Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Durerile de burta jos la femei - De ce apar & Cum scapi de ele

De ce te doare în partea de jos a burții? Ca femeie, s-ar putea să fii atât de obișnuită cu durerile pelvine din perioada menstruală încât să te oprești din a te mai întreba care este, de fapt, cauza lor.

Însă durerea pelvină nu se manifestă întotdeauna la fel și nu este un simptom exclusiv al ciclului menstrual. Deși este mai comună în cazul femeilor, ea poate să apară inclusiv la bărbați, provocată de multe alte afecțiuni, unele chiar grave. Este important să nu ignori simptomele și să mergi la medic pentru diagnostic și tratament eficient. În acest articol vorbim despre durerea pelvină la femei, posibile cauze și tratamente corespunzătoare.

Ce sunt durerile de burtă jos la femei?

Durerea pelvină, sau durerea de burtă în partea de jos, este tip de durere care apare în partea inferioară a burții, de regulă în zona organelor reproductive (ovare, cervix, uter, vagin etc.). Poate fi simptomul unei inflamații sau al unei infecții, urinare sau reproductive, dar poate fi cauzată și de o problemă la nivelul bazinului osos sau al altor organe.

Ce este pelvisul? 

Pelvisul este partea inferioară a bazinului osos, cavitate aflată în partea de jos a abdomenului, care conectează trunchiul cu picioarele. Acesta conține și susține organe precum vezica urinară, intestinele și organele reproductive.

Tipuri de durere pelvină (de burtă jos) 

Deși vizează aceeași regiune, durerea pelvină nu se simte întotdeauna la fel. Spre exemplu, crampele menstruale nu au aceeași intensitate și aceeași durată ca durerile pelvine provocate de apendicită sau de o problemă intestinală. În funcție de severitatea și durata simptomelor, durerea pelvină este clasificată în două categorii: acută sau cronică.

Durere pelvină acută

Atunci când durerea apare brusc și se manifestă prin înțepături sau dureri puternice, se numește durere pelvină acută. Aceasta poate iradia și spre alte zone ale corpului, dar de obicei durează puțin timp și se ameliorează cu tratament.

Durere pelvină cronică  

Dacă durerea persistă pentru 6 luni sau mai mult și nu se ameliorează sub tratament, este considerată durere pelvină cronică.

Este obositor și dificil să trăiești cu un astfel de disconfort constant, pentru perioade atât de îndelungate, cu atât mai mult pentru că studiile au arătat că factori psihologici precum stresul și emoțiile puternice pot agrava simptomele. De aceea, este foarte important să fii ținută sub observație medicală și să ți se recomande un tratament potrivit.

De ce apar durerile de burtă jos la femei - Cauze 

Din cauză că suntem atât de obișnuite cu crampele care ne pot provoca dureri pelvine în diverse faze ale ciclului menstrual fără motive de îngrijorare, deseori asociem durerile de burtă din partea de jos cu durerile menstruale, și le considerăm normale.

Dar adevărul este că menstruația și afecțiunile sistemului reproductiv nu sunt singurele cauze ale durerilor pelvine. Pot exista multe altele, unele chiar grave, așa că nu ignora simptomele. Iată ce alte afecțiuni pot provoca dureri de burtă jos la femei:

Ce este durerea pelvina (de burta jos) & de ce apare ➜ Durerea pelvina la femei ➜ Cauze ➜ Remedii pentru durerea pelvina la femei ➜ Afla mai multe!

