400 de kilograme de deșeuri menstruale: atât produce o singură persoană care menstruează într-o viață! Iar tampoanele și absorbantele convenționale generează în jur de 590.000 de tone de deșeuri în fiecare an, și asta numai în UE!
„Există un impact enorm al deșeurilor menstruale asupra mediului. Multe dintre ele conțin materiale plastice, care sunt extrem de greu de descompus”, (Catherine Bozec, Zero Waste Scotland)
De cele mai multe ori, nu ne întrebăm care sunt ingredientele pe care un tampon sau un absorbant le poate avea. Studii recente au arătat că acestea conțin ingrediente toxice, ușor absorbite în sânge, perturbatori endocrini, agenți cancerigeni, parfumuri și pesticide. Da, sună destul de înfricoșător…
Și atunci când toate acele ingrediente și materiale plastice dăunătoare, ascunse, ajung în gropile de gunoi, sistemele de canalizare și căile navigabile - întregul ecosistem are de suferit. Ca să nu mai vorbim de sănătatea consumatorului.
Și apropo de materiale dăunătoare, știai că dintre toate culturile, cea de bumbac convențional e cultura cea mai tratată chimic din întreaga lume?
Metodele actuale de producție a bumbacului sunt nesustenabile din punct de vedere ecologic. Exită studii și cercetări recente care demonstrează asta: fermele convenționale de bumbac folosesc pesticide și au un nivel mult mai ridicat al consumului de apă, potrivit Organizației Mondiale World Wildlife. Deci nu doar că bumbacul convențional e dăunător sănătății, dar dăunează și lucrătorilor care îl produc și mediului.
Bumbacul convențional are adesea toxine periculoase, cum ar fi OMG-uri, pesticide, formaldehidă, solvent aromatic, metale grele, clor și alte substanțe chimice. Iar atunci când folosești un produs menstrual din bumbac convențional, toate aceste substanțe toxice ajung în corpul tău.
Deși e folosit foarte mult în viața de zi cu zi (gândește-te și la industria textilă), nu înseamnă că bumbacul e inofensiv. Și tocmai fiindcă are o cerere atât de mare, fermele convenționale de bumbac folosesc pesticide dăunătoare pentru a-l face să crească mai repede!
Vestea bună e că există o alternativă la toate acestea. Și da, vine cu o serie de beneficii atât pentru corpul și sănătatea ta, cât și pentru planetă!
Termenul de „menstruație eco” este folosit pentru a descrie alternativele ecologice de produse menstruale, reutilizabile sau create din materiale biodegradabile. Aici intră cupele menstruale, tampoanele și absorbantele din bumbac organic certificat, tampoanele reutilizabile sau chiloții menstruali. Toate aceste alternative sunt mai blânde cu natura și inclusiv cu corpul și sănătatea ta. Așadar, vorbim de renunțarea la produsele toxice.
Unui simplu absorbant din comerț, conținând până la 90% plastic în compoziție, i-ar lua între 500 și 800 de ani să se descompună, iar ingredientele toxice din interiorul produsului, intrând în contact cu corpul tău, pot să cauzeze dezechilibre hormonale. Soluția? Evită produsele convenționale și caută alternative non-toxice!
Din fericire, nu e deloc complicat. Începe simplu, pas cu pas. Atunci când alegi, lună de lună, bumbacul organic în produsele tale menstruale, ai un impact pozitiv asupra propriei sănătăți și asupra mediului. Iar ENROUSH e alături de tine cu produsele de care ai nevoie, fără ingrediente toxice ascunse.
Realizate din bumbac organic 100% certificat GOTS, îți oferă garanția că absorbantele și tampoanele pe care le folosești provin din surse sigure, etice, respectând standardele de protejare a mediului. Le-ai încercat deja? Spune-ne ce îți place la ele!
Cultivarea bumbacului organic are un impact pozitiv asupra mediului înconjurător: nu se utilizează pesticide iar agricultura e una sustenabilă, în favoarea resurselor naturale precum apa. Știai că agricultura organică a bumbacului folosește mai puțină energie și promovează biodiversitatea?
Partea bună e că în ultimii ani, industria produselor menstruale a început să fie mai sustenabilă, reflectând schimbarea în atitudinea socială față de mediu și sănătate. Iar când vine vorba de conversații legate de menstruație, oamenii devin din ce în ce mai conștienți că este un proces natural (deși mai avem și aici mult de lucru!). Dacă în trecut nu existau atât de multe opțiuni pentru a alege dintr-o gamă largă de produse menstruale, din fericire nu mai este cazul.