Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Amenoreea: Cauze, simptome, tratament

Așa-i că deși te-ai obișnuit și ai acces la produse menstruale organice super absorbante și confortabile, totuși uneori prima ta reacție este să-ți dai ochii peste cap când vezi că ți-a venit menstruația? Iar sângerare, iar crampe, iar pofte. Dar totuși… într-un fel te și bucuri puțin, nu? E un semn că lucrurile funcționează normal în corpul tău. Ceea ce nu putem spune și despre amenoree.

Poate că sună bine să scapi de sângerări lună de lună, dar absența menstruației - căci asta înseamnă amenoreea - de cele mai multe ori indică un dezechilibru hormonal sau o problemă de sănătate mai gravă. Hai să vedem tot ce ar trebui să știm despre amenoree, când este un motiv de îngrijorare și când ai nevoie să consulți un specialist.

Ce este amenoreea?

Amenoreea este o dereglare a ciclului menstrual și înseamnă lipsa menstruației, sau absența ei timp de mai multe luni consecutive. În funcție de momentul în care apare amenoreea, ea poate fi de două tipuri:

  • Amenoree primară: adică nu ți-a venit menstruația niciodată, și la vârsta de 15 ani încă nu ai avut prima ta menstruație.

  • Amenoree secundară: apare la un moment dat în viață, la femeile care și-au început deja ciclul menstrual, și constă în întârzierea menstruației sau lipsa ei, respectiv menstruația încetează brusc să mai vină timp de 3 sau mai multe luni consecutive. Cea mai frecventă cauză a amenoreei secundare este sarcina, dar nu este singura - îți spunem în continuare care pot fi celelalte cauze.

Amenoree: Cauze

Cauzele pentru absența sau întârzierea ciclului pot fi foarte variate. La rândul lor, ele diferă în funcție de tipul amenoreei.

Amenoreea primară are la bază de cele mai  multe ori dereglări hormonale sau diverse probleme anatomice de dezvoltare a vaginului, uterului sau himenului. Problemele la nivelul hipotalamusului, probleme genetice precum sindromul Turner sau pubertatea întârziată pot fi și ele cauze ale amenoreei primare.

Pe când amenoreea secundară poate fi cauzată de o sarcină, cum am spus și mai sus, dar și de anumite pastile, stres, probleme hormonale, scăderea bruscă în greutate sau alte probleme de sănătate. Insuficiența ovariană primară, sindromul ovarelor polichistice, probleme la nivelul creierului/hipotalamusului sau insuficiența renală pot fi și ele cauze ale amenoreei secundare.

Mai jos vorbim despre câteva dintre cauzele cele mai frecvente ale amenoreei, dar și când este și când nu este normal să întârzie sau să se oprească brusc menstruația.

Amenoree naturală

Există cazuri când este normal ca menstruația să se oprească, și numim aceste situații amenoree naturală. Vorbim aici despre condiții cum ar fi apariția unei sarcini. Atunci când rămâi însărcinată, unul dintre primele semne este absența menstruației, iar asta este perfect normal.

La fel, amenoreea este normală pe perioada alăptării, când prolactina (hormonul care contribuie la producția laptelui matern) împiedică ovulația și revenirea ciclului menstrual normal. De aceea dacă alăptezi la sân este posibil să treacă chiar și un an până când amenoreea trece și revin menstruațiile.

Și, desigur, vorbim despre amenoree ca proces natural în cazul menopauzei, care practic prin asta se definește: sfârșitul ciclului menstrual și oprirea menstruațiilor. După vârsta de 40-50 de ani (uneori chiar și mai repede), o amenoree de 12 luni este clasificată drept menopauză.

Ce inseamna amenoree ➤ Cauze & Simptome ➤ Riscuri & Complicatii➤ Intrebari frecvente privind amenoreea ➤ Descopera mai multe aici!

Contraceptivele

Știi deja că anticoncepționalele, sau pilulele contraceptive, îți afectează în mod direct nivelul hormonal și ciclul menstrual. Dacă nu știi, hai să vorbim: am povestit acum ceva timp pe blog totul despre pilulele contraceptive.

Așadar, o altă cauză foarte frecventă pentru absența menstruației poate fi începerea unui tratament cu contraceptive, până când corpul se obișnuiește cu hormonii sintetici și ciclul menstrual se reglează.

Există și cazuri în care persoanelor care iau contraceptive pur și simplu le dispare menstruația. Se poate întâmpla atât cu cele orale, cât și din cauza celor cu administrare pe cale injectabilă sau prin implantare. Inclusiv unele tipuri de sterilet pot duce la amenoree, și chiar și după încetarea folosirii acestora poate să dureze ceva timp până când ovulația și menstruațiile revin la normal.

