Datorită regularității sale și sensibilității la factorii interni și externi, ciclul menstrual este un bun indicator al echilibrului tău hormonal, al sănătății tale reproductive și al stării generale de sănătate. Un ciclu menstrual regulat reflectă o bună funcționare a sistemului endocrin și a întregului organism.
Pe de altă parte, un ciclu neregulat, cu caracteristici anormale, îți oferă semnale și informații valoroase despre posibile probleme de sănătate care necesită atenție medicală. Dacă observi că menstruațiile nu îți vin cu regularitate, află în acest articol ce tipuri de dereglări menstruale există, din ce cauze apar și cum le poți trata.
Un ciclu menstrual normal durează, în medie, 28 de zile. Dar pentru că fiecare corp este diferit și experiența fiecărei femei cu propria menstruație este unică, ciclul menstrual este considerat sănătos chiar dacă e puțin mai lung sau mai scurt.
Astfel, pentru majoritatea femeilor, durata normală a unui ciclu menstrual este cuprinsă între 21 și 35 de zile, cu o menstruație care durează între 4-7 zile. Dacă nu apar schimbări semnificative de la o lună la alta în ceea ce privește durata menstruației și a ciclului, fluxul sau simptomele, atunci ciclul menstrual este considerat regulat.
Dacă intervalul dintre două menstruații consecutive este mai mic de 21 de zile sau depășește 35 de zile, atunci se consideră ciclu menstrual neregulat. De asemenea, un ciclu menstrual neregulat poate arăta așa:
Sunt foarte mulți factori care pot cauza aceste neregularități, inclusiv schimbările hormonale, stresul, modificările în alimentație și stil de viață, anumite medicamente sau probleme de sănătate.
Dereglările menstruale se referă la orice abatere de la ceea ce este considerat un ciclu menstrual normal. Aceste abateri pot fi atât modificări fizice, cât și emoționale, ale simptomelor din timpul sau de dinaintea perioadei menstruale.
Spre exemplu, simptome ale dereglărilor menstruale pot fi crampele severe, absența menstruației pentru perioade îndelungate de timp, schimbări de dispoziție care sunt greu de gestionat sau sângerări menstruale foarte abundente care necesită schimbarea absorbantului din oră în oră, sau chiar mai frecvent. Dacă te confrunți cu astfel de simptome, folosește absorbante cu bumbac 100% organic pentru a-ți oferi protecție și confort doar cu ingrediente sigure și naturale.
Cauzele dereglărilor menstruale sunt foarte variate, începând de la factori legați de stilul de viață și până la probleme de sănătate mai grave.
Schimbarea alimentației, activitatea fizică intensă, stresul cronic, răceala și gripa, creșterea sau scăderea în greutate, precum și administrarea anticoncepționalelor sau a altor tratamente, pot provoca întârzieri ale menstruației sau modificarea simptomelor menstruale. Pubertatea, premenopauza și sarcina sunt de asemenea cauze ale tulburărilor de ciclu menstrual.
Dar există și afecțiuni asociate dereglărilor menstruale care pot provoca sângerări anormale, dureri puternice, absența menstruației și alte modificări. Printre cele mai frecvente cauze se numără endometrioza, boala inflamatorie pelvină, sindromul ovarelor polichistice, insuficiența ovariană primară și afecțiuni ale glandei tiroide.
În funcție de modul de manifestare, există mai multe tipuri de dereglări menstruale.
Atunci când menstruațiile sunt absente sau au o frecvență mai scăzută, fac parte din categoria tulburărilor menstruale prin deficit. În această categorie se încadrează hipomenoreea, amenoreea și oligomenoreea sau spaniomenoreea.
Atunci când frecvența menstruațiilor crește sau fluxul devine abundent, fac parte din categoria tulburărilor menstruale prin exces. Aici se încadrează polimenoreea, hipermenoreea și menoragia.
Există și alte dereglări menstruale, precum metroragiile (hemoragii în afara menstruației) și sindroamele asociate ciclului menstrual (sindrom premenstrual, sindrom intermenstrual și dismenoree).
Tulburările menstruale prin deficit sunt acele dereglări de ciclu menstrual care implică absența sângerărilor menstruale sau scăderea frecvenței acestora.
Hipomenoreea se referă la menstruații care vin în mod regulat, la intervale aproximativ egale, însă care au o durată neobișnuit de scurtă și un flux diminuat considerabil.
Persoanele cu hipomenoree au menstruații care durează mai puțin de 2 zile, iar sângerările sunt foarte ușoare (nu sunt necesare mai mult de 1-2 produse menstruale pe zi).
