Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Progesteronul: Ce este și care este rolul său în organism

Un hormon pe care îl asociem cel mai adesea cu organismul feminin - și pe bună dreptate pentru că are foarte multe roluri importante în corpul unei femei - progesteronul îndeplinește funcții numeroase atât la femei, cât și la bărbați. În organismul masculin, progesteronul reglează secreția de testosteron. Pentru femei, în schimb, are o influență mult mai puternică pe parcursul vieții, în momente și etape importante.

Ciclul menstrual, sarcina, calitatea somnului, starea de dispoziție și dorința sexuală sunt toate influențate de cantitatea de progesteron din corpul unei femei. În acest articol îți spunem toate aceste lucruri. Hai să vedem ce este progesteronul, cum ne afectează și ce se întâmplă când valorile sale sunt prea mici sau prea mari.

Ce este progesteronul

Progesteronul este un hormon steroid aparținând grupului de hormoni numit progestogene. Acesta se regăsește atât în corpul bărbaților, cât și în corpul femeilor, dar are o contribuție mult mai importantă în diverse etape și funcții biologice din viața unei femei cum ar fi sarcina și menstruațiile.

La femei, progesteronul este produs la nivelul glandelor suprarenale, ovarelor și placentei în timpul sarcinii, iar nivelul său în organism îți influențează starea de sănătate și de dispoziție. Cum face acest lucru și ce alte roluri are mai exact, îți spunem chiar acum.

Progesteron ➤ Cauzele & Simptomele Deficitului de Progesteron ➤ Valori normale ale progesteronului ➤ Intrebari frecvente despre progesteron

Rolul progesteronului în organism

Nivelul de progesteron din corp este în mod direct legat de sănătatea mentală și nivelul de energie, ceea ce înseamnă că un nivel normal asigură starea de odihnă și liniște, pe când un nivel scăzut este asociat cu oboseala.

De asemenea, prin faptul că influențează apetitul sexual și reglează ciclul menstrual, nivelul de progesteron din corp joacă un rol și la capitolul contracepție.

Dar mai mult decât în orice altă privință, menstruația și sarcina sunt două dintre lucrurile la care contribuie cel mai mult progesteronul. Mai jos îți spunem cum.

Contribuie în perioada ciclului menstrual

Progesteronul crește în mod natural după ovulație, cu rolul de a pregăti uterul pentru implantarea unui ovul fertilizat și începerea unei sarcini. Dacă mucoasa uterină este subțire sau există alte motive pentru care implantarea nu are loc, progesteronul scade înapoi și mucoasa uterină se elimină prin menstruație.

În acele zile din lună îți recomandăm să folosești doar tampoane sau absorbante organice, făcute din bumbac 100% organic și ingrediente pure, fără dioxine sau alte chimicale toxice care să-ți tulbure echilibrul hormonal și să-ți afecteze nivelul de progesteron.

În schimb, dacă are loc implantarea, placenta devine principalul loc care secretă progesteron în organism, iar rolul hormonului devine extrem de important în primele etape ale sarcinii.

Când ovulația se oprește, în anii care preced menopauza, nivelul de progesteron scade din ce în ce mai mult.

Rolul progesteronului în sarcină

La 8 săptămâni din momentul când apare o sarcină, placenta devine cea care secretă progesteron, iar rolul principal al hormonului devine acum contribuția la dezvoltarea bebelușului. De aceea, nivelul său crește în mod constant până în săptămâna 32, când atinge cele mai mari valori - chiar și până la de 100 ori valoarea inițială.

Progesteronul are și rolul de a inhiba contracțiile miometrului (mușchiului uterin), astfel încât să permită dezvoltarea fătului fără dificultăți pe toată perioada sarcinii. Iar împreună cu estradiolul, pregătește corpul și pentru producția laptelui matern.

Estradiolul este o formă de estrogen, principalul hormon sexual feminin, care este cel puțin la fel de important ca și progesteronul pe parcursul vieții unei femei, contribuind la ciclul menstrual, sarcină și menopauză. Am vorbit mai multe despre estrogen într-un articol pe blog și dacă vrei să îl citești, o poți face AICI.

Tot împreună cu estrogenul, progesteronul inhibă ovulația pe perioada sarcinii, astfel încât nu vor exista menstruații atâta timp cât ești însărcinată.

