună, dispoziția ta devine detestabilă pentru câteva zile înainte de menstruație? Se pare că în sfârșit am găsit vinovatul: faza luteală!
Știi deja că cele 1-2 săptămâni de dinaintea menstruației sunt dedicate simptomelor de sindrom premenstrual și scăderii nivelurilor hormonale, dar parcă stările prin care treci sunt despre mai mult decât balonare și dureri de cap. Sunt despre furia inexplicabilă, modul în care îți pierzi răbdarea, nivelul de energie la pământ și disconfortul emoțional permanent. Totul pentru că… ai intrat în faza luteală!
Dar ce înseamnă faza luteală, cum și de ce te afectează atât de tare? Rămâi cu noi și vei avea toate aceste răspunsuri până la finalul articolului.
Faza luteală este una dintre cele 4 faze ale ciclului menstrual. Aceasta începe imediat după ovulație și durează aproximativ 14 zile (două săptămâni), până în prima zi a menstruației. Rolul principal al acestei faze este să pregătească uterul pentru o posibilă sarcină.
Din cauza modificărilor hormonale care au loc în aceste două săptămâni, poți avea un nivel de energie mai scăzut, disconfort fizic și poți deveni mai sensibilă din punct de vedere emoțional. De aceea, se spune că este cea mai neplăcută dintre cele 4 faze ale ciclului menstrual.
Dacă nu mai știi care sunt aceste faze, e ok. Sunt multe informații și e perfect în regulă să dureze puțin până te obișnuiești cu ele. Dar nu este nimic complicat, așa că hai să le amintim pe fiecare super rapid:
Deși ciclul este asociat de multe ori doar cu menstruația propriu-zisă, adică acele câteva zile de sângerare vaginală, el se desfășoară de fapt în mai multe etape. Durata ciclului menstrual se întinde pe întreaga lună, și este împărțită în patru faze. Fiecare fază are alt rol, declanșează alte modificări fizice și are alt impact asupra stării tale de dispoziție.
Menstruația este cea mai cunoscută fază a ciclului menstrual, și cea mai evidentă. Când ești la menstruație, corpul tău elimină endometrul (mucoasa uterină) prin intermediul sângelui menstrual, provocând sângerări vaginale.
Prima zi a menstruației este prima zi în care apar sângerările vaginale și folosești absorbante sau tampoane pentru a preveni pătarea hainelor.
Faza foliculară este etapa în care ovarele tale se pregătesc pentru ovulație. Ovulele încep să se dezvolte la nivelul foliculilor ovarieni, și la fiecare ciclu unul dintre acești foliculi devine dominant și eliberează un ovul.
Ovulația este cea mai scurtă fază a ciclului menstrual. Durează doar 12-24 de ore, timp în care ovarul eliberează ovulul format în timpul fazei foliculare.
În final, faza luteală este etapa în care ovulul își începe parcursul către uter, iar corpul tău se pregătește pentru o posibilă sarcină. Faza luteală începe imediat după ce ovulația are loc, și durează până în prima zi a următoarei menstruații.
Deși este deseori rezumată la fluctuații hormonale, stări hipersensibile și disconfort fizic, faza luteală este mai complexă și are un scop mult mai important. Rolul ei este să-ți pregătească corpul pentru a susține o posibilă sarcină, așa că este important să înțelegi ce se întâmplă în această etapă..
În timpul ovulației, foliculul dominant eliberează un ovul și apoi se transformă într-un corpus luteum, o grupare temporară de celule care se formează pe ovare în fiecare lună. Așa începe faza luteală.
Corpus luteum (de unde și denumirea fazei luteale) are rolul de a produce progesteron și mici cantități de estrogen, care stimulează îngroșarea mucoasei uterine și favorizează fixarea sarcinii. Astfel, o primă schimbare semnificativă pe care o declanșează faza luteală o constituie creșterea nivelului de progesteron.
Creșterea nivelului de progesteron în timpul fazei luteale stimulează îngroșarea mucoasei uterine (endometrului), precum și îngroșarea mucusului cervical într-o pastă legată. Mucoasa uterină îngroșată creează un mediu optim pentru implantarea ovulului și începerea sarcinii în cazul în care a avut loc fertilizarea, în timp ce mucusul cervical gros împiedică bacteriile să pătrundă în uter.
