Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Spermograma - Ce este, recomandări, informații utile

Spermograma este singura metodă oficială acceptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru analiza fertilității masculine. Aceasta analizează concentrația, structura și mobilitatea lichidului seminal.

Practic, este unicul mod acceptat prin care un cuplu care nu reușește să obțină o sarcină poate afla dacă lichidul seminal este motivul, și de ce. Totuși, rezultatele anormale nu reprezintă un verdict permanent de infertilitate – ci pot indica o afecțiune sau o problemă temporară, astfel încât spermograma poate fi un prim pas spre tratarea acesteia și îmbunătățirea fertilității.

Există și alte circumstanțe în care medicul poate recomanda o spermogramă, cum ar fi după o vasectomie sau inversare de vasectomie. Citește articolul și află tot ce ar trebui să știe fiecare bărbat despre spermogramă și cum să se pregătească de recoltare.

Ce este spermograma?

Spermograma, sau analiza de spermă, este un test ce măsoară caracteristicile spermei și ale spermatozoizilor – atât cantitativ, cât și calitativ. Rezultatul unei spermograme reflectă calitatea lichidului seminal, numărul de spermatozoizi, dar și capacitatea lor de a fecunda.

Cu toate că spermograma este cunoscută și ca “testul fertilității masculine”, pentru că într-adevăr poate detecta dacă spermatozoizii sunt complet absenți și deci bărbatul este infertil, rezultatele anormale obținute în urma testării nu înseamnă automat infertilitate. Dar pot confirma că sperma este parte din motivul pentru care cuplul nu poate obține o sarcină.

Când se recomandă spermograma? 

În principiu, spermograma este recomandată în cazul cuplurilor care au încercat și nu reușesc să obțină o sarcină după contacte sexuale neprotejate repetate, timp de un an. În aceste situații, spermograma poate oferi un răspuns cu privire la calitatea spermei și posibilitatea ca aceasta să fie parte din cauză.

Rezultatul poate însemna infertilitate, dar nu numai – poate indica un număr mic de spermatozoizi prezenți în lichidul seminal, absența lor, structura sau vâscozitatea lichidului, dar și o infecție sau o altă problemă temporară care poate fi tratată și care nu afectează fertilitatea pe termen lung.

Câteva dintre cele mai frecvente situații în care spermograma este recomandată sunt:

  • Pentru a determina dacă bărbatul suferă de infertilitate

  • După o vasectomie, pentru a evalua eficiența acesteia

  • După o inversare de vasectomie, pentru a evalua eficiența acesteia

  • Pentru stabilirea unui diagnostic de hematospermie (atunci când în spermă este prezent sânge)

  • Pentru determinarea eventualelor efecte ale oreionului asupra țesutului spermatogen și ale varicocelului asupra spermatogenezei

Pregătirea pentru recoltare 

Pentru a efectua analiza de spermă, aceasta trebuie mai întâi să fie recoltată. Procesul de recoltare nu este dificil, însă există anumite pregătiri și recomandări de care bărbatul trebuie să țină cont astfel încât rezultatul spermogramei să fie unul cât mai precis:

Recoltarea se face prin masturbare.
Se recomandă abstinența sexuală pentru 2-7 zile înainte de recoltare.
Recoltarea se face într-un recipient steril de unică folosință, nu în prezervativ.
Trebuie recoltată întreaga cantitate de lichid ejaculat. Dacă pacientul nu reușește să colecteze lichidul integral, trebuie să informeze medicul – chiar și atunci când se pierde o cantitate foarte mică.
Se recomandă urinarea și spălarea mâinilor înainte, astfel încât să nu fie transmise bacteriile.
Nu se recomandă folosirea salivei sau a lubrifianților, pentru că pot afecta calitatea spermei.
Nu se recomandă recoltarea prin metoda retragerii. Dar pentru persoanele care doresc să facă recoltarea în timpul sexului cu partenera, există soluții: se poate folosi un anumit tip de prezervativ special pentru recoltare, oferit de medic.
Este contraindicat consumul de cafea, tutun, alcool sau alte substanțe cu cel puțin 3 zile înainte de recoltare.
Dacă recoltarea nu are loc în laborator, proba trebuie să ajungă în mai puțin de 30 de minute la laborator și trebuie păstrată la o temperatură de aproximativ 37℃ (cât mai aproape de corp) pe parcursul transportului.
După caz, dacă este posibil și medicul permite acest lucru, se recomandă întreruperea tratamentelor medicamentoase în săptămâna de dinaintea recoltării.