Durerea pelvină cauzată de afecțiuni ale sistemului digestiv 

Numeroase afecțiuni ale sistemului digestiv se pot manifesta prin inflamație și dureri puternice la nivelul organelor aflate în cavitatea pelvină sau în proximitate, devenind astfel o cauză a durerilor pelvine. Printre acestea se numără:

  • Apendicită: poate provoca durere abdominală intensă, în special în partea dreaptă, din cauza inflamării apendicelui.
  • Constipație: spre exemplu, constipația cronică poate dura mai multe săptămâni și poate provoca dureri pelvine.
  • Boala lui Crohn: se manifestă prin dureri abdominale provocate de inflamarea țesuturilor din tractul digestiv.
  • Diverticulita: o inflamație dureroasă a diverticulului, din cauza acumulării de bacterii și materii fecale.
  • Obstrucție intestinală: blocarea de alimente sau lichide în intestinul subțire sau gros se poate manifesta prin durere pelvină.
  • Sindromul colonului iritabil: o afecțiune cronică ce provoacă dureri abdominale recurente și probleme digestive.
  • Colită ulcerativă: boală autoimună care se manifestă prin ulcere și inflamație dureroasă la nivelul rectului și colonului.
  • Cancer de colon: un tip de cancer care începe din intestinul gros, de la nivelul colonului, și poate provoca dureri pelvine puternice.

Durerea pelvină cauzată de afecțiuni ale sistemului urinar 

Durerea din partea de jos a burții poate fi provocată și de o infecție localizată în tractul urinar, sau alte afecțiuni ale sistemului urinar:

  • Cistită interstițială: afectează vezica urinară și uneori provoacă dureri pelvine; este cunoscută și sub denumirea de sindrom dureros al vezicii urinare.
  • Infecție de tract urinar: infectarea oricărei părți a sistemului urinar.
  • Infecție renală: apare când bacteriile din vezica urinară ajung la nivelul rinichilor; poate afecta doar unul dintre rinichi, sau pe ambii.
  • Calculi renali: cunoscuți ca “pietre la rinichi”, reprezintă mici cristale alcătuite din minerale și săruri care se formează în rinichi atunci când urina este prea concentrată.

Durerea pelvină cauzată de afecțiuni ale sistemului reproducător 

Nu în ultimul rând, în cazul femeilor, durerile în zona pelvină pot fi provocate de probleme la nivelul organelor reproductive sau de complicații în timpul sarcinii.

Nu ne referim aici la crampele menstruale de intensitate ușoară și de scurtă durată, care pot fi simptome normale de menstruație sau Mittelschmerz și care se pot ameliora folosind produse naturale de îngrijire menstruală precum plasturii termici și absorbantele și tampoanele cu bumbac 100% organic. Ci facem referire la durerile puternice care persistă pentru perioade îndelungate.

Printre cele mai comune afecțiuni reproductive care se manifestă prin dureri în partea de jos a burții se regăsesc:

  • Adenomioza: creșterea țesutului endometrial în peretele uterin, care poate provoca menstruații foarte dureroase.
  • Endometrioza: creșterea unui țesut asemănător celui endometrial (din cavitatea uterină), în afara uterului; este cea mai frecventă cauză a durerii pelvine cronice.
  • Chisturile ovariene: mici săculeți lichizi sau semi lichizi, necanceroși, care se formează pe ovare. 
  • Fibroamele uterine: excrescențe necanceroase care se dezvoltă în interiorul cavității uterine, în exteriorul său, în peretele uterin sau în alte zone ale uterului.
  • Boala inflamatorie pelvină (BIP): o infecție a tractului genital care afectează ovarele, trompele uterine și uterul.
  • Infecțiile cu transmitere sexuală: infecții care se transmit prin contact sexual.
  • Vulvodinia: durere cronică la nivelul vulvei, în zona din jurul orificiului vaginal.
  • Cancerul ovarian: un tip de cancer care se dezvoltă la nivelul ovarelor.
  • Sarcina ectopică: denumită și sarcină extrauterină, respectiv când ovulul fertilizat se implantează și se dezvoltă în afara uterului; este o sarcină care nu poate fi dusă la termen.
  • Avortul spontan: pierderea sarcinii înaintea termenului de 20 de săptămâni.
  • Dezlipirea de placentă: separarea placentei de peretele uterin înainte de naștere, însoțită de hemoragie severă și de reducerea transportului de nutrienți și oxigen către bebeluș. 
  • Nașterea prematură: când corpul intră în travaliu înainte de termen, mai devreme de săptămâna 37 de sarcină.
  • Moartea fetală: întreruperea din evoluție a sarcinii.

