Știm și noi, și o știi și tu: estrogenul este unul dintre principalii hormoni responsabil pentru ciclul tău menstrual și sănătatea reproductivă. Este numit hormon feminin tocmai datorită impactului pe care îl are asupra dezvoltării tale sexuale. Ți-am spus mai multe despre cum este produs și care este rolul său AICI.
Faptul că nivelul estrogenului fluctuează în mod periodic de-a lungul unei luni este absolut normal, și joacă un rol crucial în regularitatea menstruațiilor tale.
Dar uneori, se întâmplă ca acesta să scadă sub nivelul optim nu în mod natural, ci ca urmare a unor afecțiuni sau schimbări din viața ta. Evident, atunci apare un dezechilibru. Așa că hai să ne uităm la funcțiile estrogenului, motivele pentru care acesta poate scădea, simptomele care apar și ce e de făcut în astfel de situații.
Pe lângă funcția de hormon ce contribuie la sănătatea organelor și a proceselor reproductive, estrogenul mai are și alte roluri importante, atât la femei cât și la bărbați:
Susține sănătatea osoasă și cardiovasculară
Contribuie la sănătatea creierului
Influențează starea de dispoziție
Menține pielea sănătoasă
În cazul femeilor, reglarea ciclului menstrual și dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare sunt în mod special procese în care estrogenul joacă un rol esențial. În plus, acesta:
Chiar dacă îl numim hormon feminin pentru că mare parte este produs în ovare, estrogenul nu se află doar în corpul femeilor. Pe lângă cantitățile mari de testosteron, organismul bărbaților produce și anumite cantități (mai mici) de estrogen la nivelul testiculelor și al creierului.
Și în cazul lor, acesta are o funcție importantă în dezvoltarea caracterelor sexuale secundare și a funcției reproductive, estrogenul aflându-se inclusiv în lichidul seminal. Așa că la bărbați, estrogenul:
Stimulează creșterea părului pe față și pe corp
Contribuie la îngroșarea vocii
Susține dezvoltarea masei musculare
Influențează nivelul de colesterol din sânge
Menține echilibrul sistemului nervos și al stărilor emoționale
Este important totuși ca hormonul să fie produs în cantități sănătoase, fiindcă un nivel de estrogen crescut în corpul bărbaților poate fi dăunător.
Corpul uman produce în mod natural trei tipuri de estrogen. Fiecare tip corespunde unei anumite etape din viață și este produs în cantități mai mari sau mai mici în funcție de factori precum vârsta și starea de sănătate.
Ovarele sunt organele principale cele care secretă estradiolul, cel mai puternic tip de estrogen, produs în cea mai mare cantitate de-a lungul vieții reproductive. Corpul tău produce estradiol până la ultima menstruație, iar rolul său este să regleze ciclul menstrual și să susțină dezvoltarea caracterelor sexuale feminine.
Estrogenul sarcinii, sau estriolul, este cel pe care corpul îl produce în timpul sarcinii pentru a susține sănătatea uterului și a bebelușului. Este cel mai slab tip de estrogen natural și, în afara sarcinii, este aproape nedetectabil în organism. Acesta are totodată rolul de a-ți proteja sănătatea vaginală și de a reduce riscul de cancer mamar.
Estronul este unicul tip de estrogen pe care corpul îl mai produce odată cu instalarea menopauzei, la nivelul țesutului adipos. Și acesta contribuie la menținerea unui sistem osos sănătos, dar poate totodată să provoace sângerări neregulate, stări de oboseală, insomnii și schimbări de dispoziție.
Concentrația de estrogen din organism se măsoară în picograme per mililitru (pc/ml) și poate varia foarte mult de la o persoană la alta. Factori precum vârsta, sexul și, în cazul femeilor, fazele ciclului menstrual, trebuie luați în considerare pentru a stabili ce înseamnă un nivel optim de estrogen.
La femeile care nu sunt însărcinate și care se află în timpul vieții reproductive (adică încă le vine menstruația), nivelul ideal este cuprins în general între 30 pg/ml și 400 pg/ml.
