De multe ori, menstruația este însoțită de simptome precum dureri de cap și crampe. Aceste manifestări pot fi un important indicator al stării noastre de sănătate, așa că este important să diferențiezi durerea comună de cea care anunță că te confrunți cu probleme.
Dismenoreea este termenul medical folosit pentru durerile menstruale, care diferă în intensitate de la femeie la femeie. Crampele pot începe cu una-două zile înainte de sângerarea propriu-zisă și de obicei continuă și în primele două zile ale ciclului
Durerile menstruale afectează cu precădere femeile cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani și apare la aproximativ 50% dintre acestea. De obicei, durerile cele mai intense au loc în următorii doi ani după ce ai avut prima menstruație. Odată cu înaintarea în vârstă, acestea pot scădea în intensitate și chiar pot înceta definitiv după prima naștere.
Ce se întâmplă de fapt cu organismul nostru în timpul acelor dureri? La menstruație, corpul nostru secretă hormonii numiți prostaglandine care fac uterul să se contracte pentru a ajuta la eliminarea mucoasei endometriale. Practic, în cazul în care contracțiile uterului sunt mult prea puternice, acestea pot pune presiune asupra vaselor de sânge din zonă, ceea ce blochează transportul oxigenului către țesutul muscular din zona abdominală. Această lipsă de oxigen conduce la apariția durerilor menstruale.
Un nivel ridicat al hormonilor prostaglandine este asociat de cele mai multe ori cu dureri menstruale severe
Durerile menstruale care apar doar la menstruație sunt cunoscute drept dismenoree primară, în timp ce dismenoreea secundară poate apărea din cauza unor boli ale aparatului genital. Descoperim acum diferențele importante dintre cele două tipuri.
Dismenoreea primară reprezintă cel mai comun tip de dureri menstruale, sunt recurente și nu sunt cauzate de alte boli. Durerea este resimțită cu una sau două zile înainte de menstruație sau odată cu sângerările menstruale, în partea inferioară a abdomenului, spatelui sau coapselor. Intensitatea durerii variază între moderat și sever, durează între 12 și 72 de ore.
Printre simptomele specifice se numără și greață, vărsături, diaree sau stări de oboseală. Durerile menstruale primare scad în intensitate odată ce înaintezi în vârstă sau după ce ai avut prima sarcină.
Dismenoreea secundară se referă la durerile cauzate de o afecțiune la nivelul sistemului reproductiv al femeii sau de o infecție. Durerile menstruale de acest fel încep să apară devreme în timpul ciclului menstrual și pot dura mai mult decât cele primare.
Simptomele care reprezintă un semnal de alarmă includem: dureri în timpul actului sexual, sângerări în timpul sau după actul sexual, dificultăți în a rămâne însărcinată, constipație, secreții vaginale urât mirositoare, urinări frecvente, febră sau sângerări între menstruații, greață, oboseală extremă.
În cazul dismenoreei primare, cauza este comună de cele mai multe ori: secreția de prostaglandina este mare, iar din acest motiv uterul se contractă puternic. Crampele sunt dureroase, însă odată ce trec primele zile ale ciclului menstrual, acestea devin mai rare și mai puțin intense.
Dismenoreea secundară este o poveste mai complicată. Aceasta este cauzată de unele afecțiuni și boli de la nivelul sistemului reproducător, printre care:
Endometrioza - porțiuni din țesutul care căptușește uterul se dezvoltă în afara uterului;
Adenomioza - țesutul care căptușește uterul crește în interiorul mușchiului uterului;
Boala inflamatorie pelvină - este cauzată de o infecție bacteriană care se poate dezvolta în uter, afectând și alte organe de la nivelul sistemului reproducător;
Stenoza cervicală - îngustarea deschiderii către uter;
Fibroame (tumori benigne) - care pot crește pe pereții uterului.
detalii generale, mentionam cauze atat pentru dismenoreea primara, cat si secundara + lista cu cauzele (ex: endometrioza, inflamatie, etc.)
Poți avea crampe abdominale în afara zilelor de menstruație? În situații specifice, da, și uite care sunt unele dintre cauze:
sindromul premenstrual - durerea poate apărea cu câteva zile înaintea menstruației din cauza eliberării de estrogen și progesteron;
sarcină - este normal să experimentezi dureri abdominale fără menstruație;
afecțiuni ale glandei tiroide;
exerciții fizice intense;
tratamentul cu anticoncepționale;
stres;
sindromul ovarelor polichistice despre care am scris si noi AICI;
infecții la nivelul tractului urinar;
poziții sexuale inconfortabile sau o penetrare mai profundă;
cancer ovarian.
Așadar, dacă simți dureri insuportabile în timpul sau în afara menstruației, vorbește cu un medic pentru a te asigura că totul este în regulă și că nu ai motive să te îngrijorezi.