Ajută la menținerea sănătății mintale

Nu în ultimul rând, spuneam că progesteronul influențează calitatea somnului, care la rândul său este extrem de importantă pentru sănătatea mentală. Astfel că în mod indirect, prin calitatea odihnei zi de zi, nivelul de progesteron are rol în:

  • Menținerea unei stări de spirit pozitive, liniștite
  • Reducerea anxietății și a depresiei
  • Ameliorarea stărilor de neliniște, migrenă sau disconfort
  • Reglarea senzației de somnolență

Tipuri de progesteron

În funcție de natura sa, progesteronul se împarte în două categorii: cel produs în mod natural de corp (în glandele suprarenale, ovare și placentă), și cel sintetic, produs în exteriorul corpului pentru a imita cât mai bine funcțiile progesteronului natural.

Progesteron natural

Progesteronul natural este cel pe care corpul îl produce în mod normal de-a lungul vieții.

Când nu există o sarcină, cea mai mare cantitate de progesteron este secretată în a doua parte a ciclului menstrual, după ovulație, la nivelul corpului galben din ovare (numit și corpus luteum). Mai poate fi secretat și în glandele suprarenale. Tot progesteron natural este și cel pe care îl produce placenta atunci când apare o sarcină.

Progesteron sintetic

În cazul unui dezechilibru hormonal din diverse cauze, există situații când corpul nu secretă suficient progesteron natural. Acest lucru poate avea consecințe neplăcute asupra sănătății, motiv pentru care se recomandă suplimentarea cu progesteron sintetic.

Cunoscut și sub denumirea de progestin, progesteronul sintetic este cel produs în laborator de către specialiști, sub formă de pilulă pentru administrare orală, supozitor sau doză injectabilă.

Funcționează în mod similar progesteronului natural, preluându-i cât mai bine funcțiile de reglare a ciclului menstrual și echilibrare a organismului. Progesteronul sintetic se mai folosește și pentru contracepție (adică prevenția unei sarcini nedorite), pentru tratarea endometriozei și ameliorarea durerilor menstruale, dar și pentru reducerea sângerărilor anormale la nivelul uterului.

Cauzele deficitului de progesteron

Datorită rolului său de a susține dezvoltarea sarcinii și de a regla ciclul menstrual, progesteronul are un rol esențial în sănătatea reproductivă. Ceea ce înseamnă că un dezechilibru precum deficitul de progesteron - adică situația în care nivelul progesteronului este prea scăzut în corp - poate provoca o mulțime de alte probleme, inclusiv dificultăți în a rămâne însărcinată sau în păstrarea și dezvoltarea sarcinii.

Îți spunem imediat ce se întâmplă când ai un deficit de progesteron, dar mai întâi uite care pot fi cauzele sale:

  • Ovulația (progesteronul scade în mod natural după ovulație)
  • Probleme ovariene (în afara unei sarcini, cantitatea principală de progesteron este produsă preponderent în corpul galben de la nivelul ovarelor, iar când există probleme ovariene este posibil ca ele să ducă și la reducerea secreției de progesteron)
  • Un posibil avort (progesteronul are valori foarte ridicate pe perioada sarcinii și crește în continuu când placenta preia secreția hormonului, iar un avort - respectiv încheierea bruscă a sarcinii - poate duce la o scădere abruptă și semnificativă a nivelului de progesteron)
  • Administrarea hormonilor sintetici (atunci când iei progesteron sintetic, corpul nu mai are nevoie să producă progesteron natural și își pierde obișnuința, ceea ce poate rezulta într-un nivel foarte scăzut la încheierea tratamentului cu hormoni sintetici, până când producția naturală revine la normal)
  • Stres
  • Antrenamente intense sau efort fizic excesiv
  • Rezistența la insulină
  • Administrarea hormonilor sintetici

Simptomele deficitului de progesteron

Ca orice dezechilibru în organism, cu atât mai mult pentru că este la nivel hormonal, deficitul de progesteron vine cu o mulțime de simptome neplăcute, disconfort și alte riscuri și probleme de sănătate.