Durerea pelvină la menopauză 

Durerile pelvine mai apar de multe ori și odată cu instalarea menopauzei.

În timp ce scade nivelul de estrogen, mușchii pelvieni care susțin vezica urinară, uterul și intestinul încep să slăbească. Din acest motiv, tind să se dezvolte mai multe puncte dureroase care pot duce la tensionarea mușchilor pelvieni și la apariția durerilor pelvine.

Durerea pelvină în sarcină 

Cu excepția cazurilor în care apar complicații, despre care am vorbit deja mai sus în articol, există și alte situații în care sarcina este însoțită de dureri pelvine pentru unele femei. Sunt cunoscute sub denumirea de dureri de centură pelviană.

Durerile de centură pelviană se manifestă sub forma unor senzații de disconfort sau durere în zona inferioară a pelvisului și a spatelui. Ele apar pentru că ligamentele pelvine se relaxează în timpul sarcinii, iar anumite articulații devin mobile – schimbări ce pot fi dureroase.

Odată cu dezvoltarea bebelușului, durerea pelvină poate iradia inclusiv către perineu (zona dintre vagin și anus) și către partea superioară a coapselor.

Ce este durerea pelvina (de burta jos) & de ce apare ➜ Durerea pelvina la femei ➜ Cauze

Durerea pelvină la femei - Simptome asociate 

Intensitatea, localizarea durerii pelvine și modul în care se manifestă diferă. Uneori, durerea este bruscă și acută, ca un junghi sau o senzație de arsură și înțepături. Alteori, este o durere surdă, moderată, ca o presiune constantă sau un nod. Există și cazuri când durerea se simte ca o crampă care apare și dispare, în funcție de activitățile desfășurate (ex: se intensifică în timpul efortului fizic, după actul sexual sau după urinare).

În plus, pe lângă durerea propriu-zisă din partea inferioară a abdomenului, pot să apară și alte simptome în funcție de afecțiunea care le cauzează. Printre cele mai frecvente simptome care însoțesc durerile pelvine se numără:

  • Metroragiile: sângerări vaginale foarte abundente și prelungite, care apar în afara menstruației.
  • Menoragiile: sângerări excesive în perioada menstruală; menoragia diferă de menstruația normală prin sângerări menstruale neobișnuit de abundente, pentru perioade lungi de timp.
  • Disuria: senzația de durere sau arsură la urinare.
  • Leucoreea anormală: secreții vaginale cu aspect, miros sau textură neobișnuită.
  • Tulburările de tranzit intestinal: se manifestă deseori prin diaree sau constipație.
  • Meteorismul abdominal: cunoscut sub denumirea de balonare.
  • Rectoragiile: sângerări anale.
  • Durerea în timpul contactului sexual
  • Febra sau frisoanele
  • Dureri la nivelul articulației șoldului

Cum este diagnosticată durerea pelvină? 

Pentru că pot exista atât de multe cauze în spatele unei dureri pelvine, este important să nu te diagnostichezi singură. Discută simptomele cu medicul de familie, iar acesta te va îndruma către un specialist care poate efectua mai departe investigațiile necesare.

Diagnosticul pentru durere pelvină se pune de către medicul specialist, ținând cont de:

Anamneză

Prima etapă pentru stabilirea diagnosticului este anamneza amănunțită. Aceasta este partea în care îi comunici medicului tot ceea ce ține de localizarea durerii, cum se manifestă, cât de intensă este, când apare sau când se intensifică.

Tot acum ar trebui să menționezi dacă suferi de alte afecțiuni sau ai observat alte simptome neobișnuite cu privire la ciclul menstrual, digestie sau activitate sexuală.

Examen clinic 

Anamneza este urmată de examinarea fizică generală și pelvină, care îi pot oferi medicului indicii cu privire la cauza durerii. În funcție de acest examen clinic, se vor alege și următoarele analize și investigații necesare.