Sigur că medicul tău îți poate spune cu exactitate ce nivel este optim pentru tine, ținând cont de tot istoricul tău medical și de tratamentele pe care le urmezi. Dar iată câteva valori de referință ce îți pot fi utile:
Pentru bărbați, valorile de referință sunt mult mai mici. Și la ei vor fi luate în calcul afecțiunile de care suferă și tratamentele pe care le urmează, după caz. Dar în general, un nivel optim pentru adulți înseamnă între 10 pg/ml și 40 pg/ml.
În timpul fiecărui ciclu menstrual, estrogenul fluctuează ‒ este normal. Acesta începe să crească odată cu încheierea menstruației, atinge nivelul maxim la ovulație, după care scade. Crește din nou în timpul fazei luteale, și scade cel mai mult în timpul menstruației. De asemenea, scade drastic la menopauză.
Însă în cazul în care nivelul de estrogen este scăzut pe perioade îndelungate de timp, chiar și atunci când teoretic ar trebui să crească, poate ascunde o problemă de sănătate mai gravă și necesită atenție medicală.
Câteva dintre cele mai frecvente semne ale unui nivel de estrogen scăzut în cazul femeilor sunt:
Apetit sexual scăzut sau inexistent
Bufeuri de căldură
Menstruații neregulate
Insomnii
Schimbări de dispoziție
Uscăciune vaginală
Dificultăți de concentrare
Despre cauzele naturale ale unui nivel scăzut de estrogen am vorbit deja mai sus. Estrogenul scade după ovulație și la menstruație, precum și la menopauză din cauză că ovarele produc cantități din ce în ce mai mici, până când se opresc complet.
Dar există și alte cauze pentru care estrogenul poate să scadă brusc. Printre acestea se numără:
Una dintre cele mai simple metode de a stimula creșterea nivelului de estrogen este prin intermediul alimentației.
Dar înainte să vorbim despre alimentele bogate în estrogen, menționăm că recomandarea medicului specialist este cea mai importantă. Studiile cu privire la eficiența alimentelor în creșterea nivelului de estrogen din corp pe cale naturală sunt limitate. Așa că întotdeauna cere sfatul medicului pentru a alege cea mai bună abordare pentru tine.
Poți încerca să readuci estrogenul la un nivel optim consumând alimente ce conțin fitoestrogeni, substanțe ce provin din plante și imită estrogenul natural. Se recomandă să consumi aproximativ 50 mg de fitoestrogeni pe zi.
Uite în ce alimente se găsesc estrogeni în cantități semnificative:
Fructe (fructe de pădure, mere, struguri, prune, piersici, pere)
Cereale (ovăz, orz, germeni de grâu)
Nuci și semințe (semințe de in, de susan, de floarea soarelui, migdale, alune)
Legume (broccoli, kale, spanac, ceapă, varză de Brussels)
Soia
Tofu
Ulei de măsline
Cafea
Ceai
Dacă îți lipsesc din corp anumiți nutrienți, este posibil ca aceste lipsuri să fie cauzele nivelului scăzut de estrogen. Remedierea deficiențelor, în acest caz, înseamnă automat și stimularea producției normale de estrogen. Așa că uite ce vitamine te pot ajuta:
Cel mai bun estrogen natural este cel pe care îl produce un corp sănătos, lucru care se întâmplă atunci când ai grijă de echilibrul tău hormonal. Iată câteva dintre schimbările cu cel mai mare efect pozitiv asupra nivelului de estrogen și a echilibrului hormonal:
Odihnește-te suficient: hormonii funcționează optim când ești odihnită, așa că încearcă să dormi cel puțin 7 ore pe noapte.
Menține o masă corporală sănătoasă: atât subponderabilitatea cât și supraponderabilitatea pot cauza dereglări hormonale, așa că este important să ai o greutate normală pentru vârsta, înălțimea ta și nivelul de activitate.
Formează-ți un stil de viață activ: antrenamentele excesive pot contribui la scăderea nivelului de estrogen. Alege antrenamente de intensitate moderată.
Gestionează stresul: poți practica exerciții de respirație, yoga, să meditezi sau să-ți creezi propriul ritual de self-care care să te ajute să te liniștești și să te reconectezi cu tine.