Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Chist Naboth (Nabothian)- Totul despre Cauze, Simptome & Tratament

Cunoscut și sub denumirea de chist cervical, chist epitelial sau chist de retenție mucoasă, chistul Naboth sau Nabothian este de obicei asimptomatic și inofensiv, fără vreo importanță medicală. Medicul îl descoperă doar în timpul unui consult ginecologic, ca mică umflătură la nivelul cervixului.

Într-adevăr, există și situații când chistul trebuie îndepărtat căci poate cauza complicații. Care sunt aceste situații și ce altceva mai trebuie să știi despre chistul Naboth, îți spunem pe această pagină.

 Ce este chistul naboth/nabothian

Chistul nabothian este o afecțiune ginecologică benignă care apare la nivelul cervixului sub forma unei mici umflături umplute cu mucus secretat de către glandele cervicale.

Practic, îți poți imagina cervixul ca pe o suprafață fină, înconjurată de glande și celule care, în mod normal, secretă mucus. Aceste glande pot fi acoperite și blocate de un fel de celule epiteliale, și atunci ele se umplu și se înfundă cu secreții. Moment în care se acumulează sub forma unor mici umflături, ca niște coșuri albe, ce poartă denumirea de chisturi naboth.

O pacientă poate avea un singur chist nabothian, sau mai multe. În mod obișnuit, astfel de chisturi nu constituie o amenințare, nu sunt periculoase și nu sunt semne ale cancerului cervical. Când nu cauzează simptome și complicații, ele pot fi ignorate.

Dar există și situații când medicul recomandă îndepărtarea lor, spre exemplu atunci când sunt prea mari și blochează vizibilitatea cervixului în cadrul unui consult.

 Pe cine afectează chistul naboth

Femeile sunt afectate de chistul Naboth, și orice persoană care are un cervix poate dezvolta această afecțiune. În mod natural, astfel de chisturi pot să apară în special la pubertate și la menopauză, dar există și anumite situații sau etape din viață care influențează modul de funcționare a glandelor de la nivelul cervixului. Astfel că ești mai predispusă la blocarea glandelor și apariția chisturilor nabothiene după:

  • Naștere: celulele epiteliale se dezvoltă mai alert după o sarcină, iar noile celule pot înfunda glandele și pot duce la apariția chisturilor naboth.

  • O leziune a zonei cervicale: celulele epiteliale se înmulțesc și dacă ai suferit o leziune în zona cervicală, cu scopul de a susține vindecarea țesutului. La fel, ele pot bloca glandele și secrețiile vor rămâne acolo, formându-se chisturile nabothiene.

  • O inflamație sau o infecție la nivelul cervixului: la fel ca în cazul leziunilor, celulele se reproduc cu scopul de a vindeca rănile sau problemele produse de o inflamație sau o infecție cervicală. Rolul lor este să susțină refacerea după afecțiuni precum cervicita cronică, dar pot în același timp să înfunde glandele și să ducă la apariția unui chist naboth.

 Totul despre chistul naboth (nabothian) ➤ De ce apare ➤ Simptomele chistului naboth ➤ Tratament pentru chistul naboth➤ Chist Naboth in sarcina

Cât de frecvent este chistul naboth

Chisturile Naboth sunt printre cele mai obișnuite și frecvente afecțiuni pe care medicii ginecologi le observă în timpul unui consult fără ca acestea să necesite tratament.

Este doar un aspect diferit al cervixului la care sunt predispuse persoanele însărcinate, la pubertate sau la menopauză, dar care nu îi face niciun rău corpului tău.

 Cauze ale chistului naboth

Așa cum ți-am explicat deja, cervixul tău este înconjurat de celule și glande care produc mucus în mod natural și constant.

Uneori (mai ales în cazurile de mai sus, adică după o sarcină, o leziune sau o inflamație cervicală), celulele epiteliale sănătoase ajung să acopere aceste glande pentru a reface țesutul cervical.

Problema este că acoperindu-le, ele blochează mucusul la nivelul glandei, iar secrețiile nu mai au cum să fie eliminate. Blocat în glandele cervixului, mucusul se umflă și creează, astfel, un chist naboth, care însă nu reprezintă niciun pericol pentru tine.

