Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Libido scăzut? Cauze & Soluții pentru lipsa apetitului sexual

Viața sexuală este o parte fundamentală a experienței umane, iar apetitul sexual joacă un rol important într-o viață normală și sănătoasă. Dar la fel ca orice altă funcție naturală a corpului, dorința sexuală este ușor influențată de factori precum stresul, oboseala sau stilul de viață.

Așa cum uneori, din cauza unui cumul de factori, îți poate scădea apetitul pentru mâncare chiar dacă nevoia pentru hrană este esențială, la fel se poate întâmpla ca din cauza unui ansamblu de factori fizici și psihologici să-ți scadă apetitul pentru sex. Este perfect normal ca libidoul să fluctueze de-a lungul vieții.

Și totuși, când ar trebui să te îngrijoreze lipsa apetitului sexual și cum îl poți crește? Îți spunem totul în acest articol.

Ce este libidoul?

Libidoul reprezintă interesul pentru sex și dorința de a-ți satisface instinctul sexual. Este o componentă esențială a sexualității, și este absolut normal ca intensitatea acestei dorințe să difere de la persoană la persoană, și de la un moment al vieții la altul.

Factori precum relația cu partenerul, stresul, alimentația, condiția fizică, sănătatea emoțională și evenimentele din viața de zi cu zi îți pot influența puternic apetitul sexual.

Cauzele principale ale libidoului scăzut

Un libido scăzut se referă la o frecvență sau o intensitate redusă a dorinței sexuale, în comparație cu apetitul sexual obișnuit al unei persoane. Este un termen foarte subiectiv, pentru că nu există parametri care să măsoare sau să definească în mod universal limitele unui libido scăzut sau crescut. Apetitul sexual diferă în mod natural natural de la o persoană la alta, iar creșterea sau scăderea acestuia poate fi raportată doar la propria persoană, în diferite momente ale vieții.

Scăderea libidoului poate fi temporară (spre exemplu când interesul pentru sex este absent după o zi stresantă, dar revine în zilele următoare) sau pe termen lung (spre exemplu de-a lungul unei perioade stresante, în care interesul pentru sex rămâne absent timp îndelungat).

Deși există o largă varietate de factori biologici, psihologici și sociali care pot provoca scăderea apetitului sexual atât la bărbați cât și la femei, printre cauzele cele mai obișnuite se numără:

  • Problemele în relație
  • Blocajele emoționale
  • Problemele de sănătate
  • Dezechilibrele hormonale
  • Stresul
  • Vârsta
  • Problemele psihologice
  • Anumite medicamente

Cauze fizice pentru lipsa apetitului sexual

Cauzele de natură fizică ale libidoului scăzut sunt de cele mai multe ori probleme de sănătate, care pot afecta atât femeile cât și bărbații. Printre acestea se numără durerile de cap, durerile cronice, artrita reumatoidă, problemele cardiovasculare, diabetul, cancerul, hipotiroidismul și hipertensiunea, dar pot exista o mulțime de alte cauze.

În cazul femeilor, inclusiv fluctuațiile hormonale specifice ciclului menstrual sau simptomele menstruale pot provoca scăderea libidoului. Pentru a evita efectele adverse precum disconfortul și iritațiile provocate de substanțele toxice care pot exista în produsele menstruale obișnuite, se recomandă folosirea absorbantelor și tampoanelor organice, create cu bumbac 100% organic și ingrediente pure.

Cauze psihologice pentru libido scăzut 

Pe lângă cauzele de natură fizică, numeroși factori psihologici pot afecta libidoul oricărei persoane. Spre exemplu, stresul și extenuarea legate de locul de muncă, de familie sau de alte evenimente din viață pot cauza scăderea interesului pentru sex.

Depresia poate duce la scăderea stimei de sine și la oboseală fizică, iar tulburările de anxietate pot crește nivelul de cortizol din organism (hormonul stresului) și pot suprima dorința sexuală.

De asemenea, experiențele traumatizante precedente, cum ar fi cele legate de hărțuire sau abuz sexual, pot contribui la scăderea libidoului pe termen lung.