De obicei, se recomandă repetarea spermogramei de 2-3 ori în următoarele săptămâni. Calitatea lichidului seminal poate varia de la o zi la alta, și repetarea analizei poate oferi rezultate cât mai exacte.

Ce este spermograma •  Cand se recomanda •  Pregatire pentru recoltare •  Costuri •  Afla mai multe ➜

Riscuri

Nu există niciun fel de riscuri asociate spermogramei, iar procedura de colectare a probei de spermă nu presupune disconfort sau alte riscuri cunoscute.

Dacă din diverse motive masturbarea reprezintă o acțiune problematică pentru un bărbat, se poate stabili împreună cu medicul o metodă de recoltare alternativă.

Interpretarea rezultatelor

Analiza spermei presupune o mulțime de măsurători care descriu lichidul seminal și spermatozoizii. Astfel, rezultatele vor fi interpretate în funcție de următoarele criterii:

  • Volum
    Valorile normale sunt între 2 și 5 ml după o ejaculare. Dacă volumul este mai mic, poartă denumirea de hipospermie sau microspermie și poate fi cauzată de o inflamație cronică a prostatei și a veziculelor seminale. Dacă sperma este total absentă, poartă denumirea de aspermie.

  • Culoare
    O culoare albă, opacă, ușor gălbuie este considerată normală.

  • pH
    Parametrii normali ai pH-ului spermei sunt între 7.12 și 8. Un pH mai mic poate fi rezultatul unei inflamații genitale și poate afecta negativ mișcarea spermatozoizilor.

  • Timp de lichefiere
    În mod normal, timpul de lichefiere ar trebui să fie mai mic de 30 de minute. Sperma are o textură mai vâscoasă imediat după ejaculare, pentru a împiedica circulația liberă  a spermatozoizilor. Această vâscozitate se pierde pe măsură ce enzimele speciale descompun substanțele coloidale, iar sperma se lichefiază și eliberează spermatozoizii. Dacă procesul de lichefiere durează mai mult de 30 de minute, poate semnala o inflamație a tractului genital.

  • Concentrație
    Valorile normale sunt de peste 20 de milioane de spermatozoizi per mililitru, ceea ce înseamnă minim 40 de milioane de spermatozoizi după o ejaculare. O concentrație mai mică se numește oligozoospermie care, deși nu înseamnă automat infertilitate, poate fi asociată cu probabilitatea crescută de infertilitate în funcție de severitate. Absența totală a spermatozoizilor, sau azoospermia, este în schimb un semn de infertilitate și are loc atunci când ambele testicule sunt afectate.

  • Formă
    Structura normală a spermatozoizilor include o formă rotunjită a capului și o coadă dreaptă, lungă și subțire.

  • Motilitate
    Mișcarea normală a spermatozoizilor este rapidă, în linie dreaptă, și se datorează cozilor cu mișcări ondulatorii. Există 4 tipuri de mișcare, respectiv de tip a (mișcări rapide ale cozii și mișcări laterale ale capului), de tip b (doar mișcări ale cozii, nu și ale capului), de tip c (fără deplasare, doar mișcări pe loc prin vibrații puternice) și de tip c (fără mișcare – spermatozoizii sunt imobili și adesea confundați cu spermatozoizii morți).

Spermograma - Costuri 

Costul unei spermograme diferă în funcție de laboratorul unde se face recoltarea, dar și de tehnicile folosite. Printre cele mai cunoscute tehnici de analiză se numără CASA (Analiză de Spermă Asistată Computerizat), Leucoscreen și testele rapide. Prețurile pornesc de la aproximativ 100 de lei.