În cazul în care fertilizarea nu a avut loc în acel ciclu menstrual și nu începi o sarcină, corpus luteum se dizolvă și determină scăderea nivelurilor hormonale, iar endometrul îngroșat va fi eliminat în timpul menstruației.
Odată cu scăderea nivelurilor hormonale, poți observa și schimbări mai mult sau mai puțin intense la nivel fizic și emoțional. În lipsa unei sarcini, aceste simptome poartă denumirea de sindrom premenstrual.
Scăderea nivelurilor hormonale din timpul fazei luteale implică scăderea nivelul de progesteron, estrogen, și chiar serotonină. Astfel, te poți confrunta atât cu simptome fizice, cât și psihoemoționale.
Printre cele mai comune simptome fizice se numără:
În ceea ce privește schimbările de dispoziție în faza luteală, te poți confrunta cu:
Nevoia de a te retrage din viața socială
Faza luteală nu este la fel de evidentă precum menstruația sau ovulația, dar asta nu înseamnă că nu poți identifica semnele subtile pe care corpul le transmite. Mai ales dacă ești atentă la schimbările tale de dispoziție și comportament. Identificarea fazei luteale poate fi de mare ajutor dacă îți monitorizezi ciclul menstrual și perioada fertilă, așa că iată principalele semne după care o recunoști:
Nu, la fel ca cele mai multe dintre aspectele legate de corpul uman. Într-adevăr, durata medie a unei faze luteale este de 12-14 zile într-un ciclu menstrual de de 28 de zile. Dar la fel ca organismul fiecărei femei și la fel ca fiecare ciclu menstrual, nici faza luteală nu este întotdeauna exact la fel. Pot exista mici modificări.
În general, o fază luteală care durează între 10 și 17 zile este considerată normală.
Dacă faza luteală durează mai puțin de 10 zile, înseamnă că îți vine menstruația la mai puțin de 10 zile după ovulație. Medicii numesc acest fenomen fază luteală scurtă.
La polul opus, dacă faza luteală durează 18 sau mai multe zile, aceasta poartă denumirea de fază luteală lungă. Înseamnă că vor trece mai mult de 18 zile de la ovulație până în prima zi a menstruației.
De cele mai multe ori, persoanele cu o fază luteală atât de lungă au un anumit tip de dezechilibru hormonal (ex: persoanele cu sindromul ovarelor polichistice).
Totodată, dacă nu îți vine menstruația la 14 zile de la ovulație, există o șansă să fii însărcinată. Așa că poate fi o idee bună să faci un test de sarcină.
Faza luteală joacă un rol foarte important în fertilitate, tocmai pentru că este perioada în care corpul se pregătește să susțină o posibilă sarcină. Corpus luteum secretă progesteron, care îngroașă mucoasa uterină pentru ca ovulul fertilizat să se poată implanta.
La fel de importantă este durata fazei luteale. Dacă este prea scurtă sau prea lungă, este posibil sa sarcina să nu se poată fixa corect. De aceea, dacă îți dorești să rămâi însărcinată, este o idee bună să-ți monitorizezi toate fazele ciclului menstrual, în special perioada fertilă, ovulația și faza luteală.
O fază luteală scurtă înseamnă că între ovulație și menstruație trec mai puțin de 10 zile. O perioadă atât de scurtă nu îi acordă suficient timp mucoasei uterine să se îngroașe pentru a susține o sarcină.
Nu înseamnă automat infertilitate, dar înseamnă că s-ar putea să întâmpini dificultăți în a rămâne însărcinată dacă ai o fază luteală scurtă.
Schimbările hormonale care au loc în faza luteală deseori înseamnă simptome inconfortabile și foarte neplăcute. Dar vestea bună este că le poți echilibra, dacă acorzi puțină atenție stilului tău de viață.
Pe lângă monitorizarea ciclului menstrual și vizitele regulate la medicul ginecolog pentru a avea grijă de sănătatea ta intimă și a te asigura că totul este în regulă, uite ce altceva poți face pentru a te simți mai confortabilă și mai echilibrată pe durata fazei luteale:
Consumă alimente care susțin echilibrul hormonal și producția naturală de estrogen, precum legumele verzi (spanac, kale), nuci și semințe, surse de grăsimi sănătoase (somon, avocado, ulei de măsline) și alimente bogate în vitamine și minerale.
Încearcă să eviți consumul excesiv de zahăr, cafeină și produse ultraprocesate, care pot promova inflamația în corp și pot accentua dezechilibrele hormonale.
