Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Test de sarcină fals pozitiv - Cauzele rezultatului fals pozitiv în testul de sarcină

Când menstruația îți întârzie și testul de sarcină e pozitiv, dar tu nu ai niciun simptom de sarcină, este posibil ca rezultatul să fie fals pozitiv. Deși majoritatea testelor au o precizie mare, ele nu îți pot garanta 100% acuratețe și știm că acest lucru poate crea confuzie.

Testul de sarcină și timpul în care anticipezi rezultatul sunt deja pline de emoție, fie că este vorba despre mult așteptata confirmare că vei deveni mămică, sau despre o sarcină nedorită. Dar incertitudinea unui rezultat invalid poate deveni o adevărată sursă de stres și anxietate. Citește articolul și află cauzele unui rezultat fals pozitiv, dar și cum să realizezi corect testul de sarcină acasă.

Ce este un test de sarcină și cum funcționează

Testul de sarcină este un instrument pe care îl poți folosi oricând acasă, să afli dacă ești sau nu însărcinată.

Testul măsoară concentrația de HCG din urină (nivelul acestui hormon crește în timpul unei sarcini) și dacă îl folosești corect, rezultatul are teoretic 99% precizie. Pe blogul Enroush avem un articol în care ți-am spus totul despre testele de sarcină, cum funcționează, cât costă și de câte tipuri sunt.

Dacă rezultatul testului de sarcină este negativ, înseamnă că nu există o sarcină. Dacă acesta este pozitiv, atunci există o probabilitate mare să fii însărcinată. Dar există și situația în care primești un rezultat fals pozitiv, care îți spune că ești însărcinată când de fapt nu ești.

Când ar trebui efectuat un test de sarcină? 

Este recomandat să faci un test de sarcină atunci când, din diverse motive, bănuiești că ai rămas însărcinată.

Poate fi pentru că ți-a întârziat menstruația după ce ai avut un contact sexual neprotejat, pentru că ai grețuri și urinezi des, sau pentru că experimentezi orice alt semn timpuriu de sarcină. Despre fiecare dintre primele semne de sarcină care te-ar putea determina să faci un test am povestit AICI.

Ideal ar fi să faci testul la o săptămână de întârziere a menstruației. Nivelul de HCG va fi suficient de mare atunci încât să fie detectat în urină. Dacă faci testul prea devreme, s-ar putea să obții un rezultat fals negativ. Dacă nu mai ai răbdare, există teste ultrasensibile care pot detecta o sarcină chiar și înainte să-ți întârzie menstra. Important este să citești instrucțiunile de pe ambalajul testului, căci acolo scrie exact cât de repede îl poți face.

Iar dacă te întrebi când este cel mai bun moment al zilei să faci un test de sarcină, concentrația de HCG din urină este cea mai mare dimineața. De asta înainte era recomandat să faci testul imediat după ce te-ai trezit. Astăzi, testele sunt suficient de sensibile încât să detecteze chiar și concentrațiile mici de HCG, așa că nu mai trebuie să-ți faci griji - poți face testul oricând în timpul zilei.

Care sunt cauzele unui test de sarcina fals pozitiv ➤ Cum se realizeaza corect un test de sarcina ➤ Cum sa eviti un test de sarcina fals pozitiv ➤ Afla aici!

Cum se realizează corect un test de sarcină

Există mai multe tipuri de teste de sarcină, de la cel de tip stilou până la cele cu bandă. Modul corect în care trebuie să le realizezi diferă.

Dacă ai, de exemplu, un test cu casetă, va trebui să colectezi o probă de urină într-un recipient curat, după care cu ajutorul unei pipete să adaugi 3 picături în zona corespunzătoare a testului. La un test de tip stilou, poți introduce capătul absorbant direct sub jetul de urină pentru câteva secunde.

Întotdeauna citește și respectă instrucțiunile trecute pe ambalaj. Acolo vei găsi pas cu pas cum să îl faci corect și cum să interpretezi rezultatele. Verifică și data de expirare și nu folosi un test de sarcină expirat.

