Ce zici, ești gata să povestim din nou despre menstruație? Știi tu, perioada aceea din lună atât de controversată când ți s-a spus că nu ai voie să faci mai nimic? Când ți s-a spus că mai bine eviți să porți blugi albi, să faci sport, să faci sex… și când înotul e doar o altă interdicție adăugată pe listă. Dar dacă ți-am spune că toate acestea sunt mituri? Că de fapt, chiar și atunci când ești la menstruație, poți face aproape toate lucrurile pe care le faci în orice altă zi?
Nu numai că înotul în timpul menstruației este sigur și igienic, dar poate fi chiar benefic. Așa că nu, nu trebuie să-ți anulezi planurile la plajă sau la piscină doar pentru că ți-a venit. Ai nevoie doar de câteva informații și de produsele potrivite pentru a continua să faci tot ceea ce-ți place, nestingherită. Hai să-ți spunem care sunt acestea!
Da, poți înota liniștită în timpul menstruației. Poți merge la plajă, poți sta la piscină, poți chiar să câștigi un concurs de înot! Știai că la Jocurile Olimpice de la Rio 2016, Fu Yuanhui era la menstruație când a bătut recordul personal și național și a obținut medalia de bronz în semifinala de 100 m spate?
Menstruația nu este acolo să-ți pună piedici, să-ți strice planurile și să te oprească din a face ceea ce îți place. Este doar modul prin care corpul îți spune, lună de lună, că totul este în regulă cu sistemul tău reproductiv și echilibrul hormonal. Iar înotul, ca orice altă formă ușoară sau moderată de mișcare, este recomandat în această perioadă pentru că poate avea beneficii importante asupra stării tale de sănătate și de dispoziție.
Dacă într-adevăr înotul este recomandat și are atâtea beneficii, atunci de ce ți s-a spus să eviți mersul la piscină? De ce ai crescut cu ideea că nu poți înota la menstruație?
Cel mai probabil, din același motiv pentru care mii de femei încă mai cred că este normal să-și anuleze planurile sau să se confrunte cu crampe insuportabile în timpul menstruației: lipsa de informație.
În lipsa informațiilor corecte, circulă tot felul de mituri care nu au nicio bază științifică, dar care totuși ne determină să ne punem viața pe pauză, continuând să perpetueze rușinea și repulsia față de menstruație. O parte dintre aceste mituri vizează înotul în zilele delicate, așa că hai să vorbim despre ele și să stabilim odată pentru totdeauna cât este adevăr și cât este dezinformare.
În cea mai mare parte, fals. În general, înotul la menstruație nu presupune vreun risc crescut de infecții, pentru tine sau pentru alte persoane. Din contră, pentru o persoană sănătoasă, înotul este o formă de mișcare sigură și nu ai niciun motiv să nu o faci în timpul menstruației.
Există și un sâmbure de adevăr, dar aici vorbim despre excepții. În anumite situații, medicul îți poate recomanda să eviți înotul temporar (spre exemplu când suferi de o infecție vaginală, iar apa tratată din piscină ar putea favoriza inflamația). Dar ține cont că aceste recomandări sunt specifice, în situații de excepție, și nu generalități.
Faptul că înotul la menstruație, sau chiar că sângele menstrual în sine, nu ar fi igienic, este unul dintre cele mai frecvent auzite mituri. Dar este fals.
În primul rând, pentru că șansa ca sângele menstrual să ajungă în apă este foarte redusă. Datorită presiunii apei care îți poate încetini temporar fluxul menstrual, și datorită tamponului, cel mai probabil sângele va rămâne în vagin și nu va ajunge în apă.
Dar chiar și în cazul puțin probabil în care nu fixezi bine tamponul și ai o ușoară scurgere, nu trebuie să-ți faci griji în privința igienei. Apa din piscină este tratată cu diverse substanțe chimice tocmai pentru a menține apa curată și a preveni transmiterea infecțiilor sau a bolilor din sânge.
Și ție ți s-a spus că ți se vor înrăutăți crampele și că vei avea hemoragie dacă stai în apă sau dacă înoți? Este doar un alt mit, iar adevărul se află tocmai la polul opus.
În realitate, înotul poate chiar să ajute la reducerea crampelor și la ameliorarea simptomelor de sindrom premenstrual. Promovând relaxarea mușchilor și circulația sângelui, poate fi o activitate fizică perfectă pentru a te detensiona și a diminua durerile menstruale.
În loc să acorzi atenție tuturor zvonurilor nefondate care îți spun că nu ar trebui să înoți la menstruație, descoperă ce susține știința și care sunt beneficiile de care te poți bucura datorită înotului în perioada menstruală:
Deși există o mulțime de mituri, câteva dintre lucrurile care se spun despre înotul la menstruație sunt, totuși, adevărate. Unul dintre acestea este că absorbantele nu sunt eficiente în apă.
În schimb, există alte produse menstruale eficiente sub apă, pe care le poți folosi când înoți în perioada menstruației fără să-ți faci griji în privința scurgerilor și a petelor:
Tampoanele interne sunt soluția cea mai practică și mai sigură, pentru că sunt invizibile sub costumul de baie și absorb sângele menstrual imediat, direct la nivelul vaginului. Alege tampoane 100% organice, hipoalergenice, fără parfum sau alte chimicale, pentru o protecție sigură și delicată. Nimeni în afară de tine nu va ști că ești la menstruație.
