Tampoanele sunt mici dispozitive din bumbac care se introduc în vagin și absorb sângele menstrual. Unele tampoane sunt însoțite de un aplicator care te poate ajuta să-l introduci, altele sunt fără aplicator. De obicei, tampoanele au un șnur atașat la capăt, astfel încât le poți scoate cu ușurință.
Avantajele tampoanelor au fost recunoscute de secole: vechii egipteni au fost primii care au folosit tampoane! Acestea erau făcute din papyrus înmuiat. În Roma antică, femeile își confecționau propriile tampoane din lână iar în Indonezia, erau făcute din fibre vegetale sau iarbă.
Astăzi, tampoanele autorizate de FDA sunt fabricate din bumbac, raion sau un amestec din cele două. Fibrele absorbante folosite în tampoanele comerciale în prezent sunt fabricate printr-un proces de albire fără clor elementar, ceea ce împiedică produsele să aibă niveluri periculoase de dioxină (un tip de poluant care se găsește în mediul înconjurător).
În general, tampoanele au mai multe părți:
Un aplicator cu piston
Tamponul care absoarbe sângele
Un șnur pentru îndepărtare
Nu toate tampoanele vin cu aplicator. În schimb, toate sunt destinate a fi produse de unică folosință, ceea ce înseamnă că sunt aruncate după folosire. Aplicatoarele pot fi confecționate din carton sau din plastic.
Tampoanele sunt disponibile într-o varietate de niveluri de absorbție, de la mini la super. Fie că alegi varianta ușoară, normală sau super, mărimea indică nivelul de absorbție, iar atunci când alegi dimensiunea tamponului, asigură-te că alegi întotdeauna cea mai mică absorbție necesară pentru fluxul tău menstrual din ziua respectivă.
Așadar, există mai multe mărimi din care poți alege și poate fi nevoie de câteva încercări și erori pentru a găsi mărimea potrivită. Important de știut este faptul că mărimea potrivită este aceea care absoarbe fluxul fără să lase scurgeri și în același timp, pe care nu o poți simți în interior. Totuși, atunci când simți tamponul, poate să nu fie introdus suficient de mult.
Fluxul poate varia foarte mult între prima și ultima zi a menstruației, așa că e recomandat să ai mai multe variante de mărimi, pentru orice eventualitate.
Tampoanele mini sunt potrivite în zilele cu flux menstrual ușor, spre exemplu la începutul sau finalul menstrei.
Tampoanele normale sunt potrivite pentru flux ușor și mediu.
Tampoanele Super sunt potrivite pentru un flux abundent.
Azi găești pe piață tampoane cu sau fără aplicator.
Deși e asociat cu utilizarea tampoanelor la menstruație, Sindromul Șocului Toxic poate afecta pe oricine, de orice vârstă și gen. Simptomele apar brusc și evoluează rapid: atunci când e diagnosticat, trebuie tratat imediat pentru că e o afecțiune gravă care poate pune viața în pericol.
Persoanele care utilizează tampoane interne la menstruație sunt mai susceptibile să dezvolte acest sindrom, și deși mecanismele nu sunt pe deplin înțelese acestea au putut fi legate de prezența unor ingrediente extrem de toxice care acționează ca disruptori hormonali. Dar poți citi articolul nostru dedicat acestei teme să afli mai multe!
Primele câteva ori când folosești un tampon pot fi ciudate, însă dacă e plasat corect, tamponul îți oferă confort și siguranță.
Dacă folosești un tampon fără aplicator (și mai puțin plastic, mai ușor de transportat) începe prin a te spăla pe mâini și a verifica dacă tamponul este complet sigilat.
Îndepărtează și aruncă ambalajul în conformitate cu instrucțiunile de pe ambalaj și desfă șnurul tamponului. Pune degetul arătător în partea de jos a tamponului și ține părțile laterale cu degetul mare și mijlociu. Fie că stai așezată (pe toaletă) sau stai sprijinită, în picioare, nu uita să te relaxezi și să respiri. Cu mâna liberă, poți ține ușor deschisă intrarea vaginală.
Apoi, inserează tamponul cu toată lungimea degetului arătător, ușor, vizând spre partea inferioară a spatelui. Când tamponul este la locul potrivit, nu-l vei simți deloc. Iar dacă îl simți, împinge-l puțin mai mult înăuntru. Lasă șnurul atârnând în afara corpului și spăla-te pe mâini.
Dacă tamponul e folosit corect, nu ar trebui să îl simți deloc. Dacă nu e inserat în mod corect, atunci vei simți disconfort sau chiar durere. Așa că asigură-te întotdeauna că îl inserezi în unghiul bun și îl împingi suficient de mult.
Firul tamponului e esențial pentru a putea să-l înlături, atunci când e cazul. Poți să-l lași să atârne în afară, fără nicio problemă. Nu îl introduce în vagin.
Ok, a venit momentul să îndepărtezi tamponul. Cum faci asta? În primul rând, relaxează-ți mușchii pelvisului și corpul. Poți să stai așezată pe toaletă sau în picioare, sprijinită pe un picior, dacă îți este mai ușor. Îndepărtarea e simplă: trebuie doar să tragi de șnurul tamponului.
Dacă te întrebai care e diferența dintre tampoanele din bumbac obișnuit și cele din bumbac 100% organic, ei bine, sunt mai multe!