Printre simptomele cele mai cunoscute ale unui nivel scăzut de progesteron în corpul unei femei se regăsesc:

  • Sindromul premenstrual
  • Dereglarea ciclului menstrual
  • Bufeuri de căldură
  • Dureri de cap și migrene
  • Anxietate
  • Depresie
  • Scăderea sau lipsa apetitului sexual
  • Oboseală și somnolență
  • Apariția fibromului uterin

La femeile însărcinate, lipsa simptomelor deficitului de progesteron poate continua cu:

  • Durere la nivelul sânilor/abdomenului
  • Stare accentuată de somnolență și extenuare
  • Scăderea glicemiei din sânge
  • Apariția scurgerilor vaginale
  • Apariția uscăciunii vaginale
  • Complicații în timpul sarcinii (sarcină ectopică, avort spontan sau naștere prematură)

Și bărbații se pot confrunta cu valori scăzute ale progesteronului, caz în care la ei acest deficit se manifestă prin scăderea apetitului sexual, disfuncție erectilă sau impotență, scăderea masei musculare, reducerea densității minerale osoase, căderea părului, oboseală și depresie, din cauză că nu este destul progesteron care să regleze și nivelul de testosteron.

Când să efectuezi un test de progesteron

Nivelul progesteronului se poate determina cu ajutorul analizelor de sânge, pentru a afla cât de mare este deficitul de progesteron și a vedea care sunt următorii pași. Medicul îți poate recomanda un test de progesteron atunci când:

  • Nu reușești să rămâi însărcinată
  • Vrei să ți se confirme dacă ești la ovulație
  • Este nevoie de monitorizarea unei terapii hormonale de substituție
  • Vrei să afli dacă ai o sarcină cu risc ridicat
  • Este necesară identificarea modalității de funcționare a corpului galben
  • Este necesară identificarea modalității de funcționare a placentei în timpul unei sarcini
  • Se dorește verificarea funcției ovariene
  • Există un avort, o moarte fetală sau în caz de toxemie de sarcină

Bărbaților le sunt recomandate analizele de progesteron dacă suferă de disfuncție erectilă, depresie, oboseală accentuată, apetit sexual redus sau alte probleme de natură sexuală fără o cauză aparentă.

Valorile normale ale testului de progesteron

Sexul persoanei, vârsta, faza ciclului menstrual și etapa din viață sunt factori care influențează valoarea care se consideră normală pentru nivelul de progesteron. În plus, fiecare laborator are alte referințe cu privire la ce înseamnă un nivel normal.

Dar în principiu, pentru femeile care nu sunt însărcinate, valorile normale ale progesteronului sunt estimate la:

  • mai puțin de 0.616 nmol/l înainte de ovulație
  • mai mare decât 13 nmol/l la ovulație
  • cuprinse între 13-46 nmol/l după ovulație

La bărbați, o valoare a nivelului de progesteron mai mică de 0.47 nmol/l se consideră că este normală.

Cât despre femeile însărcinate, valorile normale pentru ele sunt mult mai ridicate și, fluctuează în funcție de trimestru, fiind estimate la:

  • între 35-141 nmol/l în primul trimestru
  • între 80-265 nmol/l în al doilea trimestru
  • între 187-679 nmol/l în al treilea trimestru.

Cum diagnosticăm deficitul de progesteron

Diagnosticul deficitului de progesteron se face de către medicul specialist, în urma analizelor de sânge. După interpretarea rezultatelor și compararea lor cu valorile normale pentru categoria corespunzătoare de vârstă, sex, fază a ciclului menstrual sau sarcină, se poate da verdictul dacă suferi sau nu de un deficit de progesteron.

Progesteron ➤ Cauzele & Simptomele Deficitului de Progesteron ➤ Valori normale ale progesteronului ➤ Intrebari frecvente despre progesteron

 Cum ne pregătim pentru un test de progesteron

În general, nu este necesară niciun fel de pregătire înaintea unei analize de progesteron. Spre deosebire de alte analize, proba de sânge pentru testarea progesteronului se poate recolta oricând pe parcursul zilei, pe stomacul gol sau chiar și după ce ai mâncat.

Este posibil ca medicul să-ți recomande o anumită zi a ciclului menstrual în care să faci analiza, ținând cont de faptul că dozarea hormonului se realizează în ziua 21 a ciclului și poate confirma dacă a avut loc sau nu ovulația.

Ce se întâmplă dacă am progesteronul mărit?

Există și situații în care corpul secretă mai mult progesteron. O valoare ridicată a progesteronului natural în cazul femeilor poate indica o mulțime de lucruri, inclusiv:

  • Ovulația recentă
  • Apariția unei sarcini
  • Alte probleme de sănătate, în cazul în care nu sarcina este cauza progesteronului mărit (spre exemplu chisturile ovariene, cancerul ovarian sau al glandelor suprarenale, sau hiperplazia congenitală).