Crampele pot fi un semnal al sarcinii. Ele pot fi resimțite în zona abdominală mai jos decât de obicei și pot persista în primele câteva săptămâni de sarcină.
Cu toate că poate părea ciudat, crampele asemănătoare cu cele menstruale sunt comune și spre finalul sarcinii! Astfel, dacă ești în al treilea trimestru și simți acel tip de durere pe care nu l-ai mai avut de mult, nu-ți face griji! În această perioadă fetusul crește foarte repede, iar corpul face tot ce poate să se adapteze.
Dacă te întrebi ce alte semne îți transmite corpul pentru a te anunța că ești însărcinată sau dacă pur și simplu îți dorești să afli mai multe despre tine și organismul tău, trebuie să citești articolul pe care ți l-am pregătit AICI.
De obicei, senzația de durere asociată cu menstruația își are apogeul la 24h de la debutul ciclului menstrual și ar trebui să dispară după 2-3 zile. Durerea este fie ascuțită, fie surdă, constantă ș uneori se poate chiar extinde către zona lombară sau picioare.
Alte simptome care mai pot însoți dismenoreea sunt:
greață
dureri de cap
amețeală
vărsături
diaree/constipație
balonare
stare de amețeală
schimbări de dispoziție
Cu toate că durerile menstruale sunt normale, este important să fii atentă la cum se schimbă simptomele menstruației tale de la lună la lună. Este bine să știi că riscul de a avea dureri menstruale crește atunci când:
Femeile au vârsta mai mică de 30 de ani;
Pubertatea a început precoce (la 11 ani sau mai devreme);
Fluxul menstrual este abundent;
Sângerările menstruale sunt neregulate;
Fumezi;
Consumi cafeină în exces;
Lipsește total efortul fizic;
Apare stresul emoțional, depresia sau anxietatea;
Nu ai rămas niciodată însărcinată;
Ai ținut regim sau cură de slăbire.
Ca și cum dezechilibrele hormonale și schimbările din corp nu ar fi destul, multe dintre produsele pentru îngrijirea feminină intimă aflate în comerț ne fac mai mult rău decât bine. Acest lucru este cauzat de toate substanțele chimice, dioxinele, clorul și plasticul adăugate în produsele pe care ne bazăm că ne vor proteja sănătatea zonei intime, zilnic.
Dacă te confrunți cu inflamații, infecții sau iritații dese este foarte posibil ca absorbantele sau tampoanele pe care le folosești să îți dezechilibreze pH-ul și să dea peste cap flora bacteriană a zonei tale intime. Dacă Candida nu îți dă pace sau mâncărimea este o problemă reală pentru tine, probabil gelul tău intim nu are grijă cum trebuie de corpul tău. Dacă produsele pe care le folosești în zona ta intimă miros frumos, asta înseamnă că folosesc parfumuri și este un semnal real de îngrijorare. Până și durerile la menstruație (dismenoreea) pot fi amplificate dacă vulva ta intră în contact cu substanțe chimice care îi fac rău.
Aveam probleme mari în zilele menstruale, absorbantele din magazin îmi provocau iritații groaznice, iar produsele de îngrijire intimă la fel, eram disperată! Dar apoi mama mi-a recomandat ENROUSH, care sunt cei mai prietenos brand pe care l-am vazut, de când l-am încercat prima dată nu am avut nicio iritație! Iubire iubire iubire!
RUCSANDRA-IOANA
Dacă pare că disconfortul a devenit noul normal, descoperă cum prin îngrijire organică, 100% naturală, toate problemele tale dispar. La Enroush am creat formula curată, fără urme de substanțe chimice, fără plastic sau fibre sintetice, totul ca sănătatea ta să fie în siguranță, în timp ce te bucuri de confortul de care ai nevoie în fiecare zi. Menstruația nu mai este un chin, durerile sunt mai puțin și poți spune adio infecțiilor, inflamațiilor și senzațiilor neplăcute. Este momentul să încerci ENROUSH.
În timp, reușești să-ți înțelegi corpul mai bine și să diferențiezi ce este normal de ce este anormal pentru tine, mai ales când vorbim despre menstruație. Cum fiecare dintre noi este unică, răspunsul la întrebarea “Când trebuie să merg la medic?” nu poate avea un răspuns unic.
Există câteva semne la care este bine să fii atentă și, atunci când le observi, consultă un medic:
Pastilele antiinflamatorii pe care le folosești de obicei nu își mai fac efectul;
Durerile persistă mai mult de 72 de ore;
Crampele sunt însoțite de temperatură crescută (febră);
Durerile intense apar pentru prima dată după vârsta de 25 de ani.