Interpretarea rezultatului

Nu este de ajuns să efectuezi testul conform instrucțiunilor, trebuie să îl și interpretezi corect. Să luăm aceleași exemple de mai sus: la testul de tip casetă, rezultatele se citesc după 5 minute, dar nu mai târziu de 10 minute; la cel de tip stilou, poți citi rezultatele după doar 3 minute.

De asemenea, rezultatele vor fi afișate în mod diferit. Un rezultat pozitiv poate să apară sub formă de plus (+) sau două linii, pe când un rezultat negativ poate fi ilustrat printr-un minus (-) sau o singură linie.

Verifică și zonele de control și testare, pentru că apariția liniilor sau lipsa lor în zone necorespunzătoare indică faptul că testul este invalid și va trebui să-l repeți. Toate aceste informații le vei găsi, din nou, pe ambalajul fiecărui test.

Ce înseamnă rezultatul fals pozitiv la un test de sarcină?

Dacă rezultatul testului de sarcină este pozitiv fără ca tu să fii însărcinată sau să ai orice alt simptom de sarcină, acesta se numește fals pozitiv.

Sunt multe motive pentru care poți obține un rezultat incorect. Așa că rezultatul pozitiv fals poate însemna că suferi de anumite afecțiuni, că urmezi anumite tratamente, sau pur și simplu că ai folosit testul incorect.

Cauzele unui rezultat fals pozitiv privind testul de sarcină 

Uneori, chiar dacă ești atentă și respecți toți pașii de realizare a testului așa cum este indicat pe ambalaj, se poate întâmpla să obții un rezultat fals pozitiv.

Este o situație neplăcută, care te poate alarma inutil dacă nu îți dorești o sarcină și care îți poate alimenta speranțe false urmate de o dezamăgire dacă îți dorești să devii mămică. Uite câteva cauze pentru care se poate întâmpla acest lucru:

Sarcina chimică

Când embrionul este format în urma fecundării dar nu reușește să se implanteze în peretele uterin, așa-zisa sarcină poartă denumirea de sarcină chimică. Corpul începe deja să producă HCG pe care testul de sarcină îl poate detecta în urină chiar dacă fătul se dezvoltă și sarcina va fi pierdută.

Cele mai multe sarcini chimice rămân de fapt nediagnosticate tocmai pentru că singura modalitate de a le detecta este printr-un test de sarcină.

Cum sa eviti un test de sarcina fals pozitiv ➤ Afla aici!

Avortul spontan

După un avort spontan, nivelul de HCG începe să scadă. Dar o face treptat, într-un ritm lent, așa că poate rămâne în urină pentru până la 6 săptămâni. Un test de sarcină în această perioadă poate detecta în continuare prezența hormonului chiar dacă sarcina anterioară a fost pierdută și nu există o nouă sarcină.

Sarcina ectopică (extrauterină)

Se numește sarcină extrauterină, sau ectopică, atunci când ovulul este fertilizat dar se implantează în afara uterului, nu în interior. Poate rămâne în trompele uterine, într-un ovar, în colul uterin sau în alte regiuni abdominale.

Este o sarcină care nu va putea continua pentru că bebelușul se dezvoltă doar în interiorul uterului. Trebuie de asemenea să fie tratată de urgență, fiindcă poate fi dăunătoare pentru mamă. Avem un alt articol pe blog unde am vorbit mai pe larg despre tot ce înseamnă sarcina extrauterină.

Nivelul de HCG în cazul unei sarcini ectopice este de obicei mai mic și mult mai greu de detectat decât într-o sarcină normală. Și totuși, unele teste îl vor detecta și îți vor indica un rezultat fals pozitiv chiar dacă sarcina nu poate fi dusă la termen.

Anumite medicamente

Medicamentele folosite în tratarea infertilității sau pentru îmbunătățirea șanselor de a rămâne însărcinată conțin HCG. Acesta se mai poate găsi și în anticonvulsivante și diuretice. Dacă urmezi un astfel de tratament, testul poate detecta nivelul crescut de HCG și este posibil să obții un rezultat fals pozitiv.