Cauzele scăderii fluxului menstrual pot fi stresul, scăderea în greutate sau antrenamentele excesive, dar și afecțiuni la nivelul organelor reproductive, în special la nivelul uterului. În general, hipomenoreea este doar o etapă care precedă alte tulburări menstruale prin deficit, cum ar fi oligomenoreea și amenoreea.
Oligomenoreea implică menstruații neregulate, care au loc cu o frecvență scăzută, la intervale mai lungi de 35 de zile. Din cauza acestor întârzieri îndelungate, femeile cu oligomenoree au doar 4 până la 9 menstruații într-un an.
Conform cercetărilor actuale, oligomenoreea este cea mai frecventă tulburare menstruală dintre toate dereglările hormonale, și poate fi ameliorată cu ajutorul medicului endocrinolog. Orice schimbare sau afecțiune care provoacă dezechilibre hormonale în organism poate fi o cauză a oligomenoreei.
Amenoreea este caracterizată de absența totală a menstruației, pentru cel puțin 90 de zile consecutive (3 luni).
Această tulburare se clasifică în amenoree primară (când nu a avut loc prima menstruație până la vârsta de 15 ani) și amenoree secundară (după începerea ciclului menstrual, când brusc au loc întârzieri ale menstruației pentru 3 luni sau mai mult).
Cauzele diferă în funcție de tipul tulburării. În cazul amenoreei primare, acestea pot fi de natură hormonală, genetică sau anatomică (probleme la nivelul uterului, vaginului sau himenului). Amenoreea secundară poate fi provocată de o sarcină, dar și de alți factori: stresul, scăderea bruscă în greutate, modificările hormonale sau afecțiuni precum insuficiența ovariană primară și sindromul ovarelor polichistice.
Tulburările menstruale prin exces sunt modificări ale ciclului menstrual care provoacă o creștere considerabilă a fluxului menstrual sau a frecvenței sângerărilor menstruale.
Polimenoreea este o formă de sângerări menstruale anormale și frecvente, la intervale foarte scurte, de sub 21 de zile. Fluxul menstrual poate fi de asemenea foarte abundent la persoanele cu oligomenoree, care sunt nevoite să schimbe cel puțin 5 produse menstruale pe zi.
Unele persoane au un ciclu menstrual mai scurt în mod natural, dar problemele ovariene și schimbările hormonale sau afecțiunile care provoacă dezechilibre hormonale sunt cel mai adesea cauza principală a acestei tulburări.
Hipermenoreea este o dereglare a ciclului menstrual prin care menstruațiile vin în mod regulat, la intervale aproximativ egale, dar implică sângerări extrem de abundente, cu un volum ce depășește 90 ml.
Printre cauzele acestei creșteri cantitative a fluxului menstrual se pot regăsi fibroamele, polipii uterini și alte probleme la nivelul uterului, dar și anumite probleme de sănătate sau tratamente care afectează procesul de coagulare a sângelui.
Metroragia reprezintă orice sângerare uterină în afara perioadei menstruale. Printre cele mai frecvente cauze ale acestor sângerări anormale și neregulate, care nu sunt asociate cu ciclul menstrual, se numără fibroamele uterine, dereglările hormonale, infecțiile și menopauza.
Atunci când simptomele dereglărilor menstruale sunt legate doar de disconfortul fizic și de stările emoționale, nu de modificări ce privesc durata sau fluxul menstruațiilor, vorbim despre sindroame asociate ciclului menstrual:
Premenopauza începe de regulă în jurul vârstei de 40 de ani sau chiar mai devreme, după vârsta de 35 de ani. Modificările ciclului menstrual sunt normale în această perioadă.
Pe măsură ce scade sensibilitatea ovarelor la stimularea hormonală, se pot instala tot mai multe cicluri anovulatorii, cu menstruații neregulate la intervale mai mici de 28 de zile, sau mai lungi. Schimbările de dispoziție, uscăciunea vaginală și bufeurile sunt de asemenea simptome frecvente ale premenopauzei.
Simptomele fiecărei tulburări menstruale diferă în funcție de tipul acesteia și de corpul fiecărei femei. Dar în general, dereglările menstruale se manifestă prin:
Colaborarea dintre medicul ginecolog și pacientă este esențială pentru stabilirea unui diagnostic corect. De aceea, primul pas este să-ți urmărești ciclul menstrual. Notează-ți prima zi a fiecărei menstruații, cum este fluxul, cât de puternice sunt crampele, dacă apar sângerări între menstruații și orice alt simptom relevant.