Afla totul despre lipsa apetitului sexual  ➜ Lipsa apetitului sexual la femei & barbati ➜ Vitamine  care cresc libidoul ➜ Cresterea libidoului la femei ➜

Alte cauze pentru libido scăzut

Libidoul scăzut poate fi provocat și de alți factori care afectează în egală măsură femeile și bărbații:

  • Factori sociali și raționali, precum:
    • Comunicarea în cuplu
    • Rutina sau monotonia în viața sexuală
    • Resentimente sau conflicte nerezolvate
    • Lipsa încrederii între parteneri
    • Convingerile sociale
    • Un mediu care nu oferă suficientă intimitate
  • Factori ce țin de stilul de viață:
    • Oboseala cronică
    • Activitatea fizică (lipsa exercițiilor fizice sau antrenamentele excesive)
    • Consumul de alcool, tutun sau alte substanțe

Libido scăzut la femei

Dincolo de cauzele generale ale libidoului scăzut, există anumite situații și factori specifici care se aplică doar femeilor sau doar bărbaților și care pot provoca o scădere drastică a apetitlui pentru sex. În cazul femeilor, câteva dintre aceste cauze pot fi:

  • Sarcina, nașterea și alăptarea: întreaga experiență de a deveni mămică vine la pachet cu multe schimbări hormonale și fizice, cu stres, disconfort și cu o nouă responsabilitate, iar toate aceste lucruri pot afecta apetitul sexual.
  • Perimenopauza și menopauza: în această perioadă, scade producția de estrogen la nivelul ovarelor, ceea ce poate duce la scăderea libidoului.
  • Disfuncții sexuale: probleme precum dispareunia (durere în timpul sexului), uscăciunea vaginală și vaginismul pot provoca o scădere a dorinței sexuale. Și dificultatea de a avea un orgasm poate produce anxietate legată de sex, menținând libidoul la un nivel scăzut.
  • Infecții: în special infecțiile care provoacă disconfort, precum infecțiile urinare și cele fungice, pot provoca scăderea temporară a dorinței sexuale.
  • Probleme ale sistemului reproductiv: endometrioza, sindromul premenstrual și sindromul ovarelor polichistice pot avea un impact negativ asupra libidoului feminin.
  • Anumite metode contraceptive: multe dintre pilulele contraceptive pot provoca scăderea libidoului.

Creșterea libidoului la femei

  • în plus fata de ce a fost menționat anterior la tratament, pt femei: tratament hormonal

În general, femeile își pot crește libidoul urmând tratamentul clasic, constând în înțelegerea și tratarea cauzelor care au dus inițial la pierderea dorinței sexuale.

Dar în situațiile în care lipsa apetitului sexual provine din disconfortul provocat de uscăciunea vaginală sau de alte dezechilibre hormonale, medicul poate recomanda terapia hormonală cu diferite forme de estrogen, testosteron, prasteronă sau ospemifen.

Libido scăzut la bărbați

Și în cazul bărbaților pot exista cauze specifice ale scăderii libidoului, printre care:

  • Un nivel scăzut de testosteron: din cauza hipogonadismului, respectiv producția insuficientă de testosteron la nivelul testiculelor.
  • Disfuncții sexuale: probleme precum disfuncția erectilă, ejacularea prematură sau ejacularea întârziată pot produce anxietate în jurul actului sexual și pot provoca o scădere a interesului pentru sex.

Creșterea libidoului la bărbați 

  • în plus fata de ce a fost menționat anterior la tratament, pt barbati: suplimente cu testosteron, vitamine speciale pentru potenta:

Pe lângă tratamentul clasic recomandat atât femeilor cât și bărbaților, există și alte metode prin care bărbații își pot crește libidoul. Printre acestea se numără suplimentele care stimulează creșterea testosteronului, dar și mixurile și vitaminele speciale pentru creșterea potenței.

Afla totul despre lipsa apetitului sexual  ➜ Lipsa apetitului sexual la femei & barbati

Tratament pentru libido scăzut

Dacă libidoul scăzut nu te deranjează, nu este o afecțiune gravă care necesită tratament. În plus, acesta poate reveni la nivelul normal în mod natural, imediat ce dispar factorii care au dus la scăderea sa (ex: stresul, oboseala, conflictele în relație sau o problemă de sănătate).

