Gândește-te la ghidul de siguranță pe care îl auzi de fiecare dată când ești într-un avion. În caz de urgență, dacă alte persoane din jur ar putea avea nevoie de ajutorul tău, însoțitorii de bord îți spun să te asiguri mai întâi că propria ta mască de protecție este fixată corect. Este ușor să îți dai seama de ce dau acest sfat. Pentru că dacă îi ajuți pe alții fără a-ți asigura mai întâi siguranța, s-ar putea să leșini.
Aceeași logică poate fi aplicată în viața de zi cu zi. Când te concentrezi pe auto-îmbunătățirea fizică, emoțională și mentală, devii mai capabilă să-ți urmărești obiectivele și să îmbogățești viața oamenilor din jurul tău. Poți să te concentrezi asupra lucrurilor bune din viață, să-ți sporești rezistența și să vezi jumătatea plină a paharului, în loc de cea goală. Poți deveni cea mai bună versiune a ta – versiunea care poate fi mai mult, face mai mult și obține un impact puternic pozitiv asupra lumii.
Îngrijirea de sine este, în esență, o activitate pe care o facem pentru a ne îmbunătăți sănătatea mentală, emoțională sau fizică. Când ne gândim la self-care, de obicei ne gândim la masaje, vacanțe sau tratamente la un centru spa. Deși aceste lucruri pot fi cu siguranță o componentă importantă a unei bune rutine de îngrijire de sine, ele nu sunt nici pe departe suficiente.
Pentru a descoperi cu adevărat ritualul de self-care de care ai nevoie, trebuie să te înțelegi pe tine și să reflectezi asupra nevoilor tale. Rutinele pot arăta diferit pentru toată lumea, dar componentele lor de bază vor fi aceleași. Îngrijirea de sine ar trebui să inspire relaxarea emoțională sau să ne îmbunătățească viața din interior spre exterior. Când avem grijă de noi înșine, cu adevărat, ne vom simți la finalul rutinei mult mai bine decât la începutul ei. Procesul în sine trebuie conceput și pus în practică cu foarte multă atenție. Atunci când rutina noastră de self-care este perfect concepută pentru nevoile noastre, este individualizată și intimă.
Când învățăm cum să ne îngrijim cu adevărat de sinele nostru interior, putem avea o dispoziție mai bună și putem debloca puterea necesară pentru a ne urma visele și a ne defini viitorul așa cum îl dorim. Îngrijirea de sine nu este un act egoist. Este unul necesar care ne alimentează, mai degrabă decât să ne secătuiască.
Începe prin a nota cât mai multe lucruri la care te poți gândi care îți induc o stare de bine. Poate fi vorba de o anumită culoare, de masaj, de un tip de muzică, un anotimp, o rutină intimă sau un miros special.
Le poți pune în fundal (poți umple spațiul din jurul tău cu culorile și mirosurile care îți plac) sau pot ocupa un spațiu mai proeminent în rutina zilnică - dacă este vorba de o activitate, ea poate să aibă un loc bine stabilit în orarul tău. De exemplu, pentru a-ți relaxa corpul și a-ți îngriji zona intimă, poți încorpora gelul intim ENROUSH cu 95% ingrediente naturale în rutina ta de zi cu zi.
Odată ce ai decis ce practici de îngrijire personală vrei să incluzi în viața ta, este timpul să stabilești obiective pentru cât de des vei urma aceste rutine. Ai grijă ca obiectivul să fie realist și cuantificabil. De exemplu, dacă încerci să te deconectezi de la dispozitivele electronice pentru a fi mai prezentă, începe cu o perioadă scurtă de timp, cum ar fi 20 de minute în timpul cinei. Odată ce ai atins cu succes acest obiectiv, poți alege unul mai provocator. Dacă ai decis să faci efort fizic în fiecare zi începe cu exerciții simple și relaxante precum cele de yoga și pilates (poți descoperi mai multe despre beneficiile lor aici!).
Pentru a menține un ritual de self-care sustenabil, este bine să ai în anturajul tău alte persoane care practică rutine similare. Astfel, unele activități le veți putea face împreună.
Este în regulă dacă există modificări pe parcurs. Vorbim despre o practică, despre trial & error și, de asemenea, despre nevoile noastre care se vor schimba în timp. Ceea ce ar putea fi self-care într-o perioadă ar putea fi mai puțin util în altă perioadă.