Toate aceste informații îi vor fi de ajutor medicului pentru a le corela cu observațiile obținute în urma investigațiilor și pentru a stabili un diagnostic corect. Acesta poate solicita:
Unele persoane au menstruații neregulate toată viața, fără ca acest lucru să le creeze probleme de sănătate grave. Totuși, pe termen lung, dereglările menstruale pot crește predispoziția pentru alte afecțiuni, cum ar fi:
Boli cardiovasculare, tot din cauza scăderii nivelului de estrogen.
Tratamentul pentru tulburările menstruale depinde de simptome și de cauzele acestora. Pentru început, medicul va recomanda tratamentul medicamentos, care poate consta în:
În cazul în care organismul nu răspunde la tratamentul medicamentos, specialistul poate propune o intervenție chirurgicală precum ablația de endometru (pentru a reduce sângerările), miomectomia (pentru îndepărtarea fibroamelor uterine) sau histerectomia (în cazuri grave, când este necesară îndepărtarea țesutului endometrial în exces de la nivelul abdomenului și al pelvisului).
Chiar și atunci când cunoști tipul și simptomele tulburărilor de ciclu menstrual, este normal să mai ai întrebări. Când ar trebui să te adresezi medicului? Este normal ca ciclul menstrual să fie neregulat după naștere? Află mai jos răspunsurile celor mai frecvente întrebări cu privire la dereglările menstruale.
Este bine să te adresezi medicului specialist imediat ce observi schimbări neobișnuite ale ciclului tău menstrual. Dacă menstruațiile devin brusc neregulate sau durează mai mult de 7 zile, fluxul se reduce sau crește considerabil, apar sângerări intermenstruale sau observi alte simptome îngrijorătoare (oboseală, creșterea părului facial etc.), programează un consult ginecologic pentru a depista și trata cauza cât mai devreme.
De asemenea, dacă ai un ciclu menstrual neregulat și nu reușești să rămâi însărcinată, discută acest lucru cu medicul tău.
De regulă, dereglările menstruale nu provoacă probleme de sănătate pe termen scurt. Pe termen lung, în funcție de tipul tulburării, pot apărea complicații precum anemia prin deficit de fier, infertilitatea, bolile cardiovasculare, osteoporoza sau hiperplazia endometrială.
Durata normală a unui ciclu menstrual este cuprinsă între 21 și 35 de zile, durata medie fiind considerată de 28 de zile. Atunci când ciclul menstrual (respectiv intervalul dintre două menstruații consecutive) durează mai puțin de 21 de zile, acesta este considerat un ciclu menstrual scurt.
Oricât de regulată ar fi fost menstruația înainte de sarcină, este normal ca aceasta să devină neregulată după naștere. Au avut loc o mulțime de schimbări hormonale în corp pentru a susține creșterea și dezvoltarea bebelușului, așa că organismul poate avea nevoie de până la 1 an pentru ca menstruațiile să revină în mod regulat.
Referințe
Pentru a pregăti acest articol, am preluat informații din următoarele surse:
1. Healthy Women, “Menstrual Disorders”: https://www.healthywomen.org/condition/menstrual-disorders
2. Baylor College of Medicine, “Menstrual Disorders”: https://www.bcm.edu/healthcare/specialties/obstetrics-and-gynecology/ob-gyn-conditions/menstrual-disorders
3. PACE Hospitals, “Menstrual disorders: Types, Causes, Symptoms, Risk factors and Prevention”: https://www.pacehospital.com/menstrual-disorders-types-causes-symptoms-risk-factors-and-prevention?srsltid=AfmBOorYhvj3xnsNr4Ai9Ex827GgMFDjQWF0n-EZCK8FHYE_J3fKYZup
4. National Institutes of Health, “Knowledge of Menstrual Disorders and Health Seeking Behaviour Among Female Undergraduate Students of University of Ibadan, Nigeria”: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8935669/
5. Healthline, “Menstrual Problems”: https://www.healthline.com/health/menstrual-problems
6. Cleveland Clinic, “Irregular Periods”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14633-abnormal-menstruation-periods
7. National Health Service, “Irregular periods”: https://www.nhs.uk/conditions/irregular-periods/
8. NHS Inform, “Irregular Periods”: https://www.nhsinform.scot/healthy-living/womens-health/girls-and-young-women-puberty-to-around-25/periods-and-menstrual-health/irregular-periods/
9. MSD Manuals, “Introduction to Menstrual Abnormalities”: https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/menstrual-abnormalities/introduction-to-menstrual-abnormalities
10. University of California, “Menstrual Disorders”: https://health.ucdavis.edu/conditions/obgyn/menstrual-disorders
Sursă foto: Pexels.com