Dacă totuși dorința sexuală nu revine la intensitatea și frecvența obișnuită, există mai multe metode care se concentrează pe tratarea cauzei din spatele libidoului scăzut:

  • Vizita la medicul specialist și urmarea recomandărilor sale: dacă scăderea libidoului este consecința unei afecțiuni, se recomandă consultul  la medicul specialist, în funcție de natura problemei (ex: medic de familie, medic ginecolog, urolog, endocrinolog, psiholog etc.).
  • Educația și consilierea sexuală, prin discuții cu un terapeut sau consilier sexual, care poate recomanda materiale de lectură sau exerciții pentru cupluri, poate oferi informații utile despre reacții și răspunsuri sexuale și poate ajuta la depășirea  blocajelor.
  • Schimbarea medicamentelor sau a dozelor, în cazul tratamentelor cu medicamente ce pot influența dorința sexuală.
  • Schimbări în stilul de viață, prin prioritizarea odihnei și a unei alimentații echilibrate, evitarea stresului și practicarea exercițiilor fizice în mod regulat.

Vitamine și  alimente ce pot fi utile în caz de libido scăzut

O altă modalitate naturală care poate fi benefică pentru creșterea libidoului o constituie suplimentarea alimentației cu anumite vitamine, precum și alimente cunoscute pentru așa-zisul efect afrodisiac. Printre acestea se numără:

  • Vitamina D, care a fost asociată unui risc redus de depresie, posibilă cauză a unui libido scăzut.
  • L-arginină, folosită pentru a îmbunătăți circulația sangvină.
  • Zinc și magneziu, pentru a preveni scăderea de testosteron asociată unui nivel scăzut al acestor minerale și unui libido scăzut în cazul femeilor.
  • Vitamina E, un antioxidant cheie pentru sănătatea pielii și pentru echilibrul hormonal.
  • Fier, care poate contribui la creșterea libidoului.
  • Suplimente pe bază de maca, ginseng  și ginkgo biloba, cunoscute pentru efectele pozitive asupra apetitului sexual.
  • Alte alimente cunoscute pentru efectul benefic asupra libidoului, precum ciocolata neagră, nucile braziliene, rodia, sparanghelul, pepenele roșu etc.

Când trebuie să ceri sfatul medicului în cazul lipsei apetitului sexual 

În general, este recomandat să ceri ajutorul unui specialist dacă lipsa apetitului sexual îți afectează viața normală sau viața de cuplu. De asemenea, poți solicita ajutor dacă:

  • Ești tot mai puțin interesată de semnalele erotice din partea partenerului (sau nu ești interesată deloc).
  • Nu ai niciun interes pentru activitate sexuală, cu un partener sau prin masturbare.
  • Ai gânduri și fantezii sexuale foarte puține, sau acestea sunt inexistente.
  • Activitățile sexuale îți aduc foarte puțină plăcere, sau nu îți provoacă nicio senzație.

Dar nu trebuie neapărat să îndeplinești criteriile de mai sus înainte de a solicita ajutor. Dacă te îngrijorează absența dorinței tale sexuale, te poți adresa oricând medicului pentru mai multe investigații.

Lipsa apetitului sexual la femei & barbati ➜ Vitamine  care cresc libidoul ➜ Cresterea libidoului la femei ➜

Metode de prevenire a scăderii libidoului

Deoarece fluctuațiile libidoului sunt naturale, ele nu pot fi prevenite întotdeauna. Când ești însărcinată, în perioada postpartum sau atunci când în viața ta au loc evenimente stresante, pierderea temporară a interesului pentru sex este inevitabilă – și normală.

Dar există câteva măsuri pe care le poți lua pentru sănătatea ta și, implicit, ca să te asiguri că ai toate condițiile necesare pentru a-ți menține dorința sexuală la un nivel sănătos și normal pentru tine.

Poți practica exerciții de gestionare a stresului și poți lucra la sănătatea ta mintală și emoțională. Poți comunica deschis cu partenerul, pentru a evita anxietatea provocată de conflicte nerezolvate. Odihnește-te suficient și adoptă un stil de viață cât mai sănătos, astfel încât să eviți dezechilibrele hormonale sau alte probleme de sănătate care ar putea duce la scăderea libidoului.