Diferența dintre spermogramă și spermocultură

Atât spermograma cât și spermocultura reprezintă două tipuri de analiză a spermei, însă scopul lor este diferit.

Spermograma are rolul de a analiza caracteristicile legate de structură, mobilitate și cantitate a spermatozoizilor și a lichidului seminal.

Spermocultura are scopul de a identifica bacterii sau alți agenți patogeni prezenți în lichidul seminal pentru a stabili dacă există o infecție la nivelul tractului urinar care poate cauza infertilitate.

Ce înseamnă infertilitate?

Infertilitatea este definită ca imposibilitatea de a obține o sarcină după o perioadă de un an în care cuplul a încercat în repetate rânduri prin contact sexual neprotejat să conceapă un bebeluș. Diagnosticul se pune după testarea ambilor parteneri, prin:

  • Teste genetice, teste hormonale, spermograme și biopsii la bărbați.

  • Testarea ovulației, histerosalpingografie, testarea rezervei ovariene și alte teste hormonale și investigații imagistice la femei.

Infertilitatea poate fi deseori un rezultat al tulburărilor spermatice (disfuncții în producerea spermatozoizilor) în cazul  bărbaților, sau al problemelor cu ovulația în cazul femeilor.

Ce este spermograma •  Cand se recomanda •  Pregatire pentru recoltare •  Costuri

Aproximativ 17.5% din populația adultă se confruntă cu infertilitatea, conform unui studiu recent publicat de Organizația Mondială a Sănătății. Experții estimează că:

Aproximativ 30% dintre aceste cazuri sunt cauzate doar de o problemă a bărbaților
Aproximativ 30% provin doar de la o problemă a femeilor
În aproximativ 30% din cazuri, ambii parteneri au câte o problemă care contribuie la incapacitatea de a obține o sarcină
În aproximativ 10% dintre situații, cauza infertilității este necunoscută

Ce se întâmplă dacă spermograma arată valori normale?

Dacă spermograma arată valori normale, înseamnă că valorile analizate sunt în parametri și nu au fost depistate anomalii care să indice că infertilitatea este cauzată de probleme ale lichidului seminal.

În această situație, se pot efectua investigații suplimentare pentru a determina cauza, inclusiv pentru parteneră.

Spermograma nu este singura metodă de testare a fertilității unui bărbat, iar medicul poate recomanda mai multe investigații suplimentare precum testele de sânge, testele imagistice (ex: ecografia testiculară, ecografia transrectală pentru evaluarea prostatei), dar și analize hormonale, teste genetice sau biopsia testiculară.

Cum afectează numărul de spermatozoizi fertilitatea?

Numărul scăzut de spermatozoizi din lichidul seminal este un factor comun pentru care cuplurile întâmpină probleme de fertilitate.

Nu înseamnă neapărat că bărbatul este infertil, și se poate obține o sarcină chiar dacă spermograma indică o oligozoospermie. Dar cu cât numărul de spermatozoizi este mai mic și oligozoospermia este mai severă, cu atât riscul ca partenera să nu rămână însărcinată crește.

Posibile tratamente

Dacă rezultatul spermogramei reflectă un număr scăzut de spermatozoizi sau o altă problemă la nivelul spermei, medicul va investiga cauza și în funcție de aceasta va recomanda următoarele opțiuni de tratament:

  • Operația: intervenția chirurgicală se recomandă spre exemplu pentru a corecta varicocelul, respectiv atunci când venele ce drenează sângele din testicule se dilată. Este una dintre cele mai comune tulburări care cauzează infertilitatea masculină.

  • Antibioticele: dacă există o infecție la nivelul tractului genital sau urinar; tratarea acestei infecții din păcate nu redă întotdeauna și fertilitatea.

  • Medicamente sau consiliere: atunci când problemele din timpul actului sexual, cum ar fi disfuncția erectilă sau ejacularea prematură, împiedică obținerea unei sarcini.

  • Tratamente hormonale: dacă la baza infertilității stă un dezechilibru hormonal

Când trebuie consultat un specialist în fertilitate?