Diverse medicamente

Te-ai întrebat vreodată dacă paracetamolul oprește menstruația? Răspunsul este nu, dar există o mulțime de alte medicamente care o fac. Printre pastilele a căror administrare poate duce la amenoree se regăsesc:

  • Antipsihotice și antidepresive

  • Medicamente pentru tratarea alergiilor

  • Tratamente pentru tensiunea arterială

  • Chimioterapia pentru tratarea cancerului.

Stil de viață

  • Greutatea

  • Exercițiile fizice excesive

  • Stresul

Există oare vreo problemă de sănătate unde stilul de viață nu este una dintre cauzele principale? Activitatea zilnică, nivelul de stres, dieta, masa corporală, efortul fizic, toate îți influențează sistemul imunitar și starea de sănătate în foarte multe privințe, iar sistemul reproductiv și ciclul menstrual nu fac excepție. Așadar, uneori la apariția amenoreei contribuie și factori legați de stilul de viață ca:

  • Stresul: perioadele prelungite de stres pot provoca afecțiuni temporare ale hipotalamusului, despre care îți spuneam și mai sus că poate cauza amenoree. Hipotalamusul este de fapt o parte a creierului care controlează hormonii ce îți reglează ciclul menstrual, și evident ovulația și menstruația se pot opri când acest nivel hormonal este dezechilibrat. De regulă, la scurt timp după dispariția acestor factori de stres, ciclul revine la normal.

  • Greutate corporală scăzută (subponderabilitate): producția naturală de hormoni și implicit multe funcții hormonale pot fi întrerupte sau dezechilibrate de o greutate prea mică a corpului. Se consideră că 10% sub greutatea normală reprezintă o greutate corporală scăzută, și poate influența ovulația. Așadar riscul de amenoree este și mai crescut la femeile care se confruntă cu anorexie, bulimie sau alte tulburări de alimentație.

  • Greutate corporală crescută (supraponderabilitate sau obezitate): la polul opus se află situațiile unei mese corporale ridicate, care vine cu un risc mai mare de ciclu neregulat și dereglări menstruale. Obezitatea este asociată de multe ori cu sindromul ovarelor polichistice, o problemă care poate duce la oprirea menstruației și amenoree.

  • Activitate fizică excesivă: efortul fizic intens și îndelungat poate duce la un consum foarte ridicat de energie și la un procent mic de grăsime corporală, factori ce pot întrerupe ciclul menstrual. De aceea persoanele care se antrenează de mai multe ori pe zi sau practică un sport ce presupune antrenamente grele și obositoare (ex: gimnastică, balet) se pot confrunta cu amenoree. Este recomandat ca fetele și femeile care se află în această situație să consulte un specialist în medicina sportivă pentru a crea un plan personalizat și pentru a preveni astfel de dereglări.

Dezechilibrul hormonal

Echilibrul hormonal stă la baza unui ciclu menstrual normal. Estrogenul și progesteronul sunt doi hormoni reproductivi produși la nivelul ovarelor și care au o influență directă asupra ovulației.

Astfel că dezechilibrul hormonal este printre cele mai importante cauze ale amenoreei, și există mai multe probleme de sănătate care îl pot provoca:

  • Sindromul ovarelor polichistice (SOP): în mod natural, de-a lungul ciclului menstrual hormonii fluctuează (de aici și schimbările de dispoziție, poftele alimentare etc.). Dar în cazul SOP, nivelul hormonal este mai ridicat și constant. În lipsa fluctuațiilor normale, ovulația poate să nu aibă loc și astfel apare amenoreea.

  • Disfuncții tiroidiene: dereglările ciclului menstrual - inclusiv amenoreea - pot fi un rezultat al problemelor tiroidiene, atât al hipotiroidismului (o glandă tiroidă subactivă care produce prea puțini hormoni tiroidieni) cât și al hipertiroidismului (o glandă tiroidă mărită care produce în exces hormoni tiroidieni).

  • Tumoră la nivelul glandei pituitare: probleme la nivelul glandei pituitare (hipofizei) pot cauza și ele întârzieri ale menstruației, pentru că influențează hormonii responsabili cu reglarea ciclului menstrual. Astfel că o tumoare benignă (necanceroasă) cum ar fi prolactinomul poate fi o cauză a amenoreei.

  • Menopauza prematură: cum spuneam și mai sus, amenoreea este normală în cazul menopauzei, care apare în mod natural după vârsta de 40-50 de ani. Dar există și cazuri când eliberarea ovulelor se oprește înainte de 40 de ani, situație care se numește menopauză prematură și în care menstruația se oprește iar amenoreea apare mai devreme.