Afecțiuni medicale 

Există câteva probleme de sănătate care pot determina creșterea nivelului de HCG în organism. Printre acestea se numără bolile renale sau hepatice, afecțiuni ale glandelor endocrine și cancerul ovarian, pulmonar, de sân, de stomac sau al vezicii. Dacă suferi de oricare dintre aceste probleme, există riscul să obții un rezultat fals pozitiv după efectuarea testului de sarcină.

Alte afecțiuni care pot cauza un rezultat fals pozitiv sunt chisturile ovariene, premenopauza, menopauza și boala trofoblastică gestațională care poate provoca tumori la nivelul celulelor ce în mod normal alcătuiesc placenta.

Utilizarea incorectă a testului de sarcină

Există multe situații în care folosirea incorectă a testului îi scade acuratețea. De exemplu, când folosești un test expirat. Sau când aștepți mai mult decât timpul indicat pe ambalaj și îl citești prea târziu. Dacă te regăsești în această situație, rezultatul nu este valid și este recomandat să faci un nou test.

Prezența liniei de evaporare

La testele care afișează linii în momentul în care îți arată rezultatul, trebuie să fii foarte atentă la interpretare. Se poate ca pe test să apară o a doua linie, dar să fie ștearsă sau foarte vag colorată. Asta nu înseamnă neapărat că există o sarcină, ci poate fi doar linia de evaporare. Rezultatul este unul fals pozitiv dacă interpretezi linia de evaporare drept sarcină.

Când este momentul să vizitezi medicul dacă ai un test de sarcină fals pozitiv

Primul pas după un test de sarcină pozitiv, fie că e fals sau autentic, este să-l repeți. Șansele sunt mici să obții de două ori consecutiv un rezultat fals, iar un al doilea rezultat pozitiv îți poate confirma sarcina. Imediat ce este confirmată, este timpul să mergi la medic pentru monitorizare.

Chiar și atunci când nu există o sarcină, este important să mergi cât mai curând la medic dacă obții un rezultat fals pozitiv și acesta este urmat de sângerări vaginale, crampe abdominale și alte simptome neobișnuite. În cabinetul medical ți se pot face teste de sânge sau o ecografie care vor confirma cu certitudine dacă ești sau nu însărcinată.

Tratament pentru test fals pozitiv de sarcină 

Ce poți face dacă obții un test de sarcină fals pozitiv este să discuți acest lucru cu medicul tău. Acesta va stabili cu exactitate cauza, fie că urmezi anumite tratamente sau că suferi de o afecțiune ce îți crește nivelul de HCG din organism.

În funcție asta îți va recomanda fie schimbarea medicamentelor, fie tratamentul necesar în cazul anumitor boli.

Cum eviți un test de sarcină fals pozitiv 

Un test de sarcină fals pozitiv poate deveni o adevărată sursă de stres, confuzie și dezamăgire, așa că e normal ca nicio femeie să nu-și dorească să ajungă în această situație. Uite câteva recomandări care te vor ajuta să eviți un rezultat fals pozitiv în urma testului de sarcină:

  • Întotdeauna citește instrucțiunile. Urmează pas cu pas recomandările înscrise pe ambalajul testului de sarcină, de la efectuarea sa și până la modul de interpretare.

  • Verifică data de expirare. Nu folosi teste care au depășit termenul înscris pe ambalaj.

  • Discută cu medicul în legătură cu medicamentele folosite. Nu te trata singură și informează-ți medicul dacă dorești să rămâi însărcinată pentru ca acesta să-ți adapteze tratamentul astfel încât să nu-ți influențeze nivelul de HCG din corp.

  • Fă analize de sânge. Dacă vrei să mergi la sigur și să nu existe niciun dubiu, optează pentru un test de sarcină prin analize de sânge. Acesta are dezavantajul că nu îl poți face singură acasă, însă se întâmplă foarte rar ca rezultatul să fie fals.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.