Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Ghidul tău despre mucusul cervical - Ce este, de ce apare și care e rolul său

Mucusul cervical este ceea ce numim, în general, secreție vaginală. Când știi să-i descifrezi înțelesul, acest mucus îți poate oferi informații utile despre corpul tău, inclusiv să-ți comunice că ești în fereastra fertilă sau să semnaleze posibile infecții.

Află cum să citești semnele pe care corpul ți le trimite. În acest articol îți spunem cum se schimbă mucusul cervical de-a lungul ciclului menstrual și al vieții reproductive, cum arată o secreție vaginală normală în fiecare etapă și cum îți dai seama când ceva nu este în regulă.

Mucusul cervical - Ce este și ce roluri îndeplinește

Mucusul cervical este acel lichid gelatinos și transparent pe care cel mai probabil îl recunoști sub denumirea de secreție vaginală.

Cervixul este punctul de legătură dintre vaginul și uterul tău, și conține o mulțime de glande. Aceste glande secretă mucus ca răspuns la schimbările hormonale din corp. De-a lungul unui ciclu menstrual, hormonii din și din jurul cervixului stimulează glandele pentru a produce mucusul cervical în diferite cantități și texturi.

Rolul cheie al acestor secreții este strâns legat de fertilitate și concepție, însă ele îndeplinesc o mulțime de alte funcții. Mucusul cervical este eliberat în canalul vaginal și:

  • Menține vaginul lubrifiat și curăță vaginul de microbi.

  • Găzduiește bacteriile “bune” din vagin pentru a menține o floră sănătoasă.

  • Previne infecțiile, căci acționează ca un fel de barieră între vagin și mediul extern.

  • În perioada fertilă, filtrează și transportă lichidul seminal, ajutând spermatozoidul să fertilizeze ovulul și să ajungă în uter.

  • Când se îngroașă (ex: ca răspuns la anticoncepționale), împiedică lichidul seminal și alte bacterii sau substanțe să ajungă la cervix.

Mucusul cervical se modifică în mod natural de-a lungul ciclului menstrual, dar și ca răspuns la inflamații și infecții. Așa că este important să știi ce este și ce nu este normal să se schimbe în culoarea și textura sa, pentru a deosebi ritmul natural al corpului tău de o posibilă afecțiune.

 Cauzele modificării mucusului cervical

Deoarece hormonii sunt cei care influențează secreția de mucus în glandele de la nivelul cervixului, orice schimbare hormonală va fi principala cauză a oricărei modificări de secreție vaginală.

De-a lungul vieții reproductive, în corpul unei femei au loc foarte multe fluctuații hormonale și, implicit, modificări ale mucusului. Acest lucru este normal atâta timp cât nu apar culori sau mirosuri neobișnuite.

Vezi mai jos care sunt principalele motive pentru care mucusul cervical se schimbă de-a lungul ciclului menstrual, dar și ce alte modificări poți observa de-a lungul vieții.

 Ciclul menstrual

Este cauza principală din spatele modificării secrețiilor vaginale lună de lună. Textura și nuanța mucusului cervical se pot schimba în fiecare stadiu în funcție de fluctuațiile hormonale, de la mucus inexistent la secreții subțiri, apoase, și până la mucus cu textură cremoasă sau ca albușul de ou.

Tocmai de aceea este un indiciu foarte bun pentru a determina în care fază a ciclului menstrual te afli. Multe femei care își doresc să rămână însărcinate țin evidența acestor schimbări pentru a estima când sunt la ovulație și în perioada de maximă fertilitate.

Mai multe despre toate aceste schimbări hormonale și despre fazele ciclului menstrual ți-am spus în articolul nostru despre menstră, unde găsești tot ce trebuie să știi despre menstruație.

Sarcina

Imediat după concepție, mucusul cervical se îngroașă și își poate schimba culoarea din transparent în albicios sau gălbui.

În primul trimestru este normal să observi secreții galbene în sarcină. Spre final, se poate modifica într-o scurgere rozalie, semn că sarcina se apropie de termen. Firișoarele rozalii în mucusul cervical, într-o sarcină, pot semnala începutul travaliului.