Probleme si anomalii la nivelul colului

Nu în ultimul rând, problemele anatomice la nivelul organelor reproductive pot duce la amenoree, și în această categorie includem:

  • Cicatricile uterine: după un chiuretaj, o operație de cezariană sau un tratament pentru fibroamele uterine, se poate întâmpla ca țesutul cicatricial să se acumuleze în mucoasa uterină, lucru care împiedică eliminarea normală a acesteia prin menstruație și poate duce la ameoree. Afecțiunea poartă denumirea de sindromul Asherman.

  • Lipsa organelor reproducătoare: este una dintre cauzele majore ale amenoreei primare, din cauză că în timpul dezvoltării fătului au intervenit anumite probleme. Rezultatul este că fetița s-a născut fără anumite organe sexuale (ex: vagin, cervix sau uter), motiv pentru care sistemul reproductiv nu se poate dezvolta în totalitate și este imposibil ca ciclul menstrual să apară pe parcursul vieții.

Anomalii structurale ale vaginului: dacă există o anomalie anatomică (spre exemplu o membrană) ce blochează canalul vaginal, este posibil ca sângerarea să nu poată trece vizibil de uter sau cervix și să nu poată fi eliminată.

Simptomele amenoreei

Conform definiției, amenoreea se manifestă prin absența menstruației. În funcție de cauza de la care a pornit, aceasta mai poate fi însoțită și de alte semne și simptome, printre care:

  • Dureri pelvine
  • Dureri de cap
  • Acnee
  • Păr în exces la nivelul feței/corpului
  • Căderea părului
  • Probleme de vedere
  • Scurgeri lăptoase la nivelul sfârcurilor
  • Transpirație excesivă și bufeuri de căldură
  • Uscăciune vaginală.

Când trebuie să mergi la medic

Imediat ce realizezi că suferi de amenoree. În cele mai multe dintre cazuri, dacă nu ești însărcinată sau nu ești la menopauză, amenoreea nu este normală. De aceea, dacă ai vârsta de 15 ani și nu ți-a venit încă prima menstruație, sau dacă dintr-o dată trec 3 luni consecutive fără menstră fără un motiv natural, mergi cât mai curând la un consult ginecologic pentru a depista cauza și a găsi o soluție.

Cu atât mai mult se recomandă un consult ginecologic dacă amenoreea este însoțită și de alte simptome dintre cele enumerate mai sus. Programează un consult cât mai repede dacă:

  • Observi scurgeri de lapte la nivelul sânilor deși nu ai născut recent;

  • Observi o creștere excesivă a părului pe corp sau pe față;

  • Apar probleme de vedere sau echilibru.

 Ce întrebări trebuie să-i pun medicului meu?

Suntem sigure că ai o mulțime de întrebări care îți roiesc în minte dacă suferi de amenoree, și este normal să fii confuză. De ce nu ți-a venit niciodată deși ai deja 15 ani și toate prietenele tale au avut deja prima menstruație? De ce brusc ți-a dispărut menstruația? Există pastile pentru provocarea menstruației? Ce poți face pentru revenirea menstruației?

Menstruația este naturală, și când aceasta este inexistentă sau dispare brusc, este normal să te întrebi ce este în neregulă. Ei bine, medicul tău este cel care te poate ajuta să găsești toate răspunsurile, deci el este cel pe care trebuie să-l întrebi. Tot! Tot ce te îngrijorează. Uite câteva întrebări cu care ai putea începe (dar bineînțeles că dacă te frământă și alte lucruri legate de sănătatea ta reproductivă, lista poate continua cu multe alte puncte):

  • Care este cauza amenoreei?
  • Mai pot rămâne însărcinată dacă am amenoree? Este posibil să mă confrunt cu infertilitate din această cauză?
  • Ce tratamente există pentru amenoree?
  • Care este cea mai bună soluție pentru mine, și care sunt avantajele și dezavantajele ei?
  • Am nevoie de o vizită la un medic endocrinolog pentru un tratament hormonal?
  • Mi s-a oprit menstruația pentru că nu am mai luat anticoncepționale?

Cum diagnosticăm amenoreea

Medicul ginecolog este cel care pune diagnosticul și care stabilește cauza. Pentru a face acest lucru, te va întreba de câte luni ți s-a oprit menstruația, dacă ai și alte simptome, care este istoricul tău medical și alte detalii despre ciclul tău menstrual (dacă este regulat sau neregulat, dacă ai suferit de amenoree sau alte dereglări menstruale în trecut etc.). Va fi nevoie și de o examinare fizică pentru un diagnostic cât mai corect.