De cele mai multe ori, nu ne întrebăm din ce e făcut un tampon. Cei care caută, știu însă că tampoanele obișnuite pot conține ingrediente toxice, ușor absorbite în sânge, perturbatori endocrini, parfumuri și pesticide. Da, sună destul de înfricoșător… Pe bună dreptate! Dar te-ai întrebat vreodată de ce sunt ingredientele importante?
Vaginul tău e extrem de absorbant, iar în contact direct cu ingredientele acestea, cresc riscurile pentru:
Dezechilibru hormonal
Boli ale tiroidei
Iritații și alergii
Diferite infecții
Menoragie
Endometrioză
Diabet
Substanțele chimice, plasticul și toxinele din majoritatea produselor menstruale, inclusiv tampoane, provoacă vaginite, vaginoze bacteriene și infecții.
Ginecologii recomandă tampoanele din bumbac organic, fără parfum, clor sau coloranți. Iar vestea bună e că tampoanele ENROUSH conțin un singur ingredient: bumbacul organic 100% , certificat GOTS. Nu conțin plastic, parfum, clor, pesticide, OMG-uri și alte toxine.
Tampoanele organice ENROUSH sunt realizate 100% bumbac organic, ceea ce nu are efecte secundare asupra sănătății și nici asupra mediului înconjurător. În cultivarea bumbacului organic nu se utilizează pesticide iar agricultura e una sustenabilă, în favoarea resurselor naturale și a biodiversității.
Fals. Un tampon nu se poate pierde înăuntrul tău! Odată ce inserezi tamponul și până când îl scoți, acesta stă fix într-un loc. Nu poate să treacă prin colul uterin și nu se poate pierde înăuntrul tău. Mai mult, tamponul nu poate ajunge în uter pentru că orificiul colului uterin este prea mic pentru un tampon. Însă dacă ai dificultăți în a îndepărta un tampon, din diverse motive, nu ezita să consulți un medic de urgență.
Tampoanele nu se blochează! Dacă simţi că nu se mişcă atunci când tragi de fir, cel mai probabil nu este încă plin sau mușchii tăi vaginali sunt prea încordați. Atunci când vrei să-l îndepărtezi, e important să te relaxezi.
Fals. Un tampon poate fi purtat și pe durata nopții iar tu poți dormi purtând unul, fără nicio problemă. Însă recomandarea generală este să nu porți un tampon mai mult de 8 ore - ideal ar fi între 4 - 6 ore. Nu trebuie decât să te asiguri că schimbi tamponul chiar înainte de culcare și imediat după ce te trezești! Iar dacă plănuiești să dormi mai mult dimineața, alege un absorbant organic de noapte în schimb.
Fals. Pentru că mai multă putere de absorbție nu e întotdeauna cea mai bună alegere! De ce? Tampoanele cu putere mare de absorbție sunt destinate exclusiv zilelor în care ai un flux abundent. Însă dacă nu este cazul, se recomandă folosirea tampoanelor cu o absorbție mai mică și schimbarea lor în mod regulat.
În plus, indiferent de mărime, fibrele tamponului din bumbac 100% organic sunt extrem de absorbante, cu putere de absorbție distribuită egal. Acesta va reține sângele menstrual până când îl schimbi, iar atunci când alegi mărimea, nu uita să găsești nivelul corect de absorbție în funcție de fluxul menstrual. Dacă e prima oară când folosești un tampon, alege ENROUSH Mini, pentru că va fi cel mai ușor de introdus, dar dacă sângerarea este medie sau abundentă, alege ENROUSH normal.
Nu, nu trebuie! Deși s-ar putea să simți disconfort, nu e necesar să îl îndepărtezi de fiecare dată când mergi la toaletă: vaginul, uretra şi intestinele sunt organe separate, fiecare cu propriul orificiu. Așadar, tu alegi.
Fals. Poți folosi tampoane atunci când ai prima menstruație, sau menarha. Himenul este elastic și este perforat sau acoperă doar parțial vaginul, pentru a lăsa sângele menstrual să treacă. Așadar, un tampon nu poate „dezvirgina”. Însă mai mult decât atât, virginitatea e un concept social și nu un lucru (mai exact o pieliță) pe care îl „pierzi” - și am scris mai multe despre virginitate în acest articol!
Fals. Tampoanele nu pot crește riscul de cancer de col uterin, pentru că acesta e cauzat, în peste 90% din cazuri, de virusul HPV. Cu toate acestea, folosirea incorectă a unui tampon, folosirea tampoanelor care conțin dioxină, parfum, clor și substanțe ascunse, sau folosirea unui tampon pentru o perioadă mai lungă poate să crească riscul Sindromului de Șoc Toxic. Însă atâta timp cât le folosești corect și alegi un singur ingredient - bumbacul 100% organic, certificat - nu ai de ce să-ți faci griji.
Fals. Tampoanele interne pot fi purtate până la 8 ore și totul depinde de fluxul tău. De obicei, în mod normal, un tampon se schimbă la fiecare 3 sau 6 ore la un flux mediu sau abundent, iar un tampon mini pentru flux redus, odată la 6-8 ore.
Așadar, fluxul e singurul care determină momentul în care trebuie să schimbi tamponul. Cum verifici că trebuie schimbat? Simplu! Poți trage uşor de firul tamponului, iar dacă se mișcă cu ușurință, înseamnă că e suficient de plin. Dacă nu se mișcă, nu este încă destul de saturat și îl mai poți lăsa.