Infecții

Dacă observi orice modificare neobișnuită a mucusului cervical, este foarte posibil ca aceasta să fie cauzată de o infecție.

Atunci când culoarea secrețiilor devine galben sau verzui, conțin sânge sau au un miros neplăcut, cauza ar putea fi o infecție bacteriană, fungică, sau chiar o boală cu transmitere sexuală. Tot ce ar trebui să știi despre bolile cu transmitere sexuală ți-am povestit într-un alt articol pe blog.

Fă cât mai curând un consult ginecologic pentru a determina motivul exact și pentru a trata afecțiunea din primele stadii ca să previi complicațiile.

Metode contraceptive

Metodele contraceptive hormonale acționează la nivel hormonal și cauzează fluctuații. Automat acest lucru înseamnă că influențează și modul în care glandele cervixului secretă mucus. Citește AICI despre metodele contraceptive și cum funcționează ele.

În general, metode de contracepție cum sunt pilulele anticoncepționale modifică mucusul cervical și îl îngroașă pentru a împiedica accesul spermatozoizilor către uter și fertilizarea.

Ce este mucusul cervical ➤ Cauzele mucusului cervical ➤ Tipuri de mucus cervical ➤ Cum ar trebui sa fie mucusul cervical ➤ Descopera aici!

Alți factori

Ciclul menstrual, infecțiile, sarcina și contracepția nu sunt singurele cauze din spatele modificărilor mucusului cervical. Acesta se poate schimba și ca răspuns la alți factori interni și externi, inclusiv:

  • Anumite medicamente: pot influența producția de mucus la nivelul glandelor cervicale (antihistaminicele, spre exemplu, pot usca secrețiile vaginale)

  • Produse de igienă feminină și dușuri vaginale: pot cauza iritații ale mucoasei vaginale sau uscăciune, și pot produce infecții din cauza cărora se modifică și secrețiile vaginale

  • Contactul sexual: lubrifierea naturală a vaginului poate modifica aspectul mucusului; de asemenea, dacă există leziuni în urma contactului, acestea pot modifica secrețiile vaginale

  • Alăptarea: influențează factorii care indică fertilitatea, inclusiv temperatura corpului și mucusul cervical

  • Lubrifiantul folosit la un consult ginecologic: poate modifica temporar aspectul mucusului cervical.

Cum se modifică mucusul cervical pe parcursul ciclului menstrual?

Este normal ca secrețiile vaginale să se modifice în fiecare fază a ciclului menstrual, pentru că și nivelul hormonilor urcă și scade. Mai jos îți spunem cum se schimbă în mod natural mucusul vaginal de-a lungul unei luni.

Mucusul cervical în timpul perioadei menstruale

Cel mai probabil nu vei observa mucusul la menstruație, pentru că va fi acoperit de sânge menstrual. Dacă îți urmărești și ții evidența schimbărilor secrețiilor vaginale, nu este nevoie să o faci și în timpul menstrei. În schimb, acum este timpul să monitorizezi sângele menstrual: cât durează, cât este de abundent și ce alte simptome ai.

Mucusul cervical după menstruație

Probabil că ai observat că apar niște scurgeri maronii după menstruație. Acestea sunt normale, și de cele mai multe ori nu conțin mucus cervical. Zilele imediat după terminarea menstruației sunt cele mai “uscate”, când secrețiile gelatinoase pot lipsi complet sau pot fi uscate și lipicioase.

 Mucusul cervical înainte de ovulație

Înainte ca ovarele tale să elibereze un ovul, glandele cervicale încep să secrete mucus. Secrețiile sunt apoase sau lipicioase în această perioadă, iar culoarea lor poate varia de la alb tulbure până la gălbui.

 Mucusul cervical imediat înainte de ovulație

Când observi că mucusul cervical ia forma unei secreții albe, cremoase, este un semn că ovulația e foarte aproape. Chiar înainte de eliberarea ovulului, corpul produce mai mult estrogen și secrețiile cervicale pot deveni mai alunecoase sau mai apoase.