Înainte să intri în panică și să apelezi la un specialist în fertilitate, ia în considerare faptul că poate dura între 6 luni și un an de încercări repetate până când o femeie rămâne însărcinată. Acest lucru este perfect normal, și nu e motiv de îngrijorare dacă partenerii nu suferă de probleme de fertilitate.

Organismul unei femei este cel mai fertil – adică are cele mai mari șanse de a obține o sarcină – în cele 5 zile de dinaintea ovulației, la ovulație și în ziua următoare. Practic sunt 7 zile pe lună în care șansele unei sarcini sunt mai crescute, iar acestea scad semnificativ dacă aveți contact sexual neprotejat în celelalte zile. Dacă vrei să citești mai multe despre ce înseamnă și cum se urmărește perioada fertilă, ți-am explicat totul în articolul de AICI.

Și vârsta constituie un factor important care influențează fertilitatea. Așadar, cele mai comune situații în care se recomandă consultul la un specialist în fertilitate sunt:

  • Dacă partenera are sub 35 de ani, aveți contacte sexuale neprotejate repetate în perioadele fertile și nu reușiți să obțineți o sarcină într-o perioadă de peste 1 an.

  • Dacă partenera are peste 35 de ani și încercați să concepeți de peste 6 luni.

Specialistul vă poate recomanda ulterior teste de infertilitate (pentru ambii parteneri), tratamentele adecvate în funcție de rezultate sau diverse metode de planning cum este și metoda calendarului.

Cum se tratează infertilitatea? 

Tratamentul pentru infertilitate depinde de cauză, care este depistată în urma analizelor efectuate de ambii parteneri la recomandarea medicului. În unele cazuri, tratamentul este necesar doar pentru unul dintre parteneri. Alteori, ambii parteneri au nevoie să urmeze un tratament pentru creșterea fertilității și a șanselor de a obține o sarcină.

Ce este spermograma •  Cand se recomanda •  Pregatire pentru recoltare •  Costuri •  Afla mai multe ➜

Din fericire, a fi infertil nu este același lucru cu a fi steril, adică posibilitatea de a concepe să fie inexistentă. Dintre cuplurile care se confruntă cu infertilitatea, doar 1-2% suferă de sterilitate conform statisticilor. Iar datorită progreselor medicale, cele mai multe cupluri (peste 50%) care solicită ajutor de specialitate reușesc să aibă copii în urma tratamentelor:

Tratament chirurgical
Bărbaților li se poate recomanda operația de varicocel sau de fluidizare a parcursului spermei. Femeilor li se poate recomanda intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea blocajului la nivelul trompei uterine.
Fertilizarea in-vitro (FIV)
Este cea mai eficientă procedură de reproducere asistată și implică fertilizarea artificială, în laborator, a ovocitelor extrase din corpul mamei. Acestea sunt colectate din ovare sub anestezie și sunt fertilizate cu spermatozoizii recoltați de la partener sau de la un donator. Embrionii obținuți în urma fertilizării sunt selectați și transferați în uter pentru a obține o sarcină.
Injecția intra-citoplasmatică de spermă (ICSI)
Este o altă procedură de reproducere asistată prin care un singur spermatozoid este transferat în citoplasmă (corpul principal al ovulului), atunci când femeia se află în perioada de fertilitate maximă. Procedura se recomandă când infertilitatea cuplului este cauzată de diagnosticul bărbatului, respectiv în cazurile severe în care numărul de spermatozoizi din spermă este foarte scăzut.
Inseminarea artificială
Fertilizarea in-vitro și inseminarea artificială sunt cele mai eficiente și folosite tehnologii de reproducere umană asistată. Inseminarea artificială, sau intrauterină, presupune transferul spermatozoizilor direct în uter astfel încât aceștia să fie cât mai aproape de ovul, iar șansele de fertilizare să crească. Spre deosebire de procedura in-vitro, ovulul este fertilizat în mod natural la nivelul trompelor uterine în urma inseminării artificiale.
#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.