Analize și investigații imagistice 

Medicul specialist poate recomanda următoarele investigații și analize pentru diagnosticarea durerii pelvine:

  • Analize de sânge și de urină
  • Test de scaun (pentru a depista prezența sângelui)
  • Test de sarcină
  • Test de cultură a secrețiilor vaginale (pentru a depista dacă există o infecție cu transmitere sexuală precum chlamydia sau gonoree)
  • Radiografie abdominală și pelvină
  • Ecografie (pentru examinarea organelor interne)
  • Laparoscopie (pentru examinarea structurii pelvine și abdominale)
  • Histeroscopie (pentru examinarea uterului)
  • Endoscopie digestivă inferioară (pentru examinarea rectului și a colonului)
  • Tomografie computerizată a abdomenului și a pelvisului

Durerea pelvină - Remedii și metode de tratament 

Tratamentul durerii de burtă în partea de jos variază în funcție de mai mulți factori: care este cauza, cât de intensă este durerea și cât de frecvent apare, dar și ce simptome asociate mai există. Astfel, se poate opta pentru:

Tratament medicamentos pentru durerea pelvină 

Pentru durerile provocate de o infecție sau o inflamație, se pot recomanda tratamente cu antibiotice și antiinflamatoare. Dacă este o cauză de natură hormonală, cum ar fi durerile pelvine la menopauză, medicul poate prescrie un tratament hormonal.

Terapie fizică pentru durerea pelvină

În unele cazuri, se recomandă terapia fizică pentru ameliorarea durerii. Fizioterapia și kinetoterapia susțin creșterea fluxului sangvin și întărirea mușchilor pelvieni prin exerciții specifice, cu scopul de a reduce disconfortul.

Remedii pentru durerea pelvina la femei ➜ Afla mai multe!

Tratament chirurgical pentru durerea pelvină

Dacă durerea provine dintr-o afecțiune la nivelul organelor reproductive sau al altor organe din regiunea pelvină (ex: inflamația apendicelui), poate fi necesar tratamentul prin intervenție chirurgicală.

Schimbarea stilului de viață

În cazul afecțiunilor cronice care provoacă dureri ale abdomenului inferior, cum ar fi tulburările de ciclu menstrual sau anumite tulburări digestive, tratamentul poate presupune implementarea unor schimbări în alimentație și stil de viață.

Spre exemplu, renunțarea la tutun, limitarea consumului de cafeină și alimente ultraprocesate, o dietă echilibrată și nutritivă și o activitate fizică moderată pot contribui la ameliorarea durerilor pelvine specifice endometriozei sau sindromului de colon iritabil.

Psihoterapie

În timp, durerile pelvine cronice pot afecta sănătatea emoțională și psihică a pacientei. Este de înțeles, pentru că viața cu o durere constantă e incomodă și poate veni la pachet nu doar cu disconfort și stres, ci și cu o mulțime de interdicții și îndrumări medicale.

De asemenea, stresul în sine poate fi un factor care agravează durerea, sau o declanșează chiar și în lipsa unei alte afecțiuni fizice.

În astfel de situații, tratamentul poate include ședințe de psihoterapie care să ajute pacienta cu gestionarea stresului și a vieții cu o afecțiune cronică.

Remedii la domiciliu pentru durerea pelvină 

Dacă durerea nu este provocată de o afecțiune cronică, sau nu au fost necesare alte metode de tratament – spre exemplu în cazul durerilor menstruale – există câteva lucruri pe care le poți face acasă pentru a reduce disconfortul:

  • Folosește terapia cu căldură: poți face o baie caldă, sau poți aplica o compresă caldă sau un plasture termic pentru diminuarea durerii.
  • Fă exerciții de relaxare: exersează diverse practici de gestionare și reducere a stresului, cum ar fi meditația sau yoga.
  • Îmbunătățește-ți alimentația: asigură-te că incluzi suficiente fructe și legume în dieta zilnică, precum și alimente nutritive, pentru îmbunătățirea digestiei și reducerea disconfortului abdominal.
  • Practică o formă ușoară de sport: exercițiile fizice susțin circulația sangvină și pot ajuta la ameliorarea durerii.