Mucusul cervical în timpul ovulației

Mucusul cervical la ovulație are aspectul unui albuș de ou. Este transparent, vâscos și foarte umed. Textura și pH-ul secreției în această perioadă sunt ideale pentru a susține fertilizarea și transportul spermatozoidului către uter. 

Mucusul cervical după ovulație

După ovulație, producția de mucus se reduce și secrețiile se îngroașă. Devin mai lipicioase, mai tulburi, sau dispar cu totul pentru câteva zile. Secreția înainte de menstruație rămâne uscată până când începe sângerarea și ciclul se reia.

Cum ar trebui să fie mucusul cervical

În funcție de perioada în care te afli și de gradul de fertilitate, mucusul ar trebui să fie mai umed sau mai uscat, mai apos sau mai lipicios, cu nuanțe clare sau tulburi de transparent, alb sau gălbui. Toate aceste tipuri de mucus sunt normale în perioadele specifice:

  • Uscat sau lipicios

  • Alb și cu o textură cremoasă

  • Umed și apos

  • Ca un albuș de ou, abundent

  • Transparent și gelatinos

  • Absent

  • De culoare gălbuie (mai ales în sarcină)

  • Imposibil de observat (la menstruație, când este acoperit de sânge menstrual)

După cum poți vedea, mucusul cervical trece prin foarte multe schimbări de textură și nuanță care sunt absolut normale. Singura modalitate să îți dai seama că ceva nu este în regulă este să cunoști schimbările naturale ale corpului tău.

Cum verifici mucusul cervical

Verificarea mucusului cervical NU este obligatorie. Însă este întotdeauna util să-ți cunoști corpul, chiar mai mult dacă îți dorești o sarcină. Secreția vaginală poate fi un bun indicator al perioadei fertile și te poate ajuta să găsești zilele în care este mai probabil să rămâi însărcinată.

Când îți verifici secrețiile vaginale, e necesar să iei în considerare atât caracteristicile vizuale (aspect, culoare) cât și textura și mirosul.  Așa că dacă vrei să urmărești cum ți se schimbă mucusul cervical, trebuie să-l inspectezi cu atenție.

Îl poți analiza vizual, uitându-te pe lenjerie sau pe hârtia igienică după urinare. Sau îl poți observa prin introducerea unui deget în vagin ca să colectezi secrețiile. Ultima situație poate părea puțin inconfortabilă, dar devine ușor odată ce te obișnuiești și îți formezi un obicei. Urmează acești pași pentru o evaluare corectă:

  • Primul lucru pe care trebuie să-l faci întotdeauna e să te speli bine pe mâini și să le usuci.

  • Alege o poziție confortabilă, fie stând în picioare sau deasupra toaletei, cu un picior ridicat.

  • Introdu cu grijă un deget în vagin pentru a colecta secrețiile.

  • În funcție de cât de abundent este fluidul, este posibil să îl simți fără să introduci degetul adânc, sau să fie nevoie să ajungi cât mai aproape de cervix.

  • Îndepărtează degetul și analizează secrețiile. Uită-te mai întâi la aspect și culoare, după care lipește și dezlipește degetul mare de cel acoperit cu mucus pentru a evalua textura.

  • Spală-te pe mâini când ai terminat.

  • Dacă îți monitorizezi gradul de fertilitate cu ajutorul secrețiilor cervicale, acum este momentul să-ți notezi observațiile.

Cum îți dai seama dacă ceva nu este în regulă cu mucusul cervical?

Orice modificare neobișnuită a mucusului îți poate semnala că ceva nu este în regulă. Poate fi o modificare neobișnuită în general (ex: culoare verzuie sau miros neplăcut), sau poate fi o modificare neobișnuită pentru tine (ex: secreții foarte abundente în zilele în care, de obicei, erau inexistente).

De obicei, cele evidente semne că mucusul cervical nu este normal sunt:

  • Scurgeri de culoare gri, galbenă sau verde

  • Secreții însoțite de mâncărimi, usturime sau arsură

  • Secreții cu textură brânzoasă

  • Mucus care conține sânge (în afara perioadei menstruale)

  • Miros neplăcut

  • Roșeață, umflare sau durere în zona intimă

Imediat ce observi o astfel de schimbare, fă o vizită la medicul ginecolog pentru a investiga situația și a primi tratamentul necesar dacă este cazul.

