Prima vizită la ginecolog poate părea o experiență intimidantă și stânjenitoare. Când trebuie să mergi? Cât durează? Ce ți se întâmplă? Multe domnișoare se simt atât de inconfortabile să-i permită un control intim unei persoane străine, încât îl amână iar și iar, cu prețul sănătății lor. Suntem aici să-ți spunem că este în regulă.
Este normal să simți emoții precum curiozitate, ezitare, teamă sau rușine înainte de o experiență prin care nu ai mai trecut niciodată. Dar vrem în același timp să te asigurăm că vizitele la medicul ginecolog sunt perfect normale și necesare. Consultul regulat este o responsabilitate a ta față de tine și de sănătatea ta intimă, și nu este nimic rușinos în asta. De aceea, astăzi răspundem întrebărilor nerostite și îți spunem tot ce ar trebui să știi înainte de primul consult ginecologic.
În funcție de medicul pe care îl întrebi și de propria ta situație, recomandările pot fi diferite.
În general, dacă nu intervin alte probleme mai devreme, momentul potrivit pentru primul consult ginecologic este în jurul vârstei de 13-15 ani, atunci când apar primele întrebări despre secrețiile vaginale, despre ciclul menstrual și produsele menstruale potrivite, sau orice alte întrebări legate de schimbările care au loc în corp în perioada pubertății. Aceste întrebări pot să apară atât înainte, cât și după începerea vieții sexuale.
Desigur, există și excepții. Să nu uităm că menstruația poate începe chiar de la 9-10 ani. În astfel de situații, dacă apar tulburări menstruale sau simptome intense (sângerări foarte abundente, dureri insuportabile), primul consult ginecologic poate fi recomandat și mai devreme.
La polul opus, dacă nu există întrebări sau probleme, primul consult ginecologic se poate efectua chiar și la 16-18 ani (dar nu mai târziu de 21 de ani), fie că au avut sau nu loc relații sexuale înainte de control ginecologic.
Până la vârsta de 18 ani, consultul ginecologic se poate efectua doar dacă ești însoțită de unul dintre părinți.
Începând de la vârsta de 18 ani, este doar decizia ta dacă mergi singură la medicul ginecolog, sau dacă îți dorești ca o anumită persoană să-ți fie alături.
Unele paciente se simt mai în siguranță alături de cineva apropiat, în timp ce altele se simt stânjenite și inconfortabile în prezența altor persoane. Este important să știi că oricare ar fi decizia ta, aceasta va fi respectată de medicul ginecolog.
Fie că ți-ai început sau nu viața sexuală, că ești în perioada adolescenței sau că ai trecut de ea, există situații când consultul ginecologic este necesar. Vârsta este irelevantă și se recomandă cât mai curând vizita la medicul ginecolog dacă observi oricare din următoarele simptome:
Dacă nu există tulburări menstruale și nu ți-ai început viața sexuală, prima vizită la medicul ginecolog poate fi chiar și o simplă discuție în care medicul îți răspunde la întrebări, fără un examen fizic. În acest caz, nu sunt necesare pregătiri speciale.
În situația unui consult complet, pregătirea pentru prima vizită la ginecolog nu este deloc complicată și nu ar trebui să-ți faci prea multe griji. Dacă ai întrebări specifice, le poți adresa în momentul în care faci programarea.
Nu, nu trebuie să te epilezi în zona intimă pentru consult. Este un aspect pur estetic și nu va afecta rezultatul examenului ginecologic. Trebuie doar să cureți zona intimă cu apă, însă numai în exterior, fără spălături vaginale. În schimb, ar fi bine să ții cont de câteva recomandări:
În prima parte a primului consult, medicul ginecolog se va concentra pe cunoașterea istoricului tău medical și a stării tale de sănătate actuale.
Pentru pacientele tinere, care încă nu și-au început viața sexuală și care nu se confruntă cu niciun fel de problemă sau disconfort intim, consultul se poate opri aici. În caz contrar, discuția va fi urmată de partea a doua, respectiv examinarea ginecologică propriu-zisă. Este important să știi că deși pare inconfortabil, examenul ginecologic nu este deloc dureros și, de regulă, nu durează mai mult de 3-5 minute. Trebuie doar să asculți îndrumările medicului și să încerci să te relaxezi.
Iată în ce constă fiecare etapă:
Ecografie transvaginală. În cazul în care anumite simptome sau durerea în timpul examenului bimanual creează suspiciuni în legătură cu afecțiuni ginecologice (cum ar fi fibroamele uterine sau chisturile ovariene), se poate efectua și o ecografie transvaginală.
La final, medicul îți va comunica rezultatele consultului, îți va spune dacă totul este în regulă sau îți va explica eventualul diagnostic, și veți stabili împreună când va avea loc următoarea vizită. Tot atunci, dacă vei mai avea întrebări legate de igiena intimă, probleme ginecologice sau metode de contracepție, le vei putea adresa.
În general, testul Babeș Papanicolau este recomandat după vârsta de 21 de ani ca metodă eficientă de depistare timpurie a cancerului de col uterin. Dacă prima ta vizită la medicul ginecolog are loc mai devreme, cel mai probabil nu va fi necesară această analiză.
Prima vizită la medicul ginecolog are în primul rând rolul de a te informa. Medicul îți va răspunde oricăror întrebări legate de ciclul menstrual, de schimbările care au loc în corpul tău, de începerea vieții sexuale și contracepție sau alte nelămuriri. Discuția va rămâne confidențială.