Totuși, uite câteva lucruri de care ar fi bine să ții cont înainte să înoți cu un tampon. Nu sunt neapărat dezavantaje, ci mai degrabă câteva detalii importante pentru confortul și siguranța ta:
Asigură-te că schimbi tamponul la cel puțin 4-6 ore, și imediat cum ieși din apă, pentru a preveni acumularea bacteriilor și crearea unui mediu favorabil pentru infecții.
Dacă, din diverse motive, nu poți sau nu îți dorești să folosești tampoane interne, poți intra în apă cu un costum de baie menstrual. Îmbrăcarea costumului poate fi mai confortabilă pentru unele persoane decât introducerea tamponului în vagin, și pot fi o soluție potrivită pentru zilele cu flux ușor.
Totuși, costumele de baie menstruale pot avea mai multe dezavantaje în comparație cu tampoanele interne. În zilele cu flux abundent, s-ar putea ca puterea lor de absorbție să nu fie suficient de ridicată și să permită scurgeri. De asemenea, anumite modele s-ar putea să nu absoarbă eficient sângele menstrual sub presiunea apei. Costul mai ridicat și timpul de uscare mai lung decât în cazul costumelor de baie obișnuite sunt încă două dezavantaje de care ar trebui să ții cont.
Absorbantele pot fi o soluție confortabilă atunci când te plimbi, când faci sport sau când dormi. Dar este adevărat că nu sunt recomandate în timpul înotului. Nu pentru că îți fac vreun rău, ci pentru că devin inutile în momentul în care intri în apă.
Datorită faptului că au o super putere de absorbție, ele se vor umple imediat în momentul în care vei intra în apă, încercând să o absoarbă. Iar asta înseamnă că nu vor reuși să absoarbă eficient sângele menstrual mai târziu.
În plus, spre deosebire de tampoanele interne, absorbantele nu sunt invizibile. Dacă nu porți un pantalon scurt sau nu te acoperi cu ceva, aripioarele vor fi vizibile pe exteriorul slipului, așa că s-ar putea să nu fie cea mai potrivită soluție pentru o zi la plajă.
Pentru persoanele sănătoase, înotul la menstruație nu reprezintă o problemă. Din contră, poate veni la pachet cu o mulțime de beneficii.
Dar există anumite situații când este recomandat să eviți înotul în timpul menstruației și să mergi cât mai curând la medic pentru un consult de specialitate:
Când te confrunți cu o infecție vaginală sau o infecție urinară.
Încă mai ai întrebări care nu și-au găsit răspunsul în articolul nostru? S-ar putea să îl găsești mai jos! Pentru că ne dorim să fii informată corect și să scapi de teama de a merge la plajă sau în vacanță doar pentru că ești la menstruație, în această secțiune am răspuns celor mai frecvente întrebări despre înot în timpul menstruației.
Da, este posibil ca sângele menstrual să se scurgă în apă, mai ales dacă nu porți un tampon cu dimensiunea potrivită sau alt produs menstrual eficient. Dar ține cont că presiunea apei poate încetini temporar fluxul menstrual în timpul înotului, așa că probabilitatea scurgerilor este redusă.
Totuși, de îndată ce ieși din apă sau începi să faci mișcări intense, efectul presiunii poate să dispară și pot apărea scurgeri. Nu este nimic rușinos sau tragic, dar cu siguranță te vei simți mai confortabilă și mai protejată purtând un tampon.
Nu, menstruația nu se oprește doar pentru că intri în apă și înoți. Ce se întâmplă de fapt este că presiunea apei poate reduce semnificativ fluxul menstrual cât timp ești sub apă, fără a-l opri însă complet. Menstruația continuă în corp, iar fluxul revine la normal odată ce ieși din apă.
Da, poți intra liniștită în apă chiar și la menstruație pentru că este sigur atât pentru tine, cât și pentru ceilalți. Chiar și în situația puțin probabilă în care ai scurgeri pe lângă produsele menstruale folosite, exact acesta este scopul substanțelor chimice folosite în piscine: să ajute la menținerea igienei apei, prevenind astfel transmiterea infecțiilor.
Numeroase studii au demonstrat că activitățile fizice ușoare, cum este și înotul, pot contribui la diminuarea durerilor menstruale. Aceste forme de mișcare stimulează circulația sângelui și eliberarea de endorfine, ajutând la reducerea crampelor și a disconfortului menstrual.
Este recomandat să schimbi tamponul imediat cum ieși din piscină. Acesta poate absorbi inclusiv o parte din apă în timpul înotului, ceea ce îl face mai puțin eficient împotriva scurgerilor și poate crește riscul de iritații. De asemenea, dacă plănuiești o zi întreagă la piscină, asigură-te că schimbi tamponul la cel puțin 4-6 ore pentru a preveni iritațiile și infecțiile.
Poți sta în apă atâta timp cât te simți confortabilă. Doar asigură-te că schimbi tamponul imediat ce ieși din piscină, la cel puțin 4-6 ore, pentru ca acesta să te protejeze eficient împotriva scurgerilor și a infecțiilor.
Sursa foto: Pexels.com