Ce este mucusul cervical ➤ Cauzele mucusului cervical ➤ Tipuri de mucus cervical ➤ Cum ar trebui sa fie mucusul cervical ➤ Descopera aici!

Mucusul cervical și fertilitatea

Așa cum ți-am spus și mai sus, schimbările hormonale din timpul ciclului menstrual afectează în mod direct producția și aspectul mucusului cervical. În perioada ovulatorie, crește atât temperatura bazală cât și secreția glandelor de la nivelul cervixului. Așadar acesta este un bun indicator al gradului tău de fertilitate de-a lungul lunii:

  • Mucus inexistent sau invizibil, uscat: perioada cu cel mai mic grad de fertilitate.

  • Senzație de umezeală, dar mucusul este în continuare invizibil: fertilitate scăzută.

  • Secreții groase de culoare albă sau gălbuie, cu textură cremoasă și lipicioasă, dar care nu sunt suficient de vâscoase pentru a se întinde: fertilitate medie.

  • Mucus transparent și abundent, alunecos și fin, care este elastic și se întinde ca albușul de ou: perioada de maximă fertilitate.

Împreună cu temperatura bazală și metoda calendarului, observarea mucusului te poate ajuta să-ți calculezi fereastra fertilă (când atingi punctul de maximă fertilitate) și să stabilești când este cel mai probabil să rămâi însărcinată. Dacă vrei să afli mai multe despre cum funcționează metoda calendarului și cât este de eficientă, citește articolul nostru AICI.

Dacă NU îți dorești să rămâi însărcinată, ar trebui să eviți contactul sexual neprotejat și să nu te bazezi pe gradul mic de fertilitate estimat prin observarea mucusului. Nu este o metodă contraceptivă eficientă și are o rată foarte ridicată de eșec. Pentru a te proteja de o sarcină nedorită, există alte metode contraceptive mult mai eficiente, atât hormonale (ex: pilula contraceptivă) cât și de barieră (ex: prezervativul).

 Mucusul cervical și sarcina

Sarcina este încă un factor important care intervine în producția secrețiilor cervicale și le modifică aspectul. După concepție, este normal ca mucusul cervical să se îngroașe. Este posibil totodată să devină mai abundent și să capete o culoare gălbuie.

Poți observa că secrețiile devin mai groase, transparente și gumate chiar înainte ca testul de sarcină să fie pozitiv. Acestea pot conține cantități mici de sânge la 6-12 zile de la concepție. Se numește sângerare de implantare și este normală, căci este un semn că ovulul fertilizat s-a atașat de mucoasa uterină.

În ultima parte a sarcinii, este posibil să observi că secrețiile conțin urme sau firicele rozalii.  Poate fi unul dintre semnele că a început travaliul.

 Când ar trebui să vizitezi un medic dacă observi modificări ale mucusului cervical

Imediat ce observi modificări neobișnuite ale mucusului cervical, ar trebui să le discuți cu medicul.

În afara sarcinii, mirosul neplăcut și culorile verzui sau gri pot indica o infecție ce necesită intervenție medicală. În sarcină, secrețiile neobișnite sau care conțin sânge pot semnala anumite afecțiuni; și ele vor avea nevoie de atenție medicală. Mucusul cervical este un foarte bun indicator al sănătății tale reproductive, așa că întotdeauna este bine să îți informezi medicul cu privire la orice schimbare.

De asemenea, dacă observi că nu ai niciodată mucus cervical fertil (adică nu ai secreții transparente, gelatinoase, ca albușul de ou), este posibil să fie semnalul unui dezechilibru hormonal și să îți afecteze capacitatea de a rămâne însărcinată. Discută și acest aspect cu medicul ginecolog ca să previi sau să tratezi eventualele probleme de fertilitate.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Ce-ar fi să primești sfaturi utile legate de menstruație plus un
DISCOUNT DE 10% pe care să îl folosești la prima ta comandă?
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.