Analize de sânge

Pe lângă consultul ginecologic, medicul poate solicita și alte teste genetice și analize de sânge pentru a stabili cauza exactă a amenoreei și pentru a-ți alege cel mai bun tratament. În sânge se poate observa nivelul hormonal și astfel pot fi depistate dereglări ale glandelor suprarenale sau ale tiroidei. Astfel că este posibil să faci și teste:

  • De sarcină: pentru a elimina posibilitatea ca sarcina să fie cauza pentru care îți întârzie menstruația, caz în care amenoreea ar fi normală. Mai multe despre testele de sarcină am vorbit pe larg AICI.

  • Pentru funcția tiroidei: în sânge se poate măsura nivelul hormonului de stimulare tiroidiană TSH, care reflectă dacă tiroida funcționează corect.

  • Pentru funcția ovariană: în mod similar, se măsoară în sânge nivelul hormonului de stimulare foliculară (FSH), pentru a stabili dacă totul este normal la nivelul ovarelor.

  • Ale prolactinei: se măsoară nivelul prolactinei în sânge, care poate indica probleme ale glandei pituitare dacă are o valoare foarte scăzută.

  • Ale hormonilor masculini: este o investigație care stabilește nivelul hormonilor masculini din sânge, și se face atunci când observi creșterea excesivă a părului facial sau corporal, sau îngroșarea vocii.

Investigații imagistice

Investigațiile RMN și ecografiile cu ultrasunete sunt alte analize suplimentare care se pot face pentru a diagnostica amenoreea și cauza acesteia. Ele pot ajuta la detectarea problemelor la nivelul glandei pituitare sau al organelor reproductive (ovare, uter).

Tratamentul pentru amenoree

Amenoreea naturală, respectiv absența menstruației pe timpul sarcinii, alăptării sau menopauzei, nu trebuie tratată. Poți să stai liniștită, este perfect normal să nu ai menstre în aceste perioade ale vieții.

Pentru celelalte tipuri de amenoree, tratamentul se va acorda în funcție de cauză și istoric medical. Spre exemplu, dacă factorul care îți provoacă absența menstruației este:

  • Stresul, se recomandă prioritizarea odihnei și practicarea unor tehnici de relaxare, meditație și gestionare a stresului.

  • Stilul de viață sedentar sau alimentația nesănătoasă, se recomandă urmarea unui plan nutrițional și de antrenamente cât mai echilibrat, pentru a ajunge la o activitate fizică și o masă corporală cât mai sănătoase.

  • Antrenamentul excesiv, se va recomanda reducerea nivelului de efort fizic.

  • O dereglare hormonală, se vor prescrie tratamente hormonale pentru restabilirea echilibrului etc.

Operație în caz de amenoree

Foarte rar, sunt cazuri când unica soluție pentru a scăpa de amenoree și a avea menstruații este operația chirurgicală. Medicul poate interveni pe cale chirurgicală când există o problemă la nivel anatomic precum un chist sau o tumoare la nivelul uterului, ovarelor sau glandei pituitare. Odată ce această tumoare este eliminată, menstruațiile ar trebui să revină la normal.

Factorii de risc în ceea ce privește amenoreea

Factorii de risc pentru amenoree sunt legați, în principiu, de stilul de viață și de istoricul medical. Astfel, ești mai predispusă la această problemă dacă ai:

  • Un stil de viață cu stres excesiv
  • Tulburări de alimentație
  • O alimentație săracă în nutrienți
  • O masă corporală prea mică sau prea mare
  • Un plan de antrenamente excesive sau prea intense
  • Persoane în familie cu un istoric medical ce include amenoreea sau menopauza prematură
  • Probleme genetice care îți afectează organele reproductive (uterul sau ovarele)
  • O boală cronică.

Complicații în cazul amenoreei

Cu toate că amenoreea nu este, de cele mai multe ori, periculoasă, în sensul că nu îți amenință viața, ea îți amenință calitatea vieții. În funcție de cauzele sale, amenoreea netratată poate duce la complicații pe termen lung:

  • Dureri pelvine: când cauza este de natură anatomică, adică o problemă legată de structura organelor reproductive.

  • Probleme cardiovasculare sau osteoporoză: când cauza este un nivel scăzut al nivelului de estrogen.

  • Infertilitate sau dificultăți în a rămâne însărcinată: pentru că amenoreea înseamnă că nu există ovulație și că funcția reproductivă este afectată.