De asemenea, atât primul consult cât și următoarele controale ginecologice regulate sunt esențiale pentru sănătatea ta intimă și reproductivă. Acestea permit prevenția, identificarea și tratarea din timp a oricăror probleme ginecologice, astfel încât să eviți complicațiile.
Îți mai amintești cum a fost prima ta vizită la stomatolog? Poate că, la fel ca multe dintre noi, ai avut și atunci frici, întrebări și o oarecare neliniște. Dar apoi ai ajuns pe scaun. Ai discutat cu medicul. Ți-ai dat seama că mare parte din stresul acela era pur și simplu teama de necunoscut, și frica s-a disipat. Nu-i așa că te simți cam la fel și acum, în legătură cu prima vizită la medicul ginecolog?
Suntem aici să-ți spunem că îți înțelegem aceste griji și să te asigurăm că nu se va întâmpla nimic înspăimântător. Este în regulă să te simți puțin inconfortabilă cu ideea de a-i permite accesul unei persoane necunoscute în spațiul tău personal, dar este important să conștientizezi că vizita la ginecolog nu este un act intim, ci unul medical.
Medicul ginecolog este specializat în sănătatea zonei intime și este acolo să se asigure că tu ești bine. În plus, cu siguranță ai multe întrebări legate de toate schimbările derutante prin care trece corpul tău, iar medicul ginecolog este în măsură să-ți răspundă clar, deschis și profesionist la toate aceste întrebări.
Mersul la ginecolog este doar un alt act de grijă și responsabilitate față de sănătatea ta, este normal și absolut deloc rușinos. Gândește-te din această perspectivă atunci când planifici prima vizită la cabinetul ginecologic.
De asemenea, venim cu câteva recomandări care te-ar putea ajuta să te simți mai confortabil și în siguranță pe parcursul acestei prime experiențe:
Informează-te în legătură cu procedurile ginecologice. Chiar dacă medicul îți va explica oricum pas cu pas fiecare etapă, te vei simți mai puțin copleșită dacă te vei documenta înainte. Citește articolul nostru oricând ai nevoie de lămuriri, astfel încât să-ți formezi așteptări realiste cu privire la prima ta vizită.
Simți că ai o mie de întrebări și o tonă de emoții înainte de prima vizită la ginecolog? Nu ești singură. Fiecare femeie are aceste trăiri, unele mai puțin intense, altele de-a dreptul copleșitoare. Este normal. Primul consult este un pas important pentru sănătatea ta intimă și reproductivă.
Tocmai de aceea, este important să știi cum va decurge consultul ginecologic, cum să te pregătești și ce așteptări să-ți creezi. Așa că, în această secțiune, vom răspunde celor mai frecvente întrebări legate de această experiență. Ne dorim să înțelegi că medicii ginecologi sunt acolo să te ajute și să-ți răspundă oricăror întrebări, fără să te judece sau să te critice, așa că nu ar trebui să te simți rușinată.
Da, este perfect normal să simți emoții și anxietate înainte de orice experiență prin care nu ai mai trecut niciodată, cu atât mai mult înainte de un consult intim pe care s-ar putea să-l asociezi cu rușinea sau cu teama de necunoscut. Dar este important să știi că nu este nimic jenant la un control ginecologic și că este un consult esențial pentru sănătatea ta genitală.
Totuși, ce poți face pentru a te simți mai puțin emoționată? Informează-te înainte, alege un medic care te va ajuta să te simți confortabil, și adresează-i orice întrebări te neliniștesc. De asemenea, nu uita că nimic nu se întâmplă fără acordul tău. Ai dreptul oricând să ceri o pauză sau să refuzi anumite proceduri dacă simți că nu ești pregătită.
Nu, nu trebuie să te epilezi în zona intimă pentru consult. Epilarea nu este o condiție medicală, ci o alegere personală care ține de estetică și care nu influențează rezultatul examenului ginecologic. Medicul ginecolog este preocupat doar de sănătatea ta intimă.
În general, consultul ginecologic durează aproximativ 15-30 de minute. Prima ta vizită poate dura puțin mai mult, în funcție de câte întrebări îi adresezi medicului și de timpul necesar pentru elaborarea răspunsurilor, pentru evaluarea istoricului medical și pentru efectuarea consultului într-un ritm cu care te simți confortabilă.
Examinarea ginecologică poate fi ușor incomodă, dar nu este dureroasă. Medicul ginecolog este pregătit să adapteze procedura astfel încât să te simți confortabilă, așa că este foarte important să îi spui dacă ești tensionată sau dacă simți durere.
De asemenea, prezența durerii în timpul examenului bimanual poate indica anumite afecțiuni ginecologice, așa că este esențial să comunici în permanență cu medicul tău.
Alegerea medicului ginecolog este o decizie personală și importantă. Poți cere recomandările unor persoane de încredere, cum ar fi alte femei din familia ta sau prietene, sau poți verifica recenzii online înainte de a lua o decizie. Dacă crezi că te vei simți mai confortabilă cu un medic ginecolog care să nu fie bărbat, acesta este un motiv perfect valid pentru a alege un medic ginecolog femeie.
Cel mai important este să simți că poți discuta deschis cu medicul pe care îl alegi. În plus, nu uita că ai dreptul oricând să-ți schimbi opțiunea sau să ceri o a doua opinie dacă nu te-ai simțit confortabilă în timpul primului consult.
Sursa foto: Pexels.com