Factorii de risc pentru chistul nabothian

Orice femeie poate dezvolta chisturi nabothiene, oricând începând de la vârsta pubertății și până la vârsta menopauzei, respectiv 40-50 de ani. Femeile însărcinate constituie încă un grup de risc pentru această afecțiune.

O altă situație în care poți fi vulnerabilă să dezvolți chisturi asemănătoare cu cel Naboth este când suferi de adenoma malignum, care afectează producția de mucus la nivelul cervixului și produce chisturi identice cu cele naboth.

 Chistul naboth - Simptome

Chistul naboth poate avea o culoare albă sau galbenă, poate fi clar sau vag definit, și în funcție de cantitatea de mucus blocată la nivelul glandei, poate avea un diametru între câțiva milimetri și până la 4 cm.

În afară de aspectul lor neobișnuit, aceste chisturi nu produc, de regulă, alte simptome. Nu sunt dureroase și nu îți afectează viața de zi cu zi. Poți să nu ai nicio idee că le ai până când medicul ginecolog te informează că le-a observat în urma unui consult de rutină.

Foarte rar, chistul naboth îți poate cauza disconfort, respectiv senzația de presiune la nivelul vaginului, sau durere înaintea, în timpul sau la finalul actul sexual.

De asemenea, pot să apară simptome vizibile în cazul în care un chist nabothian se rupe, ceea ce înseamnă că eliberează mucusul blocat și cantități mici de sânge, cu sau fără miros neplăcut, sub formă de scurgeri vaginale intermenstruale. Aceste simptome sunt de scurtă durată, dar este necesară o vizită la ginecolog dacă persistă.

O ultimă problemă care poate apărea este atunci când sunt multe chisturi, sau când există un chist naboth foarte mare. Acestea pot să-i afecteze medicului vizibilitatea asupra cervixului în cadrul unui consult, și pot să împiedice colectarea celulelor pentru efectuarea corectă a unui test papanicolau. Dar și această situație este foarte rară.

 Totul despre chistul naboth (nabothian) ➤ De ce apare ➤ Simptomele chistului naboth ➤ Tratament pentru chistul naboth➤ Chist Naboth in sarcina

Când trebuie să consulți un medic

Când simptomele îți creează disconfort sau persistă, este recomandat să discuți cu medicul. Programează un consult ginecologic dacă observi sângerări intermenstruale, dureri pelvine sau scurgeri vaginale neobișnuite.

Acestea pot să indice o mulțime de alte anormalități sau infecții ce necesită diagnostic și tratament, și este bine să ceri părerea specialistului cât mai curând. Tu știi cât de multe pot spune secrețiile vaginale despre sănătatea zonei tale intime? Te așteptăm să vorbim pe larg despre tipurile și cauzele scurgerilor vaginale AICI.

Cum se pune diagnostic pe chistul nabothian

Chistul nabothian este frecvent și obișnuit, iar medicul tău ginecolog își poate da seama încă de la o primă examinare despre ce este vorba. Diagnosticul se pune în urma unui simplu control de rutină.

Dacă totuși există dubii cu privire la tipul chistului și este nevoie de confirmare că într-adevăr ai un chist Naboth, se pot face investigații suplimentare precum:

  • Ecografie, imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) sau tomografie computerizată (TC), pentru o examinare mai atentă a cervixului.
  • Colposcopie, pentru a vedea mai clar aspectul cervixului și a confirma dacă este un chist naboth sau altă afecțiune.
  • Testare în laborator a unei mostre de lichid din interiorul chistului, pentru a confirma că este chist și nu cancer (dacă există această suspiciune).

Tratament pentru chistul naboth

În general, nu este necesar niciun tratament pentru chisturile nabothiene atâta timp cât sunt asimptomatice și nu creează niciun disconfort.

Dar în cazul în care sunt atât de multe sau atât de mari încât nu permit efectuarea unui test Papanicolau și examinarea cervixului, va fi nevoie să fie eliminate.

Medicul poate tăia chisturile pentru a depista dacă sunt sau nu canceroase, sau le poate îndepărta prin crioterapie (înghețarea și distrugerea chistului cu nitrogen lichid) sau ablație electrocauterică (folosirea curentului electric pentru încălzirea și distrugerea chistului).

Toate aceste proceduri sunt rapide, se pot face într-o singură vizită la cabinetul ginecologic, și au o recuperare rapidă. În doar câteva zile, ar trebui să te simți bine.