Esențial este să înțelegi că ciclul menstrual este o funcție naturală și normală care arată că organismul tău funcționează corect. Oricât de bine ar suna să scapi de vizitele lunare ale sângerărilor menstruale, absența lor nu este normală și înseamnă că există un dezechilibru în corp. Amenoreea poate indica o problemă de sănătate mai gravă, și de aceea este important să ajungi cât mai curând la medic pentru diagnostic și tratament.

Ce inseamna amenoree ➤ Cauze & Simptome ➤ Riscuri & Complicatii➤ Intrebari frecvente privind amenoreea ➤ Descopera mai multe aici!

Întrebări frecvente privind amenoreea

Aici suntem între prietene. Doar pentru că am atins toate subiectele principale legate de amenoree, nu înseamnă că nu ne mai poți pune și alte întrebări. De fapt, chiar asta faci când povestești cu o prietenă: ea îți spune cât mai multe informații utile, apoi tu mai pui și acele ultime întrebări care te frământă.

Asta facem și noi: pe final de articol, încercăm să-ți oferim și acele răspunsuri pe care este posibil să nu le fi primit în restul articolului, dar pe care știm că ți-ar plăcea să le afli.

Cât timp durează amenoreea?

Se consideră amenoree când nu ai avut menstruație niciodată sau când nu ți-a venit timp de 3 luni consecutive. Iar când vorbim despre timpul necesar ca ciclul să revină la normal, totul depinde de cauză și de cât de repede soliciți ajutorul unui specialist:

  • Amenoreea pe timpul sarcinii și alăptării durează până la naștere, respectiv încetarea alăptării, după care menstruația va reveni la scurt timp.

  • Amenoreea din cauza menopauzei înseamnă încetarea ciclului menstrual, adică menstruația nu se va mai întoarce.

  • În cazul amenoreei secundare, de cele mai multe ori ea se poate trata și, deci, durează până la începerea tratamentului. Asta înseamnă că, cu cât ajungi mai repede la un consult ginecologic pentru diagnostic și tratament, cu atât mai puțin va dura amenoreea. Pot trece câteva luni până când tratamentul dă rezultate, dar dacă urmezi recomandările medicului, în cele din urmă menstruațiile vor reveni, iar ciclul menstrual se va regla.

Pot rămâne însărcinată dacă am amenoree?

Poate fi mai dificil să rămâi însărcinată dacă ai amenoree, însă nu este imposibil. De regulă, lipsa menstruației indică faptul că nu a existat ovulație, iar fără ovulație nu poate avea loc o sarcină. Totuși, este posibil ca ovulația să aibă loc, mai ales atunci când amenoreea are la bază o cauză de natură hormonală, așa că nu se exclude complet posibilitatea să rămâi însărcinată.

Cel mai bun exemplu este după naștere: pe perioada alăptării, chiar dacă încă nu ți-a revenit menstruația, în continuare este posibil să rămâi însărcinată chiar și la numai 4 săptămâni postpartum.

 Odată ce îmi revine menstruația, pot avea din nou amenoree?

Da. Orice dereglare hormonală sau schimbare majoră în viață îți poate afecta stilul de viață, și este important să ai grijă întotdeauna de corpul tău pentru ca menstruațiile să continue să vină periodic. Spre exemplu, chiar dacă menstruația ți-a revenit după o perioadă stresantă, aceasta poate să dispară din nou dacă urmează o nouă perioadă de stres cronic. La fel și în cazul masei corporale prea scăzute, al sarcinii sau al dezechilibrelor hormonale.

E normal să am amenoree după încetarea utilizării pilulei contraceptive?

Dacă ți s-a întâmplat asta, stai liniștită: nu ești singură, și se întâmplă destul de frecvent să apară o absență temporară a menstruației (chiar și până la 3 luni!) după ce încetezi tratamentul cu pilula contraceptivă! Este doar corpul tău care are nevoie de timp să înceapă din nou să producă în mod natural  hormonii de care ai nevoie pentru ovulație și menstruație.

Există chiar și o denumire pentru această problemă, se numește amenoree post-medicație contraceptivă (post-pill amenorrhea în limba engleză). Conform cercetărilor, aproximativ 3-6% dintre femei pot avea amenoree după ce încetează administrarea anticoncepționalelor, iar riscul crește și mai mult dacă ciclul menstrual era neregulat. Totuși, dacă menstra lipsește pentru mai mult de 4-6 luni, discută cu medicul specialist.

 Este amenoreea un tip de infertilitate?

Nu, amenoreea nu înseamnă automat și infertilitate. Dar lipsa menstruației - și implicit a ovulației - poate duce la imposibilitatea de a rămâne însărcinată. Așa că discută acest aspect cu medicul ginecolog dacă îți dorești o sarcină, dar menstruația este absentă sau neregulată.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.