De asemenea, deficiențele nutriționale pot crește intensitatea simptomelor și a disconfortului în faza luteală, așa că încearcă să ai o alimentație cât mai variată și hrănitoare.
Știm, când te simți cu moralul la pământ și tot corpul inconfortabil, este tentant să te stai în pat. Dar nu lăsa balonarea și durerile ușoare să te învingă. Încearcă să fii cât mai activă, chiar dacă asta înseamnă doar o plimbare în parc sau orice altă formă de mișcare care te ajută să te simți mai bine.
Nenumărate studii au demonstrat deja că aproximativ 30 de minute de exerciții fizice în fiecare zi îți pot îmbunătăți dispoziția și pot ajuta la ameliorarea anumitor simptome de sindrom premenstrual.
Există și câteva vitamine și suplimente naturale care îți pot susține echilibrul în faza luteală, dar întotdeauna discută cu medicul înainte să încerci orice fel de suplimente sau să urmezi un tratament naturist:
Dacă apar orice fel de simptome îngrijorătoare sau schimbări neobișnuite de-a lungul fazei luteale și al ciclului menstrual, este o idee bună să faci o vizită la medicul ginecolog pentru a verifica dacă totul este în regulă. Se recomandă să mergi cât mai curând la un consult dacă:
De asemenea, poți discuta cu medicul oricând ai întrebări legate de faza luteală sau suspectezi că ai te confrunți cu orice fel de problemă.
Știm că sunt multe informații și că uneori faza luteală poate fi ca un labirint de simptome fizice și emoționale. Adevărul este că, deși e o etapă firească a fiecărui ciclu menstrual, vine la pachet cu o mulțime de schimbări și stări greu de înțeles.
De aceea, am pregătit mai jos cele mai frecvente întrebări despre faza luteală, împreună cu răspunsurile noastre, pentru a te înțelege mai ușor și a-ți da seama când este cazul să ceri ajutor.
Teoretic, nu. Faza luteală are loc imediat după ovulație, iar ovulul supraviețuiește în corpul tău pentru doar 12-24 de ore. Deci, dacă nu ai avut contact sexual neprotejat în perioada ovulației și ovulul nu a fost fertilizat, nu vei rămâne însărcinată în perioada luteală. Corpul tău nu va mai elibera alt ovul până la următoarea ovulație, iar fără un ovul nu se poate forma o sarcină.
Totuși, dacă ovulația a avut loc mai târziu decât credeai și ai avut un contact sexual neprotejat crezând că deja ai intrat în faza luteală, se poate întâmpla să rămâi însărcinată.
Faza luteală începe imediat după ovulație și durează până în prima zi a menstruației. Asta înseamnă că balonarea, sensibilitatea la nivelul sânilor, stările de tristețe sau iritabilitate și toate celelalte simptome de sindrom premenstrual care apar în cele două săptămâni de dinaintea menstruației au loc, de fapt, în faza luteală.
Responsabil este nivelul de progesteron, care începe să scadă în lipsa unei sarcini. Scăderea bruscă a nivelurilor hormonale îți afectează echilibrul emoțional și fizic. Practic, sindromul premenstrual este o manifestare vizibilă a fazei luteale.
Îți poți susține echilibrul fizic și emoțional în timpul fazei luteale având grijă la stilul tău de viață.
Consumă alimente hrănitoare, fă mișcare în mod regulat, prioritizează odihna și practică tehnici de gestionare a stresului. Dacă medicul este de acord, poți încerca suplimentarea cu vitamine sau plante naturale, precum vitamina B6, acizi grași Omega 3 sau Ashwagandha, în funcție de propriile tale nevoi.
După ovulație, nivelurile de progesteron și estrogen încep să varieze, influențând totodată și nivelul unor neurotransmițători precum serotonina, cunoscută ca hormonul fericirii. Aceste fluctuații îți pot provoca stări de anxietate, tristețe, iritabilitate și o mulțime de alte emoții negative.
Da, ovulația poate avea loc chiar dacă ai o fază luteală dezechilibrată, prea lungă sau prea scurtă. În astfel de situații, problema nu ține de ovulație, ci de faptul că progesteronul produs după ovulație nu este suficient pentru a susține implantarea ovulului fertilizat, lucru care îți poate afecta fertilitatea.
Sursă foto: Pexels.com