Durerea pelvină - Posibile complicații 

Durerea pelvină în sine nu are alte complicații decât evoluția într-o durere cronică, ce persistă pentru mai mult de 6 luni. Însă ar trebui să mergi la medic încă de la primele simptome, pentru că pot indica alte afecțiuni cu posibile complicații grave.

Spre exemplu, durerea poate fi provocată de apendicită care, netratată, poate duce la peritonită, abces local sau plastron apendicular. Sarcina extrauterină netratată poate provoca o hemoragie internă, care poate duce până și la deces dacă nu este depistată și tratată la timp.

Durerea pelvină este doar unul dintre simptome. Dar fiecare afecțiune care s-ar putea ascunde în spatele său poate avea la rândul său numeroase complicații. Nu aștepta ca situația să se agraveze. Discută cu medicul încă de la primele semne.

Durerea pelvină - Prevenție 

Nu întotdeauna poți preveni durerea pelvină și afecțiunile care o cauzează. Dar poți reduce riscul apariției problemelor de sănătate prin mai multe măsuri:

  • Asigură-te că ai o dietă echilibrată, bogată în fibre, pentru a susține sănătatea tractului digestiv.
  • Alege activități fizice potrivite vârstei și posibilităților tale fizice, pentru a evita stresul excesiv și accidentele.
  • Fă-ți controalele medicale de rutină în mod regulat, pentru a depista din timp orice problemă de sănătate.
  • Tratează din timp orice afecțiune, astfel încât să eviți complicațiile.

Întrebări frecvente despre durerea pelvină la femei 

Nu ai găsit încă toate răspunsurile pe care le căutai? Abordăm cele mai frecvente întrebări despre durerea pelvină la femei în secțiunea de mai jos:

Tratamentele naturiste sunt eficiente pentru durerea pelvină? 

Când nu există o cauză gravă în spatele durerii – spre exemplu în cazul durerilor ușoare la menstruație – un tratament natural cu plasturi termici sau comprese calde poate fi eficient.

Dar niciodată un tratament naturist nu anulează recomandările medicale, deoarece remediile pentru acasă nu au fost la fel de studiate precum cele medicale. Așadar, prima etapă este consultul la un specialist; încearcă tratamentele naturiste doar după ce ai discutat și ai primit recomandările medicului.

Ce riscuri sunt asociate cu durerea pelvină în sarcină? 

Deși durerea pelvină poate fi un simptom normal în sarcină pe măsură ce se modifică structura organismului și articulațiile devin mai mobile în zona pelvisului, nu ar trebui să o ignori. Ea poate fi provocată inclusiv de complicații precum sarcina extrauterină, avortul spontan, dezlipirea placentei sau nașterea prematură, așa că discută cu medicul încă de la primele semne de durere.

Terapia cu căldură este sigură la menstruație pentru ameliorarea durerii pelvine?

Da, terapia cu căldură poate reduce eficient crampele abdominale ușoare și moderate specifice menstruației. Spre exemplu, plasturii termici Enroush conțin 100% ingrediente naturale care se activează la contactul cu aerul și emit o căldură constantă, susținând oxigenarea mușchilor uterini și reducerea contracțiilor dureroase pentru până la 8 ore, complet natural.

Când ar trebui să apelezi la consultul unui medic specialist în caz de durere pelvină?

Contactează-ți medicul imediat după apariția durerii. Sunt foarte multe cauze posibile, de aceea nu se recomandă autodiagnosticarea. Fă-ți un consult cât mai curând pentru un diagnostic corect și un tratament eficient.

Cât durează durerea pelvină cronică? 

Durerea pelvină este considerată cronică dacă nu răspunde la tratament și persistă timp de 6 luni sau mai mult.

 

Sursă foto: Pexels.com

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.