Întrebări frecvente privind libidoul și lipsa apetitului sexual

Mai ai și alte curiozități cu privire la scăderea libidoului pentru care încă nu ai aflat răspunsul? Cel mai probabil îl vei găsi aici! Am creat această secțiune tocmai pentru a răspunde celor mai frecvente întrebări privind lipsa apetitului sexual.

Este mai scăzut libidoul la menopauză? 

Da, libidoul scade odată cu înaintarea în vârstă, în special în perioada menopauzei. Corpul produce cantități din ce în ce mai mici de estrogen, iar aceste schimbări la nivel hormonal pot afecta dorința sexuală. Medicul poate recomanda terapia hormonală pentru a crește apetitul sexual în astfel de situații.

De ce scade libidoul în sarcină și după naștere?

La baza libidoului scăzut în perioada sarcinii și în perioada postpartum stau atât factori biologici, cât și factori psiho-emoționali.

Pentru a susține creșterea și dezvoltarea  bebelușului, corpul trece printr-o serie de transformări și fluctuații hormonale, care pot fi însoțite de diverse stări și simptome inconfortabile. Grețurile, senzația de corp greu, oboseala și modificarea condiției fizice sunt doar câteva dintre posibilele cauze ale scăderii libidoului în sarcină.

În plus, acestor modificări li se adaugă stresul, grijile și toate emoțiile care vin odată cu noua responsabilitate de a deveni mămică. Este o perioadă tumultoasă din punct de vedere psihologic și e normal ca apetitul sexual să nu fie la fel de ridicat.

Libidoul scăzut poate semnala o problemă de sănătate? 

Da, libidoul scăzut poate indica prezența unei probleme fizice (ex: o afecțiune ginecologică sau un dezechilibru hormonal) sau psihice (ex: un blocaj emoțional sau depresie), dar în egală măsură poate fi o consecință normală a evenimentelor din viața cotidiană. Simpla scădere a apetitului sexual, fără alte simptome, nu este neapărat un indicator al unei afecțiuni grave.

Poate lipsa apetitului sexual să afecteze relația de cuplu?

Da, lipsa apetitului sexual poate afecta relația de cuplu mai ales atunci când nu există comunicare deschisă. Fără a înțelege motivele reale ale libidoului scăzut, partenerul poate interpreta lipsa de interes pentru sex ca pe o lipsă de interes față de persoana sa și se poate învinovăți pentru acest lucru.

Discuțiile deschise sunt esențiale pentru a evita astfel de situații și pentru a depăși împreună perioadele în care unul sau ambii parteneri au un libido scăzut, fără ca răceala să se instaleze în relație.

Referințe

Pentru redactarea acestui articol, am utilizat informații din următoarele surse:

1. National Health Service, “Low sex drive (loss of libido)”: https://www.nhs.uk/conditions/loss-of-libido/

2. Cleveland Clinic, “Low Libido (Low Sex Drive)”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15216-low-libido-low-sex-drive

3. Mayo Clinic, ”Low sex drive in women”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-sex-drive-in-women/symptoms-causes/syc-20374554

4. Verywell Mind, “Help! My Low Libido Is Ruining My Relationship”: https://www.verywellmind.com/help-for-women-with-low-sex-drive-2300705

5. Healthline, “Steps to Take if Your Low Sex Drive Is Impacting Your Relationship”: https://www.healthline.com/health/healthy-sex/impact-on-relationships

6. NHS Inform, “Loss of libido”: https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/sexual-and-reproductive/loss-of-libido/

7. Associates in Women’s Healthcare, “Not Interested in Sex? 8 Reasons for a Low Libido in Women”: https://www.associatesinwomenshealthcare.net/blog/not-interested-in-sex-8-reasons-for-a-low-libido-in-women/

8. Healthline, “7 Fascinating Foods and Supplements with Benefits Similar to Viagra”: https://www.healthline.com/nutrition/viagra-foods

9. Medical News Today, “Why do I have no sex drive? Causes in females”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/why-do-i-have-no-sex-drive-female

10. Healthline, “Low Sex Drive in Women: Symptoms, Diagnosis, and Treatment”: https://www.healthline.com/health/healthy-sex/symptoms-diagnosis-treatment

 

Sursă foto: Pexels.com

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.