Lichidul preejaculator nu este același lucru ca lichidul seminal. Și totuși, cum este posibil să rămâi însărcinată dacă nu a avut loc o ejaculare?
Știm că sunt întrebări ce îți dau bătăi de cap mai ales dacă te bazezi pe metoda retragerii sau dacă tu și partenerul folosiți prezervativul abia mai târziu în timpul actului sexual. Hai să lămurim toate aceste aspecte, ca să nu mai existe îndoieli. Află ce este lichidul preejaculator, ce riscuri prezintă și dacă poți rămâne însărcinată de la el.
Lichidul preejaculator, cunoscut și ca lichid preseminal, precum sau lichidul lui Cowper este, după cum probabil îți dai seama și din denumire, un tip de fluid eliminat de penis înainte ca partenerul să ejaculeze. Este un lubrifiant natural, gros și transparent, care seamănă ‒ dar nu este același lucru ‒ cu sperma.
Una dintre diferențele cheie o reprezintă locul în care cele două fluide sunt produse:
Lichidul seminal (sau sperma) este produs în testicule.
Lichidul preseminal este produs în glandele sexuale bulbouretrale. Aceste glande se mai numesc și glandele lui Cowper, de unde și denumirea de lichidul lui Cowper. Glandele lui Littre și Morgagni contribuie de asemenea la producerea fluidului.
O altă diferență o reprezintă cantitatea de spermatozoizi conținută.
Lichidul seminal eliberat în timpul ejaculării conține spermatozoizi pentru a crea o sarcină.
Lichidul preejaculator nu conține, teoretic, spermatozoizi.
Cu toate acestea, uneori sperma poate fi deja prezentă în uretră și se poate amesteca cu lichidul preseminal înainte să fie eliminat. Din această cauză, și acesta poate conține cantități mici de spermatozoizi ce pot conduce la o sarcină.
Dacă scopul său principal nu este să transporte spermatozoizii (pentru că acesta este rolul spermei), atunci de ce există lichidul preejaculator și ce funcții îndeplinește? Ei bine, acesta are două roluri principale:
Reduce frecarea și iritația în timpul actului sexual, funcționând ca un lubrifiant natural.
Protejează spermatozoizii și susține sănătatea spermei.
În ceea ce privește rolul său de lubrifiant, lichidul preejaculator este asemănător lichidului produs de vaginul tău atunci când ești excitată. Conținutul său de glicoproteine asigură lubrifierea în timpul actului sexual. Rolul lui este să faciliteze penetrarea, să o facă mai plăcută și să prevină iritațiile.
Cât despre rolul său protector, acesta conține nutrienți (proteine, calciu, potasiu, sodiu și zinc) și alte substanțe ce mențin lichidul seminal sănătos (apă, fructoză etc.). Sperma și urina sunt eliminate prin același tub, iar pH-ul mai acid al urinei poate ucide spermatozoizii. Dar cum lichidul preejaculator este mai alcalin, acesta poate neutraliza aciditatea din uretră, astfel încât spermatozoizii să supraviețuiască și să fie transportați în siguranță.
Lichidul preejaculator este eliminat involuntar, atunci când un bărbat este excitat. Poate fi eliminat în timpul masturbării sau în timpul actului sexual, dar întotdeauna înainte de momentul ejaculării.
Este foarte important să știi că eliminarea acestui fluid nu poate fi controlată. Unii bărbați simt și își pot controla momentul orgasmului (și al ejaculării), dar acest lucru este imposibil pentru lichidul preejaculator.
Din cauză că eliberarea lichidului preejaculator este involuntară și pentru că acesta poate conține spermatozoizi, există riscul să ajungă în vagin și să producă o sarcină chiar dacă partenerul nu ejaculează.
De aceea, cuplurile care folosesc metoda retragerii, despre care ți-am spus totul AICI, nu sunt protejate de o sarcină nedorită. Șansele de sarcină sunt, într-adevăr, mai reduse datorită faptului că lichidul preejaculator conține o cantitate mult mai mică de spermatozoizi. Dar conform statisticilor, aproximativ 27% dintre contactele sexuale protejate doar prin metoda retragerii, fără alte metode contraceptive, au rezultat într-o sarcină.
Desigur că riscul de a rămâne însărcinată de la lichidul preejaculator este influențat și de alți factori, cum ar fi momentul ovulației. Spre exemplu, șansele sunt mult mai mari ca ovulul să fie fertilizat de un spermatozoid dacă faci sex în perioada fertilă decât în afara ovulației.
Cu toate acestea, metoda retragerii combinată cu planificarea contactului sexual în afara perioadei de ovulație nu constituie o metodă contraceptivă eficientă. Spermatozoizii pot supraviețui în tractul reproductiv feminin până la 5 zile, așa că fertilizarea poate avea loc chiar și atunci când nu faci sex la ovulație, ci înainte cu 5 zile.
Mai mult, este foarte dificil să-ți calculezi perioada fertilă dacă ai ciclu menstrual neregulat, așa că există un risc real de sarcină chiar și când crezi că nu ești la ovulație.
Da! Lichidul preejaculator poate să transporte numeroase bacterii, virusuri și microorganisme din corpul partenerului în vaginul tău în timpul unei relații intime.
Așa că dacă partenerul este infectat spre exemplu cu HIV, Chlamydia, gonoree, hepatita B sau alte bacterii și virusuri, chiar și fără simptome, ți le poate transmite și ție în timpul contactului sexual. Poți citi AICI tot ce ar trebui să știi despre bolile cu transmitere sexuală și cum să te protejezi.
Dar pe scurt, întotdeauna folosiți prezervativul încă de la începutul actului sexual, pentru a nu lăsa lichidul preejaculator să ajungă în vagin. Astfel vei fi protejată nu doar împotriva unei sarcini nedorite, ci și împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.
Nu, la fel cum nici lubrifierea naturală a vaginului nu poate fi controlată sau oprită. Eliberarea lichidului preseminal nu este voluntară și, de multe ori, nici conștientă. Așa că până și un partener care își poate controla orgasmul și momentul ejaculării nu va putea să evite sau să-și controleze preejacularea.
Singura modalitate de a preveni cu certitudine o sarcină produsă de lichidul preejaculator este dacă partenerul face vasectomie. În acest caz, nici lichidul preseminal și nici cel seminal nu vor mai conține spermatozoizi după câteva luni în care aceștia vor fi eliminați complet din corpul partenerului.
Dar chiar și după vasectomie, lichidul preseminal va fi eliminat și va produce lubrifiere, fără a putea fi controlat.
Pentru ca prezervativul să te protejeze cu adevărat de o sarcină nedorită, acesta trebuie purtat încă de la începutul actului sexual, astfel încât lichidul preejaculator să nu ajungă în vagin.
Așa că dacă îți dorești un contact sexual neprotejat, există alte metode contraceptive sigure care să prevină sarcina chiar dacă are loc o preejaculare. Câteva dintre acestea sunt:
Este bine de știut că toate aceste metode previn doar sarcina, nu și infectarea cu o boală cu transmitere sexuală. Așa că folosește-le împreună cu prezervativul sau altă metodă de barieră dacă ai un partener nou, dacă ai mai mulți parteneri sau există vreo posibilitate ca partenerul să fie infectat, astfel încât să fii protejată pe deplin.