 Chistul naboth și sarcina

Multe chisturi naboth sunt descoperite întâmplător, tocmai datorită controalelor de rutină din timpul sarcinii. Și multe dintre ele se formează chiar pe perioada sarcinii, sau după naștere.

Pentru că cervixul care în mod normal este deschis pentru ca lichidele să fie eliminate (la menstruație) sau să pătrundă în corp (lichidul seminal), în timpul sarcinii se închide și susține dezvoltarea fătului. După naștere, când noi țesuturi acoperă glandele cervicale ce secretă mucus, celulele se pot reproduce excesiv și pot bloca eliminarea mucusului, formând chisturile Naboth.

Cu toate că sunt, de regulă, inofensive, discută cu medicul dacă observi pe durata sarcinii dureri la contactul sexual, sângerări sau scurgeri vaginale anormale. Acesta îți va recomanda, în funcție de nevoile tale, cea mai potrivită formă de tratament.

Complicații ale chistului naboth

Chisturile se pot forma ca o complicație în sine a histerectomiei (intervenție chirurgicală de îndepărtare a uterului), dar ele în sine nu duc la complicații serioase și nu îți pun în pericol sănătatea.

Cea mai comună complicație este aceea că testul Papanicolau este dureros sau imposibil din cauza dimensiunii mari a chisturilor. În acest caz, ele vor fi eliminate. Nimic îngrijorător, până și cele mai mari chisturi naboth pot fi tratate prin îndepărtare fără să cauzeze probleme medicale ulterioare.

Se poate întâmpla și ca aceste umflături pline de mucus să se spargă, ceea ce duce la eliminarea lor sub formă de scurgeri vaginale anormale cu miros neplăcut și sângerări. De regulă, aceste simptome au loc pe o durată scurtă de timp.

 Cum poți preveni chistul nabothian

Nu ai cum să previi chistul nabothian, dar nici nu este cazul să-ți faci griji. Există multe alte probleme ginecologice pe a căror prevenție ar trebui să te concentrezi, așa că doar ai grijă de zona ta intimă și asigură-te că îți programezi vizite regulate la medicul ginecolog. Chisturile Naboth nu sunt un motiv de îngrijorare.

 Totul despre chistul naboth (nabothian) ➤ De ce apare ➤ Simptomele chistului naboth ➤ Tratament pentru chistul naboth➤ Chist Naboth in sarcina

Care este diferența dintre chistul naboth și cancerul de col uterin

Cu toate că și chistul naboth, și cancerul de col uterin, afectează cervixul, acestea sunt foarte diferite.

Chistul Naboth nu constituie un pericol pentru sănătate și, în cele mai mult cazuri, nu are nici simptome și nici nevoie de tratament. Sunt doar mici umflături de culoare albă sau galbenă, unde s-a acumulat mucusul când celulele epiteliale sănătoase au înfundat glandele.

Cancerul de col uterin, pe de altă parte, apare când celule atipice se multiplică necontrolat, și este foarte periculos. E considerat una dintre principalele cauze de mortalitate pentru femeile din România, și ți-am pregătit mult mai multe informații utile într-un alt articol pe blog despre ce înseamnă cancerul de col uterin și cum poți să-l previi.

Chisturile naboth sunt comune și, de regulă, medicul ginecolog le va identifica imediat în timpul unui consult de rutină, eliminând posibilitatea de cancer. Dacă totuși există suspiciuni, se poate trimite la laborator o probă de lichid de la nivelul chistului pentru a confirma de ce natură este.

 La ce să te aștepți dacă ai chistul naboth

Te poți aștepta la o viață normală cu chistul naboth, pentru că acesta nu ar trebui să te afecteze în niciun fel. Atâta timp cât nu îți provoacă disconfort sau alte simptome, nu este nevoie nici de tratament, așa că nu te îngrijora. Nu este cazul să cauți remedii sau soluții alternative. Fii conștientă și de faptul că aceste chisturi nu dispar de la sine, dar nici nu înseamnă că este o problemă. Mergi periodic la consultul ginecologic, iar medicul îți va spune când și dacă este nevoie să le îndepărtezi.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Ce-ar fi să primești sfaturi utile legate de menstruație plus un
DISCOUNT DE 10% pe care să îl folosești la prima ta comandă?
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.