Cel mai important este să ai în gând că o vizită la medic nu înseamnă un diagnostic îngrijorător, ci semnifică de fapt grijă pentru tine și sănătatea ta.
Diagnosticarea, mai ales când încercăm să o facem noi, poate fi complicată. De aceea este bine să apelăm la un specialist când simțim că ceva nu este în regulă.
Atunci când durerea este acută și de lungă durată, este necesară vizita la cabinetul medicului ginecolog, pentru diagnostic și tratament. Pe lângă consultația ginecologică obișnuită, medicul poate să recomande efectuarea următoarelor investigații:
ecografia pelvină - examinarea pelvisului cu ajutorul ultrasunetelor;
RMN - această examinare are o sensibilitate de 93% și o specificalitate de 97% în diagnosticul tumorilor ginecologice maligne;
laparoscopie - procedură chirurgicală în cadrul căreia se examinează organele abdominale sau cele genitale interne;
histeroscopia - metodă minim invazivă, prin care se explorează și operează cavitatea uterină, colul, vaginul și orificiile tubare.
Când vorbim despre tratarea crampelor menstruale comune, adică despre dismenoreea primară, putem apela la medicamente antiinflamatoare, care ajută la reducerea durerilor. Cel mai bine este să cerem părerea medicului pentru a fi sigure că facem alegerea potrivită pentru noi.
Dacă medicul descoperă probleme mai complexe, cum este cazul dismenoreei secundară, el poate recomanda anumite folosirea unor anumite anticoncepționale. Acestea conțin hormoni care previn ovulația și reduc astfel durerile de la menstruație.
Atât durerile menstruale primare, cât și cele secundare pot fi tratate, așa că nu amâna vizita la medicul specialist și nu lua medicamente fără să ai aprobarea acestuia. Mai avem totuși un pont pentru tine.
Trăim în era inovației și acum poți alege cu adevărat ce este mai bine pentru corpul tău. Exemplul concret este chiar cea mai bună prietenă a noastră la menstruație, sticla cu apă caldă, care ne-a alinat durerile în nenumărate momente și care nu ne-a dezamăgit niciodată. Acesta este adevărul, terapia prin căldură este terapie și pentru suflet, nu doar pentru durerile menstruale pentru că ne oferă sentimentul de siguranță și confort de care avem atât de mare nevoie în acele zile roșii. Dar doar nu poți să rămâi toată ziua în pat cu sticla alături, nu?
Menstruația nu trebuie să îți pună pe stop viața, iar Enroush este aici pentru tine cu soluția. PLASTURII MENSTRUALI devin ei cei mai buni prieteni ai tăi pentru că indiferent de moment, indiferent de loc, aplici unul pe lenjerie și îți poți continua liniștită ziua.
Sunt atât de subțiri încât nu va observa nimeni că îi porți, iar tu vei simți căldura de care ai nevoie pentru a calma crampele menstruale. Ingredientele din compoziția plasturilor sunt 100% naturale (după folosire poți adăuga conținutul în ghiveciul de plante), se activează la aer și au efect până la 8 ore. Bye-bye pastile, hello ENROUSH happy life!
Simți că ai nevoie de mai mult în acele momente dureroase? Nu uita că tot pentru calmarea crampelor menstruale poți încerca și…
o baie caldă cu spumă și muzica ta preferată
exerciții fizice pentru relaxarea mușchilor (Kegel sau chiar yoga)
masarea absomenului (cu sau fără uleiuri esențiale)
odihna
comsumul de fructe și legume
evitarea consumului de cafea și a alimentelor sărate
reducerea stresului și relaxarea absolută a corpului
Dismenoreea primară nu creează de obicei alte complicații. Mai exact, crampele se resimt în timpul menstruației și apoi trec. În schimb, ele pot afecta calitatea vieții, transformând task-uri zilnice într-o adevărată povară, așa că ia lucrurile ușor și oferă-ți timp să îți revii.
În ce privește dismenoreea secundară, durerile abdominale care au legătură și cu alte organe din sistemul reproducător pot duce la diverse afecțiuni, cum ar fi adenomioză sa endometrioză, boli care îți pot impacta sănătatea. Ai grijă să vizitezi un medic când simptomele sunt îngrijorătoare sau chiar atunci când, simplu, observi schimbări ale modului în care te simți când ești la menstruație.
Și totuși, este ceva de făcut ca să prevenim neplăcerea durerilor menstruale? Avem câteva idei pentru tine:
Practică sport cu regularitate, chiar și atunci când ești la menstruație.
Renunță la fumat.
Asigură-te că mergi la un control periodic la medic.
Hidratează-te corespunzător.
Alege să ai o alimentație sănătoasă și evită cafeina, alcoolul.
Odihnește-te cât ai nevoie.