La bărbați, se poate întâmpla ca progesteronul să crească drept rezultat al unui tratament cu hormoni artificiali, pentru problemele de prostată sau infertilitate.

Tratament pentru deficitul de progesteron

Deficitul de progesteron se poate trata - tocmai de aceea au fost creați hormonii artificiali. Când corpul tău nu produce suficient progesteron natural pentru a susține o sarcină sau pentru a regla ciclul menstrual și echilibrul stării tale de sănătate, se poate recomanda terapia cu hormoni (cu progesteron sintetic), care va reduce deficitul și va ameliora simptomele acestuia.

Medicul îți poate recomanda o terapie hormonală cu progesteron și estrogen, dacă simptomele menopauzei îți afectează calitatea vieții.

De asemenea, în spectrul remediilor naturiste pentru deficitul de progesteron (dar pentru care este bine să aștepți și aprobarea medicului înainte să le încerci) regăsim și:

  • Consumul de alimente bogate în zinc (de exemplu: scoici și alte fructe de mare, semințe de dovleac, caju, ciocolată neagră etc.)

  • Administrarea de suplimente alimentare cu vitamina B și vitamina C care ajută la reglarea progesteronului în corp

  • Tehnici de management al stresului (în perioadele stresante crește secreția unui hormon numit cortizol, care poate avea ca rezultat scăderea nivelului de progesteron).

 Întrebări frecvente privind progesteronul

Ce altceva mai e bine de știut despre progesteron? Uite mai jos răspunsurile pentru câteva dintre cele mai frecvente întrebări privind efectele și deficitul acestui hormon.

Cum lucrează progesteronul cu estrogenul?

Atât progesteronul cât și estrogenul sunt doi hormoni care se completează reciproc și care lucrează împreună pentru a regla ciclul menstrual și ovulația, pentru a susține sarcina și producerea laptelui matern, pentru a induce menopauza și a păstra echilibrul în corp și sănătatea mentală.

Echilibrul celor doi hormoni este foarte important pentru starea ta de sănătate: dacă ai deficit de progesteron, înseamnă că predomină estrogenul, iar valorile ridicate ale estrogenului sunt asociate cu accentuarea simptomelor sindromului premenstrual, balonare, sensibilitate și noduli la nivelul sânilor, tiroidă mărită etc; dacă ai progesteron în exces, înseamnă că ai prea puțin estrogen, situație asociată cu dereglarea ciclului menstrual, probleme de fertilitate și de dezvoltare a sarcinii etc.

Pot să mă îngraș din cauza progesteronului?

Creșterea în greutate nu se află pe lista efectelor secundare ale progesteronului. Hormonul nu îți provoacă în mod direct creșterea masei corporale. Dar fluctuațiile la nivel hormonal pot, într-adevăr, să-ți influențeze apetitul. Iar atunci când ai o senzație mai puternică de foame, acest lucru poate duce la un consum mai mare de alimente, ceea ce va crea un surplus caloric și va duce, în final, la creșterea în greutate.

De unde știu că am nevoie de progesteron în organism?

Ai nevoie de progesteron în organism atunci când valorile acestui hormon sunt mici, sub nivelul normal. Acest diagnostic poate fi pus doar de către medic, și doar în urma testelor de progesteron (analize de sânge).

Ce alimente pot crește natural progesteronul?

Vitaminele B, cu precădere B6, dar și vitamina C și zincul pot fi suplimente utile pentru creșterea naturală a nivelului de progesteron. Astfel că poți încerca să consumi mai multe alimente bogate în acești nutrienți, cum ar fi fructele de mare (scoici, stridii), semințe de dovleac, caju, legume, lactate, carne, somon, ouă, spanac, carne de vită, avocado, citrice, broccoli etc.

Ce se întâmplă dacă nu tratez deficitul de progesteron?

Un nivel scăzut de progesteron poate duce la dereglarea ciclului menstrual și a ovulației, care pe termen lung îți pot afecta capacitatea de a rămâne însărcinată și fertilitatea. În sarcină, un nivel scăzut de progesteron nu poate susține dezvoltarea sarcinii și, în lipsa tratamentului, poate duce la pierderea sarcinii sau naștere prematură. Este important să discuți cât mai curând cu medicul specialist dacă observi semne și simptome ale unui astfel de deficit.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.